Стачка в детските градини от 24.09.

• 25 877
  • 608
  •   1
Отговори
# 480
  • СОФИЯ
 Според вас кога ще приключи стачката? И какъв ще е резултатът от нея?

# 481
  • На черешата
  Брех изцедени били,а не са изцедени да ни съдират кожите за частни уроци.Ако си вършеха работата както трябва,децата нямаше да имат нужда от тези уроци. Crazy

# 482
  • София

Много нерви и притеснения за родителите, загуба на учебен материал за учениците, поети обещания от правителството  и почти нулев резултат за учителите.

Много ми се иска да греша, ама натам ми се вижда отиват нещата.

# 483
  • София
Ще видим. Поне хората са готови да си защитават исканията. Почти цяла седмица изкараха. Не си заслужава на средата на пътя да се откажат.
И Сергей е в Брюксел (май там или някъде наоколо) за някакво официално събитие. Какво мислите, няма да го питат какво става ли? Да не са кьорави? Като се върне ще строи правителството и ще даде директивите. Те може и затова да си мълчат за започването на преговори.

# 484

Лесни пари няма, всъщност има, но тези, дето ги изкарват си отиват много млади.

Изобщо не става въпрос за лесни и трудни пари.

Аз съм учителка по образование.Не работя по специалността си именно заради ниското заплащане в замяна на голямата отговорност, която носиш.
Но да речем, че започна работа като учителка.След края на работното ми време в детската градина, аз, вместо да остана, за да подготвя материали за следващия ден или да си напиша плана (защото и това се прави в детската градина), аз трябва да цепя секундата и да бързам да отивам на втората си работа.Така-а-а-а-а...като ми свърши смяната на допълнителната работа трябва да бягам у нас където ще ме чакат моите деца с техните потребности.Естествено и домакинството чака мен.
А на сутринта ще стана бодра и свежа??"Весела" и "безгрижна" и ще отида на работа в градината, където нямам право да съм изморена, ядосана, да ми се спи, да се карам на децата...Трябва да ги обичам, да им обръщам внимание, да ги науча на много неща..., защото в противен случай първите, които ще пропищят ще са родителите.

Ами съжалявам, но казвам, че това няма как  да стане.
И нещо по-важно-това не е решението да си допълвам доходите.

# 485
  Брех изцедени били,а не са изцедени да ни съдират кожите за частни уроци.Ако си вършеха работата както трябва,децата нямаше да имат нужда от тези уроци. Crazy

Фантичка, не се заяждам, кажи ми какви частни уроци може да дава една детска учителка? Rolling Eyes
Защото тази тема е конкретно за стачката в детските градини и аз  пиша именно от гледната точка на детска учителка, тъй като съм работила като такава известно време.

# 486
аз се надявам да си стиснат ръцете някъде в златната среда.  и Станишев да вземе да брои до 10 преди да се изказва неподготвен

# 487
  • СОФИЯ
Колко тр. да получава една учителка в ДГ? Да речем примерно 600лв. Делено средно на 22 работни дни е равно на 27.27, делено на 8 часа - 3.41лв. на час. Не съм счетоводител, та без данъци, класове, добавки и пр.
Точно детска учителка /не пенсионерка/ няма да намеря за детегледачка на дъщеря ми за 3.41 на час, по 8 часа, ЦЕЛОГОДИШНО.

# 488
  • На черешата
 Кампари (по Сопранов) говорех за учителите като цяло,нямах предвид градините.Но от личен опит мога да кажа,че не си дават много зор.Когато бяхме на сборна група,мъжа ми влязал в градината,в групата,в спалното,намерил си детето /искал да го вземе по-рано/,завил я и доста се зачудил дали да не им натрие носа да си го вземе и да си ходи,ама нали уж да сме толерантни.Влязъл в съседната група и там никой,обикалял поне 10 мин из градината да търси някой за да каже,че иска да си вземе детето.Е повече от това ,здраве му кажи.Предишната година пък я бяха изгубили. Sick

Последна редакция: чт, 27 сеп 2007, 14:17 от Фантичка

# 489
Фантичка, във всяко стадо си има мърша.
Работата е там, че за тия пари, които получават в момента в градините е пълно с мърша (ще прощават всички колеги за израза),защото качествено обслужващите и обучаващи кадри не се хващат на работа  като учители

А да питам, ако в градината останат само пенсионерки, а младите учителки станат детегледачки, защото детегледачка на едно дете взима повече отколкото учителка на 30, родителите дали ще са доволни?
На всички е ясно, че амортизацията в тази професия е просто потресаваща и си казва думата с всяка изминала година.Естествено, снижавайки качеството на работата.

# 490
Фантичка, и на нас ни се случи това в сборната група през лятото!!! майка ми взе детето, а се оказа, че са му загубили потника, докато спял... дойде си само по гащета... пратих мъжа ми да потърсят все пак - може би в нечие шкафче са го заврели. госпожата, недоразбрала, чула само , че е таткото на Коцето, и тръгва да се щура къде е това Коце, като постепенно пребледнявала, щото не го намира никъде... и мъжът ми подпалил- а вие на кого сте го дали, видяхте ли изобщо как си тръгва детето ми ? успокоил я накрая де, да не изпадне в шок.
ясно , че не пуснах повече детето на сборната група...
но сегашните учителки на сина ми са страхотни и съм изцяло на тяхна страна в исканията им!

# 491
Кампари (по Сопранов) [/b ,много си права!Но не знам защо все си мисля ,че има професии които са си призвание или даже дар,благословия и една от тях е учителската,както и лекарската.Да ясно е,заплатите са ниски ,както във всяка една бюджетна сфера в страната между впрочем,но да си учител и ако наистина искаш да те уважават като такъв ,ти трябва и нещо повече от образование и заплата...Ето за това се ядосвам,защото никой не намери за необходимо от нашата градина поне, да се пробва да предложи някаква алтернатива за родителите и децата .Въобще даже не попитаха какво ще правим.За мен това е равносилно на равнодушие ,пълна липса на заинтересованост към децата.Нали това не ги засяга?А уж са учители.

# 492
  • София
Да, но тези учители са също и родители.
Ако ти си в позиция да избираш, какво ще предпочетеш: да можеш да нахраниш своето дете или да се погрижиш за удобството на някой друг?

# 493
в нашата детска днес са на митинг пред министерството и утре ще решават как ще продължат стачните действия
никакви преговори не се водят
стачката е безсрочна
аз съм бясна
искам министъра да си подаде оставката, такева също
искам да има по-добри условия за децата в българия
уважавам нашите учителки, заслужават добро заплащане

# 494
Кампари (по Сопранов) ,специално за детските градини едва ли има какво толкова да се подготвя ,при условие че нещата се повтарят всяка година едни и същи! Не омаловажавам вашият труд, но и не съм съгласна ,че сте едва ли не най-натоварените!! Аз съм счетоводител, работя 8 часа, натоварването ми е огромно, работя с чужди пари , и трябва винаги да съм в час ,за да не завлека шефа си, тези осем часа се взирам непрекъснато в компютъра и внимавам да не объркам и една цифра защото може да доведе до загуба на пари, работя извънредно когато това се налага, имам отпуск 20 дни, и когато се прибера в къщи нямам да изрязвам материали за другия ден , а да чета неспирно променящите се закони в нашата държава, което е доста по-стресиращо! Съпостави това с 6 часовият си работен ден, от които 3 часа когато си втора смяна, децата спят , с двумесечната си отпуска и с това че ти можеш да се грижиш по-добре за децата си , отколкото аз , с това че учебният ти материал е един и същ всяка година , а законите не  и кажи дали твоята и моята заплата трябва да е една и съща /както ще стане със сто процента увеличение/! Всеки труд си заслужава да е добре платен, просто в България нивото на заплащане не е като в Европа, колкото и да ни се иска! Смятам че исканията ви са нереални!!!

Общи условия

Активация на акаунт