Слушахте ли за агентите на държавна сигур

• 3 699
  • 84
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Мисля, че си говорим за цивилните, с принадлежност към ДС граждани, обединени под непрофесионалния общ израз "агент", по картоните ги наричат осведомител, агент, съдържател на явочна квартира и т.н., тоест не за професионалните разузнавачи, а тези с "хобито".
Признавам си, не ползвам прецизна терминология по тази материя и Дж. Бондовете по професия да не се засягат.   

# 61
  • Шотландия
Да. Поне на 70% /30 ги давам за малолетни и непълнолетни  Twisted Evil/
Всеки е топил всекиго. Дори и без да иска. Просто е оцелявал  Laughing
и да - доносите са били ежедневие
И без ДС - няма кариера Twisted Evil
Все едно сега да си без обръч от фирми  Mr. Green
Съжалявам, но е обидно да се твърди, че всеки е топил всекиго,  може с тази мантра да се успокояват по езуитски нечии съвести, но просто не е вярно.

И аз не мога да се съглася, че всеки е топил някого, но не мога пък и да се обидя от такова твърдение. Няма нито една причина да се чувствам лично засегната от него - момичето явно няма представа за нещата, или пък в средата, от която идва, всички са били доносници.... И в двата случая това няма нищо общо с мен, за да се смятам за засегната.

Иначе, че всеки трябва да носи отговорност за делата си - съм абсолютно съгласна. То така и става - рано или късно. Само дето последствията може да идват съвсем не откъдето ги очакваме... Това, че ще те изложат по вестниците, е най-малкия кахър.

Но и на мен ми направи впечатление, че са намесени заедно тези, които са били на щат в ДС и тези, които са привличани като доносници по други начини. Няма много общо между тях, струва ми се, че изборите и желанието да окаляме другарчето е вдъхновителя на тези "истини".

Абе спомняте ли си, колко много пъти се каза, че част от досиетата са унищожени безвъзвратно? Какво излиза - че дори и сега ще имаме удоволствието да си чешем езиците само върху определени гърбове...  Познайте до три пъти кои ще се радват на оневинен, чист и неопетнен имидж?   Joy Направо ми развалят  кефа.  Party То пък един кеф... newsm78

# 62
Сега ако са точни ще изкарат и хомосексуалните политици за да стане ясно всичко. Всички знаем, че много от агентите са опа-тропа антилопа.

# 63
  • България-Швейцария
Та остава да чакаме да измрат агентите и хората обременени от комунизма преди да станем нормална държава...
А още по-умни хора са казали "Със стари курви (разбирай агенти на ДС) нов бърдак (държава) не се прави"
Има такива, които трябва да се оттеглят, за да заприличаме на нормална държава, но грешно ти е насочен гневът, Борисе Peace
Комсомолци и разни бивши партийни величия забъркват политическата супа през последните 15 години, и вярната им клика от доносници, не ги бъркай, моля, с агенти или разузнавачи, че гадно някак.

Аз съм бивш служител на държавна сигурност.
Независимо дали някой ще ми повярва или не, за доноси и подобна гнус чух за пръв път доста след идването на демокрацията и излизането си от системата.
От съвсем друго естество беше работата ми, и да, гордея се с нея.
Заедно с още 20-ина човека се занимавах с доставки на високотехнологично оборудване.
Наше дело са няколко завода тук и зад граница и за разлика от тоталната съсипия в тази област в България след 10.XI., тези в чужбина си работят. Никой не си и помисли да извърши подобно икономическо самоубийство, нищо че на някои места продължава със 'стари курви' да си върви 'бардакът'. Тук също така изчезна като в номер на Хари Худини преведената печалба от сделките ни в държавния бюджет, както и тази на фирмата ни (за 7-цифрени суми в зелено става въпрос), даже и премиите не успяхме да си вземем.
Та правилно си ядосан, но посоката е крива Wink

ПП.  Няма ме в списъка, нито тези, с които съм работила.
Ако някога изкуфея дотам обаче, че реша да правя политическа кариера, нищо чудно да увисна и аз при доносниците.

# 64
Аз пък открих една грешка - името на генерал Аспарухов(Бриго!!!) е написано неправилно-казва се Бригадир и в тоя ред на мисли този документ реален ли е??? Rolling Eyes
Права е Лиса
Голем смех,баце !!! Joy Joy Joy

# 65
Заедно с още 20-ина човека се занимавах с доставки на високотехнологично оборудване.
..........

По проекта "Нева" ли си работила?  Grinning

Само да питам все пак, че ми се бунтува душата, правите ли разлика между информатор и агент (разузнавач)? Не е нужно и да ми отговаряте, достатъчно е да се замислите.

Оооо, Джеймс Бонд е куул, Емил Боев е доносник!  Mr. Green

# 66
И аз не мога да се съглася, че всеки е топил някого, но не мога пък и да се обидя от такова твърдение. Няма нито една причина да се чувствам лично засегната от него - момичето явно няма представа за нещата, или пък в средата, от която идва, всички са били доносници.... И в двата случая това няма нищо общо с мен, за да се смятам за засегната.
  Едно твърдение може да е обидно, не само когато се чувстваш лично засегнат, въпросът опира до принципи, не може цяло едно поколение да бъде сложено под общ знаменател и действията му да бъдат извинени от наложената конюктура.
  CTramell по това, което разгледах от изнесените документи се вижда дейността, с която се е занимавал тъй наречения служител и документите на чиято база са направени тези изводи, всеки които може да мисли, може да се ориентира за какъв точно агент става въпрос.

# 67
  • България-Швейцария
По проекта "Нева" ли си работила? Grinning
Най-вече по 'Дон' Mr. Green
И по разни други, но гледам Гугъл все още не ги изплюва, та - мълча си Grinning

# 68
  • София
По- добре си мълчи Peace
1% от хората разбират точно за какво иде реч, другото са запомнени, подхвърлени приказки на маса.
Не е нужен спор, не мога да споря, още по - малко да изнасям някакви данни.

# 69
ех , каква скромна темичка , а миналата година случая Коритаров-доносник каква голяма тема 'произведе"

# 70
  • Сливен
Да. Поне на 70% /30 ги давам за малолетни и непълнолетни  Twisted Evil/
Всеки е топил всекиго. Дори и без да иска. Просто е оцелявал  Laughing
и да - доносите са били ежедневие
И без ДС - няма кариера Twisted Evil
Все едно сега да си без обръч от фирми  Mr. Green
Съжалявам, но е обидно да се твърди, че всеки е топил всекиго,  може с тази мантра да се успокояват по езуитски нечии съвести, но просто не е вярно.

И аз не мога да се съглася, че всеки е топил някого, но не мога пък и да се обидя от такова твърдение. Няма нито една причина да се чувствам лично засегната от него - момичето явно няма представа за нещата, или пък в средата, от която идва, всички са били доносници....

Joy Joy
Благодаря за момичето - развесели ме Wink
Не е до средата - имала съм възможност да попрочитам нямой от простите натопи-колегата листчета  Twisted Evil
Средата на цялото поколение е била такава, а човек трудно надскача себе си.
Малко са хората, които са се противопоставятли на системата /интересно е как изведнъж станаха мнозинство  newsm78./
Що се отнася за този, сега публикуван списък - ами смешно ми е.
Вече 15 години, зададат ли се избори и се размятат досиета, агентури ....
Да, ама не ... За поколението на дъщеря ми думичката агент се свързва предимно с Джеймс Бонд и с криминалките по телевизията, а те се борят за ред и защитатват закона ... значи не е обидно да си такъв  Flutter Скоро ми се налага да обяснявам и то без особен успех, какво точно са правили агентите на ДС. Ей богу, затрудних се. Питат ме децата - как хем са били добри - хем са били лоши - а де? 

# 71

CTramell по това, което разгледах от изнесените документи се вижда дейността, с която се е занимавал тъй наречения служител и документите на чиято база са направени тези изводи, всеки които може да мисли, може да се ориентира за какъв точно агент става въпрос.

Може ли да дадеш линк към по-подробна информация за конкретната дейност на различните агенти.
Иначе и аз не разбирам защо етикетът "агент на ДС" трябва да е срамен. Все пак това е била една огромна система и не всеки се е занимавал с "натопи другарче". Аз лично до момента не съм срещала подробна информация изнесена от медиите. В общи линии, както някой вече по-горе каза, преди избори почват да се вадят някакви досиета и да се сочат с пръст "лошите агенти".

# 72
Благодарение на въпросните агентчета са се поставяли на инако мислещи хора термина НЕБЛАГОНАДЕЖДЕН .Отам нататък последствията за инакомислещите мисля са поне донякъде ясни .Ако ли не ще ги изброя конкретно .В това число ( по нечия преценка Неблагонадеждните) се включваха и наследниците им .С две думи на цели фамилии са съсипвали живота  .

# 73
  • Варна
Благодарение на въпросните агентчета са се поставяли на инако мислещи хора термина НЕБЛАГОНАДЕЖДЕН .Отам нататък последствията за инакомислещите мисля са поне донякъде ясни .Ако ли не ще ги изброя конкретно .В това число ( по нечия преценка Неблагонадеждните) се включваха и наследниците им .С две думи на цели фамилии са съсипвали живота  .

Именно! В едно е права Ян Бибиян - без ДС, няма кариера.
И не само това - КТрамел може да разкаже как въпросните са диктували развоя на целия ти живот. Никаква случайност не се е допускала - любов, деца...
Кифлата  Peace

# 74
Абе коя държава си издава тайните агенти ? Тези в списъка едва ли са  ценната агентура на БГ . Това са информаторите , доносноците и хората които са топили колеги и приятели , служили са на системата по най лесния начин и едва ли са рискували живота си за България . След това същите хора се оказват най лесни за манипулиране и точно заради това са в политиката . Или Петър Берон /аз лично го харесвам/ си е казал  след 10ти  " Eй сега ще мина в опозицията и ще си го върна "...Глупости .
Аз след доносите на Коритаров се убедих за коя мишкарска история става въпрос . Никакви герои и "тайни агенти " няма тук , според мен , а хора които с доносите си са нанасяли основно   вреда и то на други българи , а не на някакъв митичен  "враг на България" .

Общи условия

Активация на акаунт