Стачка в детските градини от 24.09.

• 25 809
  • 608
  •   1
Отговори
# 90
Те още не са започнали да работят нормално след ремонтите,сега стачка....

Не подкрепям стачните действия в детските градини. От 01.06. вкл. до този момент децата нямаха никакви занятия. Кой друг сектор замира в продължение на 4 месеца в годината?! Увеличение на заплатите е добре да има при увеличени изисквания и съответен контол над спазване на учителските задължения- без телевизия в градините, а с повече занимания за децата - рисуване, песни, приказки, конструктори; спазване на работното време и ефективното му използване в полза на децата; периодични отчети до родителите за това как се справя детето ... - така както е в частните градини, където обаче се работи на пълен работен ден, без 60-дневен отпуск и при контрол от страна на директора и високи родителски изисквания. Там и заплатите са по-високи, но аз познавам учителки, които не са издържали на този "тормоз" и са се върнали в държавните градини с по-ниските заплати.

Я , да чуя  В КОЯ ЧАСТНА  ДЕТСКА ГРАДИНА ДАВАТ ПО-ВИСОКА ЗАПЛАТА за да отида там учител  Mr. Green Това,че плащате повече не значи,че учителите получават повече от държавния сектор.  Mr. Green

# 91
  • София
gala66, надявам се да не се разсърдиш, но мисля, че е твърде възможно наистина да не разбираш учебния процес. Както и аз впрочем.
Въпросът за телевизора е много дълга тема, но в огромна степен това дали ще гледат или не, опира до това имат ли телевизор или не, и ако имат - как така родителите са се съгласили да го купят. В нашата група също се водеше спор дали да се купи, накрая си купиха радиокасетофон и сега слушат на него приказки и песнички. Имаха един мнооого стар телевизор, който понякога сутрин беше включен като водех дъщеря ми, но на него вървяха сутришни блокове и децата не му обръщаха особено внимание.
Сутрин, когато я водя се случва децата да си стоят по столчетата и да не правят нищо или да си говорят помежду си. В някои детски явно им пускат ТВ по това време. И защо? Защото до 9ч. се точат постоянно дечурлига и се закусква. Предполагам ще се съгласиш, че не е най-подходящото време за организирани мероприятия.
Каква е програмата им по-нататък през деня? Интересувала съм се и съм виждала всеки божи ден с какво се занимават - по часове и предмети. В началото ми стана смешно, че си имат български език или математика или подобни неща, защото говорим за деца на 3,4,5 годинки, но ми казаха, че тогава се води истинската педагогическа работа с децата. Ако се четат или разказват приказки след това децата трябва да правят коментари по тях спрямо развитието си или да използват синоними, после пък се занимават с геометрични форми. Отделно си имат кабинет по музика, играта с пластелини и рисуването също могат да се правят с педагогическа цел, за да усвояват формите и да развиват моториката. Не съм педагог и не разбирам, но ако има някоя мама-специалист нека се включи и обясни.
Отделно в нашата градина поне 2 пъти на годината се разиграват театри, като всяко дете си има роля, госпожите приготвят специални костюми, режат звездички и цветенца за украса...
Та кажи ми, как да не подкрепям исканията им като виждам, че наистина се работи с децата.
Може би, за твое собствено успокоение и яснота трябва да попиташ как са нещата при вас.

# 92
  • Sofia
Те още не са започнали да работят нормално след ремонтите,сега стачка....

Не подкрепям стачните действия в детските градини. От 01.06. вкл. до този момент децата нямаха никакви занятия. Кой друг сектор замира в продължение на 4 месеца в годината?! Увеличение на заплатите е добре да има при увеличени изисквания и съответен контол над спазване на учителските задължения- без телевизия в градините, а с повече занимания за децата - рисуване, песни, приказки, конструктори; спазване на работното време и ефективното му използване в полза на децата; периодични отчети до родителите за това как се справя детето ... - така както е в частните градини, където обаче се работи на пълен работен ден, без 60-дневен отпуск и при контрол от страна на директора и високи родителски изисквания. Там и заплатите са по-високи, но аз познавам учителки, които не са издържали на този "тормоз" и са се върнали в държавните градини с по-ниските заплати.

Я , да чуя  В КОЯ ЧАСТНА  ДЕТСКА ГРАДИНА ДАВАТ ПО-ВИСОКА ЗАПЛАТА за да отида там учител  Mr. Green Това,че плащате повече не значи,че учителите получават повече от държавния сектор.  Mr. Green

Преди година една позната работеше в частна ДГ, взимаше 210лв. чисто, а беше специалист - завършена педагогика и логопедия...
Какво да ви кажа.. дразня се като чета някои тесногради постинги... Не може един шофьор на рейс да взима 1000лв, със всичките му извънредни, а учителите да мизерстват...
Но явно някои родители не ги е..е... голеееми претенции и малко акъл...
И да си приказваме, колкото да не забравим, че можем да говорим...
 Sick

# 93
КОЛКО ОТ ВАС СА ГОТОВИ ДА ПЛАТЯТ ПО - ВИСОКА ТАКСА, ЗА ТЕЗИ УСЛОВИЯ И ТЕЗИ ПЕДАГОЗИ?
Готова съм да заплащам по-висока такса. Тогава ще имам и по-високи изисквания. И ония няма да има къде да мръднат. Всичко е свързано, разбираш ли?
И не ми казвайте, че по цял ден отглеждате децата си като им пеете песни, учите ги на стихотворения и изобщо неотклонно държите вниманието им ангажирано.
Е, моля ти се! ССФ е идеалната майка! Стои на компютъра по цял ден, но детето й е занимавано и обгрижвано всекидневно!

Да, прекрасно разбирам, че всичко е свързано. Но, аз искам и ти разбереш, че като в първия учебен ден не ми кажат добро утро, а дай пари, като дори ми правят забележки, че съм дребнава -НЯМА КАК ДА ГИ ПОДКРЕПЯ. НИКЪДЕ НЕ СЪМ КАЗАЛА, ЧЕ ТРЯБВА ДА МИ ГЛЕДАТ ДЕТЕТО ЗА 40 ЛЕВА, А ТОВА ЧЕ ВСЕКИ ТРЯБВА ДА СЕ ДЪРЖИ, КАКТО ТРЯБВА НА РАБОТНО СИ МЯСТО И ДА СИ ИЗПЪЛНЯВА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА И ТОГАВА ДА ИЗИСКВА!
Доня Туфиня, прочети ми въпроса:"...за тези условия...и тези педагози" - нали те се грижат прекрасно за децата ви какво има още да се изисква? Ето, го решението, вдигат таксите, вдигат им заплатите и условията в градините остават същите...и същите педагози. Само, не ми казвай, че след това те ще си вършат по - добре работата.

baibibi и Доня Туфиня, аз написах по - горе, защо не ги подкрепям, вие просто се опитахте да изместите акцента. ДА, писах и по - горе, плащала съм и ще плащам за качествени услуги. Като не мога да плащам се спасявам сама.
Аз не се страхувам да си гледам сама детето. Занимавам  го, играем и смятам че съм направила необходимото. Всеки да си гледа детето, както намери за добре.
Изобщо, не се чувствам ССФ. А, за това кой колко виси пред компютъра е видно от броя мнения!

# 94
gala66, надявам се да не се разсърдиш, но мисля, че е твърде възможно наистина да не разбираш учебния процес. Както и аз впрочем.
Въпросът за телевизора е много дълга тема, но в огромна степен това дали ще гледат или не, опира до това имат ли телевизор или не, и ако имат - как така родителите са се съгласили да го купят. В нашата група също се водеше спор дали да се купи, накрая си купиха радиокасетофон и сега слушат на него приказки и песнички. Имаха един мнооого стар телевизор, който понякога сутрин беше включен като водех дъщеря ми, но на него вървяха сутришни блокове и децата не му обръщаха особено внимание.
Сутрин, когато я водя се случва децата да си стоят по столчетата и да не правят нищо или да си говорят помежду си. В някои детски явно им пускат ТВ по това време. И защо? Защото до 9ч. се точат постоянно дечурлига и се закусква. Предполагам ще се съгласиш, че не е най-подходящото време за организирани мероприятия.
Каква е програмата им по-нататък през деня? Интересувала съм се и съм виждала всеки божи ден с какво се занимават - по часове и предмети. В началото ми стана смешно, че си имат български език или математика или подобни неща, защото говорим за деца на 3,4,5 годинки, но ми казаха, че тогава се води истинската педагогическа работа с децата. Ако се четат или разказват приказки след това децата трябва да правят коментари по тях спрямо развитието си или да използват синоними, после пък се занимават с геометрични форми. Отделно си имат кабинет по музика, играта с пластелини и рисуването също могат да се правят с педагогическа цел, за да усвояват формите и да развиват моториката. Не съм педагог и не разбирам, но ако има някоя мама-специалист нека се включи и обясни.
Отделно в нашата градина поне 2 пъти на годината се разиграват театри, като всяко дете си има роля, госпожите приготвят специални костюми, режат звездички и цветенца за украса...
Та кажи ми, как да не подкрепям исканията им като виждам, че наистина се работи с децата.
Може би, за твое собствено успокоение и яснота трябва да попиташ как са нещата при вас.

Ами ти много добре си го обяснила, мисля, че е съвсем достатъчно.

Колкото до телевизора - не мога да разбера какво толкова ви тревожи това. Вкъщи децата ви никога ли не са гледали телевизия, не им ли пускате филмчета? /Ау, как се изложих! Май само лошите майки позволяват на децата си да гледат. ССФ по цял ден пее, танцува, пише букви, а на три години детето й вече знае държавите по света, столиците им и таблицата за умножение! Дори и самата ССФ не гледа телевизия - тя шие гоблени./

# 95

Ами точно това се опитах да направя , да попитам госпожата и директорката каква е програмата на децата , първо съвсем културно с цел просто да съм в час, нахвърлиха ми се че не било моя работа , те ги занимавали както трябва! Да ама моя син има навика всичко да си казва, нищо не може да спести и много обича да ми обяснява какво са правили през деня, колко е бил възхитен от предаването наречено "СТрах" където гълтат червеи, хлебарки и преодоляват препятствия в тъмни стаи пълни с плъхове или змии, какво се е случило в последната серия на Дързост и Красота, колко му е било интересно като са танцували на песента на ИВана май - Сто патрона и са гледали клипа й - ей такива дребни нещица , които определено не са част от учебния процес!Телевизия и в къщи гледа ама само по 1 час и то подходящи неща!
 Когато на завършването на детската градина /едва тогава/ ни предоставиха учебните помагала с които са работили 4 години ,бяха попълнени не повече от половината неща , а той не е отсъствал чак толкова! За тържествата и украсите , ами за 4 години - две тържества, на моя въпрос защо - ами нямали време !!!! Вече в първи клас, занималня , госпожата им хвърляла химикалите по дъската, когато направят грешка, наричала ги с всякакви обидни епитети, и накрая си идваше вкъщи с поне две ненаписани домашни в 17,30ч след като цял ден е бил на училище! Ами това са педагозите които аз познавам и не бих подкрепила, може би ти познаваш по-добри  и затова мнението ти е различно!! Бих подкрепила учителите ако в тях видя поне част от ентусиазма на моите родители ,когато преподаваха!!

# 96
gala66, щом не си доволна от работата на възпитателите там, взимаш си детето и го местиш другаде. Явно, не навсякъде е така.

# 97
gala66, не вярвам на нито една твоя дума. 

# 98
То не си е за вярване , ама е самата истина!! И аз понякога се чудя на късмета си как ги уцелвам!! Що се отнася за местенето, ами в началото не исках да се предам без бой, после се оказа не толкова лесно да намеря място в друга близка детска градина, а след три години синът ми не искаше да се разделя с приятелите си!! А от занималнята го отписах, добре че имах възможност!!

# 99
И аз понякога се чудя на късмета си как ги уцелвам!!

Не мислиш ли, че ги "нацелваш" защото искаш да ги нацелиш? В смисъл - имаш отрицателни очаквания и всячески търсиш да ти се оправдаят? В крайна сметка човек ВИНАГИ и НАВСЯКЪДЕ може да открие и добро, и лошо - зависи какво търси и върху какво фиксира вниманието си.
Както споменах, сина ми вече трета година е в общинско ОДЗ, не е някакво "елитно" и прехвалено, обаче за мен е №1. Имам също така доста широк приятелски кръг из цяла София, но такива "градски легенди", дето се носят като народна песен по форумите - Е ПА НЕМА! Не говоря за еднократни инциденти, каквито могат да се случат навсякъде, а за такива апокалиптични картини, каквито и в тази тема се описаха. Добре бе, хора - дайте имена, дайте снимки, дайте записи, застанете с имената си, с дати и свидетели! Иначе си е чисто плюене и черногледство, да ме прощавате...

# 100
  • Varna, Bulgaria
Аз нищо не знам. Тази седмица Вики не е на градина, в понеделник като отидем и ако я върнат... ще работим явно заедно.  ooooh!

Някой има ли инфо за варненските градини?
Цитат
Валентина си е на градина и никой нищичко не ни е казал за следващата седмица. Аз от тук научих, че ще има стачка и в градините. (Ние сме в ЦДГ Nо5). Довечера ще попитаме дали ще стачкуват и те.
А за заплатите подкрепям и съм за повишаването им с 2 ръце. Много от мамите преди мен са изредили ред причини за това, така че няма да се повтарям.
Киса , вие в коя градина сте? Може да имам позната мама там.

# 101
  • София
Цитат
КОЛКО ОТ ВАС СА ГОТОВИ ДА ПЛАТЯТ ПО - ВИСОКА ТАКСА, ЗА ТЕЗИ УСЛОВИЯ И ТЕЗИ ПЕДАГОЗИ?

Точно за педагозите, които работят с децата ми през последните няколко години, бих искала да има многократно увеличение на заплатите!
Мисля си дори да поискам неплатен отпуск следващата седмица, ако детската градина на Габа е затворена заради стачката. Нека се усети подкрепата ни към учителите и да позвалим тяхната стачка да се отрази върху различни сфери на икономиката, а не да търсим баби, лели и комшийки.

# 102
  • София
Ох, подкрепям ги, но детето ми има на 24.09 рожден ден и така ми се иска да го празнува там. Rolling Eyes

# 103
Цитат

Точно за педагозите, които работят с децата ми през последните няколко години, бих искала да има многократно увеличение на заплатите!
Мисля си дори да поискам неплатен отпуск следващата седмица, ако детската градина на Габа е затворена заради стачката. Нека се усети подкрепата ни към учителите и да позвалим тяхната стачка да се отрази върху различни сфери на икономиката, а не да търсим баби, лели и комшийки.

Извинявам се, но аз питам дали ще се съгласите да плащате по - високи такси, без промяна на условията, а не какво искаме да им се даде!

# 104
sosko, da, syglasna sym! упс  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт