Дайте идея за телешко

  • 10 350
  • 29
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 75
Здравейте!
Темата е малко позабравена,но искрено се надявам някой да ми отговори.
Изкам в Новогодишната нощ да приготвя нещо по завъртяно и изискано,....нещо "гурме" с телешко.
Моля,ако имате такива рецепти дайте идеи.И посъветвайте ме ,кое е най крехкото телешко-гърди,шол,бут?
Предварително благодаря!

# 16
  • София
  • Мнения: 2 019
Препоръчвам ти телешкото вретено на Блонди. Вече два пъти го правя за гости и всички много го харесаха.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=149281.0 пропуснах само дробчетата.

# 17
  • Мнения: 2 414
Телешко с ориз по френски

Необходими продукти

350 гр телешко месо

170 гр ориз

200 гр зелен фасул

1 домат

1 щипка мащерка

1 глава лук

4 стръкчета магданоз

1 портокал

1 с.л обезмаслена сметана за готвене

2 с.л зехтин

пипер

Начин на приготвяне

В съд с незалепращо покритие загрейте зехтина. Сложете телешкото месо и го поръсете с мащерката. Запържете го до златисто от двете страни, прибавете пипер, намалете силата на котлона и оставете да още десет минути.

Обелете портокала и го нарежете на парченца в подходяща купа. Смесете ги с настъргания домат. Нарежете лука и магданоза на ситно и ги сложете при доматите.

Сварете зеления фасул в много количество вода. Трябва да ври поне 12 минути. Същото направете и с ориза, в друг съд. На него му трябват около двадесет минути.

Когато оризът стане готов, още топъл го прибавете към доматите и портокала.

Разбъркайте добре и сложете сметаната. Изсипете в голяма чиния, а отгоре наредете нарязаното на парчета телешко месо.

Отстрани наредете зеления фасул и сервирайте.

# 18
  • Мнения: 2 414
Печено телешко с канела

Необходими продукти:

200 гр. телешко месо

50 гр. масло

500 мл. мляко

2 с.л. канела

пипер

сол

Начин на приготвяне:

Подправете месото с пипер и сол, след което го запържете до златисто с маслото в тенджера. Поръсете с канелата, сложете млякото и оставете на затворен капак да се задуши за 30 минути. Сервирайте със запържена целина в масло.


# 19
  • Мнения: 2 414
Талиатели с телешко и кашу


Снимка: CВ

Необходими продукти за 2-3 порции:

100 гр. талиатели с яйце

150 гр. обезкостено телешко месо

70 гр. пържено кашу

2 глави лук

1 глава чесън

1 ч.л. зехтин

1 ч.л. черен пипер

1 ч.л. босилек

1 ч.л. естрагон

1 консерва домати

настърган пармезан

Начин на приготвяне:

Във вряща вода сложете талиателите за около 7 минути или докато омекнат. През това време загрейте зехтина в дълбок тиган и запържете чесънът и лукът до тъмно кафяво.

Прегорелият лук придава специфичен вкус, който подчертава вкуса на подправките. Нарежете телешкото на много ситно и го прибавете в тигана. Сложете абсолютно всички подправки заедно с натрошеното кашу и манатарките, които сте накиснали предварително във вода.

Бъркайте докато подправките се смесят добре и телешкото се изпече. В същото време отцедете талиателите в гевгир и ги прибавете в тигана.

Бъркайте около 5 минути, след което прибавете 5 супени лъжици от от доматите и сервирайте като поръсите всичко с настърган пармезан на вкус. Чаша червено вино е добра комбинация към талиателите.

# 20
  • Мнения: 2 414
Телешки стек по аржентински

Необходими продукти:

600 гр. телешко контрафиле

200 гр. пушени гърди

2 глави лук

1 глава чесън

20 гр. масло

1 с.л. лимонов сок

1 с.л. оцет

магданоз

пипер

сол

Начин на приготвяне:

Обелете лука и чесъна, след което ги накълцайте на ситно. В тиган запържете лука и чесъна с оцета и лимоновия сок, след което прибавете малко вода до получаване на средно гъста консистенция.

В отделен тиган задушете предварително накълцаните пушени гърди в маслото. Смесете съдържанието на двата тигана.

Осолете телешкото месо добре, но не много, и го печете на скара, докато получите хубава коричка. Важно е да не го препичате, за да не загуби вкусовите си качества. Сервирайте върху канапе от сос и поръсете с магданоз. Може да се поднесе с варени картофи и масло.

# 21
  • Мнения: 2 414
Телешко по мексикански


Снимка: CВ

Необходими продукти:

500 гр. телешко

5 средни картофа

80 гр. царевица (замразена или от консерва)

80 гр. червен боб (замразен или от консерва)

3 чушки

чили сос

пипер

зехтин

Начин на приготвяне:

Обелете картофите и ги сварете, през това време накълцайте телешкото на кубчета и го запържете с зехтина в дълбок тиган.

Прибавете царевицата, боба и предварително накълцаните чушки при телешкото. Бъркайте докато всичко се смеси добре и телешкото се изпече. Отцедете картофите и ги прибавете при останалите продукти като запържете и тях. Накрая сложете пипера и прибавяйте чили сос докато стане люто на вкус. Може да се сервира с препечен хляб.


# 22
  • Мнения: 2 414
Телешко с картофи и мащерка

Необходими продукти:

Голямо парче телешко филе

4 глави лук

8 картофа

масло

мащерка

дафинов лист

½ кубче телешки бульон

пипер

Начин на приготвяне

Загрейте предварително фурната до 240 градуса.

Обелете и нарежете на кръгчета лука и картофите.

Сложете телешкото в тава и наредете около него лука и картофите. Прибавете няколко щипки мащерка, един дафинов лист и няколко парченца масло колко орехче.

Сипете вода колкото да покриете дъното и оставете във фурната за 15 минути. След това намалете печката до 210 градуса и оставете още 30-45 минути.

От време на време поливайте месото с бульона.

Подправете с пипер преди да сервирате.

# 23
  • Мнения: 2 414
Телешко по солунски


Време за приготвяне: 50 минути
Съставки

1000 гр телешко филе
1000 гр пиперки червени
1200 гр патладжани
250 гр лук кромид стар
200 мл олио
10 бр. черен пипер на зърна
100 гр домати
1 вр. магданоз пресен



Приготвяне

1.Задушете почистения, измития и нарязан на ситно лук с олиото и настърганите домати
2.Прибавете цялото парче филе, солта, черния пипер и залейте с вода
3.Оставете да ври на бавен огън
4.След като месото се свари, извадете го и нарежете на филийки с дебелина около 1,5 сантиметра
5.В огнеупорен съд наредете един върху друг един ред печени небелени чушки
6.След това пържен патладжан, нарязаното месо и пак ред чушки и патладжан
7.Всеки ред ръсете с магданоз, залейте със соса, в който е вряло месото
8.Похлупете и сложете в умерена фурна да се задушава на бавен огън около 2 часа.

# 24
  • Мнения: 2 414
Телешко Териаки

Съставки

700 гр телешко филе или стек
½ чаша соев сос
2 с.л. олио (зехтин за готвене)
2 с.л. меласа
2 ч.л. суха горчица
1 ч.л. смлян джинджифил
4 скилидки чесън , нарязани на половинки



Приготвяне

Частично размразете месото и нарежете на тънки ивици с дължина около 7 см.

За маринатата смесете соевия сос, мазнината, меласата, горчицата, джинджифила, чесъна и ¼ чаша вода; разбъркайте добре. Прибавете месото към маринатата и оставете 15 минути на стайна температура.

Изцедете месото, запазвайки маринатата. По желание можете да навиете на спирала ивиците и да ги захванете с клечки за зъби през средата от край до край. Печете ги на скара 5-7 минути или до желаната готовност.
Обърнете и често поръсвайте с маринатата.

# 25
  • Мнения: 2 414
Бифтек Строганов


Време за приготвяне: 50 минути
Съставки

½ кг телешко филе
1 с.л. брашно
2 с.л. масло или маргарин
1 ½ чаша нарязани гъби
½ чаша ситно нарязан лук
1 скилидка чесън
2 с.л. масло или маргарин
3 с.л. брашно
1 с.л. доматена паста
½ кубче телешки бульон
1 чаша сметана за готвене /sour cream/
3 с.л. бяло сухо вино
Горещи сварени макарони

Приготвяне

Частично размразете месото; нарежете го на тънки парченца по дължина с размер на една хапка. Смесете 1 с.л. брашно и ½ ч.л. сол и покрийте месото с брашнената смес. В тиган разтопете 2 с.л. масло. Добавете месото и бързо запържете от двете страни до кафяво.

Добавете гъбите, лука и чесъна; запържете 3-4 минути или докато лукът омекне. Отстранете сместа от тигана. Сложете 2 с.л. масло, разбъркайте с 2 с.л. брашно. Добавете доматената паста, кубчето бульон и ¼ ч.л. сол.

Разбъркайте с 1 ¼ чаша вода. Гответе и разбърквайте на среден огън докато не сместа заври. Продължете още 1-2 минути. Разбъркайте сметаната и останалата 1 с.л. брашно заедно. Добавете в тигана обратно сместа от месото и гъби, като разбъркате със сметаната и виното. Затоплете но без да кипи. Сервира се върху сварени макарони.

# 26
  • Мнения: 2 414
Телешки флейки със солени ядки




Приготвяне

1.Изпечете месото или го изпържете
2.Посолете го
3.Разтопете маслото на слаб огън и добавете счуканите ядки
4.Запържете ги леко
5.Махнете ги от огъня и прибавете настърганото сирене и черен пипер
6.Изсипете сместа върху готовите флейки и сервирайте веднага.
Можете да използвате чушки и стръкове пресен лук за украса и гранитура.

# 27
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Здравейте!

milaaa_, има ли смисъл да копирате рецептите от друг сайт и да ги пускате тук без да Сте ги пробвала? Не е ли по-лесно да напишете източника - http://recepti.tialoto.bg/?cat=42&page=3  ? newsm78

ПО темата - предлагам две вкусни ястия с телешко:

Гулаш
Задушено телешко в сметанов сос

А, да не говорим, че в =#=***ГОТВАРСКА КНИГА НА BG-MAMMA***=#= има много хубави и изпитани рецепти.

ПС.Освен това има доста сайтове и вестници, които преписват точно от тук  Wink

Последна редакция: нд, 23 дек 2007, 00:13 от natalyna

# 28
  • Мнения: 2 531


milaaa_, има ли смисъл да копирате рецептите от друг сайт и да ги пускате тук без да Сте ги пробвала? Не е ли по-лесно да напишете източника - http://recepti.tialoto.bg/?cat=42&page=3  ? newsm78

(
И аз тъкмо това се зачудих? То книги с рецепти- бол, ама всички искаме някой да сподели нещо собственоръчно правено и пробвано!

Имам питане само - повечето рецепти телешкото не се вари а директно се запържва, кака тогава става меко месото ?  И колко време се готви?

# 29
  • Мнения: 75
Първо Честита Коледа момичета!Да сте живи и здрави!

shoshi
milaaa_
natalyna
Благодаря за това ,че сте се отзовали на въпроса ми.И аз ,като veni-b,очаквах някакви тенджери под налягане и такива обработки на месото,но явно има и други технологии.Ще си избера нещо и ще пробвам.
Благодаря пак!

Общи условия

Активация на акаунт