Стачка в детските градини от 24.09.

• 25 786
  • 608
  •   1
Отговори
# 45
По принцип  такава работа аз за никакви пари не бих работила.Дори примерно за 800-900.Аз съм си нервна и още около 25 дечица накуп повече от час  максимум до два не мога да изтърпя.
Заплатите наистина са им много ниски ,но доколкото знам в тях не се включва обяда примерно.Също така те имат средно около 66 Работни дни  платен отпуск и работят на 6 часа.Това донякъде компенсира ниския доход.Защото средно другите работят на 8часа и имат 25 дни отпуск и  и затова получават повече.

# 46

Може и да съм крайна, но на когото не му харесва да си стои в къщи

Да, доста си крайна. Предполагам, че това е ,защото си афектирана от посрещането ви в градината или по-скоро от липсата на такова.
Да, стоя си вкъщи и съм намерила начин да допълвам семейния бюджет.НО!!Искам да работя и по специалността си!Обичам тази работа!Работих я преди доста време,  още  когато  учителите не си получаваха заплатите навреме.

Не мисля, че е  по-силите на всеки педагог да си отвори частна ясла или градина.Честно казано аз  лично не съм чула да има ЗАКОННО детско заведение от този тип.Поне в Бургас.

По твоята логика и директорката и госпожите във вашата детска градина могат да ти отговорят:" На който не му харесва  как работим тук да си изпрати детето в частна ясла/градина"

Какво значи не се включва обяда?Учителките се требват за храна, точно както и децата.И , разбира се, си плащат  храната, както и децата.И пак ,разбира се, порциите им са същите като на децата.А всички знаем какви са те!

# 47
Като продължение на поста на Кампари /по Сопранов/ - хора, освестете се! Ако всички учители и възпитатели от държавните детски градини и училища кажат "За толкова пари няма да работя!" и масово напуснат, какво ще правите? Към кого ще се обърнете, кого ще обвините за това, че няма да има кой да ви гледа детето за 40 лева на месец. Какво бихте предприели в такава ситуация? Ще запишете детето си в частна детска градина? Е, щом имате такава възможност, по-добре още сега се ориентирайте натам, вместо да се жалвате колко били зли госпожите, как нездравословно се хранели децата, как им пускали филмчета, вместо непрекъснато да се въртят на пета около тях и да им сервират все нови и нови забавления и развлечения.
Моля ви да си дадете сметка за всичко това, преди да хулите учителите. Не само учителите, но и цялата система за образование има нужда от повече пари.
Жалвате се, че поради ремонт в сградата, първият ден в детската градина било хаос. А после се жалвате, че материалната база е похабена, че дограмите са стари и от там духа през зимата, че няма това и онова. Знаете ли през какви иглени уши минава всеки един директор, за да изкопчи пари за ремонт?
Ако има начин и родителите да се включат в стачката на учителите, бих отишла там - да подкрепя тези достойни хора, които въпреки цялата мизерия, са се нагърбили с тази професия и да изискам по-добри условия за живот и обучение на моите собствени деца.

# 48
  • София
Като продължение на поста на Кампари /по Сопранов/ - хора, освестете се! Ако всички учители и възпитатели от държавните детски градини и училища кажат "За толкова пари няма да работя!" и масово напуснат, какво ще правите? Към кого ще се обърнете, кого ще обвините за това, че няма да има кой да ви гледа детето за 40 лева на месец. Какво бихте предприели в такава ситуация? Ще запишете детето си в частна детска градина? Е, щом имате такава възможност, по-добре още сега се ориентирайте натам, вместо да се жалвате колко били зли госпожите, как нездравословно се хранели децата, как им пускали филмчета, вместо непрекъснато да се въртят на пета около тях и да им сервират все нови и нови забавления и развлечения.
Моля ви да си дадете сметка за всичко това, преди да хулите учителите. Не само учителите, но и цялата система за образование има нужда от повече пари.
Жалвате се, че поради ремонт в сградата, първият ден в детската градина било хаос. А после се жалвате, че материалната база е похабена, че дограмите са стари и от там духа през зимата, че няма това и онова. Знаете ли през какви иглени уши минава всеки един директор, за да изкопчи пари за ремонт?
Ако има начин и родителите да се включат в стачката на учителите, бих отишла там - да подкрепя тези достойни хора, които въпреки цялата мизерия, са се нагърбили с тази професия и да изискам по-добри условия за живот и обучение на моите собствени деца.
Браво!

# 49
Отлично казано, baibibi  smile3501

# 50
Не знам дали тук е мястото да го обсъдим, но се замислих, че изобщо не знам тия 40лв такса за какво точно стигат. Само хранителните продукти поскъпнаха толкова много, че скоро май е време да очакваме повишаване. newsm78

Първо, детските градини са дотирани мероприятия, така че освен таксите те получават пари и от общините.
Второ, всеки месец родителите носят препарати за почистване, дават пари за консумативи и т.н.
Трето, точно тези хранителни продукти как се доставят и от кого, не за приказване.

И, докато пишех поста си Кампари (по Сопранов) и baibibi са публикували своите отговори искам да ви отговоря следното:
1. Не съм афектирана, Кампари (по Сопранов), просто това ми е мнението по този въпрос.
2. Да, няма законна ДГ в Бургас, защото същите тези УЧИТЕЛИ, които реват, че са им малки заплатите се опитват да правят такива мероприятия. Имам доста опит с т. нар. частни градини в Бургас, но не това е темата тук. Ако трябва ПАК ще отиде в частна градина.
3. Да, нека го кажат, baibibi, но тук не коментираме 40-те лева, а и както казах по- нагоре не са само 40 лева.
4. Бих я пратила в частна градина ако се наложи ПАК, но нека да е направена законно, да е нужното ниво.

Писна ми, всеки да се оправдава, че му била ниска заплатата, че нямал условия и разни такива оправдания, за да не работи. След като имаш трудов договор и се на работното си място си ДЛЪЖЕН да си изпълнява задълженията съвестно.

П.П. А, това го оставям без коментар : "...да се жалвате колко били зли госпожите, как нездравословно се хранели децата, как им пускали филмчета, вместо непрекъснато да се въртят на пета около тях и да им сервират все нови и нови забавления и развлечения".

# 51
Подкрепям изцяло стачката на учителите.
В нашата градина не зная дали ще стачкуват ефективно (вчера питах, но госпожата не знаеше). Каквото и да правят в борбата си да си извоюват по-добро заплащане и условия на труд-подкрепям ги.
Да, има много недъзи в системата на детското образование, на дг, на храненето, на базата, на отношението към детето/ученика и т.н. Но всичко това може и трябва да се гради с мотивация.
А когато трябва да си купуваш дрехи втора употреба и няма как да купиш сирене за семейството си, мотивацията някак си изчезва!
Съгласна съм с исканията им и не бих се жалвала, ако градините не работят известно време (и бездруго за толкова деца няма място пък изобщо в дг и ясли...)

# 52
Подкрепям учителите и действително ако не предприемат безсрочни ефективни стачни действия няма кой да им обърне внимание.
Обаче е и вярно, че ще се чудя какво да си правя детето, което тъкмо тръгна на 17-ти след двумесечна почивка и тъъъъкмо ще влезе в час. Tired

# 53
съгласна съм със sosko

Смятам, че техните заплати, идват от нашите данъци, които аз и всички в семейството ми съвестно си плащаме и уверявам ви това въобще не са малко пари! Смятам, че всеки един от нас, който съвестно си плаща данъците и си работи работата независимо за каква заплата има право да изисква адекватно отношение от преподавателите на децата си на всяко едно ниво-от детската ясла до университета. За това, че парите не са правилно разпределени не зависи от никой от нас! За съжаление тези от които зависи не си водят децата на държавни детски заведения, а и даже не учат в България.
Моите преподаватели в училище НИКОГА не са протестирали, едва ли са им били по-високи заплатите от на останалите, просто са страхотни професионалисти, които безкрайно много уважавам. Така че за мен е или си обичаш работата и ако си достатъчно интелигентен намираш начин да си увеличиш доходите или тормозиш напълно невинни хора в случая родителите, чиито деца трябва да си стоят в къщи.
Едва ли много от вас могат да се похвалят, че работейки в частния сектор са им сигурни дори 20 те дни платен годишен отпуск, не говорим за това че сме пред нервна криза всеки път когато се наложи да си вземем болнични-"как ще реагира шефа и как ще рефлектира това върху нас".  Не говорим за 6 те работни часа на ден, и това че едва ли някой в детските заведения обикаля да търси какво ще яде на обед.
Дано се решат нещата по благоприятен начин за всички, но докато неприятни хора като Янка Такева се борят за правата тези хора проблемите само ще се задълбочават, да не говорим за недопустимото "извиване на ръце" за не протестиращите съвестни и отговорни за децата ни преподаватели.

# 54
  • София
Подкрепям стачката в училищата и детските градини. Мисля, че е редно като родители да застанем зад хората, на които поверяваме децата си. Аз съм много доволна от градината на дъщеря ми- всички учителки, през които сме минали, са били съвестни, загрижени и си вършат работата както трябва. Искам трудът на тези жени да бъде възнаграден по-достойно, защото парите, за които работят, са смешни. Най-вероятно реалната стачка няма да продължи повече от няколко дни. Не е приятно, не е удобно за нас, родителите, но нищо не става, без да се причини неудобство на някого. Смисълът на стачката е именно в това-  да покажеш на държавата, че тя има нужда от теб и да я принудиш да промени позициите си. На нас не ни е удобно да уредим гледането на децата за няколко дни, обаче ни е удобно да си затваряме очите пред това, че лелките и учителките също като нас имат семейства, ходят до магазина и имат разходи, с които незнайно как се справят при сегашните заплати. Според мен, въпросът за заплащането на учителите е принципен. Това, че има проблеми в организацията на работата на градините, въпросът с летните почивки, случаите на лошо свършена работа, е отделен въпрос и трябва да бъде решаван отделно, до голяма степен с нашата активна намеса, като си търсим правата. Но не може нашите изисквания за гледането на децата да са високи, а изискванията на учителите за заплатите им- ниски. Много е жалко, че обществото ни все още е толкова разединено и гледаме на проблемите на другите като нещо, което не ни касае.

# 55

Второ, всеки месец родителите носят препарати за почистване, дават пари за консумативи и т.н.

Това, че НЯКЪДЕ някой носи препарати и дава пари, не означава, че НАВСЯКЪДЕ е така. Сина ми ходи вече трета година на градина, и НИКОЙ не ми е искал нито препарати, нито тоалетна хартия, нито минерална вода, за пари да не говорим.
Аман от обобщения  Crossing Arms

# 56
За съжаление от казаното до тук става ясно, че никой не знае ясно какво дава и какво получава.
Наистина не е добре да обобщаваме градините, но още по зле е да слагаме под един калпак преподавателите. Не веднъж бе казано, че има излишен персонал, с който не искат да се разделят. С по-дълго работно време и повече отговорности е реално да се вземат и по-големи заплати. Но от синдикатите хем не искат да се уволнява плявата, хем искат за всички високи заплати.
Може би тук някъде е мястото да се каже какво точно се дава- не ми тежат 2 та лева за консумативи на собственото ми дете, но се чувствам леко объркана на кой до къде са му правата и задълженията. И тук говоря не само за пари-никой не каза какво точно се предлага в образованието за по-високите заплати-само се иска. Като малко дете, "аз искам, ама нищо не давам".
Да обобщя!
ПОДКРЕПАМ качествените, всеотдайни и отговорни преподаватели на всички нива! Не смята обаче, че това е начина и времето по който трябва да се протестира! Не може на един първокласник първо да се обяснява какво е стачка и след това какво е БУКВАР!

# 57
  • София
Моите преподаватели в училище НИКОГА не са протестирали, едва ли са им били по-високи заплатите от на останалите, просто са страхотни професионалисти, които безкрайно много уважавам.
Има нещо, за което не знам дали си даваш сметка. Тези, които ПРЕДИ не са получавали по-високи заплати от другите, бяха почти всички работещи. Но тогава с тези пари все е можел човек да си покрие разходите за храна и режийни.
В България парите, които получават педагозите в детските градини, началните, средните учители, университетски преподаватели и учените ги поставят на границата не на бедността, а на мизерията. Абсолютно недопустимо е! А това, което министърът на финансите ми говори за производителност на труда...  Rage censored
Не веднъж бе казано, че има излишен персонал, с който не искат да се разделят. С по-дълго работно време и повече отговорности е реално да се вземат и по-големи заплати.
Надявам се, че не говориш за ДГ? 2 възпитателки на 30 деца и по 1 леля на група не ми се вижда излишен персонал.

# 58
Не мога да разбера защо ви бодат очите дългите отпуски  и  шестчасовия работен ден!
Колко от вас са стояли шест часа с по 25-30 деца около тях?
Хайде, замислете се малко преди да пишете подобни неща!
Да не говоря пък за това, че през дългите си отпуски  учителките ходят на работните си места, за да боядисват, сменят балатуми, облепят леглата на децата с фолио,  да чистят и т.н. и т.н. Все дейности, които са несвойствени за тази специалност.И които ,ако те не направят няма кой!Защото, който и майстор да извикат ще иска пари!Повече от ясно е, че парите едва стигат за нужните материали и да се ползват специализирани услуги е невъзможно!И всичко това, за да е по-комфортно на децата ни!
Да, никой в детските заведения не обикаля да търси какво ще яде на обяд.Но едва ли някои от вас  предполагат, че  много често учителките се  лишават от мизерния обяд (който са си платили), за да може да сложат допълнително  поне на едно дете.

2. Да, няма законна ДГ в Бургас, защото същите тези УЧИТЕЛИ, които реват, че са им малки заплатите се опитват да правят такива мероприятия.
sosko, тук нещо не схванах какво се опитваш да кажеш.

Аз съм млада,  амбициозна и искам да се докажа в тази професия, но не на всяка цена!
Имам един куп идеи ,  но те не се продават за 238 лева месечно.Защото и аз имам деца, на които трябва да осигуря необходимото минимално образование, а то  не е без пари!

Що се отнася до препаратите и тоалетната хартия-ми,  недейте за носите!А после ще ревете по форумите, че в тоалетните е мръсно и че децата могат да пипнат какви ли не бацили!Пази боже!

Хора, недоволни от стачката на учителите, съвземете се!Всичко се прави за нашите деца!

# 59
Но от синдикатите хем не искат да се уволнява плявата, хем искат за всички високи заплати.

Не е баш така. Синдикатите искат увеличение на заплатите САМО за стачкуващите. Другите имали явно добър соц. статус. Та ми е интересно що за идиот трябва да е някой, за да предложи и защитава увеличаване на заплатите според соц. статус, а не според квалификация, трудов стаж, отговорно изпълняване на служебните задължения и т.н. Срамно е, че исканията и проблемите на учителите се представят от такива смешници като Я. Такева.

http://news.ibox.bg/news/id_1431669806

Общи условия

Активация на акаунт