спирала "Мирена"

• 258 444
  • 624
  •   1
Отговори
# 135
Здравейте всички! Отдавна се каня да понапиша нещичко за спиралката, от месец януари т.г. съм с нея. Преди да се реша да я поставя, доста форуми и материали изчетох. Проблемът ми бе продължителна, обилна и болезнена менструация. Не понесох хормоналните таблетки, писна ми непрекъснато да съм парцал, само няколко дни чиста и в бодро настроение и се навих на този вариант - спирала Мирена. Поставиха ми я на 18.01.2010г. Болезнено ми се стори, вероятно от паниката, която ме бе обзела предварително. Но се търпи, все пак става въпрос за минутка болка, може и по-кратко да е било... Два дни след поставянето кървях, после след около три седмици започна спотинга (така нареченото "зацапване").  Продължи цяааал месец, изнервящо е. Гинеколожката ме предупреди, че до шестия месец е нормално да има подобни цапаници, без спазване на някакви дати между тях. И така... три месеца все нацапана ходих, с изключение на някой и друг ден чистота. Късно прочетох тук, че витамин С действа кръвоспиращо и започнах да го пия - наистина има ефект. Месец май прокървях няколко дни, но едва-едва. Този месец (в момента) отново съм в цикъл, ако мога изобщо да го нарека така - капчици. Без подуване! Без болка!  Без депресии! Без лошо настроение!... Единствения признах е лекото подуване на гърдите, а и овулацията се усеща с лека болка в яйчниците. Но не може да се сравни с предишните. Чувствам се изключително добре!  Качих няколко килограма, но по същото време отказах и тютюнопушенето. Повече от доволна съм! Чак ме е яд, че не я поставих по-рано, отдааавна лекарката ме навиваше. И така.... Доста подробна бях, мога и още подробности да споделя, стига да има някоя дама въпроси. Надявам се мнението ми да е полезно!

# 136
Здравейте всички! Отдавна се каня да понапиша нещичко за спиралката, ...
Интересно и направо като го чета почти се навих да я сложа. Само че пак да попитам как стои проблема с гъбичките (ако е имало такъв при теб ) , моля сподели. И освен това да попитам от противозачатъчните какви неприятни странични ефекти имаше и имаш ли подобни стр. ефекти сега със спиралата? Аз не можех да спя нормално - събуждах се през нощта цялата в пот и това всяка нощ когато ги пиех.

# 137
на мен пък ми отне цяла година да се възстановя от мирена след като я махнах Sick
не ми понесе ooooh!
пиша го сигурно за стотен път, ама не севъздържам просто..................... Момичета с хормоните шега не бива

# 138
veti_d, не съм имала гъбични инфекции и не мога да ти бъда полезна със съвет за това. Не съм пила  и противозачатъчни. Спиралката Мирена не я поставих с цел контрацепция, а поради други проблеми - описах ги по-горе. Нямам никакви странични ефекти вече пети месец... Съжалявам за lasi, всеки организъм различно приема подобни неща. Аз преди години съм ползвала обикновена медна спирала, отново без никакви проблеми. Много материал и компетентни мнения има за Мирена в нета, добре е да се изчете повече информация за нея, както и консулт с лекуващия лекар дали е подходяща. Не убеждавам никого да си я постави, просто споделям, че на мен  ми действа адски добре! Доволна съм, чувствам се пълноценна жена!

# 139
З ..... Не понесох хормоналните таблетки, ....

Съжалявам , но след като прочетох това реших че става дума за противозачатъчни.

# 140
А някоя от вас да е задържала овулаторни фоликули.....защото на мен ми се случи /пише го в упътването/. Аз по начало имам проблем с овулацията-много болезнена с големи фоликули, затова вече 9 години пия хормонални, за премахване на овулацията. Без да прочета обстойно за спиралата реших да пробвам и преди 2 седмици я сложих, но пак започна същия проблем. Докторът казва,че така ще е само първите месеци после овулацията би трябвало да се подтисне, но аз като чета май излиза че все си се чувства. а това значи за мен големи болки. За сега ми изписаха да пия Логест заедно със спирата, за да се премахне овулацията. Ако някоя друга е като мен нека пише и сподели опит!

# 141
Аз също съм с Мирена вече около година - нямам никаква промяна в килограмите.Само дето цикъл ами стана по-нередовен,но пък и не е обилен - което беше целта,защото правех анемия от кръвозагубата.Сега обаче ми закъснява с около 2 седмици и не знам какво да мисля.Гърдите ми са чувствителни от 3-4 дни като при ПМС.Уж вероятността от забременяване е малка,но...дали да си купувам тест или да изчакам още 2-3 дни?

# 142
Някой знае ли цената на тази спирала в момента? Докторът ми каза, че доста варира, но така и не разбрах за колко пари става въпрос.

# 143
 Здравей salzichkata , ето тук пише цена 272.62 лв. http://www.medicine.bg/lekarstva/mirena
Надявам се да съм била полезна . Аз все още немога да се реша на тази спирала, затова следя темата и обмислям.

# 144
  • София
Здравейте! Опитах да изчета максимално темата, ама май не успях. Моят въпрос е относно поставянето на спиралата - болезнено ли е много и след това има ли неприятни усещания? Преди години мои приятелки с медни спирали са ми казвали, че се усеща и е неприятно поне първите дни.....Понеже ми предстои да взема трудното решение дали да слагам Мирена или не, та искам някак да се информирам по-пълно. Разбах, че поне 6 месеца ме чака голямото мацане, та и това също ми е спънка и размисъл. Но пък мигрената изчезвала.... Благодаря предварително!

# 145
има леко бодване при поставянето ,след това нищо не се усеща ,имала съм и медна преди години ,която се усещаше от партньора ми -конеца й беше оставен по-подълъг и това е неприятно при секс !!
Вече 3 години съм с Мирена и съм О.К.

# 146
  • София
Благодаря! Леко ме успокои, но все още размишлявам върху много странични ефекти от рода на непрекъснато цапане около 6 месеца и разни пуберски украси от пъпчив десен. Rolling Eyes

# 147
Да ти кажа че аз преди да си сложа обикновена спирала не са ми излизали пъпки. Сега преди цикъл ми излизат.Сега ще си я сменя с Мирена.Пишат се мног неща но мисля че е добър и сигурен вариант!

Последна редакция: нд, 08 авг 2010, 23:45 от Beti

# 148
  • София
Ще чакам отзиви - аз имам още около месец и половина време за размисъл и чудене. Но някак ми се иска да я избегна Мирената, но все пак ще се консултира още веднъж с гинеколожката си. Доста негативни отзиви за страничните ефекти има и това ме притеснява.

# 149
Здравейте момичета! И аз след второто раждане съм с обилен месечен цикъл, явно всичко тече и се променя наистина. Преди второто раждане нямах никакви проблеми, но сега вече е друго. Моят гинеколог ми препоръча Мирена и аз естествено го послущах, но съм в голяма паника от почти месец. Сложиха ми спиралата на 16.07.2010г.-болката бе напълно поносима, от тогава обаче постоянно ми зацапваше, а преди да ми дойде месечния цикъл получих два страхотни кръвоизлива. Най-странното беше, че след първия кръвоизлив имах два чисти дена и след това последва втория кръвоизлив, след него вече 7 ден не спира да ми тече, гинеколога ми изписа Дицинон 3х1 таблетка на ден. Четох много и явно всичко което ми се случва е нормално за тази спирала, но всички знаем колко е изнервящо нон стоп да си в банята и да сменяш превръзки. Мисля си тези два кръвоизлива дали не са знак, че организма не я понася. Въпреки че ходих на преглед след втория кръвозлив и лекарят ми каза, че всичко е наред и си е на мястото Sick ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт