Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 15 март 2005, 14:22 ч.

Търся инфо за коксартроза

  • 3 523
  • 3
  •   1
Отговори
  • Sofia
  • Мнения: 289
Предварително се извинявам, че темата не е свързана със здравето на децата или майките им, а по-скоро на техните баби.
На майка ми и откриха коксартроза. Опитах се да потърся повече инфо за тази болест. Като пуснах търсачка, даде толкова много резултати, но предимно на лекарски кабинети. Та ако някой може да ми даде линк или сайт на тази тема, ще съм му много благодарна. Искам да кажа, че търся информация, защото лекаря е съобщил диагнозата, изписал обезболяващи и край. А аз си мисля, че това е сериозна болест и може би трябва по-специална диета..... знам ли?

# 1
При всички случаи намаляването на теглото ще намали натоварването на ставите.

Друго което съм чела по въпроса за ставите е, че самото търкане на хрущялите стимулира отделянето на ставна течност, което би трябвало да облекчи триенето, но не знам дали се отнася за коксартроза. Т.е. леко раздвижване без натоварване - например легнала да прави лека гимнастика. Един познат пие някакви хрущяли от акула, ама са много скъпи и не знам дали реално имат ефект.

Ако болката е много голяма - оперират, но всичко това си има рискове - с напредването на възрастта костите стават по-крехки и импланта почва да се разхлабва.

Помня че баба ми едно време имаше и на двете стави, но тя беше пълничка. Ходеше с бастун, не искаха да я оперират, защото имаше диабет. Накрая и направиха операция и тя хвърли бастуна. Това беше преди 20 години. (Ех каква памет имам!)

# 2
  • sofia
  • Мнения: 769
Намери ли нещо...и защо мислиш, че не е за деца?
Ето линк:
http://www.biberonbg.com/specialisti/luksacia.htm
http://www.bzk.bg/nozolog3.php?vector=n_contents&zone=9

  Коксартроза означава артроза на тазобедрената става. Остеопороза означава процес на генерализирано/в целия скелет/ разреждане на костната тъкан, най-често при жени над 45г. възраст; хормонално обусловено. Омартроза означава артрозна болест на раменните стави. Артрозно заболяване в рамо е изключително рядко, за разлика от това в долен крайник-колене, тазобедрени стави. Това е така, тъй като долният крайник е маханично силно натоварен, носейки тежестта на тялото, докато горният крайник е "висящ". Когато все пак се установи омартроза, тя почти винаги е с много сериозни причини и произход-прекарани ревматоиден артрит, костно-ставна туберкулоза и др. Подобни страдания, протичащи в толкова тежки форми, че да доведат до омартроза, днес са твърде рядки. За 15 годишната си практика само веднъж съм видял истинска, първична омартроза. Вероятно при вас няма подобно страдание, предполагам, че се касае за някаква заблуда или погрешно тълкуване на рентгенови снимки от неспециалисти и пр. Бурсит е понятие, с което означаваме възпаление на бурса-нормално съществуващи лигавични околоставни торбички. Такива има около рамото, лакътя, коляно и др. Специално при рамо, бурситите са един от видовете периартрит /околоставно възпаление/. На въпроса ви какви диагнози поставяме при преглед на рамо. В зависимост от опита и знанията си, можем да поставим сравнително лесно повечето от ортопедичните диагнози в хода на един задълбочен, специализиран ортопедичен преглед. В помощ често пъти са ни допълнителни изследвания-лаборатория, рентген, скенер, ядрено-магнитен резонанс и пр. За да коментирам лечението на вашето страдание, трябва да съм запознат с точната диагноза. Препарата ДОНА е от групата на т.нар. хондропротектори /хрущялозапазващи/. Приготвен е от белтъчни, мукополизахаридни и пр. естествено съдържащи се в хрущяла вещества. Изключително ефективен препарат в моята практика и опит, но там, където действително е показан. Не бива според мен да се назначава безразборно, най-малкото и защото не е евтин. БИОН е прекалено нов и откровено казано нямам личен опит с него, не познавам третия цитиран от вас препарат. Накрая си позволявам да кажа, че основни методи за лечение в ортопедията не са лекарствата, пък били те и добри. Много по-често и с по-добър успех разчитаме на физиотерапия, рехабилитация, балнеология; там където се налага и на хирургия. Успех!
Клиники "Грийнберг"-София
Д-р Емил Недялков
Ортопед-травматолог специалист
тел. 974-48-16; 088/636-718

# 3
  • Sofia
  • Мнения: 289
aja, благодаря за линковете. Много полезен ми беше втория, защото си отговорих на всички въпроси, които си задавах. А казах, че не е за деца, защото май това заболяване се среща при възрастните.
 И пак благодаря и мнооооого здраве за всички!

Общи условия

Активация на акаунт