Домашно насилие

• 157 425
  • 735
  •   1
Отговори
# 720
     Симон, всеки добър юрист ще ти каже, че ако домашното насилие е физическо, и има нужните доказателства, след месечния срок не се пускат молби по ЗЗДН, а тъжби по НК /за престъпление от частен характер/,  защото упражнилият физическо насилие е и престъпник. Стига да не са минали 6 месеца.
     Колкото до психическото насилие, никой не спори, че е трудно доказуемо. Но по никакъв начин положението на жертвата няма да се облекчи, ако срокът в закона отпадне. Трудността на доказването ще си остане.

И да добавя, ако всичко в ЗЗДН стане безкрайно лесно, най-честите насилници ще излизат най-тормозените. По -силният винаги ще е пръв пред съда, и уверявам те, съдът въобще не го интересува дали молителят е мъж или жена. Защото законът е еднакъв за всички. Помисли за това.

# 721
Момент, момент.
Една жалба в полицията носи не носи тежест на доказване от страна на потърпевшия както и евентуалното квалифициране на деянието. Това е сигнал, чрез който съответните органи е необходимо да направят своята проверка, и след това да дадат заключение до прокурора дали има наличие на определено деяние, въз основа на кой член от НК............Знаеш, да не влизам в подробности.
И въпреки това за всяко едно деяние си има определени срокове на ДАВНОСТ според наказателната отговорност. Но тук навлизаме в една друга материя.
Делата за домашно насилие са под Гражданската Отговорност. Макар и същите да имам характер на Наказателна такава.
От твоята гледна точка, би означавало, че по гр.д за физическо насилие, то би трябвало съда да спре това производство и да го прехвърли към наказателно  такова .От друга страна ако на истина сравняваме това, то тогава защо неизплащането на издръжката , което е наказуемо по чл. 183 от НК, не се счита за икономическо насилие във връзка нормативната уредба на закона по ЗЗДН.
Равнопоставено е.  Ако леката телесна повреда е акт на дом. насилие въз основа на дадения закон, която по НПК се преследва по тъжба на пострадалото лице, то тогава би трябвало и неизплащането на издръжката да има същият характер. Тъй като и двете деяния са криминализирани и носят своите последствия за лицето което г

Последна редакция: сб, 26 фев 2011, 07:05 от simon9

# 722
    Симон, всеки добър юрист ще ти каже, че ако домашното насилие е физическо, и има нужните доказателства, след месечния срок не се пускат молби по ЗЗДН, а тъжби по НК /за престъпление от частен характер/,  защото упражнилият физическо насилие е и престъпник. Стига да не са минали 6 месеца.
     Колкото до психическото насилие, никой не спори, че е трудно доказуемо. Но по никакъв начин положението на жертвата няма да се облекчи, ако срокът в закона отпадне. Трудността на доказването ще си остане.

И да добавя, ако всичко в ЗЗДН стане безкрайно лесно, най-честите насилници ще излизат най-тормозените. По -силният винаги ще е пръв пред съда, и уверявам те, съдът въобще не го интересува дали молителят е мъж или жена. Защото законът е еднакъв за всички. Помисли за това.
Пак не съм съгласна с теб. Именно това се опитвам да кажа, че домашното насилие не изразява единствено и само във физическо  такова. Знам, че целта на този закон е именно да предпази такива жертви пострадали от такова насилие, което не го отричам. Това е правилната мярка. Да се вземат бързи и адекватни действия относно именно това насилие. Тук не става въпрос за ФИЗИЧЕСКО ТАКОВА, а за другите форми на насилие, които реално са разпространени много повече от колкото едно ФИЗИЧЕСКО насилие.
И за това става въпрос. Как и по какъв начин да се докаже това, от друга страна как и по какъв начин да се спре порочната практика, която се използва в подзаконовите норми на духа на закона по ЗЗДН.
А за това пледирам и аз" ДА НЕ Е ТОЛКОЕА БЕЗКРАЙНО ЛЕСНО"

Последна редакция: пт, 25 фев 2011, 21:18 от simon9

# 723
Нищо не разбрах от последните два поста. Мешавица от невярна информация. Моля те, не заблуждавай с "юридическите" си познания момичетата тук. Повечето от тях са истински жертви, и не си създават проблемите сами.
ПП Имаш право да не си съгласна с мен, затова си плащаш на адвокат.

Към останалите потребители: При причинено физическо насилие /лека телесна повреда/ имате избор - може да се защитите по ЗЗДН - производството е безплатно в съда. Но може и по Наказателния кодекс - при по-стабилни доказателства. Насилникът ще бъде съден като престъпник. Втората процедура е по-скъпа. Делото се разглежда по ваша тъжба до районния съд, а не до полицията и срокът за подаването и е 6-месеца от датата на престъплението.
Кой от двата вида дела ще изберете, зависи само от вас, като моля, слушайте адвокатите си. Те ще преценят по-добре.

И тай като темата е домашно насилие, допълвам: Наказателното производство не отстранява насилника от дома. Там заповед за защита не се издава. Затова е нужно мерки по защитата да се предприемат преди да е изтекъл месечния срок.

Последна редакция: сб, 26 фев 2011, 15:12 от Хърмаяни

# 724
Никой не казва, че не са жертви. Това на което искам да обърна внимание, че през времето докато седиш и чакаш да изядеш поредният пердах, може да се окаже че срещу теб има молба за домашно насилие. И в един момент от истинска жертва, може да се превърнеш в насилник.
И пак се хванахме за визическото насилие. Което не беше целта. То за него ясно. А другите форми.
Не ми казахте примерно как ще сътворите една молба по този закон за психическо, емоционално и икономическо насилие. И какво точно , ще декларирате ? newsm78

# 725
Ох и двете сте прави не се карайте:
Цитат
И в един момент от истинска жертва, може да се превърнеш в насилник.

- това е съвсем вярно... Докато чаках съдебно да се разреши спора за децата и висях пред портата на бившото ми семейство с свидетели да видя ги видя, се оказа, че има писмено оплакване  "съм разтройвала семейното им щастие" ... Shocked Shocked Shocked На всички  #Crazy #Crazy #Crazy
Аз ли съм луда или те ме правиха на такава не знам  ooooh!
Цитат
Повечето от тях са истински жертви, и не си създават проблемите сами.
- когато войната на "семейство Роуз" се развихри не си сигурен от къде ще ти се появят проблемите ... Не че ти си ги създаваш, а за да ти "натрият" носа е направят всичко за да те смажат и унизят ... докато се откажеш или не те накаже закона, че ги "притесняваш"!!!
Повярвайте ми и това понякога е факт... От жертва действително се "превръщаш" в насилник по думите на "любимото ти бившо семейство" и даже не знаеш, с какво си го заслужил/а ...
Накрая полицията вдига ръце и казва: "ОПРАВЯЙТЕ СЕ САМИ!!" УЖАС!!
 Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil
Ей това е действителността... И докато спорите по членове и алинеи ... В реалния живот се случват такива неща всеки ден!!!
За това съм "ЗА" промяна на закона ... защото е прекалено многословен и прекалено неясен поне според мен ... (но това е мнение на дилетант)  Peace

Последна редакция: сб, 26 фев 2011, 08:16 от klodia

# 726
нещо не мога да разбера каква е целта на спора. Симон не е съгласна с текста на ЗЗДН и се вихри в някаква попара от юридически безпочвени разсъждения и анализи, с които освен да дообърка четящите тук нищо друго няма да направи. Симон, ако имаш забележки и предложения, има си място за това. Разсъжденията ти ми се струват доста неуместни тук, в повечето случаи са дори заблуждаващи и абсурдни. Мое мнение  Peace

Нищо не разбрах от последните два поста. Мешавица от невярна информация. Моля те, не заблуждавай с "юридическите" си познания момичетата тук. Към останалите потребители: При причинено физическо насилие /лека телесна повреда/ имате избор - може да се защитите по ЗЗДН - производството е безплатно в съда. Но може и по Наказателния кодекс - при по-стабилни доказателства. Насилникът ще бъде съден като престъпник. Втората процедура е по-скъпа. Делото се разглежда по ваша тъжба до районния съд, а не до полицията и срокът за подаването и е 6-месеца от датата на престъплението.
Кой от двата вида дела ще изберете, зависи само от вас, като моля, слушайте адвокатите си. Те ще преценят по-добре.
Peace

Намирам, че НК/съответно НПК/ и ЗЗДН имат различна цел и си кореспондират що-годе добре, с оглед положението в БГ. Какво още може и какво не може-не е толкова просто да се доизмисли система, която да сработва на 100 % и е в полза на всички-и пострадали, и насилници.

# 727
Никой не казва, че не са жертви. Това на което искам да обърна внимание, че през времето докато седиш и чакаш да изядеш поредният пердах, може да се окаже че срещу теб има молба за домашно насилие.
Може. А какво пречи всъщност да си го извършил? И нали предстои доказване?

Не ми казахте примерно как ще сътворите една молба по този закон за психическо, емоционално и икономическо насилие. И какво точно , ще декларирате ? newsm78
Както и за физическото-излагаш твърдения, декларираш ги описателно-какво се е случило, и много важното-как ти се е отрзило, имаш право на експертизи за доказване. Частни/под формата на мнения от психолози, психиатри, и т.н., и съдебни. 
Къде е проблемът?

# 728
Добре,  mandarinka . Би ли ми дала линк поне към едно решение, което съда издава заповед за защита само върху психически, емоционално или икономическо насилие. Не е нужно да са в купом. Може и само за едното.
Веднага ще ти спестя загубеното време по ровене за това. Не търси. НЯМА такова.
Във всяко едно решение на съда за издаване на заповед за защита винаги има физическо насилие, което води до последствия на по горните актова. Но няма решение на съд който до сега да е издал такава заповед ако се визира в молбата и в декларацията само едно или вкупом актове на насилие БЕЗ ДА Е ВКЛЮЧЕНО ФИЗИЧЕСКОТО.
Не искам да обърквам никого, просто искам да кажа, че жертви на насилие са и тези жени, които претърпяват другите форми визирани в закона, без да са имали физическо насилие.
А на практика решения на такива дела все още няма, тъй като именно акта на психическо , емоционално или икономическо насилие не може да се "хване" с деклариране на определена дата или да бъде спазен преклузивният срок.

# 729
  • Сф
simon 9 , а стига спами темата, а? Гавриш се с пострадалите, сещаш ли се?Като имаш толкова въпроси си отвори тема, наеми адвокат или се завърти около Народното Събрание. . ЦЕЛТА НА ТАЗИ Е ВЗАИМОПОМОЩ, не виждам нито проблема ти нито полезността ти ТУК! Имаш си мисли хубаво, ама не нон стоп да спамиш, нали така Peace

# 730
Симон, заповядай. Психическо и емоционално насилие, и второто-психическо и икономическо насилие. И като че ли е време да престанеш...

1. "В заключение молителката заявява, че  тя и детето и са обект на психическо и емоционално насилие и моли да бъдат взети мерки по реда на чл.5 ал.1, т.1 и 3 ЗЗДН спрямо П.С.Д..Приложила е декларация по чл.9 ал.3 от закона и становище на Семеен консултативен център на Сдружение”Малки стъпки”гр.Плевен, удостоверение за раждане на детето и решението по гр.д№ 3260/2008г.

Ответникът по молбата е взел становище, че тя е неоснователна и е поискал съдът да я остави без уважение.

С определение от 15.09.2009г. постановено по делото, районният съд е разпоредил издаването на заповед за незабавна защита, на основание чл.18 ал.1 ЗЗДН, като е наложил мярка по чл.5, ал.1, т.1 от ЗЗДН.

При така установеното следва да се приеме, че са налице предвидените в ЗЗСДН  предпоставки за вземане на мерки за  защита срещу ответника, като взетите с решението на Плевенски РС са подходящи. Ето защо следва да бъде потвърдено решението на Плевенски РС. "
Цялото решение:

http://webcache.googleusercontent.com/search?hl=bg&q=cache:q … D0%B5&ct=clnk

2. "При съвкупната преценка на доказателствата съдът стига до извода, че е налице акт на психическо насилие спрямо молителя от страна на ответника,  упражнено на 19.07.2010г., изразяващо се в отправяне на обиди и ругатни. Извършеният акт на домашно насилие се установява от представената от молителя декларация по чл. 9, ал. 3 от ЗЗСДН.
....Същевременно съдът съобрази сравнително ниския интензитет на упражненото от ответника психическо и икономическо въздействие....В тази връзка съдът намира, че са налице предпоставките за определяне спрямо ответника мерки за домашно насилие предвидени в чл.5 от ЗЗДН.

Цялото решение:
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:kCqUW7wfK04 … rce=www.google.bg

Последна редакция: сб, 26 фев 2011, 18:40 от mandarinka

# 731
Нова тема

Тъй като стигнахме почти до 50 страница, позволих си да направя нова тема.

Ако има изменения и допълнения към началната страница моля пишете ми на лични за да я направим по достоверна и изпълнена с данни, които своевременно да подпомогнат момичетата и децата нуждаещи се от помощ   bouquet

# 732
klodia, добре е да пишеш на модератор /тъй като си автор/, да закове новата тема, и да заключи старата.
Щом ти ще я редактираш, прегледай поне първите три страници от старата тема, има доста полезна информация, която би могла да копираш тук. Включително описанието на Пела за действията на жертвата стъпка по стъпка.

Мандаринка, спор няма. Симон иска да нагоди закона да е удобен точно за нейният случай. НК се намеси само във връзка с едномесечния срок /предните ми постове/, и то с цел да се аргументирам, че за упражняването на правата си има срокове.  Peace

# 733
klodia, добре е да пишеш на модератор /тъй като си автор/, да закове новата тема, и да заключи старата.
Щом ти ще я редактираш, прегледай поне първите три страници от старата тема, има доста полезна информация, която би могла да копираш тук. Включително описанието на Пела за действията на жертвата стъпка по стъпка.
Благодаря Simple Smile

Преглеждам темата и ще направя необходимите корекции допълнително  Heart Eyes
и тогава ще я затворя за да мога да вземам цитати от авторката Simple Smile

# 734
Ако си съгласна, аз ще публикувам ЗЗДН с всички изменения и допълнения.

Общи условия

Активация на акаунт