Въпроси и отговори относно кърменето на близнаците!

• 64 717
  • 581
  •   1
Отговори
# 270
Здравейте, момичета. Искам да ви благодаря още веднъж за подкрепата и куража, които ми дадохте. И да се похваля, че проблема с кърменето се оправи. Сега ги храня когато се събудят и добавката я намалих. Най- хубавото е, че се будят горе долу по едно и също време и имам време за почивка. С кърменето едновременно още не съм пробвала. Имам чувство, че няма да се справя. Може като поотраснат още малко и като станат по- стабилни да пробвам. Отново ви благодаря и много   love001  love001  love001

# 271
Браво, Мимозка23! Желая ви леко и успешно кърмене и по-нататък! А за едновременното пробвай като се почувстваш по-сигурна, на мен лично ми е по-удобно, защото се пести още повече време но има и майки, които предпочитат да кърмят поотделно Simple Smile   

# 272
Смешно, ама да ви се похваля... днес гърдите ми са еднакви!  Joy Joy Joy Joy Joy

# 273
  • София
  Мимозка много се радвам, че нащата при вас са потръгнали, ако имаш въпроси не се притеснявай да питаш  Simple Smile Случайно да не си ни адашка на нас с Фата и ти? И двете сме Мария  Simple Smile
  Деси определено се развеселих от сутрешното ти постче, Честито  Simple Smile

# 274
...искам да попитам нещо. Случвало ли ти се е едната гърда да произвежда значително по-малко мляко от другата? Нормално ли е според теб?

Деси, случват се такива работи дори и постоянно, не само в определени дни. Не знам дали е нормално, но дори и непрекъснато едната гърда да произвежда по-малко от другата може да се кърми успешно. И визуално и не визуално при мен така седяха нещата  - едната си е по-малка на обем, по-малко продукция даваше, една такава никаква, с хлътнало зърно, не се е променяла и всичките деца съм ги кърмила така...нищо, че беше малко асиметрично. То и сега положението е малко като на картина на Пикасо Laughing
Сега се замислих и да ви кажа, изглежда, че в такива случаи (а те не са масови) другата гърда сигурно компенсира по някакъв начин недостатъците на "дефектната". Природата си знае работата, ако не я потискаме.
Не се притеснявайте, тези неща не са спънки.

# 275
  Мимозка много се радвам, че нащата при вас са потръгнали, ако имаш въпроси не се притеснявай да питаш  Simple Smile Случайно да не си ни адашка на нас с Фата и ти? И двете сме Мария  Simple Smile
  Деси определено се развеселих от сутрешното ти постче, Честито  Simple Smile

Да,  Aila, адашка съм ви. smile3503

# 276
   Основното което определя количеството кърма е честото стимулиране на гърдите, тоест честото сучене. При кърмене на поискване обикновенно няма проблем лесно да се постигне това. Има т.нар скокове в растежа при които нуждата от кърма рязко се увеличава, тогава именно по-честото кърмене няколко дни или седмица увеличават количеството кърма до нужните нива.
   Всичко останало тоест течностите и храната са само помощни средства. Най-вече от една страна и за успокоение на майката, че прави нещо. Тоест ако само се наливаш и тъпчеш с лактогонни нещича, но не кърмиш достатъчно често, кърмата ще намалява. Да консумираш лактогонни напитки и хапваш овесени ядки разбира се ще е от полза, важно е да се храниш нормално, тоест достатъчно да задоволяваш своите и на бебетата хранителни нужди. Аз лично в началото също хапвах овесени ядки които не обичам, наливах се с лагтогонен чай и тн, но след като веднъж се успокоих че лактацията е регулирана, това става към трети месец, спрях и се храня съвсем нормално. Продължавам да кърмя на поискване и проблеми с количестото кърма не съм имала.
   Включването на добавка е най-лесния и бърз начин за отбиване защото именно по този начин се намалява броя на кърменията и от там съответно организма получава сигнал да намали производството на кърма.
   Ако бебчетата са много малки и незрели и не достига кърмата и ли не могат да изучат достатъчно и изцедената също не стига е желателно да се дава добавка докато заякнат. При желание от страна на майката има възможност добавката от АМ да бъде премахната.
   Премахване на добавката от адаптирано мляко.
   Хранене на кърмачката
Здравейте,
аз пак да се включа с един въпрос. Включвам се, когато имам време,  за жалост не често. Започнахме захранването със зеленчуково пюре половин час след второто кърмене. Въпросът ми е на тази възраст, тоест на 6 месеца, колко пъти сукат или сучеха вашите бебчета. Моите сега пет пъти, като вечер им давам между двете последни кърмения един биберон от изцедено предишната нощ мляко от около 100 мл...Опитвам се да не правим големи паузи , тоест повече от три часа и половина, тоест не чакам да ревнат истинки от глад, като мине това време. Само около обяд ги оставям и четири часа, защото тогава давам и пюрето.

# 277
Ние се храним 6 пъти в денонощието. За последното кърмене ги будя аз към 23,30 и така после спят до сутринта. Все се каня да премахна едно кърмене, но чакам да започнат да хапват повечко други неща. В момента ядат в към 7-8 часа, след това към 11, после 14 + захранване, 17 + захранване, 20 - 20,30 и ги будя за още едно кърмене в 23,30.
Мисля, че 5 пъти е съвсем нормално. Успех  Hug

# 278
  • София
  За съжаление именно на този въпрос не мога да ти отговоря, защото аз ги кърмех именно на поискване, като някои от кърменията бяха не за ядене, а за успокоение например, тоест никога не съм знаела колко пъти на ден сучат. Важното е да им стига, значи кърменията са достатъчни. Ако не те сами ще си покажат, че искат още или пък ако им е начесто ще отказват да засучат или само ще захапят гърдата и ще пуснат след едно две сукателни движения  Simple Smile
  Фата успех със захранването  Simple Smile

# 279
Ние се храним 6 пъти в денонощието. За последното кърмене ги будя аз към 23,30 и така после спят до сутринта. Все се каня да премахна едно кърмене, но чакам да започнат да хапват повечко други неща. В момента ядат в към 7-8 часа, след това към 11, после 14 + захранване, 17 + захранване, 20 - 20,30 и ги будя за още едно кърмене в 23,30.
Мисля, че 5 пъти е съвсем нормално. Успех  Hug
Мерси за отговора
Всъщност аз имам чувството, че това последното кърмене, за което ти ги будиш към 23 часа аз съм го заместила с биберона, защото ми ставаше жал да ги будя ,особено момъка, така сладко спят...Не знам дали е добре да ги натъпквам така вечерта, но такава система си установихме и така я караме от два-три месеца. Кърмя ги към 17-18 часа, после биберон към 20-2030 и след това кърмене за приспиване към 21 часа, така към 22 часа вече спят и така до сутринта към 7 30 или 8. А пък аз самата си изцеждам , каквото има преди лягане, тоест някъде към 1 часа...и им го давам на другата вечер.
Още един въпрос какво количество пюре им даваш и кога мина на второто за деня захранване? Педиатърката ми каза, че мога бързо да мина на следобедното захранване с плодове, но още не съм го направила. Засега им давам само по около 50-60 г зеленчуково пюре към обяд след второто кърмене. Ядат, но като че ли не са кой знай колко очаровани, по-скоро го правят механично....

# 280
  • София
  Аз лично захраних след шести месец, но както и Фата по начин наречен Педагогическо захранване, при нея е малко по-различно. Общото е, че не се дават пюрета, а направо парченца от храната, например и подходяща обща. По този начин обаче поне при мен до късно ядяха все още символични количества. Хубаво е заместване на храненето да става бавно и постепенно, така най-добре се пригажда и организма на малките, и не се нарушава кърменето.

# 281
Както вече е споменала Аила не давам пюрета  Simple Smile Захранвам направо с варени цели зеленчуци, с парченца плод и т.н. Второ хранене започнах след като се поокопитиха след първата седмица. Вчера им дадох дори малко риба, днес малко месо. Сега Мариза плюска и дъвче и иска още, а Джордана малко се мае, но и тя похапва  Flutter И да си похваля гарджетата - има ни на сайта сред снимките на седмицата - вижте най-долу
http://www.borstvoeding.com/

Иначе за самия метод можеш да видиш филмчетата и да прочетеш на английски тук:
http://www.borstvoeding.com/voedselintroductie/films-bijvoeden/z … pley-methode.html

http://www.borstvoeding.com/voedselintroductie/vast-voedsel/rapl … y-guidelines.html

# 282

........... Кърмя ги към 17-18 часа, после биберон към 20-2030 и след това кърмене за приспиване към 21 часа, така към 22 часа вече спят и така до сутринта към 7 30 или 8. .......................................................................

Eeeee това голяма пауза, колко са големи бебоците?

А кога и моите ще вземат така да спят  newsm78

# 283

........... Кърмя ги към 17-18 часа, после биберон към 20-2030 и след това кърмене за приспиване към 21 часа, така към 22 часа вече спят и така до сутринта към 7 30 или 8. .......................................................................

Eeeee това голяма пауза, колко са големи бебоците?

А кога и моите ще вземат така да спят  newsm78
На шест месеца са и 11 дена. Никита още на три седмици не щеше да се буди за нощно кърмене, но пък имаше проблеми да заспи , чак към 12-1 часа успяваше да заспи. Антони пък спря да се буди нощем на около месец и половина и си заспива винаги като часовник в 10 часа. Най-големият ми проблем бе да ги синхронизирам двамата, Никита си е по-нощна птица и искаше да заспива късно и да спи късно сутринта. Но към края на третия месец започнаха лека-полека да свикват да заспиват по едно и също време...Малко по-късно изобретих историята с биберона вечер, защото виждах, че са скапани вечерта и искаха да спят, пък не можеха и само ревяха и огладняваха на много по-често и трябваше на всеки половин час да ги кърмя...Така с биберона избягвам точно треперането дали ще се събудят точно преди да си легна, или пък да ги будя , при положение , че толкова време им отнема да се успокоят...Но всеки явно си намира метода, който най-устройва бебетата и майката.

# 284
  Аз лично захраних след шести месец, но както и Фата по начин наречен Педагогическо захранване, при нея е малко по-различно. Общото е, че не се дават пюрета, а направо парченца от храната, например и подходяща обща. По този начин обаче поне при мен до късно ядяха все още символични количества. Хубаво е заместване на храненето да става бавно и постепенно, така най-добре се пригажда и организма на малките, и не се нарушава кърменето.
Да, вече съм чувала и чела за педагогическото захранване, хубаво звучи, ама ме притеснява точно, че до годинка с него ще ядат само символични количества и ще си останат все така кльощави...Не знам дали е толкова важно наистина да пълнеят повече, но и педиатърката така ми внуши,- Не се колебайте да им давате и по 300 г пюре, щом им харесва , давайте го преди кърмене, защото иначе няма да искат много да го ядат и ще видите как ще си наваксат  теглото , като ги захраните, дори само от зеленчуците и плодовете...
С една дума явно ме окуражаваше да побързам с въвеждането на повече храна...Не знам как беше при вашите с теглото, аз не се притеснявам много, ама от друга страна се замислям някой път, особено като ми кажат такива неща и се питам дали все пак при близнаците не трябва да сме по-внимателни, като се има предвид , че не са средностатистически бебета по тегло. Моите сега трябва да са вече към 6 кг и  30-400 г, не знам това нормално ли е, вашите така ли бяха на тази възраст, тоест на 6 месеца и 2 седмици...
пък и явно си падам твърде контрольорка, за да ги оставя напълно на педагогическо хранене, засега им давам пюрета, но за да не стоят пасивни спрямо процеса на хранене, им загребвам лъжичката само и после им я дава да си я държат и лапат...така са много по-доволни...
Имам въпрос каква е горе долу границата на количество храна , която се дава на ден и доколко допълнени с друга храна кърмения се допускат до годинката, и ако има трето допълнено кърмене, към кой месец да го въведа? Благодаря предварително

Общи условия

Активация на акаунт