Холандска Тема - 11

• 13 864
  • 295
  •   1
Отговори
# 105
звездичка, тези пари не са ли парите, които връщат, ако не си ползвала медицински услуги. Ако за тях става въпрос, няма значение по желание ли е било раждането в болница или не. Аз не съм се уговоряла с никого за раждане в болница и пак не ми върнаха парите. Не че и нещо съм платила де... 
А за консултацията - има доста недоволни. Аз лично не мога да се оплача, като цяло. По средностатичстическите въпроси за сега се справят отлично.
А между другото ме озадачи това, че са мерили дължината на бебчо веднага след раждането. На нас ни обясниха, че масова практика вече е да не се мери. Заради ставите мисля беше.

я кажете, като ви идваха на kraambezoek имаше ли поне един, който да предложи да си събуе обувките?
Ами в нас всички се събуват, хем никога не съм им казвала.  Rolling Eyes Даже като започват да го правят - настоявам да не, но пак се събуват. Може би много светлия мокет ги стряска, знам ли. Като го сменим с ламинат ще докладвам пак.

А за това, че невръщали деца с температура под 39.5 не се чудя. Това след като  41 градуса се видяха нормални за двама доктори и никазаха да се върнем, ако вдигне над 42... Crazy ...а и за температурата разбира се да даваме парацетамол.  Нищо, че на опаковката пише - не повече от 2 дни за деца под 2 години

Мда, много е различно в различните части.
От-до.
Не само бременност, консултации, болници...всичко.
Даже разнообразието по магазините, работното им време също. Предполагам в Амстердам и Хага хич не е така. Може и да звуча, като неадекватна на част от живеещите в Холандия. Или онзи ден ходихме в един градец наблизо. Един натурален сок да не мога да намеря. Хем някакви събития в грда имаше.  Rolling Eyes

А аз малкия съм го записала на peuterspeelzaal. От февруари чак може, че трябва да е на 2 години. Нека общува детето, да се забавлява, да се калява. Пък и да се уморява. Че мен ме прави на 5 стотинки...чак се размечтавам да ходя на работа. Laughing

# 106
7of9, мисля, че си права за парите за ноу-клейма. Аз попитах преди дали е било по желание или не, но после се сетих, че за специалист си взимат пари. Спорът беше като го въвеждаха дали да се отнема ако ходиш на домашния лекар, с цел ходата да не се ограничават от това. И на мъжо му падна ноу-клейма като му вадиха кътниците, макар че се покриваше изцяло от нормалната застраховка даже и се водеше операция.

Аз от консултацията досега винаги съм била много доволна. Естествено, че опира до хора и до личен опит. Но в Емпел бяха супер. А тук също досега нямам оплаквания. Но съм предпазлива, защото на един колега доста късно забелязаха, че детето не расте. Друг е въпросът, че не можеха нищо да направят, можеше да дават някакви хормони на растежа, но от тях пък имаше големи отклонения. Добре че накрая се оправи от само себе си детето, дръпна си на дължина изведнъж.

звездичке, наистина мерят различно в болницата и консултацията. В консултацията никога не натискат крачето, за да е изпънато, защото по принцип е вредно за толкова малко бебе. В болницата може и да са го направили, за да измерят колко е било при раждането. На мен поне така ми обясниха едно време.

Мъжо се прибира с кучето и ще закусваме.

Лек ден на всички, Сара

# 107
Звезди и при нас беше така със сантиметрите Joy,по спокойно го раздавай Hug.Не ги ли виждаш как всички са спокойни с всичко Rolling Eyes.От както минах на тяхното дередже съм много доволна bowuuИ да ти кажа по здрава се чувствам(или поне аз така си въобразявам Mr. Green).
Ходенето в къщи с обувки съм го забранила от гледна точка на чистенето Crossing Arms...,стига ми веднъж сутрин да изчистя,не обичам да ми е мръсно Sick.Иначе малката си е пускам в градината и да лапа квото ще,да се калява Peace.Против съм стерилизацията спрямо децата Naughty(както са повечето в БГ например Sunglasses).Няма да забравя как от крамзорха,още първия ден накараха Шарли(кучето ни),да е оближе по лицето... Heart Eyes
Та така,вече свикнах с отношението на лекари,зъболекари и тем подобни да не се юркат много Whistling.И до някаде са прави,че колкото повече мислиш и го въртиш,най много някоя нервна криза да си докара6... Sick

# 108
  • северно море
Аз ли съм единствената която до този момент не имала проблем с детската консултация?Едитта Hug Hug Hug

# 109
аааа аз повече се смях отколкото се ядосах да ви кажа честно ( ама май прекалявам с емотиконите тук  Blush )... то ако се впрягам за всяко нещо досега  за лудницата да съм станала Crazy Mr. Green

SaraJK
 леко ти завиждам - снощи си говорихме с мъжО , че той няма нищо против да си стои по цял ден в къщи с мен и да си гледаме синчето Heart Eyes

ходенето в къщи с обувки
 не съм се и пънала да обяснявам и да го искам  -  просто на втория етаж със спалните никой не пускам Naughty.. само краамзорха и то след нея се минаваще един моп Whistling

7of9
 ъжО каза, че все пак ще провери и пак ще докладвам какво е положението със застраховката Peace
ами те го измериха понеже ние помолихме...ама щом не са му опъвали крачетата( аз бях в банята по това време).. би трябвало по малко см да са го изкарали Thinking а не повече...ама както и да е де Rolling Eyes

за парацетамола
 вече ни предупредиха да си купим, ч е възможно да вдигне температура след ваксинациата..и ако се задържи 38,5  2 дена тогава да му сложим Crazy

# 110
Звезди, аз купих едни хомеопатични свещички за температурата Киндитерм се казват, обаче Софи не е вдигала над 38.5 до сега, та не знам за действието им.Но все пак ако не искаш да даваш "негово Величесто Парацетамол" е опция. Всъщност аз само първия път и я мерих усърдно, за 2рите два вече бях гърмян заек и само с допир усещах, че няма.
А бе те нека си ходят хората с обувките, ама като детето не е проходило още и лази по земята ми се струва прекалено, а и не смятам да бърша всеки път след гости.Имам къде по приятни занимания от чистенето. Знам ли ги къде са стъпвали.Като проходи и спре да лиже пода, вдигам ембаргото. В събота се сдобих с един моп, на който  се скагат мокри или сухи кърпи, бършеш хвърляш.Обира всичко от пода, дори и косми (че чак сега почна леко да ми капе косата)...идеално за мързел като мен.  Mr. Green да не си помислите, че до сега на съм мила пода  Joy ,пак го миех, но не с толкова хай тек моп.

# 111
  • NL
Аз напоследък рядко се включвам тук но...
Еddita Peace Peace Hug

Звезди,Megan хубаво те е посъветвала.
Цитат
От както минах на тяхното дередже съм много доволна И да ти кажа по здрава се чувствам(или поне аз така си въобразявам ).
При мен положението е същото и се чувствам прекрасно thumbsup.
Аз всъщност за какво влезнах..А ,да.
Гледам в рекламният фолдър на Gardo Babysuperstores има големи намаления за бебета.Може да си харесате нещо.
Лек ден от мен.

# 112
...Gardo Babysuperstores има големи намаления за бебета.Може да си харесате нещо....

ние нямаме тук подобен магазин  Rolling Eyes

# 113
Не обичам да се меся в споровете на другите, но понеже май съм най-старата сред вас (поне на годинки) се чувствам в правото си да дам едно скромно мнение.
Момичета, тук сме се събрали, защото всичките сме българки в една чужда държава, за да се подкрепяме и да ни е приятно заедно. Айде да не го обръщаме по най-лошия български тертип на нападки и обиди и как всичко ние знаем, че това ни е национална черта, особено в чужбина - позволявам си да го твърдя, защото по стечение на обстоятелствата повече от половината ми съзнателен живот е минал извън България или в досег с други националности. Споменавам този факт, не за да се хваля, а защото ми дава основание да твърдя, че не само по мое наблюдение българите в чужбина само знаем да се правим на велики и да се караме помежду си, вместо да се държим заедно. Е, доказваме го и в този форум.
Всеки има право да изказва мнението си и да критикува останалите, когато има за какво дори ако на някой не му е приятно. В крайна сметка не сме тук само за да се хвалим взаимно и да се фукаме с последните си маркови покупки.
Неприемливи са обаче обидни епитети и оценки по адрес дори на СЕМЕЙСТВОТО и ДЕЦАТА ни - просто нямам думи! Нека не преминаваме някои граници, че наистина се излагаме!

# 114
SaraJK
 леко ти завиждам - снощи си говорихме с мъжО , че той няма нищо против да си стои по цял ден в къщи с мен и да си гледаме синчето Heart Eyes
Хъм, какво имаш предвид? То действието се разви сутринта преди да отидем и двамата на работа. Не е като да си седим вкъщи  Cry
А бебчо наистина ли беше 59 см като се роди? Ами че то отгледано дете, бе! Струва ми се страшно много за новородено. Вече имам колебания къде са го премерили правилно. Ама ти не им се ядосвай толкова. Всеки бърка, и те са хора, а и наистина е възможно да ги мерят различно, къде опъват крака и къде не, не знам точно. Важното е отсега натам, с метода в консултацията, да расте бебчо. Ако сега вземе да се смалява вече ще е странно.

Колкото до разправиите - недейте, бе, момичета, така да се дразните. Убедила съм се, че нещата не винаги звучат така, както искаш да ги кажеш като е в писмена форма. Аз съм отскоро (отново) тук, не знам какви взаимоотношения царят и дали спорът има и предистория, ама, честно казано, единственото което виждам тук е няколко изнервени майчици, и бъдещи такива, които си късат нервите за нищо. Дори и някой да е казал нещо, което се е сторило обидно за другия, може да не го е имал предвид, ако пък го е имал предвид - ами то си е за него. Едно време с майка ми бяхме така - тя имаше моменти, когато беше нервна, и аз имах такива. Всичко протичаше добре, до момента, в който ни съвпаднеха нервните периоди. Навикаме се, накараме се, пък после всяка си вика "Не можех ли да премълча? Имаше ли нужда от това?". Та недейте, това е моят съвет.

Лека вечер, мами, и спокойно!
Сара

# 115
  • северно море
Аз също не оби4ам много да споря.Но все пак всяко нещо си има граници.Мисля 4е след като не се познава даден 4овек не може да се правят заклю4ения.Аз ли4но познавам Едитта много добре,и моите впе4атления са други от тези на Димитрия.Но пак казвам трябва да познаваш 4овека добре и тогава да го характеризираш.Всеки има право на мнение,да сподели какво мисли и.т.н.С риск да се повторя,убедила съм се(за кой ли път) 4е навсякъде е разли4но било то детска градина,дет.консултация.За това сме тук да си помагаме и споделяме,но не и да се натрапваме.Това е мое мнение и не ангажирам никого с него.Лека ве4ер моми4ета  bouquet

# 116
Мари, съгласна съм с теб, само дето ти познаваш лично само едита. Може би, ако познаваше и другите щеше да знаеш, че и те не са искали да кажат нищо лошо, а просто в случая така е прозвучало. Дори и тогава пак не е сигурно, че всичко е правилно разбрано. Иначе има интонация, изражение на лицето, а така... едни думи, а то не си е същото. Толкова е лесно човек да разбере нещо по погрешен начин. Пак повтарям, не твърдя за никого нищо, не казвам, че някой е прав или някой крив, всеки е прав за себе си, но може би всеки е нещо недоразбрал и от малките недоразбирания големи разправии стават.

# 117
  • NL
Звезди,предполагам,че вие сте си взели всичко но за всеки случай го написах,ако някои все пак се интересува.
Тук също няма,до Amersfoort  ще отидем да го видим.А иначе има два много големи магазина във Veenendaal.Незнам там дали сте ходили.

# 118

SaraJK

явно, че моята работа- гладна кокошка просо сънува -  сорри, че не съм те разбрала правилно Hug
Ами те като ми казаха 59 см и аз се  #Crazy не съм чувала и досега бебе 59...ама нали беше 4500 и 16 дена преносен- реших, че в крайна сметка..всичко е възможно Crazy Crazy
аз не съм се ядосала...ами вече ми е смешно с техните изказвания Mr. Green

за спора

аз продължавам да си мълча...понеже както винаги съм казвала във форума ха си тръгнал да гасиш пожара, ха станало бедствие ooooh! Tired

# 119
Milika
ми ние нямаме още детска стая, така че всяко инфо е полезно...аз имах предвид жалко,че няма магазин наоколо Hug Hug Hug
иначе има доста добри намаление...ама ние някой хубав ден шЪ сЪ местим Crazy Mr. Green Mr. Green Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт