Болничен по време на бременност

• 110 518
  • 825
  •   1
Отговори
# 690
И още един въпрос-болничния по време на бременност нали е 90 процента от заплатата?Благодаря.

Не. Болничния по време на бременност е 90% от осигурителния доход, но не повече от нетното възнаграждение. Освен това се изплаща за работен ден. Така че, обезщетението варира на база работните дни в месеца, за който се изплаща.

# 691
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
Благодаря.

# 692
Здравейте!
Имам въпрос, че нещо не ми стана много ясно. Тези 180 дни които се полагат само за бременността ли са или за годината като цяло? В смисъл в тях влизат ли и други болнични не поради бременност?
Тъй като съм рискова бременност ще трябва да съм в болнични до края на бременноста. От 06.10. излизам 45 дни преди раждане, по мои сметки до тогава ще съм използвала 170 дни болничен. Но преди да забременея в тази година съм имала 12 дни за общо заболяване. Та въпроса ми е тези 2 дни, с които надвишавам полагаемите 180 дали ще са ми проблем?
Ох, дано ме разбрахте какво питам, че малко объркано го написах!?  Embarassed

# 693
Здравейте!
Имам въпрос, че нещо не ми стана много ясно. Тези 180 дни които се полагат само за бременността ли са или за годината като цяло? В смисъл в тях влизат ли и други болнични не поради бременност?
Тъй като съм рискова бременност ще трябва да съм в болнични до края на бременноста. От 06.10. излизам 45 дни преди раждане, по мои сметки до тогава ще съм използвала 170 дни болничен. Но преди да забременея в тази година съм имала 12 дни за общо заболяване. Та въпроса ми е тези 2 дни, с които надвишавам полагаемите 180 дали ще са ми проблем?
Ох, дано ме разбрахте какво питам, че малко объркано го написах!?  Embarassed

Тези 180 дни са само за заболяване. Бременност и раждане не влиза в тях. Т.е. до сега сте имала 12 и имате още 168. А бременност и раждане се смятат отделно.

# 694
  • София
Предварително се извинявам се за тъпия въпрос, но ако изляза две седмици в болничен преди 45 дневния ще се отрази ли съществено това на майчинството ми после?

# 695
  • Пловдив
Предварително се извинявам се за тъпия въпрос, но ако изляза две седмици в болничен преди 45 дневния ще се отрази ли съществено това на майчинството ми после?

не

никак няма да се отрази,ако 12 м преди болничния за общо заболяване си осигурена на една и съща сума.ако имаш някакви варирания малки-ще се отрази много малко.почти незабележимо
а и може този болничен изобщо да не ти влиза в база.примерно ако 45 дневния започва на 20 юли.така или иначе юли не ти влиза в базата

# 696
Когато имате прекъсване на болничните, при следващия болничен се изчислява на ново обезщетението. т.е. ако нямате прекъсване - ще си получавате едно и също обезщетение през целия период на болничните. Ако имате, ще ви се изчисли ново обезщетение, което може да е по-малко, може и да е по-голямо, зависи от дохода ви.

Може ли малко повече информация за това изчисление?
В момента съм в болничен и няма да е прекъснат докато не изляза в 45 дневен за раждане.
Базата за изчисление разбрах,че се смята 12 месеца предхождащи месеца на болничен.
От тези 12 месеца съм работила 4 месеца,но си мислих,че следващия месец на болничен ще ми се смятат само 3 от тях,тъй като те са в началото на тези 12.Така си мислих,че обезщетението което ще получавам всеки месец ще е по-ниско.
Може ли да ми отговорите как точно ще се изчисли непрекъснат болничен?
Благодаря Ви предварително!

# 697
Когато имате прекъсване на болничните, при следващия болничен се изчислява на ново обезщетението. т.е. ако нямате прекъсване - ще си получавате едно и също обезщетение през целия период на болничните. Ако имате, ще ви се изчисли ново обезщетение, което може да е по-малко, може и да е по-голямо, зависи от дохода ви.

Може ли малко повече информация за това изчисление?
В момента съм в болничен и няма да е прекъснат докато не изляза в 45 дневен за раждане.
Базата за изчисление разбрах,че се смята 12 месеца предхождащи месеца на болничен.
От тези 12 месеца съм работила 4 месеца,но си мислих,че следващия месец на болничен ще ми се смятат само 3 от тях,тъй като те са в началото на тези 12.Така си мислих,че обезщетението което ще получавам всеки месец ще е по-ниско.
Може ли да ми отговорите как точно ще се изчисли непрекъснат болничен?
Благодаря Ви предварително!

Ако сте в болничен например от м. май (няма значение от коя дата на май), тогава обезщетението се изчислява на база дохода от май 2010 до април 2011. И това обезщетение се изплаща докато не престанете да сте в болничен.

# 698
 И аз така разбрах от написаното тук в предни коментари.
Иначе си мислих,че всеки месец ми се изчислява от предходните 12 месеца.
След това за база при изчислението за майчинство за месеците в които ще съм била в болнични ще се вземе еднакъв доход за тези месеци ли?Дохода от който ще ми е сметнат първия болничен?

# 699
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
И аз така разбрах от написаното тук в предни коментари.
Иначе си мислих,че всеки месец ми се изчислява от предходните 12 месеца.
След това за база при изчислението за майчинство за месеците в които ще съм била в болнични ще се вземе еднакъв доход за тези месеци ли?Дохода от който ще ми е сметнат първия болничен?

Точно така

# 700
  • София
Здравейте, имам един бърз въпрос, тъй като се налага до няколко часа да уточня какви отпуски искам да ползвам...

45-дневния ми болничен започва от 13 юли, искам да не съм на работа една седмица през юни /т.е. сега/ и да не съм на работа от 1 юли.

За времето назад съм осигурявана на еднаква сума, като за цялата бременност, както и месеците назад /поне 12 месеца/ не съм ползвала болничен.

Въпросът ми е, след като имам още 21 дни отпуск за тази година, дали да си взема отпуска или да пускам болничен?? Счетоводителката на фирмата ме увещава да взема отпуск, но пък може би е по-добра идея да си запазя повече отпуск за после ако сега този болничен няма да ми смъкне парите за майчинството.

Благодаря ви много предварително!

# 701
Здравейте! Преди малко получих писмо от НОИ, че надвишавам болничните си от 180 дни със 8 дни. От понеделник трябва да ми издадат последния 45дни преди раждане. Има ли начин да мина със задна дата на ТЕЛК или нещо друго? Или има вероятност да не ни изплатят целия последен болничен от 46 дни? Благодаря предварително за отговора!!!

# 702
Здравейте! Преди малко получих писмо от НОИ, че надвишавам болничните си от 180 дни със 8 дни. От понеделник трябва да ми издадат последния 45дни преди раждане. Има ли начин да мина със задна дата на ТЕЛК или нещо друго? Или има вероятност да не ни изплатят целия последен болничен от 46 дни? Благодаря предварително за отговора!!!

180 дни са за общо заболяване. Болничните за бременност и раждане не влизт в тях. Така че за тях няма проблеми.

Със задна дата на ТЕЛК не можете да се явите. ТЕЛК не е като ЛКК-то, което Ви е издавало болничните до този момент. Просто няма да Ви изплатят обезщетение за тези дни и вероятно няма да Ви ги признаят. Ще трябва да се разберете с работодателя си как ще се водите през тези дни, през които не сте в болничен  - отпуск вероятно.

# 703
Здравейте, имам един бърз въпрос, тъй като се налага до няколко часа да уточня какви отпуски искам да ползвам...

45-дневния ми болничен започва от 13 юли, искам да не съм на работа една седмица през юни /т.е. сега/ и да не съм на работа от 1 юли.

За времето назад съм осигурявана на еднаква сума, като за цялата бременност, както и месеците назад /поне 12 месеца/ не съм ползвала болничен.

Въпросът ми е, след като имам още 21 дни отпуск за тази година, дали да си взема отпуска или да пускам болничен?? Счетоводителката на фирмата ме увещава да взема отпуск, но пък може би е по-добра идея да си запазя повече отпуск за после ако сега този болничен няма да ми смъкне парите за майчинството.

Благодаря ви много предварително!

Счетоводителката Ви увещава да вземете отпуск, за да си намали работата по провизиране на неизползван отпуск в края на годината. А иначе - както си прецените. В единия случай ще взвмвтв повече пари сега, в другия - след майчинството.

# 704
дъщеря ми е на 2 месеца,но кърмата не и стига вече ми намалява,и трябва да я дохранвам от шише, а тя шишет въобще не го засмуква и го избутва с езика,даже и залъгалката не я иска ,дайте съвет и предварително ви благодаря

Общи условия

Активация на акаунт