Мами в БЕЛГИЯ - 2

• 25 744
  • 294
  •   1
Отговори
# 195
ST Никола дава подаръци и лакомства на послушните деца,
pere fouetard - негърчето, бие непослушните и им начерня лицата с въглен

За кърменето моите приятелки тук бебетата им са само на кърма до 3 месеца, когато тръгват на ясла,  а после са кърмят сутрин и вечер
В неделя бяхме на служебен празник с приятелка с 3 седмично бебе
В един момент леко се загърна с едно одеалце и си го накърми насред тълпата

# 196
  • Belgium - BG
Да точно това правят SintеrKlaas en Zwaarte Piet - така се казват на фламандски Grinning
Ние в сьбота сме на тьржество в работата на мьжа ми кьдето ще раздават подарьци и мандарини Sunglasses Нали идвал дядото от Испания!!!...
София милата ще се сдобие с лаптоп - детски де, познайте кой го е порьчал Laughing

# 197
  • София
аз вече си имам билет и от 8.12 живот и здраве,ще съм в Белгия.Свекъра каза,че е разпитал и ми е намерил болница,която според Белгийците около него,била много добра- дано.

Исках да ви питам нещо за майчинството - аз ще получавам ли такова и ако да,то от къде-от България или от Белгия. ThinkingПитах в темата за счетоводството,но никой не ми отговори. Sad
 Хубав ден на всички. Grinning

# 198
 Joy Joy Joy
Ох, посмях се добре, ама че грешка  hahaha

angels_zg, майчинство се получава, ако се осигуряваш тук. Някой от семейството ви трябва да работи, да си на негова издръжка и тогава. После зависи то статута ви от куп още неща. Аз взимах година и половина майчинство 39 евро, сега взимам 60.
Социално слабите или самотните майки взимат повече, абе много зависи, но не разчитай на много пари.  Crazy

# 199
 angels_zg,  и аз се чудя за майчинството. Ако научиш нещо, ще съм ти благодарна, ако споделиш. Rolling Eyes
Иначе по Коледа и Нова Година ще сме си тук, защото бебето ще е много малко за пътуване.
Това ще ни е първата Коледа в чужбина, та се чудя как празнуват в Белгия.
Аз в Кората видях, че вече продават елхи и коледна украса, макар че на мен ми се струва малко рано.
А този свети Никола съвпада ли с нашия Никулден като дата?
Аз още от сега си мисля за постните манджи на Бъдни вечер и какво точно ще сътворя!  Laughing

# 200
  • София
тя при нас е сложна,защото ние ще живеем в една Американска база,понеже свекър ми е военен.Като се върнем в БГ ,бебо ще е на 1 г.Та не знам-аз предпочитам от Бг да ги взимам.
 Ние миналата година бяхме в Белгия по празниците.Коледа си я изкарахме по домашнуму,а на НГ имаше невероятна заря в Брюксел-очарована бях.

# 201
а, празниците са хубаво нещо
на мен тази сутрин ми замириса на Коледа- не знам как мирише Коледа, ама я познах тази миризма  Joy
остава да организирам елхата само
сега ни е време за прощъпулник, не че знам как се прави, ама мисля да направя на Дария. Вие, момичета, как правихте прощъпулник. Аз дори не знам рецепта за питка, ама трябва да търся някаква
angels_zg ,ако се водиш на работа в Бг, можеш да получаваш пари за отпуск по майчинство в Бг. Подава се молба, заявление и незнам още какво беше. Трябва да питаш там, където работиш. За детски не знам какво трябва да се направи точно- дават се документи за доходите на родителите и т.н.

Някой знае ли в Брюксел такава детска веселба, на каквато ходихте миналата неделя. Ще ми се да заведа Дария на такова място

Последна редакция: вт, 20 ное 2007, 17:53 от milenah

# 202
  • Belgium - BG
Дядо Никола Laughing идва на 6 Декември, да.
Майчинство и пари - трябва да работиш в Белгия или мьжа ти да работи а ти официално да имаш статут на зависима от него. С две думи, ако не плащате социални осигуровки, няма и пари за майката. А то пьк едни пари - около 78 Евро на месец взимам аз. Моят сьвет - уреди си всичко в БГ
Ние си отиваме за Коледа така че в София ще му мислим какво ще правим. Аз много се надявам на ски и сняг Heart Eyes да направим едно Банско Heart Eyes
А тук Коледа е семеен праздник, а на Нова Година в големите градове има заря и купон, но по принцип не е нищо особено ако сравняваш с нашенските стандарти за празници. Познавам белгийци които ходят на кино на Нова Година....

# 203
относно майчинството,angels_zg.За да получаваш майчинство в Белгия трябва да си работила в рамките на година и половина -1година Thinking.Мен ме осигуряваше моят съпруг,но не получавах майчинство,защото не съм работила тук.След раждането получавахме само детцки. Ако успееш да си вземеш майчинството от Бг ще е супер.Дано да съм помогнала малко поне. Wink
bonbonka6,Мила беше на 2 месеца и половина като я качихме на самолета за Бг.Не ни беше много лесно,но се справихме Grinning

# 204
angels_zg, ако има вариант от Бг, взимай от там, не съм наясно с нещата за военните. А може да има и двойно, както е при назначените в Мисия, Комисия, Нато и сие. Проверете.
milenah, ние правихме на Криско, миналата Коледа, да си бъдем с близките,т ук за какво ми е  Confused Аз направих питката, по рецепта на Биляна за Болярска питка, стана супер, ако те интересува рецептата, ще ти дам линк, аз сега по сходна рецепта омесих и баница  Grinning

Ето я питката от проъщъпулника на Киси:

Ето я и баницата от днес:

# 205
  • София
ммм много добре изглежда.  newsm22
 Ми той е точно към НАТО.Но понеже сме само за 1,5 г. не си заслужава да се занимавам за там,пък и като гледам не дават повече от БГ.Ще се опитам тук да си оправя нещата.Те тук си ми плащат болнични сега и до края на бременността,но за после ще проуча как е.

# 206
  • Пловдив
Привет и от мен,
аз малко се позагубих, но бяхме малко болни от вируса, който върлува около нас (малкото беше с диария, а аз само с болки в стомаха) хубавото е че за 2 дни минава  Laughing
Виждам обсъждали сте раждането, аз също родих тук миналата година и мога да кажа че съм много доволна и от лекари и от отношение. Белгийските лекари за известни (поне аз така съм чувала) като едни от най-добрите (педиатри и акушери), моят мъж също беше като гостуващ лекар за 2 месеца миналата година в Антверпен и той има мого добро мнение. Но все пак всичко е до късмет.
Аз се върнах на работа след 20 седмици и продължих да кърмя малката до 11 месеца. Всичките ми колеги кърмят даже и повече от мен. Моето мнение е, че тук доста кърмят и навсякъде.
За майчинството мога да кажа само да допълня (като работеща към комисията) полага се само от едно място  Wink
Разгледах и снимките от срещата, другия път и ние ще се присъединим, ако може

# 207
angels_zg, щом имаш над 6 мес. стаж в Бг, то си е в реда на нещата да си взимаш майчинството от там - само трябва да предоставиш сметка на работодателя да ти ги изпращат по банков път; тук щом нямаш стаж и минали осигуровки не е и реално да получаваш майчинство, си мисля Rolling Eyes А пък за детските в Бг се подават молба и семейните доходи от изминалата година (мисля) и ако са под някакъв минимум (защото не може да сте много богати и да ви дават по 20 лв на месец Crossing Arms) - получаваш 1 год. детски, пак по банков път, после пак така всяка година...

Пепсън, а как работеше и кърмеше newsm78 Чисто любопитство Rolling Eyes Hug

Аз не знам тук как си празнуват Бъдни вечер, но аз ще си я празнувам както си знам Peace

milenah, за Прощъпулника се прави пита, за предпочитане ти да си я месила, някои слагат и отпечатък от крачетата на детето; подреждаш на земята всевъзможни предмети олицетворяващи разните му там професии и търкулваш питата между крачетата на детето и в посока към предметите; то би трябвало да я последва и в последствие да вземе някой от предметите! Само гледай да не е гладно, защото аз бях пропуснала да си нахраня зверчето и то се втурна след питата и не взе нищо от подреденото Rolling Eyes Решихме, че си е взело хляба в ръцете Joy Другото, което знам е че е добре да е в Сряда и да е на пълнолуние или растяща луна... Ем това за този обичай! Peace

# 208
Аз не знам тук как си празнуват Бъдни вечер, но аз ще си я празнувам както си знам Peace

Миналата година ни каниха едни белгийци, нямат обичаи като у нас с постното, поне 7 ястия, ядките, ошаф... сядат си на предястие и мръвки, винце и това е, има елха, разменят си подаръците... Не е като у нас.

Ние на 20-ти тръгваме към БГ, така че ако някой иска нещо да праща - да дава сигнал  Hug

# 209
мммм,Блонди много вкусно изглежда!Аз много обичам да меся   chefи ако не е много нахално ,мога ли да поискам рецептите и за двете вкусотии.Моят мъж е голям фен на баницата и всяка неделя задължително му правя.Аз имам рецепти за милинки,сиренки,тутманик,ако някой иска ще му ги дам. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт