Отговори
# 270
Това е въпросната статия, не съм сигурна дали вече не е била публикувана тук. Ако е така, извинете ме  Heart Eyes

Който смята,че трябва да се ГЛАДУВА е в голяма грешка.Хората тръгнали по този път често стигат до проблемите от тези сайтове по горе. Най лошото от всичко е,че хората с такива проблеми НАДХВЪРЛЯТ 500000 души само в България. Така казват специалистите. Числото не е грешно дори за мен е твърде занижено.Многобройните момичета с които съм разговарял доказват, че нито едно от тях не се води регистрирано като такова. Замислена като поправка, като противоотрова на погрешните хранителни съвети, които, макар и давани с най-добри намерения, не само няма да ви помогнат да отслабнете, но и ще ви попречат да се радвате на максимално добро здраве.
Объркването и безсилието карат хората да се страхуват от храната; каквото и да ядат, положението като че ли става по-лошо и по-лошо. Хората имат отчаяна нужда да повярват, че начинът на хранене е най-добрият път към един по-здрав и по-продуктивен живот.
Сега може да кажем и нещо за ВЪГЛЕХИДРАТИТЕ. Ще го напиша малко по обширно, защото има хора не наясно с тях.За нещастие, мнозина даже нямат понятие какво представляват тези съставки. За много хора това са сладкишите и тестените изделия. Попитайте ги какво представлява даден плод или зеленчук и те най-вероятно ще отговорят, че си е плод или зеленчук, сякаш са отделен тип храна - тип, който могат да консумират в неограничени количества, без да пълнеят.
Е, това може и да ви изненада, но всичко споменато дотук - и сладкишите, и тестените изделия, и плодовете, и зеленчуците - са въглехидрати. Въглехидратите са просто различни форми на прости захари.
Разбира се, всички се нуждаем от определено количество въглехидрати в своето меню. Тялото трябва да ги приема непрекъснато, за да храни мозъка, който използва глюкоза (форма на захарта) като основен енергиен източник. Мозъкът е един истински ненаситник за глюкоза и консумира над две трети от циркулиращите в кръвта въглехидрати, когато не извършваме физическа дейност. За да изхрани този ненаситен консуматор на глюкоза, тялото приема непрекъснато въглехидрати и ги превръща в глюкоза.
Всъщност положението е малко по-сложно, отколкото изглежда на пръв поглед. Неизползваните веднага от тялото въглехидрати ще бъдат складирани под формата на гликоген (дълга верига от свързани помежду си молекули глюкоза). Те се складират на две места: в черния дроб и в мускулите. Натрупаният в мускулите гликоген не може да бъде използван от мозъка. Само онзи, складиран в черния дроб, може да се разгради и да се изпрати обратно в кръвния поток, така че да поддържа нужните за правилното функциониране на мозъка нива на захарта.
Способността на черния дроб да съхранява въглехидрати под формата на гликоген е много ограничена и те могат лесно да се изчерпят за десет-дванайсет часа. Следователно резервите от гликоген в черния дроб трябва да се подхранват непрестанно. Именно затова ядем въглехидрати.
Въпросът, който никой досега не си е направил труда да зададе, е следният: какво става, когато приемем прекалено голямо количество въглехидрати? А ето и отговора: способността на тялото да ги складира, независимо дали в черния дроб или в мускулите, е крайно ограничена. Човек може да натрупа средно триста-четиристотин грама въглехидрати в мускулите си, но не може да прибегне до тях. В черния дроб, където въглехидратите могат да бъдат преобразувани в глюкоза. Това е равностойно на приблизително две чаши варени макарони или на три сладки десерта от типа на „Сникърс"; толкова е цялата ви резерва за поддържане правилното функциониране на мозъка.
Щом се попълнят всички възможни складове за гликоген в мускулите и черния дроб, въглехидратите нямат друг избор, освен да бъдат превърнати в мазнини и да бъдат складирани в мастните тъкани. Накратко, макар самите въглехидрати да не съдържат мазнини, излишъкът от тях в крайна сметка се превръща в излишни тлъстини.
И това не е най-лошото. Всяко богато на въглехидрати ядене покачва рязко нивото на глюкозата в кръвта. За да се приспособи към това рязко покачване, панкреасът отделя хормона инсулин, който пък на свой ред понижава нивото на глюкозата в кръвния поток.
Проблемът е там, че този хормон в основата си е свързан със складирането на резерви в организма; неговата задача е да превръща излишните въглехидратни калории в мазнини в случай на евентуален бъдещ глад. Следователно инсулинът, стимулиран чрез излишъка от въглехидрати агресивно допринася за натрупването на мазнини.
С други думи, когато консумираме прекалено много въглехидрати, чрез инсулина изпращаме послание до тялото (по-точно до мастните клетки), което гласи: „Складирайте мазнини." Увеличеното количество на този хормон не само кара тялото да съхранява въглехидратите във вид на мазнини, а и да не освобождава вече складираните. По този начин става невъзможно да използваме собствените си мазнини като източник на енергия. Следователно излишните въглехидрати в храната не само ни карат да напълнеем, ами и да си останем пълни. Вредата е двояка и може да се окаже фатална.
С други думи, прекалено многото въглехидрати означават и прекалено много инсулин, следователно трупате излишни тлъстини и не можете да се избавите от тях. Това е в общи линии въглехидратната картина. Ключът към натрупването на мазнини е скоростта, с която въглехидратите навлизат в кръвния поток, тъй като именно това контролира количеството отделян инсулин. Стомахът е в основата си непретенциозна цистерна с киселина, която поема всички въглехидрати - независимо дали са във вид на пръхкав оризов сладкиш, рафинирана захар, моркови или тестени изделия - и ги разлага на прости захари, които могат да се абсорбират. Онова, което отличава различните въглехидрати, е скоростта, с която те навлизат в кръвния поток.
Скоростта, с която въглехидратите навлизат в кръвния поток е известна като „гликемичен индекс". Колкото по-нисък е той, толкова по-ниска е скоростта на абсорбция. Колкото и невероятно да ви се струва, рафинираната захар има по-малък гликемичен индекс от зърнените храни. От какво се определя гликемичният индекс? Основните фактори са: 1. структурата на простите захари в кръвта, 2. съдържанието на разтворими влакна (или целулоза) и 3. мастното съдържание. Как структурата на простата захар влияе върху скоростта, с която тя навлиза в кръвния поток? Всички „сложни" въглехидрати трябва да бъдат разложени на прости захари, за да могат да се абсорбират. Всички въглехидрати, които поглъщаме, се опростяват до три вида захари; всяка една от тях има различна молекулярна структура и именно тя в крайна сметка определя темпото на навлизане в кръвния поток. Глюкозата е най-често срещаната от тях, следвана от фруктозата и галактозата. Глюкоза съдържат зърнените храни, тестените изделия, хлябът, закуските на зърнена основа, нишестето и зеленчуците. Фруктозата се съдържа предимно в плодовете. Галактозата е част от млечните продукти. Но, докато всички тези прости захари се абсорбират бързо от черния дроб, само глюкозата може да попадне директно в кръвния поток. Именно поради това богатите на глюкоза въглехидрати като хляба и тестените изделия буквално се изстрелват от черния дроб обратно в кръвния поток, докато галактозата и фруктозата, които първо трябва да бъдат преобразувани в глюкоза в черния дроб, навлизат по-бавно в кръвта.
Особено за фруктозата процесът е изключително бавен. Именно поради това, макар да са съставени от прости захари, съдържащите фруктоза въглехидрати (предимно плодове), имат много нисък гликемичен индекс, сравнени със съдържащите глюкоза и галактоза въглехидрати.
А целулозата? Целулозата (която е несмилаем въглехидрат) не се абсорбира и следователно не влияе пряко върху инсулина. Тя обаче действа като спирачка на скоростта, с която другите въглехидрати навлизат в кръвния поток. Колкото по-високо е съдържанието на целулоза на даден въглехидрат, толкова по-бавно се абсорбира той. Отделете целулозата от него и темпото ще се увеличи. Следователно целулозата е важен фактор за контролиране на скоростта, с която тялото поглъща въглехидратите. Тя действа като бариера и предпазва прекаленото нарастване на темпото на поглъщане на въглехидратите.Точно това става в споменатото от мен правене на фрешове. Следователно прекалено многото високоглекимични въглехидрати не само могат да станат причина да напълнеете, ами и да не ви позволят да се отървете от излишните мазнини.
Следователно, ако се опитвате да отслабнете, поглъщането на прекалено много въглехидрати, особено високоглекимични - и последващото увеличаване нивото на инсулина - ще даде точно обратния ефект. Вместо да изгаряте вече складираните мазнини, вие добавяте към тях нови. Вместо да отслабнете, вие напълнявате още повече.
Може би ще пожелаете да се съобразите с този факт следващия път, когато посегнете към сладкишите.Тази информация е дълга, но е полезна.Също така искам да кажа за МЕДИКАМЕНТИТЕ и за вълшебното хапче за отслабване, което НЕ СЪЩЕСТВУВА.И нещо много ВАЖНО!!! което знам като специалист по биохимия за “химията” използвана предимно от спортистите търсещи бързи резултати и от такива предлагащи и нямащи понятие какви вреди може да ни донесе тя в бъдеще.Смятам да спра с това до тук. Химията за мен е бомба с часовников механизъм.

# 271
  • Варна
ReGe аз повечето кг ги свалих с ВМ НВХ, а последните няколко месеца минах на РХ-с него паднаха още 3, но след мнооого дълъг застой-просто използвах РХ за промяна и "отпушване". Повечето ми менюта не са РХ-въпреки това ги пускам, ти можеш да корегираш
Това са зимните ми менюта-последните две са от този сезон

Закуска-2варени яйца+150гр кис.мляко+1с.л.лен.семе
Обяд-още 2варени яйца+100гр сметана 30%, 20гр кашкавал
Вечеря-салата от 2марули+1/2 лимон+90гр риба тон-беше във вода в консервата, 50гр пушено свинско месо

1020кал/66%мазнини/7%въглх/27%белтъци

Закуска-150гр кис.мляко+2л.ленено семе
Обяд-филе толстолоб- 200гр на фурна+салата от 150гр марули, зехтин-2с.л, лимон,1 стрък пресен лук
После-млечен бъркоч от 200гр кис.мляко+1с.л.мед+2с.л.какао
След послето-20гр кашкавал
Вечеря-салата от домат 150гр+краставица 150гр+малка глава лук 30гр+зехтин+25гр сирене,
50гр пушено свинско филе и 1варено яйце

1338кал/65%мазнини/15%въгл/20%белтъци

Закуска-200гр кис.мляко+2с.л. лен.семе
Обяд-пил.пържола 150гр, 2 кюфтета от свинска кайма-120гр+1краставица
Вечеря-150гр марули+2варени яйца+100гр пушено свинско филе+3л.майонеза, 1/2лимон
1шок.бонбон-беше към 10 сутринта

1531кал/58%азнини/6%въгх/36%белтъци

Закуска-200гр кис.мляко+2л лен.семе
Обяд-пил.шишче 100гр+2кюфтета+краставица 120гр
Вечеря-марули 150гр+2варени яйца+3л.майонеза+50гр пушен свински бут

Ккал 1359/62%мазнини/7%въглх(30гр)/31%белтъци

Първа закуска-2варени яйца, 18гр масло, 20гр кашкавал,1 зелена пиперка
Втора закуска-80гр цедено мляко, 1л лен
Обяд-миш-маш от 350гр домат, 150гр печен пипер, 60гр дунавия, 2яйца, 20гр масло
Трета закуска 50гр цедено мляко, 10гр сусам
Вечеря-шопска салата-30гр Дунавия, кашкавал 20гр

1406/72%мазнини/9%въгл(37гр)/19%белтък/5гр фибри

Първа закуска-70гр цедено мляко, 30гр сметана, 1л. лен
Втора закуска-2 варени яйца с 10гр масло, 1 зелена пиперка
Обяд-салата от домати, краставици, сирене 30гр, зехтин 2с.л
Следобедна-1варено яйце, 10гр масло
Вечеря-миш-маш-домат, пиперка, лук,сирене 30гр, яйце и 20гр масло

1354/80%мазнини/6%карбс(22гр)/15%белтъци/4гр фибри

Закуска-150гр цедено мляко, 40гр сметана, 1л.лен, 2л сусам
Обяд-готвено зеле 300гр, 1 зелена пиперка
Час преди вечерята -2 варени яйца, 30гр кашкавал
Вечеря-салата с 40гр Дунавия, поръсих с още 20гр сусам, 4 маслини, зехтин

1396/76%мазнини/8%въгл(43гр)/16%белтък/15гр фибри

# 272
Добро утро и от мен  Hug!

Успях с лунуването и съм доволна от себе си, целта ми основно беше прочистване, а не загуба на кг. Но все пак днес на фитнеса ще се изтегля, за да видя мерките как са... #Crazy goodscale
Май доста обаче ми беше паднало кръвното, защото тази сутрин ми се мотаеше главата. Но взех бързо мерки....
Алекс мерси за поздравчето!  bouquetА виждам,е си доста запалена по спорта, с инструктор ли са тренировките? Че и аз се замислям да разнообразя малко фитнеса.
Верче добре си ни дошла, чакаме да споделиш как изкара.
Юзерче разбирам те напълно как се чувстваш преди отпуска, защото и аз чакам с 4 очи края на седмицата... Ех, още малко остана Whistling
Реге виждам,че здраво си се захванала да ползваш новите придобивки.Браво Hug
А за въглехидратите знам, че са много важни. И аз като теб обичам, даже обожавам плодове и затова РХ ми е най-добрия режим.Всички други - не стават, все някакви ограничения откъм плодчета ми поставят! Confused
Но знам,че трябва да набавям и прости въглехидрати(картоф,ориз и др.) които напоследък ми се губят съвсем.Преди врем четох "Зоната" и там подробно бяха описани зависмостите.
Тонимирка ми аз луда ще стана, ако трябва да смятам всичко това. Как го постигаш?

Хубав ден smile3525

# 273
Тонимирка, изглеждаш наистина впечатляващо! Но аз на всички аватари, които съм виждала, докато чета тази тема, те харесвам. Я кажи, за колко време  и колко отслабна с ВМ НВХ? Аз съм била на този режим преди години за около 10 дни само, но тогава вместо да сваля, качих 1 кг. и спрях. Аз съм 60-61 кг., искам да стигна перфектните за мен 55 кг (на тях изглеждам добре, била съм и 45, но не искам да съм толкова слаба, гледам се по снимки, не приличам на жена) или поне 57 - колкота бях, преди да забременея. Когато бях по-млада отслабването беше невероятно лесно, но още преди да забременея, при мен просто спряха да действат всякакви диети. И глад включително.  Търся някакъв режим, който да пдейства, но уви. Е, с РХ свалих 2-2,5 кг, които успешно задържам вече с месеци, но като гледам вашите резултати, осъзнавам колко нищожно постижение е това...

Иначе съм съвсем разделна тези дни. Менюто ми - сутрин кафе, след 1 час - диня, на обяд - месо и салата или сирене с домашна лютеница. Следобяд - кисело мляко. Вечер - диня. Ами продължава да няма никакъв резултат. Какво повече да намаля от това. Все пак, не искам да гладувам...
А иначе кантарът ми не е аналогов, цифров е и е верен Sad

# 274
О, Вичи виж ме в другата тема за тренировките  Blush
Тонимирка, благодаря ти за менюто. А задължително ли е да се смята съотношението между въглехидрати, белтъчини и мазнини. Т.е не мога ли просто да изключа картофи, ориз и хляб и само преди обяд едно или 2 плодчета, на обяд да кажем салатата + яйцата, а за вечеря-салата + риба или месо. Аз мляко не обичам (но обожавам сирене и кашкавал), сметана добавям към задушените зеленчуци. Ей тези сметки всеки път ме плашат като вляза във вашата тема. Ти всичко ли теглиш преди да го ядеш  Shocked?

# 275
Вичито, с инструктор са тренировките/ и то какъв  newsm53 Laughing/!
Познаваме се от много време ,още когато тренирах джудо ,после карате .
И аз преди ходех на фитнес, но откакто започнах да посещавам тае бо, установих, че друго не ми е нужно.
Инструкторът така е подбрал упражненията ,че няма частица от тялото ,която да не е ангажирана .
Тренировките започват с лека загрявка ,после същинска част с малка почивка, следват силови упражнения и накрая- разтягане.
Реге ,наистина в залата е страхотно- и се надъхваш, и се забавляваш ,разтоварваш психически ,срещаш се със съмишленици .Изобщо си е супер  Peace.
Шарли Hug Hug Hug,/ любимец ми е /.
Мартеа ,не гладувай ,движи се повече и пий повече натурална вода ,подправена с малко лимон Hug.

# 276
  • Варна
Всичко си зависи от човека-вчера изписахме 3 страница в нашата тема да коментираме всичко това-аз като се хвана с нещо го правя както са ми казали-при спайдърите пише-въглехидрата до 20% от дневното меню-ако не смяташ как ще разбереш къде свършват 20те процента.
Много хора не смятат-ядат на око, аз предпочитам всичко да ми е планувано-безредиците водят до хаотично хранене, ако не съм решила от предната вечер менюто за следващия ден се случва да ям непозволени от режима храни или да прескачам ядене
Смятам във Фитдей www.fiday.com -супер чудна програма, на английски е, но позволява да се въвеждат и БГ храни и стойности.
Това е животът ми, ВМ НВХ ми промени страшно много хранителните навици и всичко хубаво ми се е случило, благодарение на режима-дори кистата ми се повлия и намаля-при това съм съвсем сериозна и има мед.изследване, че този тип хранене помага на жени с параовариални кисти и поликистозни яйчници
Но това е моя избор, вече спрях с агитацията-уморих се да говоря на хората, а пък и кой ли ме слуша. Вече и не отговарям на въпроси как съм отслабннала и как съм си докарала талията, която все още не е тази към която се стремя-но бавно и постоянно ще стигна до нея

Благодаря за вниманието, малко се отплеснах bowuu

# 277
  • Варна
Ох, не погледнах че имате въпроси
Мартеа-свалих 19кг за година и няколко месеца-режим и спорт. Не съм била винаги стриктна-основно с вафлите се заигравах, имах доста нарушения-преди цикъл, по празници, но след това влизам в пътя. Със спорта си оправих ръцете-бяха като бухтички, и талията и бедрата отчасти-по тях още работя
Реге-може и да не смяташ, но в един момент нещата ще се заспоторят и пак се стига до сметките-те са ориентир къде бъркаш, понякога си мислиш, че ядеш правилно,но се оказва че не е така. А съм твърдо за сметките-всъщност програмата смята-ти въвеждаш храната и количеството. Фитдей е пълен с храни-всякакви, а за типично БГ храните съм си ги въвела от едно от менютата на програмата и само си задавам количествата-няма сложно Grinning

За тегленето-тегля, но ако нямам везна мога да преценя количеството -цяла година като теглиш, стигаш " Laughingвисшата форма" на разпознаване на грамажа, а както и научаваш в кои храни какво има-всичко е стаж и знания, които натрупваш през стажа
Затова сметките са в началото, а после като се научиш нямаш нужда от кантар и фитдей-ти ставаш фитдея и кантара

Редакция-ще си редактирам поста, че много място отнесох в темата за РХ с другия режим-Реге, понякога си нося забъркани неща, които стоят в хладилника в офиса, но в шкафа ми винаги има ядки-те са спасението и са идеални за междинни закуски
Нека не обсъждаме режима в тази тема, не е коректно-ако имате интерес, по-добре да отидете в темата за ВМ НВХ

Последна редакция: вт, 31 юли 2007, 11:25 от Tonimirkata

# 278
вече спрях с агитацията-уморих се да говоря на хората, а пък и кой ли ме слуша
...Благодаря за вниманието, малко се отплеснах bowuu
Не, не си се отплеснала, всичко, което си написала е супер. Аз не се съмнявам в правотата ти, много съм чела за този тип хранене, просто не знам как да се приспособя към него. Макар че когато за пръв път пробвах РХ преди колко беше...около 4-5 години, го зарязах, защото ми се струваше много сложно, а отдавна вече не мисля така. Свиква се със всичко. А ти като си на работа, сигурно си носиш храна от къщи, предполагам, предварително претеглена и с измерено хранително съдържание.

# 279
Реге ,чак сега забелязах линка със снимките .
Страхотна си  newsm10,не мога да определя с кой цвят на косата ми харесваш повече ,все си готина, просто си различна .
А малките сладури изглеждат много щастливи с мама  Hug.
Да са ти живи и здрави и да ги нацелуваш он мен   love001  love001  love001.

# 280
Благодаря, Алекс! Отдавна се каня да сканирам и една снимка с естествения си цвят коса, ама там няма как да не съм хубава, защото съм на 19  Laughing А децата, срамота, скоро не съм ги снимала. Този уикенд ще поправя този пропуск  Peace

# 281
Тонимирка, страхотен резултат! Браво!

РеГе, ето тукми харесваш страшно много! И на другите снимки също, но тази е просто... номер 1. Дечицата ти са страхотни, пу-пу, богата си с тях Wink

# 282
    newsm78 Аз пак докато се появя и темата ще свърши, ама как да се появявам като   #2gunfire този мой кантар все на едно място седи  едва днес се смили и показа 1 кг по-малко. Знам от преди, че има задържане ,ама то пък този път беше върхът-все съм на диня зеленчуци, качване настълби, вървяне с километри/даже мъжо сега реши, че трябвало и вечера да ходим на разходка,даже вече два пъти -колкото за мен толкова и заради самия него, зер вдигнал е 5кг Mr. Green докато се усети/,дрехите  ми се поразшириха, а пустия му кантар не мърда/абе той горкия вече е над 20 годишен,май си е за пенсиониране/. Даже продължавам с неяденето на сладолед -аз "сладоледения фен", както казва Калида/чак аз самата се чудя на себе си/.
Да, Калида не само за дъщерята ползвам хомеопатия, а за цялото си семейство-мъжо даже й е фен, дори и майка ми/от35 г. е диабетичка/ , която брагодарение на хомеопатията  се спасява вече 4 години от инсулина/а тя много мрази да я бодат, даже за профила трудно понася боденето, да не говорим всеки ден за инсулин!/. Но да не разводнявам темата, ако искаш на лични мога доста да ти разкажа какво си лекуваме с хомеопатията.
  Thinking Да видим дали относно другите проблеми ще ми помогне, но този път май е права хомеопатката ми че действително от това лекарство ще понамалее и апетита ми. Ами вече сладкото не ме влече, единствено динята.Хляба също и тестяното, търся само зеленчуци и риба. Чак аз си се очудвам, даже мъжо отначало ми викаше , че се преструвам ама вече се увери, че не е така/само да видим до кога/. Много е приятно така да видиш като си смъкнал някой килограм  как изглеждаш! bowuu

# 283
  • София
Реге,на снимката,която е показала Мартеа наистина си страхотна.С тази коса изглеждаш много свежо,като момиченце Heart Eyes

Тонимирка,за теб какво да кажа LaughingНа всичките аватари досега изглеждаш перфектно Heart Eyes

Ох,момичета,тези дни не се чувствам добре нещо Sick.По 100 пъти на ден ми се гади,боли ме корема и кръста и ми се вие свят.Само се надявам да няма изненади Sick

Дано кантарите на всички да са по-благосклонни тези дни Hug

# 284
  • Варна
Добро утро момичета bowuu
Ками-благодаря и на теб за комплиментите, но има още да усъвършенствам тялото си, но аз не бързам-когато тогава, нямам краен срок, но ако съм здрава си мисля,че до Нова Година ще съм свалила и оставащите ми 3кг като цел, а дали тогава ще се харесам и няма да поискам още....кой знае Wink
Аз все още не мога да посегна към въглехидратите-вчера си купих кафяв ориз, вкъщи има и бял, но не можах да го сготвя
Реших да ям зеле и моркови, ще ми трябва време пак да хапвам със спокойствие въглехидрати
Приятен ден Grinning

П.П Софи, къде си Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт