Coger el toro por los cuernos или просто España

• 21 306
  • 284
  •   1
Отговори
# 180
Добро утро,момичета!Колко ми е хубаво да си пия кафето с вас...да налея и на вас

Трябва да знаете,че винаги когато ми е тъжно или съм изморена или просто искам да побъбря с някой,сядам пред компютъра.Вие сте единствените ми български приятелки тук в Испания(без да броим сватята Wink Oбичам ви много
Heart Eyes

Днес Давид е без температура...измъчи се дтенце 4 дена,дори хапна една голяма купа с попара.Дано и вашия ден започне добре!Вчера изпратих Стоян в училището,нали беше последен ден,за да му прибере последната папка с рисунките,хавлийка,чашка ...Останах приятно изненадана от един жест на учителката.Направила е по един диск на всички дца със снимки от учебната година-от празниците,екскурзиите,рождените дни,Великден,Коледа,карнавала,игрите и заниманията в клас.Направени с ефекти и озвучени с песничките,които са пели в училище.Давид стотина пъти е гледал диска и цял ден си е тананикал мелодийките.

Рози,много неприятна ситуация...да се оправя бързо малкото човече .

Сега видях,че Мама на Дени ме е изпреварила с кафето...и две ще ми дойдат добре Heart EyesБлагодаря!

Прохладен ден ви желая !!!
  bouquet

Последна редакция: сб, 23 юни 2007, 10:58 от gaby_s

# 181
Добро утро!
mami na deni,мерси за ароматното кафенце. Hug
Рози,много неприятно наистина.Бързо оздравяване на детенце.Ама от самолета в болницата?Да не би да е бил болничък още преди да тръгнете?За съжаление след като няма акт за раждане няма как да е български гражданин.Има наредба  по която се определят условията за оказване на медицинска помощ на чужденците,според която оказаната им медицинска помощ се заплаща,а цените се определят от съответното лечебно заведение.Има информация с цените на услугите,поискай я и направи справка.След приключване на лечението би трябвало да ти издадaт фактура.И тъй като тази фактура се издава в 3 екземпляра-за болния,за касата и за счетоводството на лечебното заведение,едва ли,gery цените се определят от това че е казала,че идва от Испания.
Важно е детенце да се оправи по-бързо,пък другото едва ли е от такова значение. Hug

Последна редакция: сб, 23 юни 2007, 13:07 от ameliya

# 182
Добър ден моми4ета.

Габи,много се радвам,4е малкия се е подобрил. Praynig

Амелия,много хубаво си го обяснила.Виж аз за това не се сетих,а ми го бяха казали в България.

Вес,даже в обявите за работа го пишат в този ред_испанец,ес,естранхеро с редовни документи.

Моми4ета,няколко мами разбраха какво всъщност говоря.
Не съм обиждала никой.Нито въпроса е в това,4е не мога да се адаптирам.Адаптацията беше много бърза и лесна при мен,още пове4е,4е съм от 6 години тук.
Но както Гери е написала,при 4овек в дадена възраст му се изменя гледната то4ка.Ако на 20 си мислил и правил едно нещо,то на 30 те вълнуват съвсем други неща.
Просто се уморих винаги да съм срещу те4ението и искам детето ми да има вси4ко онова,което съм имала аз като дете.Тук няма да го полу4и.
Ето аз на 21.05 бях първата,която подаде документите на детето си за у4илище.От доста време преди това се информирах и т.н.Мислите ли,4е ми записаха малката някъде?Не.А защо?
Защото е 4ужденец.
Е,що да не си ида в държавата.Нали 4овек иска най_доброто за децата си?

Рали сигурно е родила и сега е много ангажирана. HugНадявам се да са добре и да пише скоро. Flutter

Алест също се е загубила някъде.Няма я дори в скайпа.Подушвам,4е май е работещо моми4е ве4е. Party

# 183
Мерси моми4ета пак доидох за малко.юзна4и ле4ението му струва 500лв,като влизах докторката ми показа ценоразпис и аз бях сагласна.Трябва6е да си извадя трахета хуманитариа.Сега моя 6те ходи да му вади,4е  после да варнат парите за ле4ението тои ги поема Испания.Които 6те патува да си иозвади от Сигоридад социла.ами това е несам при циганките досега бях сама,но днеска докараха едно моми4енце и ни изместиха в друга стая с о6те едно маи4е.Ами това е целувки на вси4ки Hug,заклех се 4е като се прибера 6те му извадя испанско грагданство.

# 184
Диме, съвсем забравих да ти кажа и аз "Добре дошла"   bouquet Дано ти бъде приятно сред нас, и да си направите живота тук такъв, какъвто ви харесва!

Ама, вие хубаво сте я посрещнали с тези спорове  Wink сигурно вече се чуди какво прави в тази Испания, където няма медицина, образование, толерантност...  Mr. Green
Диме, добре дошла   bouquet Бъди сигурна, че живота ви тук няма да е цветя и рози,но с малк повече труд и упоритост може да постигнете доста  Simple Smile

Момичета, някой знае ли какво става с Клараnewsm78 Минаха 2 седмици, трябваше вече да е писала поне ред. Дано всичко да е наред при тях двете с малката.  Praynig
Аз съм тука и писах оня ден  Wink предполагам питаш за Рали, дано са добре и скоро да влезе да даде отчет. Никой ли няма нейни координати ? поне скыпе или ICQ?

Рози, дано бързо се оправят нещата с Хектор  Hug Къде сте вие, в София или в Русе?
Габи, радвам се че Давид се оправя  Hug

# 185
  • E-CLM & CH-VD
Клара, наистина имах предвид Рали Mr. Green, явно съм се разсеяла или точно тогава съм се замислила за теб, и се е получило така  Laughing А ти как си, тумбата натежава ли вече?

Рози, тархета санитариа, не хуманитариа. Вади се за 5 минути, аз преди седмица подмених нашите, че им изтичаше срока - за 1 година са. Да нагушкаш малкия и да се оправя бързо! Какви са тези болести по никое време, я бързо на морето с лопатката и кофичката  Mr. Green

Марица, не знаех това за обявите, не бях го виждала никъде в Испания newsm78, не че съм гледала де Blush. Но има логика в това изискване, нормално е да си защитават поданиците.

# 186

Ама, вие хубаво сте я посрещнали с тези спорове  Wink сигурно вече се чуди какво прави в тази Испания, където няма медицина, образование, толерантност...  Mr. Green

Недей ми се хили,ами се моли да не те стига онова,което мен застигна тука. :pray:4е й оставаше 1 месец живот на малката,както й бяха сринали имунната система и я бяха заринали с неправилно ле4ение.
Съвсем сериозно.

Весе,да незнам в кой то4но сайт го видях,така си го бяха изписали и те.Нормално е,спор няма.

Рози,видя ли 4е се оправиха нещата,само дето си тровиш нервите.
А за гражданството,белким си там на място,вземи си документите които са ти нужни от България,да не се разкарваш пак.

# 187
Момичета, Рали предполагам е много заета. Ние с нея се познаваме от един друг форум и се надявам, че няма да ми се разсърди, ако ви дам информацията, която аз знам ( след като питате  Mr. Green ).

Ето:

Цитат
Щастлива сам да съобщя прекрасната новина! Снощи /11.06/ в 23.30 се е родила малката Цветина на мама Рали и тати Боби. Бебка тежи 3.800гр. Рали е родила със секцио. И двете се чувстват много добре!
Едно голямо ЧЕСТИТО и да им расте здрава и красива малката принцеса!

# 188
Честита малка принцеса на мама Рали и на щастливия татко.  bouquetДа им е жива и здрава и много,много да ги радва!
Vivian,чудесна новина! Hug

# 189
4ЕСТИТО на мама Рали и тати Боби!!!!!
Това е страхотна новина,да ви е жива и здрава малката бубка.
Дами мисля,4е ние във форума имаме повод за празник като горди лелки на едно дългоо4аквано беб4е!!!
Да са ни живи и здрави мамито и бебка,още едно съкровище в нашия форум.Колкото пове4е деца в "нашата къща",толкова пове4е смях и веселие.

# 190
Вивиан,страхотна новина  Hug.И ти да си траеш толкова време  Thinking.А ние се питаме една друга от две седмици  какво ли е станало и как ли е минало раждането.Ще те мъмрим за това потайнство  Wink.
4естита дъщери4ка с прекрасното име Цветина на Рали   bouquet.Пожелавам на бебка да расте здраво и щастливо моми4енце за радост на мама и тате   bouquet.А на Рали скорощно възстановяване и я о4акваме тези дни да ни разкаже по подробно за щастливото събитие  Hug.

Не съм ви 4ела толкова отдавна...от 7ма страница  Wink.Големи спорове настанали и доста философски мисли сте разменили.Бравос,така ми харесва  Wink Grinning.Да се мисли и излага културно мнение.4е имахме едииин период...а каза някой нещо,а Асто е изко4ила от някъде.А пък и тогава по голямата 4аст от вас не вземаха никакво отношение.Бях се притеснила,4е никой не си изказва мнението и гледната то4ка.
Този въпрос с + и  - на Бг или на Испания е необятен и неиз4ерпаем.Всеки си има приоритети и цели в живота и си отстоява позицията.

Рози,нацелувай малкия герой от мен  Hug.Пожелавам му бързо оздравяване и да се насладите пълноценно на по4ивката,като ви изпишат.

Весе,Марица,няма ме ,защото курса ми заема много голяма 4аст от деня и по4ти не сядам да ви 4ета.Едната от  преподавателките е една 4ика,сладуранка,която ни преподава разни интаресни неща.Работила е във фирма за подбор на персонал,правила е интервюта за работа и т.н.Та ни казва как да си направим CVто,как да се държиш на дадено интервю,какво о4акват да 4уят от теб и такива интересни неща,които си мисля ,4е са полезни за в бъдеще.Разказва ни разни анекдоти,като например едиииин.....Провеждала е интервю за директиво.За там изискванията са доста,вси4ки били с безупре4ни автобиографии и т.п.Но измежду вси4ки ка4ества,които трябва да притежава един такъв кандидат е и самообладанието и майсторството да излезеш"сух" от дадена конфликтна или сложна ситуация.Та наща мома на вси4ки кандидати,така както си говорели по темата ,изведнъж ги питала"А какъв цвят са ти слиповете?".И се нагледала на реакции...Пове4ето станали и си излязли без да кажат нищо,други възмутени я питали "Ама що за въпрос е това"или"Какво те интересува?'....Можело е съвсем спокойно да си погледнеш гащите и да кажеш цвета или на майтап да го обърнеш.. Joy
Или също на интервю можели да те попитат "Колко пъти седми4но правиш секс с жена/мъжа ти?"....Мнооого интересни и полезни нещица Wink.По този повод тези дни се престраших и отидох на една ентревиста,само за да видя как е.И ве4е нали съм вътре в нещата  Wink Joy,ми беше дори забавно.Като се върнем от Бг ще си търся работа сериозно и ще прилагам знания  Wink.

Добре дошла на Диме,пожелавам и да е щастлива тук и да и се сбъднат ме4тите и о4акванията/поне  Wink/.   bouquet

Спирам,4е много дълго стана. Mr. Green

# 191
  • ES
Честита първа рожба на Рали! Да и е жива и здава Цвети и да бъде най-хубавото цвете в дома ви!

Rozi, нямате ли санитарна тархета? Че как сте слагали ваксини без нея, той е почти на годинка вече! И ето ти парадокс, Испания плаща за лечението на едно българче в България. Също така ще ти откажат и еднократна помощ при раждане, детски, а да не говорим за майчинство, защото, когато попълваш декларацията отдолу има една отметка, че трябва да отглеждаш детето си в БГ. Тъй, че правата ти като майка са никакви за разлика от тези на циганките. Така де, за какво са ти едни 200 лв еднократна помощ и 17 лева детски, като си в Испания, там хората взииимат, на ден ги взимат тия пари. Нищо, че отглеждаш българче.

Алест, не се включвах в разправиите с Асто, не защото тогава не съм имала мнение по въпроса, а защото работата загрубяваше и стигаше до махленски кавги. Аз все си мисля, че всеки може да изкаже мнението си и да го защити с факти и без да обижда другия. А Амелия, в бг законодателство има една наредба, която гласи, че даже и родено детето ми в чужбина имам право на болничен по бременност и раждане и всички обезщетение, полагащи ми се по бг законодателство. Като чула това личната ми лекарка в БГ само вдигнала рамене безпомощно. Не се заинатих да ровя, защото така или инъче получих това тук, в Испания. Но такива като Алест например, можеха. Така, че наредби мнооого в БГ, ама кой и как ги прилага. А за печелбарството в бг здравеопазване много мога примери да ти дам.

Габи, много се радвам за Давид. Дано повече не се разболява и да расте здрав и силен.

Алест, интересна историйка!

# 192
Вивиан,страхотна новина  Hug.И ти да си траеш толкова време  Thinking.А ние се питаме една друга от две седмици  какво ли е станало и как ли е минало раждането.Ще те мъмрим за това потайнство  Wink.
4естита дъщери4ка с прекрасното име Цветина на Рали   bouquet.Пожелавам на бебка да расте здраво и щастливо моми4енце за радост на мама и тате   bouquet.А на Рали скорощно възстановяване и я о4акваме тези дни да ни разкаже по подробно за щастливото събитие  Hug.

Ами,... аз сега видях, че питате за нея  Embarassed. Не бях влизала напоследък и за това, но не се притеснявайте, че и аз от скоро знам  Wink

# 193
gery,ти хубаво говориш за парадокси,само където аз парадокс никъде не виждам.Ти къде го видя?Детето ще бъде български гражданин,ако майка му му извади акт за раждане.До този момент детето е чужденец и не се ползва с правата на български гражданин.И така както четеш,след като  Рози ще вади на детето си испанско гражданство не виждам защо Испания да не плаща лечението на едно испанче.А  и ти като получаваш всичко от Испания не разбирам защо се кахариш и се интересуваш от разни наредби!Още повече пък щом и не се прилагат?!

# 194
  • E-CLM & CH-VD
Гери, Рози явно има предвид тархета санитариа еуропеа. Само тя е валидна за България, обикновената тархета санитариа не е. За прословутите 200 лв за раждане, не знам за другите, но сестра ми, която живее, работи, и гледа децата си в Бг, ги взе чак година и половина след раждането на всяко дете.  newsm78 Не знам дали винаги е така.

Рози, както си решиш. Лично аз, ако детето ми един ден се роди в Испания, ще му вадя и двата вида документи. Пък като стане на 18, да си избира кои ще запази.

На Рали, честита дъщеричка! Да е жива и здрава, и да носи само радост и щастие на родителите си!   bouquet

Ще я впишем в списъка за следващата темичка  Wink

Алест  hahaha. След такива въпроси хубаво е, че не се е стигало до физическо насилие  Mr. Green Онази испанска кака още ли си чати в курса? Да нагушкаш малкия бонбон Криси Heart Eyes

Амелия, аз всъщност не разбрах въобще какъв гражданин е Хектор. Не го приемат като българче, няма и тархета санитария, респективно испански документи? newsm78 Мисля, че в Бг най-лесно е в момента да го регистрират като българче и да си се ползва с всички права. И да направят същото в Испания, но като испанче. Но родителите си решават.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт