Разширени вени- кой, как се бори с проблема?

• 574 907
  • 1 111
  •   3
Отговори
# 540
  • Sofia
Аз ги нося постоянно през деня,по време на спорт също съм с тях...нощно време ги махам.Сега в жегите е много неприятно,трябва да си потърся някакви много тънки,че и операция ми предстои скоро и може би цяло лято ще трябва да нося чорапи Sad

# 541
  • Sofia
Чорапите се носят, за да се избегне операция, носят се и след операция и след склерозираща терапия.
Аз да ви споделя, че пак си направих склерозираща терапия. Много добри неща бях чела и чула за доктор Кузман Гиров от Военна болница. Преди няколко месеца почнах нова работа и случайно споменах за проблема с вените ми. Тогава една колежка сподели колко много е доволна от доктора, как още 10-тина познати е пратила при него и всички са много доволни. Записах си час за преглед и склеротерапия с пяна, ако съм подходяща. Останах и аз доволна от лекара, предписа ми 3 инжекции, за да се справим с моите вени. Всяка инжекция се слега най-рано 20 дни след предишната. След всяка инжекция се носи въпросния чорап 20 дни, като 1-те 5 дни е по 24 часа. Имам 2 инжекции и каза, че са достатъчни и още няколко дни ще нося чорапа и после го свалям. Предписа ми някакво хапче ако лятото ми се надуват краката и имам болки, но не му помня името, имам го на рецепта. Вените ми се прибраха, но крака все още ми е доста отекъл. Сега на места по вените имам нещо като топчета, които са твърди и като ги натисна ме боли, имах и болки на участъците, където ми бяха вените, мажа се с фастум гел по препоръка на лекаря и има облекчение, но при натиск се усеща болка.
Аз съм носила различни чорапи и чорапогащтници, този последния чорап, който нося и ми предписа лекаря е много удобен. С много висока компресия е, но не ме притеснява през деня, отдолу няма пръсти и така и сега в момента крака ми диша, силиконовата лента горе е добре и не ми пада и не се смъква. Купих го от аптека "Санита" мисля с/у Военна болница, но непомня марката.

# 542
  • Sofia
Как се прави тази склерозираща терапия,в операционна ли пак?
Правят ли се някакви изследвания преди това?
Боли ли по време и след процедурата?
Някаква упойка слага ли се?
Колко струва?

# 543
  • Sofia
Прегледа е платен - 50 лв. преглеждат те с доплер и доктора оглежда и пипа вените, казва дали си подходящ за склеротерапия. Има два вида- с течност и с пяна. Преди 10 години съм си правила с течност, сега с пяна, казват че с пяна е по-добре, но дали е така незнам Simple Smile Една инжекция струва 100 лв., доктора преценява от колко ще имаш нужда, зависи какво е състоянието на вените. Вече става топло и не е най-удачния момент, но можеш да отидеш на преглед и консултация и да му мислиш после до наесен. Самата процедура се прави в кабинета му и отнема 5 мин. - боцвате на 1-2 места и вкарва лекарство, изобщо неболи. Упойка не се слага. Изследвания не се правят, освен прегледа на доктора. После 1 час трябва да ходиш и да спиш с бинта, който са ти вързали около крака цяла нощ и на сутринта да сложиш чорапа. При първата процедура през ноща се събудих и много силно ме притискаше бинта, изпитвах и болка и още през ноща си обух чорапа, сестрата ми беше казала, ако неиздържа с бинта да си обуя чорапа. Доктора ми каза да си взема и аулин ако имам болки да пия, но през ноща не се сетих и не съм пила. Втория път преди да си легна изпих един аулин и се събудих чак на сутринта. На следващия ден след ч-та инжекция ми трябваше малко време, за да си раздвижа крака и да ходя нормално, беше ми леко схванат, но в рамките на деня всичко се нормализира.
Склеротерапията реално спира кръвта да тече там, където се прави - подсушава вената. Казват, че след време в съседство се получават разширени вени. При мен така се получи. Преди 10 години ми се оправи вената, но после след 2-3 години получих разширени вени наоколо. Много се бях занемарила и крака ми изглеждаше ужасно, сега е по-добре, ако и отока спадне още ще съм много доволна. При прегледа доктора ми измери 2 см.  в диаметър по-голям крака с разширените вени.

# 544
  • Sofia
много ти благодаря  bouquet

на мен ми предстои може би тази седмица лазер и операция,много ме е страх и съм притеснена Cry

# 545
се оказа, че при мен помагат  витамин Ц  в комбинация с Калции
 Калция от киселото  мляко и сиренето а витамин Ц от  плодове и зеленчуци
звучи смешно  но при мен това е решението
Въобще не звучи смешно. За Калция не съм чувала, но за Витамин Ц знам, че изгражда съединителната тъкан, а тя стяга вените и им пречи да се отпуснат. Четох някъде, че разширените вени могат се дължат на слабост на съединителната тъкан, която не ги притиска достатъчно и те се разширяват малко по малко. Затова някои ползват освен Витамин Ц и други добавки като аминокиселините Лизин и Пролин, както и колаген, които спомагат за създаването на нова съединителна тъкан.

Освен това много движение и регулиране на кръвното налягане да не е твърде високо или ниско. И пиене на много вода, защото тя разрежда кръвта и така се натоварват по-малко клапите на вените /понякога причината е именно проблем с клапите/.

# 546
  • загубено
За съжаление % на рецидив е много голям след каквато и да е намеса за вените.
Аз съм с две операции на двата крака,но за съжаление преди да се
навърши година от последната се появи нова вена.

Според моят лекар,чорапите трябва да се изписват внимателно,защото
при продължително носене отслабват мускулите.
Аз след операциите не съм носила чорапи.
Свалиха бинтовете,конците и припках към къщи.

# 547
  • Пловдив
Само да спомена, че и аз след операцията не съм носила чорапите.
От моята операция минаха 8 години и засега нямам рецидив. Дано да остане така. Страхувах се, че по време на бремеността ще се влоши положението, но за щастие това не се случи.

# 548
  • Sofia
Операцията с каква упойка ви я правиха?

# 549
  • загубено
Операцията с каква упойка ви я правиха?

И 2-те с пълна.

# 550
  • Sofia
Остана ли няколко дни там или бързо изписват?Някаква терапия с лекарства и инжекции има ли след това?
Страх ме е от пълната упойка,з-то аз след такава получих тромб,макар че след това два дни ми биха няколко инжекции Фраксипарин...
И от месната изпитвам ужас как ще издържа 1-2ч.да слушам и гледам какво ми правят/имах преди 6мес.операция с месна,макар и по-кратка,самата обстановка ме депресира/

# 551
  • Пловдив
И моята операция беше с пълна. Изписаха ме на същия ден по мое желание, но то имах право и да остана само една нощ в болницата (не беше в Б-я операцията и по тамошната система си отиваш на същия ден или на следващия сутринта, ако няма усложнения). След това нямах никаква назначена терапия, даже и антибиотик не ми изписаха.

# 552
  • загубено
Остана ли няколко дни там или бързо изписват?Някаква терапия с лекарства и инжекции има ли след това?
Страх ме е от пълната упойка,з-то аз след такава получих тромб,макар че след това два дни ми биха няколко инжекции Фраксипарин...
И от месната изпитвам ужас как ще издържа 1-2ч.да слушам и гледам какво ми правят/имах преди 6мес.операция с месна,макар и по-кратка,самата обстановка ме депресира/

Споко няма нищо страшно  Hug

Аз също на единият крак оперирах тромб.
Получих го след секцио по спешност.
Секциото беше с опойка в гърбът.
Не съм се оперирала в Бг,но навсякъде е едно и също.
Влизаш предният ден за изследвания,операцията и на следващият излизаш.
Седмица с бинтове,махат конците, 2 дни с бинт само.Махаш и баня  Laughing
Кракът е в отоци,и синини но минава.
Вената с тромбът я имах години и една бременност 10 години по рано.
Никакъв проблем не ми е правила,нито ме е боляла нито краката са ми отичала нищо...до секциото.
Но след операцията сега,кракът е ок но вечер отича,боли ме мястото на вената при смяна на времето.Нищо необичайно  Laughing

Докторът каза че е нормално.
След операцията не съм пила нищо,нито терапии някакви.

Самата операция е 30-40 мин,толкова съм стояла вътре каза мъж ми.
После са ме качили в стаята,като се събудих бях си на леглото.
Мъжът ми е бил с мен,каза че съм излязла от упойка за около час.
Не помня нищо.
Втората се събудих в следоперационата.
Много бързо,помня как ме закараха до стаята.

Не се плаши,ако е тромб махай го бързо.Не е играчка това.

Редактирвам се:
Пих антибиотик 1 седмица.
Прочетох постът преди мен и се сетих.

# 553
  • Sofia
значи да избера пълната упойка Thinking

сега ще оперирам другия крак,който има доста подути вени около коляното,направо ми е деформиран крака,не ме болят,но са грозно естетически....този с тромба на есен каза хирурга

# 554
  • загубено
Не мисля, че ти ще избираш упойката.
Това го решава анестезиологът.

Общи условия

Активация на акаунт