идеи за мусака

  • 17 234
  • 27
  •   1
Отговори
# 15
мили дами, с тези фиксове и вегети забравихте как се готви
една мусака ви се опъна...
в следващите постове ще пиша как се варят яйца , че от "Маги" по тази тема мълчат

# 16
И ето една истинска:


Приготвяне:1 час 30 мин.
Готвене:
Калории:
Описание:   
Продукти:   1 кг картофи
1 кг патладжани,
1/2 кг смляно телешко,
половин глава смлян лук,
250 г. консервирани домати, малко доматен сок,
половин водна чаша бяло вино,
чаша зехтин*,
шепа нарязан магданоз,
сол, пипер, щипка канела и индийско (мускатово) орехче.
За заливката:
1 литър мляко, чаша брашно, половин чаша зехтин, две яйца, кашкавал.
*Рецептата е традиционна със зехтин, но спокойно може да се приготви и с олио.


Начин на приготвяне:   Нарежете патладжаните на кръгчета и ги наредете в тава с по малко сол на всяко. Обелените картофи нарежете на кръгчета и ги запържете в зехтин. Извадете ги от тигана преди да са съвсем готови, и ги отделете настрана. В същият зехтин запържете малко и патладжаните, но след изваждането ги сложете върху салфетки за да попият малко от мазнината.
Запържете лука до покафевяване, добавете каймата, и след десет минути добавете виното, доматите, доматен сос, магданоза, сол пипер и канела на вкус и половин чаша вода. Когато водата попие, махнете сместа от котлона и добавете настъргания кашкавал.

За заливката разбъркайте чаша мляко с брашното. Сварете останалото
мляко и ги смесвайте полека с разбъркване, за да се получи гъста каша. След свалянето от котлона добавете две яйца (разбити) и индийското орехче.

На дъното на намаслена тава подредете ред картофи. Покрийте с месната смеска, покрийте със слой патладжани, и отново добавете от смеската. Над последния слой покрийте със заливката.
Пече се на умерено силна фурна, до покафеняване.

Благодарности на Дарина
и www.zadoma.com


# 17
  • Мнения: 1 152
Едно от любимите ни ястия вкъщи:

Запържвам лук и кайма в тенджера с малко вода и олио. Добавям сол и черен пипер, картофи и червена чушка на кубчета, доматено пюре или пресен рендосан домат, и накрая червен пипер и чубрица. След като поври на тих огън сместа се изсипва в тавичка и се запича леко. Залива се с разбито кисело мляко, яйце и малко брашно. Отново се запича до златисто и се поръсва с пресен магданоз.

# 18
  • Nearby
  • Мнения: 194
http://www.iglika84.snimka.bg/album.php?album_id=272691&pid=6869520

това е любимата ни мусака (не обичам заливка)

# 19
  • Мнения: 1 731
 my_december,страшна аранжировка имаш. Joy Joy
Сори ама не се стърпях. Joy

# 20
  • Мнения: 566
мусаката я правя по традиционният начин с изключение на каймата.
нея е размивам в чаша топла вода и след това я добавям нкъм картофите. идеята е да не става на големи късове и да се разнесе равномерно по тавата. в
 сезона на тиквичките прибавям от тях към картофите

# 21
  • Мнения: 405
картофки,морковки,зелено бобче,кайма,лук,домати...и я правиш както си правиш обикновена мусака

# 22
  • Мнения: 486
Аз давам идея за заливка: 4 яйца, 1 заквасена сметана, 3 с.л. кисело мляко, настърган кашкавал - става страхотна,  много пухкава.

# 23
  • Мнения: 1 505
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=289780.20
ето тук е моята любима мусака.Взех на заем идеята от перфектната ве4еря.Страхотна е.

# 24
  • Мнения: 3 830
Към рецептата на Дес -Слагам още при запържването и 2 нарязани на дребно чушки,2 настъргани моркова,1супена лъжица Маги вълшебен вкус,/без кимион-мирише на кебапчета/картофите на много дребничко това е една от тайните
заливка само от яйца и кисело мляко за голяма тавичка 5 яйца и 500гр.кисело мляко без брашно става по пухкава

 Peace

# 25
  • сред люляците
  • Мнения: 767
Ето и една Постна мусака от мен Peace

# 26
  • Мнения: 2 266
Правя мусака с картофи и патладжани.Нищо не запържвам.Слагам всичко сурово.Когато е почти готово слагам заливката,която е от яйце,кисело мляко и малко черен пипер.Още малко във фурната,докато стане златиста заливката и мусаката е готова.

# 27
  • София
  • Мнения: 3 789
Освен кладическата мусака, правя също така с картофи или тиквички, лук, чушка, морков, ориз, кайма
Отгоре- стандартна заливка от кис. мляко с яйце и малко брашънце

Общи условия

Активация на акаунт