Стачка в детските градини от 24.09.

• 25 821
  • 608
  •   1
Отговори
# 60
Цитат
Цитат
Цитат на: nasya в вторник, 18 септември 2007, 13:43
Не веднъж бе казано, че има излишен персонал, с който не искат да се разделят. С по-дълго работно време и повече отговорности е реално да се вземат и по-големи заплати.

Надявам се, че не говориш за ДГ? 2 възпитателки на 30 деца и по 1 леля на група не ми се вижда излишен персонал.
Надявам се, че не говориш за ДГ? 2 възпитателки на 30 деца и по 1 леля на група не ми се вижда излишен персонал.

Не говоря за детските градини, но пък говоря за училищата, не знам как се разпредялият средствата, но явно са под един калпак и ще има повече за всички. За училищата твърдя, че има преподаватели, които изкарват по-малко от 3-4 часа средно дневно в училище, та за по-лесно си ги събират в 3 дни по 6-7 часа та малко се получава 3 дни работим, 4 почиваме.
Пак ще подчертая, че подкрепям ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ, но не и начина...

П.С. А от изказването на госпожа Такева става ясно колко ПРОСТИ са синдикатите. Смятайте на кой ще се даде повече след тази стачка, не на който е по кадърен, а който повече стачкува!!! Е, ако ще е така аз съм КАТЕГОРИЧНО ПРОТИВ исканията им!!!

# 61
Твърдо съм ЗА увеличение на заплатите на учителите, обаче като чух изказването на Такева   Naughty стана ясно, че отново няма да има обективно разделение на кадърни и некадърни учители, а ще бъде наще / тези дето са с нас и стачкуваха/ и другите - както между другото е всичко в тази държава.

# 62
  • София
Нашта градина не са казали, че ще стачкуват, но по принцип ги подкрепям.

# 63
  • София
И при нас май ще има стачка, не знам подробности. Подписах се в подкрепа към исканията им и ще си гледам детето колкото трябва ако затворят градината.

И аз така!!!! Grinning И нашите госпожи ще стачкуват!

# 64
 В нащата даже са сложили  надписи на няколко места че ще стачкуват от нас родителите се изисква толерантнос и разбиране Shocked

Последна редакция: вт, 18 сеп 2007, 22:10 от DIVA_ORHIDEQ

# 65
Днес ни предупредиха, че в нашата детска от 24-ти септември излизат в ефективна стачка. Доколкото разбрах е безсрочна. Ние сме в 65 ЦДГ във "Възраждане". Вашите градини ще стачкуват ли? И не на последно място какво е отношението ви?
Зная, че подобен протест ще предизвика много проблеми и ще има много недоволни родители, които ще трябва по някакъв начин да се справят, но въпреки всичко подкрепям напълно исканията за по-високи заплати.

И ние сме в същата  в коя група сте?

# 66
  • Варна
Аз нищо не знам. Тази седмица Вики не е на градина, в понеделник като отидем и ако я върнат... ще работим явно заедно.  ooooh!

Някой има ли инфо за варненските градини?

# 67
Абе тая Такева май хабер си няма от някои работи  Crazy
Чудя се кой й се връзва на думите-дано това не са самите стачкуващи. Едва ли тя ще определи чии точно заплати ще се вдигнат. Доколкото ми е известно, има минимални прагове и други законови положения, спрямо които се формират заплатите в бюджетната сфера. Мисля също, че това го определят министри разни и министерствата им. Та мислейки си така, просто не виждам начин да се коригират нагоре само на стачкуващите (те какво, по списък ли ще ги отмятат, като на манифестация  Tired). Тия хора съвсем откачиха. За организаторите говоря. ТО бива да организираш нещо, ама малко трябва и да се мисли, преди да ръсиш глупости.

Четейки тук обаче, си мисля също, че докато има хора, споделящи възгледите на nasya и sosko....скоро няма да им аоправия.....няма! Sad

# 68
Подкрепям искането им за по-високи заплати.

След като ефективна стачка е единствения начин по който ще бъдат чути - нека да стачкуват, желая им успех.

За да се стигне до стачка, значи по друг начин не се получава.

Не ме интересува колко взимат учителите, искам да получават достатъчно, така че идвайки на работа да си мислят за работата, а не за това от къде и как да изкарат нещо допълнително и да вържат семейния бюджет.

Нека им дадат високи заплати, а след това да почнат да отсяват плявата - има толкова кадърни квалифицирани педагози, които продават домати по сергиите за повече пари - няма да останат без персонал градините.

Защо ли, обаче, всички се натискат да станат чистачки в БНБ или Министерския съвет  newsm78 /не ми отговаряйте/

# 69
И в нашата градина ще стачкуват ефективно от 24.09.07 год. за 3 дни.
(33-то ОДЗ "Сребърни звънчета" в жк. Овча купел)

След като ефективна стачка е единствения начин по който ще бъдат чути - нека да стачкуват, желая им успех.
Peace

# 70
  • София
Определено TV няма място в ясла / градина / училище. Това могат да си го правят у дома.
Определено щом заведението работи до 19 - примерно - то трябва ДА РАБОТИ до толкова, а не да ви гледат на криво, че не можете да си приберете детето в 17 - или пък не искате, все едно, не е и тяхна работа.
Определено заплатите са мизерни.
И определено имат не по-малък лост за манипулация от софийските шофьори в ръцете си.
И определено заслужават увеличението повече от последните (които го получиха, да си припомним).
И определено това е механизъм за затваряне кръга на инфлацията...

PS Не мога да си изградя отношение към сборните групи. От една страна, гадно е внезапно да те изсипят на ново място с куп непознати.
От друга, не по-малко гадно е да се озовеш сам срещу възпитателката, понеже всички са на море... Или, още по-зле, да ходиш само с най-омразното дете от групата, понеже приятелчетата ти в този период са някъде... Просто не знам.

# 71
В градината на дъщеря ми ще стачкуват ефективно единствено на 24 септември. Осем човека от персонала няма да стачкуват и ще се грижат за двете сборни групи, които ще бъдат сформирани за този ден.

# 72
за мен монетата винаги си има две страни подкрепям исканията им за по-високи заплати, ама кой ще ми гарантира, че ако им увеличат заплатите ще започнат да работят по-качествено и отговорно. Зная, че имат семейства и заслужават достойно заплащане, нагърбени са  с такава голяма отговорност съвместно с родителите да възпитават децата, че понякога се питам дали изобщо я осъзнават.  Един лош педагог може да провали едно дете да го отврати от даден предмет, както направи моята класна /заради нея намразих химията/, затова когато излизат по медиите да говорят ми се ще да чуя по отговорни оправдания освен, че учениците били по-добре облечени от тях /това го казваха на предишният си протест/ и разбира се загриженост за учениците. Да предложат адекватни  промени в образователната система, защото виждат промяната със всяко следващо поколение ученици и те имат най-ясна /или поне така си мисля/ и практична преценка как стоят нещата и как трябва да се променят. Според мен от министерското кресло трудно можеш да видиш това и именно те са хората, които трябва да актуализират данните, да настояват за  по-добра материална база. И аз подписах в подписката за увеличение на заплатите им.

# 73
за мен монетата винаги си има две страни подкрепям исканията им за по-високи заплати, ама кой ще ми гарантира, че ако им увеличат заплатите ще започнат да работят по-качествено и отговорно. .
В момента има небивал отлив от професията на учители и преподаватели. Една от причините е ниското заплащане. Кадърните педагози, които обичат работата си и биха се раздали на децата, са явно и по-предприемчиви, намирайки си препитание в някоя друга сфера.
По-доброто заплащане би привлякло и по-добри специалисти. Конкуренцията между тях самите би била по-голяма и тогава, естествено, и нашите деца биха се радвали на по-качествена "услуга".

Последна редакция: ср, 19 сеп 2007, 00:26 от Доня Туфиня

# 74
и според теб ако им увеличат заплатите некадърниците, които в момента работят и възпитават децата в детските градини и училищата ще си отидат, ще има по-голяма конкуренция за едно място ама не съм сигурна, че само това е начина за по качествена "услуга" newsm78

Общи условия

Активация на акаунт