Раждане вкъщи - какви са ЗАКОНОВИТЕ и практически подробности в БЪЛГАРИЯ?

• 29 521
  • 250
  •   1
Отговори
# 150
Беше отделено точно 2 мин. и  нито секунда повече.... Не са ми сагали абсолютно никакви лекарства, а през цялото време (2 мин.) гледах как къпят и обличат бебчето ми.
Това е в Троян. А в болница бях стандартните 4 дни, но трябваше да постоя, защото имам болно сърце и раждането ми докара доста проблеми....

Последна редакция: нд, 23 дек 2007, 14:28 от a.velcheva

# 151
Извинявам се, че не е по темата...
Тети7, ако се притесняваш, че ще е студено - доста топло е, а водата е постояно сменяща се и няма как да изтине. Мъжа ми си носеше летни дрехи за раждането, защото ме предупредиха че е ще му е топло със зимни. Вярно е, че косата се мокри малко, но можеш да си вземеш сушоар, така или иначе 1-2 часа след раждането оставаш в стаята... Не те навивам, а просто информирам. Сигурна съм, че каквото и да избереш ще е най-подходящото за теб  Peace

# 152
Няма закон, който да забранява домашното раждане. Дори напротив има разпоредби, който уреждат начините за издаване на документацията. Също така няма закон, който да задължава ходенето в болница след домашно раждане.
От къде знам?
Родих си в къщи преди три месеца и половина.
Личният лекар е този който трябва да издаде съобщение за раждане. След което таткото отива с това съобщение в общината, при лицето по гражданско състояние, което оформя, акта и удостоверението за раждане.
Ако личният лекар откаже,  бащата трябва да поиска писменния му отказ и с този отказ да се обърне към лицето по гражданско състояние, което сезира РЗОК да вземе страна по случая и да постанови , кой да я свърши тази работа на вместо личния лекар.
Отново личния лекар е длъжен да оформи болничните листи на родилката.

# 153
Няма закон, който да забранява домашното раждане. Дори напротив има разпоредби, който уреждат начините за издаване на документацията. Също така няма закон, който да задължава ходенето в болница след домашно раждане.
От къде знам?
Родих си в къщи преди три месеца и половина.
Личният лекар е този който трябва да издаде съобщение за раждане. След което таткото отива с това съобщение в общината, при лицето по гражданско състояние, което оформя, акта и удостоверението за раждане.
Ако личният лекар откаже,  бащата трябва да поиска писменния му отказ и с този отказ да се обърне към лицето по гражданско състояние, което сезира РЗОК да вземе страна по случая и да постанови , кой да я свърши тази работа на вместо личния лекар.
Отново личния лекар е длъжен да оформи болничните листи на родилката.
Ако сте против ваксините в никакъв случай не водете детето в болницата за регистрация след раждането, защото там му слагат "задължителните" ваксини без дори да ви питат. Така направиха със Самуил.

# 154
Teti7, за ваната в 1АГ мислила ли си? + неподписване на информирано съгласие?
Мактуб,а как реагира персоналът,когато отказа да подпишеш?Пробвах същото преди три години и половина в Майчин дом-казаха ми,че в такъв случай нямам право да родя там.

# 155
Teti7, за ваната в 1АГ мислила ли си? + неподписване на информирано съгласие?
Мактуб,а как реагира персоналът,когато отказа да подпишеш?Пробвах същото преди три години и половина в Майчин дом-казаха ми,че в такъв случай нямам право да родя там.

Отговарям вместо нея; аз не подписах. Раждахме при една и съща лекарка. Не са били груби заради неподписването, напротив. За всяка една процедура ми даваха обяснения и искаха позволението ми. Бях с избор на лекар, платено (официално на касата). Но няма гаранция, че всички ще реагират така.

По отоговора на Людмил: недей да изхождаш единствено от личния си опит. Навсякъде е различно. В много болници бихте могли да заявите, че отказвате (не е нужно да чакате да ви питат; вие настоявате и това е)  и няма начин да ви принудят.

# 156
Значи-ще се пробвам пак,може пък да имам късмет тоя път. Четох всичките истории в сайта на Естествено,някак съм сигурна,че това е моят начин,но да  не разводнявам темата Embarassed

# 157
  • София
Хм, може би е по-добре да поговориш с хора, които не са имали напълно безпроблемно раждане. Такива, които все още имат дечица - здрави и щастливи - благодарение на това, че НЕ СА раждали в тоалетната си, а детето им е получило нужната медицинска помощ - което по някога включва, освен микропедиатър, какъвто едва ли ще ти дойде у дома, апаратура, каквато със сигурност не можеш да осигуриш. Аз делях стая с такава жена в родилното. Детенцето й беше близо седмица на командно дишане. Сега е здраво и весело бебче. Но изобщо не би имало шанс, ако тя си беше останала в леглото.

# 158
Хм, може би е по-добре да поговориш с хора, които не са имали напълно безпроблемно раждане. Такива, които все още имат дечица - здрави и щастливи - благодарение на това, че НЕ СА раждали в тоалетната си, а детето им е получило нужната медицинска помощ - което по някога включва, освен микропедиатър, какъвто едва ли ще ти дойде у дома, апаратура, каквато със сигурност не можеш да осигуриш. Аз делях стая с такава жена в родилното. Детенцето й беше близо седмица на командно дишане. Сега е здраво и весело бебче. Но изобщо не би имало шанс, ако тя си беше останала в леглото.

Раждането вкъщи не е "раждане в тоалетната", моля, моля! Stop
Бъди малко по- толерантна към хората с друго мнение, ако обичаш. Peace
Заради думата "микропедиатър" пуснах търсачка..Боже, колко имам да уча... Joy Кой ги мисли тези неологизми? ooooh!
За другото май писах по-горе. Thinking

Извинявам се за офф-а.  Blush

# 159
Аз исках само да кажа колко ви се възхищавам на тези които ходят срещу приетите "нормални" редове.
Ако всеки така правеШе, никаква промяна за по-добре няма да стане.

Аз съм в голямо съгласие с идеята че раждането не е медицинско мероприятие, а нормално всекидневно преживяване. Ниама нужда да се третира като инфаркт или каквито и да било болести за които хората ходят по болниците.

Аз родих втората си дъщеря права до стената в болницата и си тръгнах след Ч часа. На никои не дадох да ме пипа или командва къде да ходя или да лягам. Научих се след първото ми раждане.
Но тука в болницата те слушат, ако имаш предпочитания.

Като чета какви са условията в Българя, направо ми домъчня. И ако няма жени като вас да подтикват промяна и уважение към жената като цяло, нишо няма да се промени.

Браво и си свалям шапката пред вас.

# 160
Sheila, къде живееш? Как така роди на стената в болницата? Разкажи, моля те, по-подробно. Ако ти се пише разказ, може и да бъде публикуван в "Естествено".

# 161
Емем,

В Австралия съм.

Не го бях планирала. Аз си стоя в къщи докато знам че е време да се ражда. Отидохме в болницата и като влезнах в стаята така си облегнах челото на стената и там си ми беше наи-добре. Акушерката ми каза да легна на леглото да ме провери, но само като ми докосна дупарата леглото, болките станаха ужасни..отказах и си отидох обратно до стената - права. 10 минути след като пристигнахме родих така права до стената с наи-добрата ми приятека, мъжът и първото ми момиченце в стаята.

Аз исках вкъщи да си раждам, но много пари беше да си плащам за акушерка, а в болницата е безплатно.
Следващото ще е вкъщи, тъи като се преместих в друг щат и тука е безплатно да си имаш акушерка.
Не сме чак като скандинавските държави, но горе долу системата е добре като става въпрос за жената при раждането.

Хареса ми твоят website.  Peace

# 162
И аз малко офф  Blush
Очаквам времето, когато присъствието на децата по време на раждане няма да се смята за извратеност...

# 163
Sheila, много ти благодаря Simple Smile. Сайтът не е "мой", моя е идеята само, но няколко души го правим, много хора участват. Ще се радвам да имаме и твоя разказ за раждането там.

# 164
  • София
М№ грешка

Общи условия

Активация на акаунт