странни сладка

  • 5 380
  • 33
  •   1
Отговори
# 15
  • London, baby
  • Мнения: 800
Майка ми прави много вкусно сладко от зелени смокини, това е най-готиното сладко. Много искам да отида в Гърция и да си накупя цял ван със сладка. Много обичам и бяло сладко мм  Heart Eyes Crazy

# 16
  • Пловдив
  • Мнения: 686
Пускам рецепта, която не е моя но я намерих в нет-а и е изпробвана, от момичето, което я е пуснало. Ето я + отзива за нея:

Звучи необичайно, но е страшно вкусно и ви гарантирам, че ще смаете всички с него.


Арабско сладко от ПАТЛАДЖАНЧЕТА


1кг малки патладжани /най-добре от продълговатите/
1с.л.сол
1кг захар
сока от 3 лимона
настъргана кора от 1 лимон, 1ч.л. настърган джинджифил, 12 зърна карамфил, 2 пръчици канела

Дръжките на патладжаните се скъсяват, а листенцата се откъсват. Патладжаните се надупчват нагъсто с клечка за зъби, слагат се в купа, посоляват се и се оставят за една нощ в хладилника. На другия ден се измиват много хубаво от солта със студена вода. Пускат за 5мин. във вряща вода и се отцеждат. Захарта и лим.сок се кипват и се отпенват. Добавят се подправките и всичко ври още 5мин.
Патладжаните се пускат внимателно в сиропа и се варят на слаб огън ок.2 часа, докато попият половината сироп. Много внимателно се вадят с решетеста лъжица, за да не се разкъсат, слагат се в буркани и се заливат с горещия сироп.

Сладкото може да се яде веднага след като изстине, но е по-вкусно като престои.

Последна редакция: чт, 13 сеп 2007, 17:25 от sylya

# 17
  • Пловдив
  • Мнения: 686
И още 1 рецепта:


СЛАДКО  от  ЗЕЛЕНИ  ОРЕХЧЕТА


На 1 кг захар се предвиждат 80-85 дребни орехчета.
Орехчетата се обелват (с ръкавици, че няма измиване от кафявата боя) до бялата им част и се накисват във вода, подкиселена с 2-3 лъжички оцет. Кипват се в 2-3 води, за да поомекнат и се извлече горчивината им. След всяко изваряване се заливат със студена вода. Отцеждат се добре и във всяко орехче по желание се поставя парченце портокалова или лимонова коричка, предварително полусварена. Така приготвените орехчета се пускат в сироп (1 кг захар с 400-500 мл вода) и се варят на слаб огън в широка тенджера, докато сиропът се сгъсти толкова, колкото според вас е необходимо. 3-4 мин преди да се свали сладкото от огъня, към него се прибавя 1 чаена лъжичка (8 г) лимонена киселина.

Рецептата е на Пенка Чолчева

# 18
  • Пловдив
  • Мнения: 686


Сладко от  ПОРТОКАЛИ / ЛИМОНИ

    * 550 г портокали или лимони
    * 1 кг захар
    * 1 ч.л. (5 г) винена киселина
    * 1 л вода

Кората се остъргва със ситната част със ситно ренде. Плодовете се набождат с дебела игла на няколко места. Изваряват се в 3-4 води за по 4-5 минути. След всяко сваряване се поставят в студена вода. От захарта и водата се приготвя полусгъстен захарен сироп. Изстиналите плодове се нарязват на парчета и се поставят в сиропа. Сладкото се вари до сваряеване на плода и сгъстяване на сиропа. Прибавя се разтворената в гореща вода винена киселина и варенето продължава още 2-3 минути. Свареното сладко се оставя да престои 5-6 часа в разлат съд, след което се изсипва в буркани.

# 19
  • Пловдив
  • Мнения: 686


СЛАДКО  от  ПОРТОКАЛОВИ  КОРИЧКИ




Тази рецепта я знам от моята майка.Става много вкусно и ароматно сладко. Беля портокалите на ивици настъргвам ги(като настърганото от корите прибирам в бурканче с няколко лъжички захар. Получава се много ароматна есенция. Съхранява се в хладилник дълго време.)След настъргването навивам ги на охлювчета и започвам да ги нанизвам на конец .Правя ги като герданчета. Слагам ги във вода да поврат като сменям водата 3 или 4 пъти.Ако корите са около килограм към литър вода добавям килограм захар и згъстявам до получаването на сироп. Към края на варенето пускам вътре и коричките , които съм извадила от конеца. Така и те врат 10 минути добавям малко и лимонена киселина.

Добър апетит

# 20
  • София
  • Мнения: 3 816
Ммм...сладко от зелени доматчета много обичам, но не знам как се прави. Hug

# 21
  • Мнения: 2 199

риба подобна на цаца

# 22
  • Мнения: 444
Мармалад от риба ли  Sick 
Сладко ли е , какъв вкус има  newsm78

# 23
  • Мнения: 2 199
не е лошо на вкус...
не мога да го сравня с нещо  Crazy
ами има и мармалад има и сладко от цели...  Tired

# 24
  • London, baby
  • Мнения: 800
Много обичам риба, ама да е на сладко ми звучи налудничево  Sick Joy

# 25
  • Пловдив
  • Мнения: 686

Сладко  от  ЗЕЛЕНИ ДОМАТЧЕТА


ПРОДУКТИ:
60-70 бр. зелени доматчета, 1 кг захар
300 г вода, 1 и 1/2 ч.л. лимонтузу, 2-3 листа индрише.

Отрежете доматчетата по малко откъм дръжките и изчистете семето им с игла. Изварете ги в 3 води за по 5-6 минути, като в първата вода сложете син камък колкото зърно, за да се запази цветът им. След като се изварят, изплакнете ги в студена вода, обелете ги и ги наредете върху дебела кърпа да се отцедят. Направете сироп от захарта и водата и го сложете на огъня да заври. Пуснете зелените доматчета в сиропа и ги варете, докато течността се сгъсти. 4-5 мин преди да снемете сладкото от огъня, сложете лимонтузуто и листата индрише. Насипете сладкото в сухи, затоплени буркани.


Сладко от зелени доматчета.

1кг. зелени доматчета
1 кг. захар
2ч.ч. вода
2ч.л. лимонтозу
2-3 п. ванилия
Доматчетата се измиват и се отрязват леко откъм дръжките. Пускат се в гореща вода, 3-4 пъти, след което се охлаждат /излиза им горчилката/. След това се вари сироп от водата и захарта и в него се пускат обелените доматчета. Вари се до готовност и накрая се слагат лимонтозуто и ванилията.
Прилича малко на сладко от смокини на вкус. Успех!

Последна редакция: пт, 14 сеп 2007, 10:27 от sylya

# 26
  • София
  • Мнения: 3 816
sylya , благодаря ти за рецептите!  bouquet

# 27
  • Пловдив
  • Мнения: 686

Розов мед (Съдържа пчелен мед и розови листенца. Приготвя се от много години в домашни и промишлени условия. Изключително здравословен.) Може да се опита: с. Кънчево (екологично чист продукт)
Знае ли някой как се прави?

Ето още 1 рецепта за бяло сладко. Яла съм го преди години, но не съм го правила в домашни условия.

БЯЛО СЛАДКО


ПРОДУКТИ:
Захар 1,5 кг, глюкоза 400 г
вода 500 мл, локумена есенция 3 капки.

Захарта се залива с водата и се вари на силен огън 10 минути, след което се прибавя глюкозата и варенето продължава до сгъстяването на сиропа. Изсипва се в тавичка, ароматизира се с есенцията и се охлажда до 40°С. След това се бърка непрекъснато на една страна, докато побелее и се сгъсти като тесто.

# 28
  • Пловдив
  • Мнения: 686


Сладко  от  ЦЕЛИ КРУШИ


 1 кг дребни круши, 1 кг захар, сокът от 2 лимона, 2 ванилии.

Обелете крушите и ги резнете леко накръст откъм широката част. Внимателно изчистете семките на крушите от вътрешността, но без да разцепвате плода. Почистените круши поставете във вода с лимоновия сок за 3 часа. Излейте водата, сипете към крушите 1 ч. ч. нова вода и ги сварете на котлона, заедно със захарта, докато сладкото се сгъсти. Малко преди да свалите сладкото от огъня, сипете ванилиите. Насипете сладкото в големи буркани.

# 29
  • Пловдив
  • Мнения: 686
Момичета, аз обаче ще пробвам да направя тази година изпитаната рецепта за сладкото от малки патладжанчета.


Или ще смая народа с него, или ще ме изхвърлят от вкъщи заради суматите експерименти дето правя в кухнята!

Общи условия

Активация на акаунт