Болничен по време на бременност

• 110 535
  • 825
  •   1
Отговори
# 810
  • Beyond the Frontiers
Днес най-накрая се сдобих с ПИК  Embarassed но имам питане - гледам си Справка за приети документи, изчислени и/или изплатени обезщетения и помощи от ДОО, къде се упоменава, кога е внесен болничния?
Надписът е :Е.. с ЕГН.....
№ на актуална банкова сметка BG................................. с дата на последно представяне
07.09.2011 г. това последното ли е датата на представяне на болничния от работодател.

# 811
  • София
Galactic, в предпоследната колонка на самия болничен, графата: Вх. № в ТП на НОИ . Там ти е входящия номер и след наклонената черта- датата, на която е представен Peace

# 812
  • Beyond the Frontiers
Мерси Peace

# 813
Моля за помощ, в началото на EFP съм,но има вероятност да ме съкратят или минат на 4ч работен ден, та от кога мога да излизам в болнични до преди 45 дневния, кой го издава и каква е процедурата. Щата ми е 636лв, при това положение ще се отрази ли много на 90% майчинство.? А имат ли право да ме съкращават или преназначават на 4ч. в това положение? Моля за съвет какво да правя? БЛАГОДАРЯ!!!

# 814
  • Пловдив
Моля за помощ, в началото на EFP съм,но има вероятност да ме съкратят или минат на 4ч работен ден, та от кога мога да излизам в болнични до преди 45 дневния нак-веднага е възможно като няма да ти стигнат 180 те календарни дни болничен и ще ти издават с ТЕЛКнакрая, кой го издава-ЖК то или друг наблюдаващ гинеколог и каква е процедурата. Щата ми е 636лв, при това положение ще се отрази ли много на 90% майчинство.?няма да се отрази,ако 12 м преди болничния си била на 636 лв или по-високо  А имат ли право да ме съкращават или преназначават на 4ч. в това положенание?-ако си на постоянен ТД могат да те съкратят само с разрешение на инспекцията по труда.за да ползавш защитата за бременни уведоми работодателя с офиц докумен от АГ то.мисле,че могат да те пуснат на 4 часа. Моля за съвет какво да правя? БЛАГОДАРЯ!!!

# 815
БЛАГОДАРЯ ВИ!

# 816
  Моля Ви отново за помощ и съвет. Днес ми дадоха документ,който представих в работата,че съм EFP, но в работата положението е повече от отвратително, стана им гадно,защото знаят, че вече не може да ме съкратят, но сега си станахме още по - неприятни с колегите/ сега друг ще бъде съкратен/............та, много ми се искаше да съм и 9 месеца в болнични, но гинеколожката ми каза,че тя може да ми издава след 3 месец - 180 дни, въпросите ми са:  

1 -  в тези 180 дни включен ли е 45 дневния преди термин?
2 - може ли личната лекарка да ми издава болничен с др.диагноза, знам че имам право на 40 дни през годината от личен лекар?
3- не разбрах добре гинеколожката, но преди да ми издаде тя болничен, трябва ли да имам такъв от личната и после гинеколожката да дава продължение до 180-те дни, нещо такова ми обясни тя, като и този, който е от личната/ първоначален/ се смята в тези 180 дни?
4 - при ползване на толкова много боЛничен, та дори и ако са само 180- те дни, много ли ще ми бъде намалено майчинството /90%/ , нямам и идея как се изчисляват тези 90% и т.н.?
Благодаря ВИ!

Последна редакция: пн, 19 сеп 2011, 12:55 от кг

# 817
  • В полите на Пирин планина
 Моля Ви отново за помощ и съвет. Днес ми дадоха документ,който представих в работата,че съм EFP, но в работата положението е повече от отвратително, стана им гадно,защото знаят, че вече не може да ме съкратят, но сега си станахме още по - неприятни с колегите/ сега друг ще бъде съкратен/............та, много ми се искаше да съм и 9 месеца в болнични, но гинеколожката ми каза,че тя може да ми издава след 3 месец - 180 дни, въпросите ми са:  

1 -  в тези 180 дни включен ли е 45 дневния преди термин? - не се включват
2 - може ли личната лекарка да ми издава болничен с др.диагноза, знам че имам право на 40 дни през годината от личен лекар? - да, може
3- не разбрах добре гинеколожката, но преди да ми издаде тя болничен, трябва ли да имам такъв от личната и после гинеколожката да дава продължение до 180-те дни, нещо такова ми обясни тя, като и този, който е от личната/ първоначален/ се смята в тези 180 дни? - включва се всеки болничен за общо заболяване, независимо кой го е издал. Не виждам за какво е нужно личната да издава болничен. Издава се един първичен от гинеколога и продължения от ЛКК
4 - при ползване на толкова много боЛничен, та дори и ако са само 180- те дни, много ли ще ми бъде намалено майчинството /90%/ , нямам и идея как се изчисляват тези 90% и т.н.? - Зависи какъв е осигурителният ти доход за 12-те месеца преди първичния болничен лист. Самото ползване на болничен не намалява бъдещите обезщетения, ако нямаш резки разлики в осигурителния доход - база. Подробности можеш да прочетеш в темата Майчинството-счетоводно, където е описано в първия пост всичко за изчисляване на обезщетенията.
Благодаря ВИ!

# 818
Благодаря ви!
Ами и аз не разбрах защо първо личната трябва да ми издаде първичен,с обща диагнози и след това гинеколожката да издава продължения, само ми каза че трябва да е след като мине 3 месец...хм!
Аз през годината имам 18дни от личната за мен и детенце, та и тях ли ще се включат в сумата на 180-те дни преди болничния за раждане?
Сега в крайна сметка какво да направя, до края на 3 мес има още цели 2-уфф,
мога ли да искам от личната през дни да ми издава болнични за по 5 дни с др.диагноза и да следя 3 мес  да поискам от гинеколожката? Самата тя ми каза, поискай първичен от личната,а после ние ще ти издаваме продължения до 180 дни, но да е минал 3 мес, че няма да ти стигнат дните до 45 дневния преди термин.............
  Ако може, това означава че имам право само на още 22 дни от личната и после от гинеколожката,като тези дни се включват в 180,нали!   Сложно ми е,ама много!
Извинете за въпросите, но.............

Последна редакция: пн, 19 сеп 2011, 14:09 от кг

# 819
Благодаря ви!
Ами и аз не разбрах защо първо личната трябва да ми издаде първичен,с обща диагнози и след това гинеколожката да издава продължения, само ми каза че трябва да е след като мине 3 месец...хм!
Аз през годината имам 18дни от личната за мен и детенце, та и тях ли ще се включат в сумата на 180-те дни преди болничния за раждане?
мога ли да искам от личната през дни да ми издава болнични за по 5 дни с др.диагноза и да следя 3 мес  да поискам от гинеколожката? Самата тя ми каза, поискай първичен от личната,а после ние ще ти издаваме продължения до 180 дни, но да е минал 3 мес, че няма да ти стигнат дните до 45 дневния преди термин.............
  Ако може болничен от личната, това означава че имам право само на още 22 дни от нея / ползвала съм през год 18 дни/ и после нов,първичен ли от от гинеколожката,като тези дни се включват в 180,нали!   Сложно ми е,ама много!

# 820
Мога ли след изтичането на 180-те дни болничен, пуснати от гинеколога и преди полагащите ми се 45 дни, личната лекарка да ми пусне друг болничен. Защото между тези 180 дни и 45 дни преди термин ми остават 2 дни висящи, а знам, че ако прекъсна болничния се променя изчислителната основа, или единствения ми вариант е удължаване на тези 2 дни с ТЕЛК?

# 821
  • Пловдив
Мога ли след изтичането на 180-те дни болничен, пуснати от гинеколога и преди полагащите ми се 45 дни, личната лекарка да ми пусне друг болничен. Защото между тези 180 дни и 45 дни преди термин ми остават 2 дни висящи, а знам, че ако прекъсна болничния се променя изчислителната основа, или единствения ми вариант е удължаване на тези 2 дни с ТЕЛК?

изчислителната основа за кое се променя-за обезщетенето за бр и раждане ли-това че ще си прекъснеш болничния не е проблем.Така или иначе 45 дневния се смята на ново основание,независимо дали си прекъснала преди това болничния за общо заболяване
за тези дни варианта ти е ТЕЛК или отпуск.личната не е вариант

# 822
  • В полите на Пирин планина

Можеш да ползваш платен отпуск. Базата за болничят 45 дни преди термин така или иначе е нова - 18 месеца назад.
180 дни са общо без прекъсване за годината, които се дават с ЛКК.

Благодаря ви!
Аз през годината имам 18дни от личната за мен и детенце, та и тях ли ще се включат в сумата на 180-те дни преди болничния за раждане? - и те влизат в 40-те дни
мога ли да искам от личната през дни да ми издава болнични за по 5 дни с др.диагноза и да следя 3 мес  да поискам от гинеколожката? Самата тя ми каза, поискай първичен от личната,а после ние ще ти издаваме продължения до 180 дни, но да е минал 3 мес, че няма да ти стигнат дните до 45 дневния преди термин............. - 180 календарни се дават с ЛКК общо за годината , но това са приблизително 6 месеца. Не виждам защо, ако има основание гинеколога ти да не ти издаде още сега б. лист.
  Ако може, това означава че имам право само на още 22 дни от личната и после от гинеколожката,като тези дни се включват в 180,нали!   Сложно ми е,ама много!

# 823

Можеш да ползваш платен отпуск. Базата за болничят 45 дни преди термин така или иначе е нова - 18 месеца назад.
180 дни са общо без прекъсване за годината, които се дават с ЛКК.

Благодаря, сега ме успокои много, че се чудех как да оправя тези 2 дни. Като пусках първия болничен не съм сметнала добре дните.

# 824
  Оф, да , прави сте, но защо така ми каза днес гинеколожката, че да не и е за пръв път да издава такива болнични, след като термина ми е 20,06,2012. Ако правилно съм сметнала то 45 дневния ще трябва да е от 06,04,2012, а 180 дни преди него, аз пресметнах че някъде от 10,10,2011 може да ми го пуска, личната,гинеколожката, вече ме луднаха , не стига че и в офиса е ад, а сега и ............ Значи в тези 180 дни влизат и 40 дни ,които знам че имам право,така излиза,а?

Общи условия

Активация на акаунт