Ако цветята са ви страст, заповядайте при нас!

• 38 312
  • 557
  •   1
Отговори
# 120
bimba а какво е резник? Клонче откъснато от друго цвете или какво?

# 121
Близнаци съм! bowuu

# 122
  • варненка от София
Като гледам лъвове до сега сме две, а също така огнените сме много слабо представени, едва ли обаче има зависимист между зодиите и хобито и любовта към цветята. Аз за себе си мога да кажа, че обичам много цветята, но има някои, които не харесвам и съответно не отглеждам - това се петунии, кактуси, бегонии.

# 123
  • На края на света !
bimba а какво е резник? Клонче откъснато от друго цвете или какво?
Резникът е част от възрастно растение, която при подхоящи грижи формира свои корени.
Първо огледайте добре растението, то трябва да бъде здраво и добре развито, така че при взимането на резници да не наручим развитието му. При огледа трябва да забележите, че някои клонки съдържат повече цветоносни пъпки или цветове, а други имат повече вегетативни.
Вегетативните пъпки не цъвтятм, те са обикновено по - малки и по - издължени от цветните. Именно във вегетативните клонки на растенията се съдържат хормоните на растежа, необходими за образувани на корени, от тези клонки трябва да вземете резник. Начинът на отрязване на резника и мястото също са важни. Разгледайте вегетативната клонка добре и ще видите, че листата са разположени срещуположно или последователно по нея, мястото, където листа се свързва с клонката е удебелено и се нарича възел. Във тези възли са концентрирани най - много хормони, когато режете трябва да е в долната част и възможно най - близко до възел без да го нарушавате. Резникът трябва да съдържа 2 – 3 възела, това определя и неговата дължина. След това трежете листата на долната 1/3 от резника, дължината му трябва да е около 8 – 10 см, ако е необходимо съкратете част от него, но внимавайте долната част да остане под възел.
За по – голям успех може да използвате и вкоренител, това са препарати, които се купуват от селскостопанска аптека и са с различен начин на приложение. Наи удобни са прахообразните, при които след отрязване клонката се потапя във вода и след това в препарата и е готова за вкореняване. Гото вите за вкореняване резници може да засадите в саксийки с торф или табла за семена. Сложете ги на влажно и топло място, за6тото влагата 6те намали изпарението на вода от растението.

# 124
  • на втория етаж
   Момичета,един въпрос:Алоето ми е пуснало много издънки,какво да ги правя?Да ги премахна или да ги оставя да си растат.Изпълнили са цялата саксия.Сега нямам снимка,но утре ще пусна.
 Незнам дали ако ги оставя,няма да отслаби основното растение.Аз всъщност почти не се занимавам с това цвете,само поливам и това е,а пък то взе,че пощуря. newsm78

# 125
брей, че много въздухари и многолики (разбирай близнаци  bowuu bowuu) сме се събралииии  Mr. Green не се учудвам! мимиту, сега разбирам защо и ти бързо палиш мотора като мен  hahaha

аз пък бях на изненадващо гости на свекито и се сдобих с две цветенца - едно сакъзче (моите нещо не преживяха добре зимата и сега имам само 4) и едно друго (май е циганче, не съм сигурна и никога не съм го гледала)!

lina kaz , може да ги оставиш в саксията, но ако искаш да ти расте повече основното растение, ги подари на някой или ги засей в други саксии

# 126
КОи са другите две скорпита в отбора?
Аз може да съм скорпи, ама имам влияние от близнаци - двойно при това. Веднъж асцендент, веднъж луна.
Та затова съм и толкова многолика. Страдам от разтроение на личността hahaha

# 127
аз съм едното, а за лъки бамбото няма какво да го праиш, моето го имам от 6 месеца и е развило само 3 листа, много бавно расте и то само на листа, пръчкаа си остава каквато е, знам че имало някакъв вид хормон с който се пръскали за да станат листата стъбло ама така и не го открих това чудо и незнам накъде да питам вече newsm78

# 128
добре, че ме подсети - и аз щях да пиша за него! ние го гледахме нашето повече от година, но почна да жълтее и го хвърлихме (вече нямам спомени дали изсъхна  Rolling Eyes) веднъж бях чула, че трябва много често да му се сменя водата  Thinking ние го държахме в една и съща и може в това да е причината  Rolling Eyes ако някой има повече информация, нека сподели  Hug
гледам, че често ги продават в екопочва  Thinking там няма ли да стане по-добре  Thinking хем е във вода, хем в почва  newsm78

# 129
Аз съм зодия телец Simple Smile

# 130
Като гледам лъвове до сега сме две, а също така огнените сме много слабо представени, едва ли обаче има зависимист между зодиите и хобито и любовта към цветята. Аз за себе си мога да кажа, че обичам много цветята, но има някои, които не харесвам и съответно не отглеждам - това се петунии, кактуси, бегонии.
И аз съм лъв  Wink Интересно, обаче- и аз не харесвам петунии (заради меките листа и цветове- вечно клюмнали ми изглеждат); към кактусите имам двойствено отношение; харесвам само един вид бегония Grinning. Поначало не харесвам растения с меки или мъхнати листа. Мушкатата ми миришат ужасно- и тях не харесвам. Индришето също. Затова пък много обичам сакъзчета и здравец, макар да са от същото семейство.
А най-омразното ми цвете е срамежлива мимоза. Някой ден сигурно трябва да се пусне анкета за нехаресваните растения. Laughing

# 131
добре, че ме подсети - и аз щях да пиша за него! ние го гледахме нашето повече от година, но почна да жълтее и го хвърлихме (вече нямам спомени дали изсъхна  Rolling Eyes) веднъж бях чула, че трябва много често да му се сменя водата  Thinking ние го държахме в една и съща и може в това да е причината  Rolling Eyes ако някой има повече информация, нека сподели  Hug
гледам, че често ги продават в екопочва  Thinking там няма ли да стане по-добре  Thinking хем е във вода, хем в почва  newsm78

моето си го купих в еко почва, купих едно, то пожълтя, купих друго, но откъснах на старото листенцата и ги бучнах в почвата, случайно ги бутнах и видях че имат корени, обаче не расте въобще, такива са си малки листенцата и искам нещо наистина да взема да ги пръскам, иначе аз не сменям водата- само си доливам и е на светличко но не на пряко слънце, вашия проблем може да е бил стискане, самата пръчка е пълна с восък, това нещо като се стисне и растението си заминава Peace

# 132
Моят бамбук го бях отрязала. Не помня какво стана с долната част, но горната като пусна корен я засадих в саксия. Като се разви хубаво клонче го отчеснах и го боднах и него в саксията. Хвана се, но расте много бавно и не образува здраво стъбло. Общо взето на Lucky Bamboo чарът му е да си стои във вазата. Никак не ми харесва как стои като клечка в саксията.

# 133
ами незнам и как е пораснало при теб аз виждам че само на листа го бива, ако имате инфо и за някакви торове ще съм много благодарна Peace

# 134
Имам гардения от 6 години, подариха ми я цъфнала. Като я погледнеш така една хубавичка пуска листенца, но цъфтя само 3 поредни години и от тогава не ми е цъфтяла. Забелязала съм че обича почвата да и е влажна, ако не я полея листата и клюмват. Ако някой друг може да сподели повече защо не цъфти и какво да направя за да цъфне

А за анкетата - зодия Близнаци съм

Общи условия

Активация на акаунт