Хайде на бамята, чакам съвети :)

  • 26 438
  • 25
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 2 000
а трушията от бамя се приготвя като корнишоните:
аз правя така:
1 ч.л. сол
1 супена захар
оцет до ръба на компотен буркан
черен пипер
но на бамята не слагам копър и лук
вари се 5 минути за вакуум
през зимата може да се панира Laughing

# 16
  • София
  • Мнения: 508
нанизвам по 3-4 на клечки за зъби и или в патафри паста или брашно, яйце, брашно.

Какво е това?  Shocked

Пържената явно държи превес. Обезателно ще пробвам  Simple Smile

Патафри - тесто за паниране
2-3 яйца се разделят на жълтъци и белтъци. При жълтъците се слагат 2-3л. брашно и нещо газирано / бира, газ. вода, а става хубаво и с фанта лимон  Mr. Green/  Белтъците се разбиват на сняг и също се прибавят. Гъстотата трябва да е като на тесто за кекс.
Става много вкусна хрупкава панировка и е подходяща за всичко - даже и краставици съм панирала така  Laughing

# 17
  • Мнения: 27 524
Мерси, момичета, супер идеи, записвам си всичко  Hug
Това с пържените краставици го знам  Grinning Имах съученичка, държеше ресторант и предлагаше по всяко време на годината оържени тиквички, ама предлагаше краставици, обаче не си личи изобщо - нито на външен вид, нито на вкус  Joy

# 18
  • на втория етаж
  • Мнения: 248
Много обичаме бамя -правя кисела,по рецептата за краставички.А също така много върви на печен зрял боб.След като е сварен,овкусен и запържен,го изсипвам в тавичка,нареждам отгоре бланширана прясна или стерилизирана от буркан бамя,поливам с малко олио и запичам във фурната.

# 19
  • Мнения: 27 524
Ето ме с отчет - направих панирана с патафри от белтък на сняг със сол, бира и брашно. Стана много вкусна, отвън хрупкава, отвътре месеста и вкусна. Преди това попарих с оцет, сол и вода, както казахте.
Направих и варианта на тити - пукана на котлон и после под капак с оцет, сол, копър и чесън, докато изстине. Стана също чудно вкусна.
Доста са връткави и трудоемки като приготовление, но си заслужаваше труда. Пак ще направя и пак мерси на всички  Hug

# 20
  • Мнения: 2 241
Гледах вчера една рецепта за бамя по индонезийски, но не успях да стигна до нея. Иначе е от френска книга. Ако някой иска да я изпробва преди мен  Wink

Ето я:

Продукти:
1 кг. бамя
3 с.л. оцет
3 с.л. зехтин
2 глави лук (нарязани на дребно)
10 домата (обелени и нарязани)
сол и черен пипер
3 с.л. магданоз (нарязан)
1/2 л. зеленчуков бульон от кубче


Бланширайте бамята във вряща подсолена вода за 3 минути. Отцедете, напръскайте ги с оцета и пак ги отцедете. Загрейте зехтина в голям тиган, сипете бамята и лука и бъркайте няколко минути докато бамята си промени цвета, а лукът омекне.
Добавете доматите, солта, черния пипер, магданоза и бульона. Изчакайте да заври, захлупете, намалете огъня и оставете да къкри 10 -15 минути като разбърквате от време на време.
При сервиране гарнирайте с магданоз.
Като варианти са дали, че зехтинът може да се замени със сусамово олио, а магданозът с босилек.

На мен ми хареса рецептата, дано да е сполучлива.  Simple Smile


А за панирането - наистина не ми е хрумвало да панирам бамя, но от свекърва ми се научих да панирам зелен боб, също става страхотно. Peace

# 21
  • Мнения: 2 768
Аз много обичам салата с бамя, домати и лук. Бамята предварително сварена. Дресингът е лимон и зехтин.

# 22
  • Мнения: 279
Едно от любимите ми неща когато постя е "Бамя по гръцки".Приготвя се от 1 бурк.бамя с доматен сос,гъби,дребни цели лукчета,черен пипер на зърна,сол,магданоз.Всичко се задушава с чаша бяло вино и малко мазнина в глинено гърне или гювеч.Става фантастично.

# 23
  • Между гори и планини
  • Мнения: 9 383
Точни рецепти не мога да дам, но преди майка ми правеше туршия от бамя, консервирана бамя - за готвене.
Мъжа ми каза, че в Щатите я панират и пържат - уви никога не съм пробвала.
Аз обичам бамя приготвена по всякакъв начин, ще следя темата.

# 24
  • Мнения: 27 524
Мъжа ми каза, че в Щатите я панират и пържат - уви никога не съм пробвала.

Не е само в Щатите, прочети малко по-назад  Hug

# 25
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 11 696
Едно от любимите ми неща когато постя е "Бамя по гръцки".Приготвя се от 1 бурк.бамя с доматен сос,гъби,дребни цели лукчета,черен пипер на зърна,сол,магданоз.Всичко се задушава с чаша бяло вино и малко мазнина в глинено гърне или гювеч.Става фантастично.
Това наистина е супер.

Общи условия

Активация на акаунт