Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 3

• 93 917
  • 866
  •   1
Отговори
# 750
Центърът за работа с деца и възрастни от аутистичния спектър е създаден точно от неправителствената организация, чийто сайт си написала, Таня. Няколко години се опитваха да убедят Столична община от необходимостта от такава социална услуга и най-после успяха миналата година. Ето и сайта на самия център. Много от членовете на тази асоциация са дейни и организират срещи със специалисти и родители от цялата страна. Мисля че ако се организирате по региони, няма да ви откажат да дойдат.

# 751
  • София
_Zara, аз знам, че са те и за това ги дадох за пример. И си мислех не само за разяснение, а за общо обединение и лобиране пред властите за лечение и рехабилитация на децата.
Не знам вярно ли е това, което съм чела тук, дават ти документ от Медицинско заведение, детето ти е с диагноза и не ти предлагат лечение. А това не е редно, за всяка диагноза трябва да има клинична пътека, в случая трябва логопед, психолог, да се направи нова специалност ОТ. Знам, че в момента тези специалности са към Мин на образованието, обаче те са и част от медицинското лечение.
Също никой не следи в Европа как е и да изисква и тук да се работи така, дори и с малки стъпки. А за това трябва обединение на родители, специалисти и съвместна работа с държавата. Различните европейски проекти са удачни донякъде, но те свършват след определено време.

# 752

Центърът за работа с деца и възрастни от аутистичния спектър е създаден точно от неправителствената организация, чийто сайт си написала, Таня. Няколко години се опитваха да убедят Столична община от необходимостта от такава социална услуга и най-после успяха миналата година. Ето и сайта на самия център. Много от членовете на тази асоциация са дейни и организират срещи със специалисти и родители от цялата страна. Мисля че ако се организирате по региони, няма да ви откажат да дойдат.
Зара благодаря за линка към сайта на Центъра. Аз не го знаех, въпреки че съм член на Асоциацията и до миналата година посещавахме и центъра и имам претенции, че уж държа връзка с тях. Embarassed Много ги уважавам и престанахме да го посещаваме поради невъзможност от моя страна да го водя заради отдалеченестта му и безумния столичен транспорт. Знам, че организират много дейности , но тук търпят лека, съвсем приятелска критика,защото много малко хора разбират за тях. Не знам , може би трябва да помислят по някакъв начин да се информират повече хора за това което се случва.
Обяви в сайтовете им за събитията и хора като теб , които държат връзка с тях и  ни информират  Hug

Сега яде 5/6 неща, но се страхувам ,че има липса на калций и цинк.  Thinking
pani за да не разводнявам темата или се регистрирай за да ти пиша на лични, или ми пиши на мейла.
Иначе за калция, зависи какво яде детето , но абсолютно е възможно да не яде млечни и пак да не му липсва калций, без добавки какъвто е случаят с моя син. НО е хубаво все пак да му направиш изследвания. На калций, фосфор и желязо изследванията здравната каса ги поема , изискай го от личната лекарка. За магнезий и цинк можеш да си ги платиш, мисля че не е много скъпо.  Ако толкова се притесняваш поръчай си калция на прах на Киркман например, мисля че е добър , няма специфичен вкус и може да се слага във всякакви храни.

# 753
zdraveite,az sam nova neznam kak da zapo4na.mnogo se trevoga za plemenika si toi e na 2god i 8meseza a o6te ne govori,ne razbira kato mu govorim samo kato mu kagem 4ao se obra6ta i tragva sled nas,znae si imeto no trjbva prodalgitelno da mu vikame togava se obra6ta.mnogo ni obi4a i se radva kato ni vidi maika si ba6tasi ,baba i djdo obi4a da si igraem da go gadeli4kame i ma4kame,obi4a da go gu6kame i zeluvame.razbira kogato 6te izliza na razhodka i zapo4va da vika ot vazbuda radva se kogato dezata bjgat sre6tu nego i se smee,obi4a da se ljlj na ljlka kato iska ne6to da mu se otvori ili da mu se pusne igra4ka ni gi slaga v razete i 4aka.kakvi sa bile simptomite pri va6ite deza v tazi vazrast nie vse o6te mislim 4e njma problem i e malak neiskam da trevoga maika mu,6te se radvam ako njkoi mi odgovori.

# 754
izvinjvaite plemenika mi e na 1i 8 meseza a ne na 2 prosto sam zbarkala v pismoto.

# 755
Всъщност би трябвало да се поразтревожите вече и на първо време да проверите слуха на детето, т.е. да вземете талон от личния лекар за аудиолог. После, ако се окаже че слуха е в норма, може да се обсъжда всичко останало.
Гледа ли ви в очите?

# 756
Сана, може ли да пишеш на кирилица? А и между другото след две годинки започват да излизат проблемите. Говорът е водещ фактор.

# 757
Росонери, говорът е това, което се набива в очите на родителите, но обикновено има много други признаци, които са обезпокоителни. Естествено, родителят не е подготвен да ги открива, затова винаги изоставането в речевото развитие е 1-вият индикатор, който го кара да вземе мерки. Сега, знам със сигурност, всеки от вас може да опише най-подробно какви са били затрудненията на детето му, но това е на по-късен етап, когато родителят става като специалист, че и повече от някои специалисти, които познавам  Laughing
Винаги имам едно наум - по описание на признаци не мога да предполагам диагнози, мога само да кажа дали има нещо обезпокоително (правила съм я тази грешка преди). Описанието на поведението на детето може да обърка всички, затова само консултация наживо може да отговори на въпросите.

# 758
sluhat mu e nared za6toto ot drugata staj 4uva telefona i televizora dori nie ne go 4uvame,v o4ite ni gleda no mi se struva njkak  nezainteresovan samo kogato iska ne6to ot nas ili kogato si igraem s nego kato vidi nepoznati koito mu govorjt gi razglegda,nas postojno ni tarsi ne obi4a da e sam vstajta.zapo4na da se krie s odjloto i da se smee o4akvaiki da go drapnem ,sa6to slaga i telefona na uhoto si,kato bee6e po malak imitira6e razgovor kazva6e i kolko e goljm a sega neiska na ni6to da odgovarj.

# 759
Тогава му пуснете този чек лист за нарушена комуникация в ранно детство и после ни кажи резултатите.

# 760
Здравейте,

Казвам се Радко Савов, упоменат като Иван малко по-нагоре. Работя за предаването "Имаш поща" и не се стърпях да напиша нещо във форума по темата.
Аз съм човекът, който реши да повдигне завесата на аутизма за аудиторията ни.
И по време на подготовката и сега съм убеден, че мненията са много и най-вече различни. Точно толкова, колкото са и засегнатите хора.

"ЗА" или "ПРОТИВ" Роберто Моралес и неговия метод на работа?
"ЗА" бъдещия център за лечение на деца аутисти и обучение на техните родители или "ЗА" вече съществуващите такива?
Много "ЗА"-та и много "ПРОТИВ" - това според мен е слабото място за разрешаването на този проблем. Подобно на баснята "Орел, рак и щука" всички решения, всички специалисти и всички мнения дърпат в различни посоки. Няма лошо, ако това води до полезен резултат. Но уви това не е така... Разбира се, не търся вината у вас. Най-малко вие имате вина за състоянието на вашите деца и за това, че държавата не счита, че това е проблем, на който трябва да се намери решение и то бързо на фона на растящата статистика. За съжаление в България ние сме статистически единици и дори не ни отборяват правилно.

Като, че ли най-много си помагат хората обединени от общ проблем. Защото, знаят същината на проблема, както и някои от начините за разрешаването му. Общите усилия дават резултат, когато са насочени в единна посока. Дори и финансовите средства не биха били проблем при положение, че за безброй инициативи се намират не малко средства. Убеден съм, че купища фирми и организации биха "инвестирали" в бъдещето на децата и тяхното здраве. Всичко това е въпрос на организация и убеденост в полезността на подобна инициатива - децата аутисти.

Дали това предаване е било нагласено, защо е нямало други родители в студиото – всичко това, не би трябвало да бъде повод за коментар. То няма да даде решение на проблема на вашите деца. Всяко мое обяснение на подобен тип въпроси, би породило нови и нови мнения, които няма да доведат до един единен резултат – изход от безизходицата. Разбирам, че 30-40 минути телевизионно време са прекалено малко за  да разрешат проблема. В седмицата след излъчването в редакцията се обадиха много хора от малки провинциални градове и села, места където няма кой да им подаде ръка, места в които няма интернет за да влязат и прочетат повече, места в които и личния лекар не е достатъчно запознат, за да им даде препоръка, как да постъпят.

Срещайте се, организирайте се, алармирайте редовно медиите за проблемите, които срещате. Всяко мълчание от ваша страна се приема, като поносимост, като нещо на което не е време да се отделя внимание точно сега. Обединете българските организации, които работят по проблема, алармирайте международните организации, черпете опит от тях. С удоволствие ще следя темата и за напред. Имам достатъчно време за да отговоря на всеки въпрос и доколкото мога да бъда полезен.

# 761
Ако разбира се има желаещи да видят отново предаването, ще се опитам да го кача на линк и да го постна тук.

# 762
Здравейте Радко Савов!

Струва ми се, че по- скоро ние бихме могли да ви бъдем полезни, като отговаряме на ваши въпроси за състоянието "аутизъм". Това, което правите, като давате гласност, също не е малко...повечето хора не са чували за него...аз самата преди 3 и половина години за първи път чух за него при първата ни диагностика и от шок, дори не успях да запомня думата веднага. Майка на такова дете, която е логопедка казва, че в университета преди години на състоянието "аутизъм" преподавателя отделил около 10 минути, тъй като това било нещо, което нямало къде да срещнат в реалната практика. Та виждам смисъл само в популяризирането на състоянието, което би предизвикало някои от хората към някакво разбиране...донякъде. Иначе...и да се сдружаваме..и да не се..., все сме си в бг. Разстройството е пожизнено и всеки, който казва, че може да го излекува срещу много пари, просто лъже с цел облагодетелстване на гърба на чуждо страдание. Навсякъде по света се прави коригираща терапия с организирана работа с обучени терапевти, логопеди и психолози. В бг след диагностициране в "Св. Никола" ти казват, че детето ти е обречено, но все пак, е добре да работите с логопед и психолог. Ако си в провинцията, търсенето на такъв, който да се наеме да работи с детето ти, отнема от 2 до 3- 4 години...защото било трудно да се привлече вниманието на детето...ако си в София, успяваш да направиш някаква организация малко по- бързо...след като излезеш от шока, защото до момента си си мислел, че имаш здраво и нормално дете, само малко по- палаво понякога или по- разсеяно. И всеки сам се оправя. Ако пък се опиташ да намериш градина или училище за такова дете, минаваш през всчики кръгове на ада...ако пък намериш....започваш да се въртиш в него....Децата ни са обречени два пъти - един път от страданието "аутизъм" и втори- че сме ги родили в бг. А толкова си обичаме децата и толкова много любов ни дават те...

# 763
Victory, има желаещи.

# 764
Здравейте и от мен.И аз да кажа нещо по темата.Напълно съм съгласна с това което казва Kezaja.Ние родителите на такива деца сме наистина в безизходица.Ходиме,питаме искаме,организираме предавания по месни телевизии,за да предизвикаме интерес и да привлечем нечие височайшо внимание към проблема защото той наистина застрашително расте.Ето в Габрово например.На пръсти се броят хората,които знаят за заболяването,а още по-малко са тези които работят с децата.Ще кажете психолози и логопеди бол и е така,но те не са обучени да работят с нашите деца и често пъти ни отказват,защото самите те се обезверяват.Това е пътят за работа.Трябват специалисти,трябват добри невролози и психиатри,Но такива липсват.Viktory според теб ние какво да направим.Трябва ли като тази майка дето я даваха по телевизията да да ставаме донори или да правим гладни стачки пред министерството за да ни чуят.Сигурно трябва да се разболее някое министерско дете за да обърнат внимание тези от които зависи създаването на центрове за работа с децата.Сподели след предаването като ти се обадиха майките какво ти казаха.И защо не направите още няколко предавания с родители и специалисти които наистина работят реално с децата,а не някакви печалбари който искат да си направят реклама.Извинявам се за тона но съм наистина бясна от безхаберието на властите.

Общи условия

Активация на акаунт