Не „хипотенуза”, братчед... Хипотеза!

• 73 919
  • 1 749
  •   1
Отговори
# 360

Аз не. Но с тази отпратка - и не мога. Какъв е документът? Не мога да го отворя.

Verdad и Story,
Това, което говорите, звучи умно и красиво. Изглежда респектиращо като самите ви писма - безупречна граматика, чисти, добре подредени...
Обаче малко поезия има вътре, не мислите ли?

..."Събраните тук отговори са фокусирани върху съзнателността, върху знанието, върху идеите за истина и доказателство. Ако трябва да обобщя, бих казал, че тези отговори представляват един коментар върху това как се справяме с излишеството от увереност. Ние сме в епохата на културата на търсенето, в която Гугъл и други търсачки ни водят към бъдеще, изобилстващо от правилни отговори, придружавани от наивно усещане за убеденост. В бъдеще ние ще можем да отговаряме на въпросите - но дали ще бъдем достатъчно умни, за да ги задаваме?"...

...Морето от информация ще ни и вече ни залива с такава скорост, че се оказваме в плен на собствените си капани. Задаването на въпроси не доведе до търсене на отговори, ама в това търсене забравихме въпросите. Третата култура е ориентирана към намиране на скритите  връзки между явленията...
...Всички сериозни учени, които в търсенията си са стигали до гранични ситуации в своите научни области, неминуемо са задавали накрая философски въпрос...
... Призивът ми е за "разширяване" на съзнанието до нива, в които можем да търсим/всеки за себе си/ отговори "отвъд" конкретиката и видимостта на отделните научни факти. В Третата култура има място за всичко - и за Разум, и за Вяра , и за Воля за действие, и за Интуиция...

Шокът от бъдещето, забравянето на въпросите, докато си колекционираме отговорите... това не е ли ефектът на недостатъчното знание. Колкото и много да са отговорите, дадени от големите умове, те просто не са всичките - затова и пъзелът още не се получава. Но, понеже са големи умове, усещат, че са близо. Ако имаха два или три живота още пред себе си (сакън - не прераждания, просто още време), може би нещата щяха да изглеждат различно?
Така си обяснявам това впечатление и предчувствие за "шока" и "забравените въпроси"? У кого е това впечатление - у великите умове, които правят откритията, или у публиката, която получава отговорите наготово и самата тя не е давала отговори, понеже не си е задавала и въпроси, на които сама да търси отговорите (понеже не е... в състояние, за разлика от великите умове).

Това си мисля аз - че още е рано и намерените отговорите не са чак толкова много по отношение на всички възможни.
А за "шока"... Ако човечеството се състоеше само от Айнщайновци (които да разполагат не със 76, а с 376 години живот всеки), не мисля, че щеше да се шокира от информацията, която само би си произвело питайки се това или онова.

# 361
... Третата култура е ориентирана към намиране на скритите  връзки между явленията...

Не знам за Третата култура (искам да разбера повече).
Но науката търси връзки не между явленията, а между тяхната същност.
Т.е. - може да търси връзка между две явления, ако знае същността и на едното, и на другото (понякога не става така - изяснената същност на едно явление и видимата му връзка с друго, води до откриване на същността на второто; както и изясняването на същността на едно явление и изясняването на същността на друго явление води до откриване на връзката между тях).

Във всеки случай, ако имаме една картина на стената и една кутия с парченца от пъзел, които образуват същата картина, кога ще разберем как парченцата трябва да бъдат свързани, за да получим образа? Когато: първо - отворим кутията; второ - в кутията има всички парченца. Това не е достатъчно условие, но е необходимо, за да успеем да свържем и ние парченцата като в готовата картина.
(Ако нямаме всички парченца, ние ще си усещаме, че нещо липсва - нали и без това целият образ си е пред нас - може и предчувствие да имаме колко точно и как биха могли да са свързани липсващите парченца, но тях ще ги няма - разумните, фактически обяснения за нещата, откритията за същността на явленията)

Казано е - всяко сравнение куца. Горното също, ма по туй време такова ми дойде на ум. Утре заран, ако разполагам с друго, ще споделя.

Добро утро, Силви  Simple Smile
(ако чететеш това писмо, значи вече си се събудила)

# 362
Добро утро, Холограма!  Hug
Добро утро  на всички в темата! Simple Smile

Лабрадор, ти разбираш ли какво те питам? Или твърдиш, че пророците са били шизофреници? Защото това е друго...

И също така, как ще отричеш, че корана не е божието слово тогава?
Нищо не знам за Корана и нищо не твърдя за него, затова и не го коментирам, камо ли да поставям диагнози.

Акцентът ми беше, че е доста своеволно да се отрича  нещо, което не се познава. А за това, дали Библията е достоверен източник на информация и защо (дали) можем да се доверим на написаното в нея, може би е разговор за другата тема.
Verdad, и на мен не ми е познато това, за което си споменала.

# 363
  • Galaxy 13197853088
>> Има твърдение, че Библията е Божието Слово, а не човешка измислица, как ще отречеш това?
Разбирам какво ме питаш ... но вярата на един човек (или милиарди) не е доказателство за правилността на дадено произведение/твърдение/теория/хипотеза.
Затова давам пример с шизофренията при която хората чуват разни гласове, привиждат им се образи и те вярват че това е истина ...

# 364
...Едж, или така наречената Трета култура?

Чета ви с интерес, но по-скоро съм любопитна, отколкото компетентна, затова и цитирах, а не коментирах.
Линкът към Едж по-горе е активен.

Ето някои произволно избрани теми от 2006:

SCIENCE AND RELIGION
WHY DO SOME PEOPLE RESIST SCIENCE?
WHY THE GODS ARE NOT WINNING

# 365
  • Варна
Labrador, разбирам те напълно, но много често се оказва, че точно това, в което вярват хората, се случва/е вярно. Да обърнем внимание на думата "вярно" и корена й, между другото  Simple Smile Свикнали сме да поставяме нещата извън нас, "обективната реалност" и т.н. Това е резултат на стотици и дори хиляди години настройване на съзнанието да мисли така. Но в едно изследване-прогноза за развитието на света на база на предходната му история (не помня автора) се казваше, че ако едно нещо се иска от по-голямата част от човечеството и е технически изпълнимо, то обикновено се случва. А книгата нямаше нищо общо с религиозността. Да не говорим за останалите научни открития (защото мистичните обяснения не са достатъчни на хората, свикнали да разглеждат света така) - бяха цитирани вече книги, филми и т.н.

# 366

Разбирам какво ме питаш ... но вярата на един човек (или милиарди) не е доказателство за правилността на дадено произведение/твърдение/теория/хипотеза.

Явно е трудно да се разберем.
Вярата не е доказателство естествено, но отричането, без доказателства също не ФърФи.

# 367

Явно е трудно да се разберем.
Вярата не е доказателство естествено, но отричането, без доказателства също не ФърФи.

Когато науката и Библията са в противоречие - избирам науката. Недоверяването на някой/нещо не означава отричане.
Отричането било атеизъм и също било религия. Невярването е различно от атеизма. По атеистичните времена в тази страна ни учеха, че Исус не е съществувал - явно отричане, атеизъм. Тук никой не твърди, че не е съществувал!

# 368
Здравейте! Предлагам следното - ако искаме диалогът да е смислен, да не интерпретирами произволно изказванията си. Що се отнася да "шокът", така се казва книгата на Алвин Тофлър, съвременен американски футуролог, наречен "600 паундовата горила на футурологията". Та той, шокът, няма нищо общо с колекционирането на отговори или въпроси. СТава дума за нещо много различно. Препоръчвам книгата. Също и "Третата вълна" от същия автор, и "Прогнози и предпоставки".

# 369
Предлагам следното... да не интерпретираме произволно изказванията си...
Що се отнася да "шокът", така се казва книгата на Алвин Тофлър... Препоръчвам книгата. Също и "Третата вълна" от същия автор, и "Прогнози и предпоставки".

ОК. Тези дни ще ги прочета.
Единственият ми въпрос е: Шокът не трябва ли да е вече настъпил? все пак говорим за книги от 70-та и 80-та година (първите две), въпреки че в България са преведени и издадени 91-ва, 92-ра.

ПП То въведението на едната вече ме ориентира доста (само него попрочетох), ама ако успея да открия и останалото, ще го прочета, що да не го прочета.
Ако не - минавам на други хипотези (вместо футурология отпреди 37 години).
Ще гледам да са нещо с хелиодисплеи, триизмерни плазмени изображения, висящи във въздуха (не са холограми) и пр., че поне са атрактивни и ако ги гледаха бабите ни, кой знае как щяха да ги наричат тези неща - я "чудото от Фатима", я друго чудо...

# 370

Като казах "хелиодисплей", та се сетих - може да ви е интересно видеото в дъното на тази отпратка (най-долу в страничката):

http://www.sim-on.org/heliodisplay.htm

# 371

Като казах "хелиодисплей", та се сетих - може да ви е интересно видеото в дъното на тази отпратка (най-долу в страничката):

http://www.sim-on.org/heliodisplay.htm

Рени, още ли четеш тук?
На онази потребителка, от тълкуването на сънищата, й писах други неща. Ти пък си харесваш "Холографната Вселена" на Талбот...
Сигурно можеш да си представиш сънищата, записани и "излъчвани" от мозъка по подобен начин...

Последна редакция: пн, 10 сеп 2007, 20:56 от Холограма

# 372
Когато науката и Библията са в противоречие - избирам науката. Недоверяването на някой/нещо не означава отричане.
Изборът си е твой, разбира се, а аз все още не съм видяла доказано противоречие между писаното в Библията и науката.
Атеизмът също е вид вяра, да.

# 373
Харесаха ми "Венецианските бележки"  Sunglasses, както и текстът за Ницше - от тук: http://www.sim-on.org/logos.htm.

# 374
ОК. Тези дни ще ги прочета.
Единственият ми въпрос е: Шокът не трябва ли да е вече настъпил? все пак говорим за книги от 70-та и 80-та година (първите две), въпреки че в България са преведени и издадени 91-ва, 92-ра.

Когато са писани книгите, той определя България и други страни като езва навлизащи във втората вълна, така че шокът за нас тепърва настъпва Grinning

Общи условия

Активация на акаунт