Нашите любими торти... глазури, покрития и фигурки за тях 11

• 41 486
  • 316
  •   1
Отговори
# 135
Момичета,моля ви за малко помощ за една торта.Искам да направя торта ,,Татяна,, и отгоре да сложа покритие от Машмерлоуз,но се притеснявам,че ако на най-горния блат сложа сметана покритието ще се разтече,а ако не сложа нищо си мисля,че ще стане много суха.До сега четох тук из темите,но само се омотах още повече Embarassed.Моля да ме посъветвате какво да направя. Praynig

# 136
Страхотни торти сте сътворили момичета!!! Направо ми останаха очите!!! БРАВО НА ВСИЧКИ МАЙСТОРКИ!!!  bouquet  bouquet  bouquet Heart Eyes

# 137
  • Варна, морето и сините вълни!
Наталина, Мимито, аз искам рецептата за рулото Laughing Оххх, така ми се прияде #Crazy,
Рецепта нямам. Пандишпанова платка и мажеш с каквото искаш - сладко, сметана,крем,пудинг.....Каквото обичате

Sunnily*просто си перфектна за първи опит!  bouquet  bouquet

Момичета, чета и не мога да не кажа колко сме напреднали....Като чета по - стари теми ...колко са ни недоизпипани тортите...а сега са страхотни. А новите пристрастени момичета направо смайват с желание, хъс и майсторлък!  bouquet  bouquet
Браво на всички нас!

# 138
silrai съвсем ясно ми стана, благодаря ти за разяснението   bouquet
Бъхи аз бих те посъветвала след като стане готова тортата (нали знаеш, че е добре да престои един ден) да сложиш отгоре ганаш съвсем тъничък слой и спокойно да се слага покритието  Peace

# 139
Бъхи, за да сложиш това покритие трябва да намажеш много тънък пласт с маслен крем.
Разбиваш малко масло с повече пудра захар-да не е много сладко и полагаш на тънко.Всякакво друго покритие разтопява-преди време пробвах да сложа тънко конде4нзирано мляко, задържа около час преди да се разтече  Naughty

Ако имаш време и материал пробвай с крем Ганаш както те е посъветвала wel , а ако не слагай маслото и нямаш проблем.

# 140
Благодаря ви момичета!  bouquet HugЩе сложа масления крем,че не е сложен за правене. Embarassed

# 141
Ето какво направих късно снощи от останалия материал от предишната торта, че ме изненадаха едни гости.
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=80622&photo=52
Много ме хвана яд на това покритие, защото като го разточвам през найлонче и се виждат гънките на найлончето. А и самите гънки на покритието не можах да оправя, защото като дръпнех малко се късаше. Whistling

Но гостите я харесаха и всичко се омете. #Crazy Laughing

Последна редакция: ср, 03 окт 2007, 20:24 от emsy

# 142
emsy Тортичката е станала просто перфектна-аз бих я нарекла Феерия в синьо, много сладка.
А с какаво покритие е, че не си доволна от него?

Sunnily , тортичката е станала просто чудесна.Найстина не личи да е първи опит, ти да видиш моя първи опит, ама найсе, не пазя снимки чак от тогава.

# 143
Благодаря ти silrai, много си мила! Hug

Покритието е марципан Варна, аз досега само него съм правила. Другите ми се виждат сложни. Rolling Eyes

# 144
Мерси за комплиментите, аз съм си горда с таз торта, защото това първата, която изобщо правя, обаче да знаете от преди две седмици съм седнала и изчетох доста теми, не че успях всичките де  Crazy ама доста планове и кроежи бяха преди да пристъпя към готвенето  Laughing

emsy , аз по съвет на Асинка разточвах на найлон ама на по плътен, така не се образуват гънки и стана много лесно, а и поръсвах точилката с пудра захар (както при точенето на баница с брашно) . Иначе и на мен ми хареса крайният ти резултат.
Мерси Асе за консултацията - имаше нужда и полза  Hug

Между другото, като врътнах марципана в микровълновата и го затоплих малко в повече  Confused обаче пък това го направи много леен за моделиране и разточване.

Скоро пак ще се пробвам, че в нашата фамилия есента е силен сезон откъм празници, така че отивам да набелязвам следващите сладкарски върхове за покоряване  Grinning Гледам доста хвалите Рафаелото  newsm78 може би ще го пробвам него, съвети ?

# 145
Момичета,аз пак закъсах с тази торта ,,Татяна,,.Току що направих сместа за блатовете,ама нещо е много течна.Греша ли или така трябва да стане?Рецептата я взех от готварската книга-там бяха дадени само продуктите без обяснения.Моля да помагате пак. Praynig

# 146
Момичета,аз пак закъсах с тази торта ,,Татяна,,.Току що направих сместа за блатовете,ама нещо е много течна.Греша ли или така трябва да стане?Рецептата я взех от готварската книга-там бяха дадени само продуктите без обяснения.Моля да помагате пак. Praynig

Не знам дали ще помогна, не съм я правила, но съм си копнала тази рецепта:/само дето не съм си отбелязала чия е, но е от форума Embarassed. Ако някой си я познае, да казва!/ Има обяснения, дано ти свършат работа.

ТОРТА "ТАТЯНА"
5 яйца
1 чаша захар (така е в оригинал, аз обаче сложих половин - доста сладка става иначе)
1 чаша стафиди
1 чаша орехи
1 чаша брашно
1/2 чаша течен мед
1 ч.л. (равна) сода

За крема:
1/2 л. сметана и 1 чаша захар

Предварително искам да спомена, че крем използвах друг - много лек ванилов, но следващия път ще я направя с оригинален сметанов крем. За тази торта е много важно крема да бъде изключително лек.

И така... От вечерта приготвяме сместа. Яйцата леко разбиваме (съвсем леко - може с вилица), добавяме всички ингредиенти по един... Орехите -предварително начукани не много на дребно. Меда-задължително течен. Ако е захаросан може да го разтопите в микровълновата. Така приготвената смес оставяме минимум на 6 часа в хладилника. Целта -содата взаимодейства с меда и се получава много добра въздушност без да са разбивани яйцата...
На другия ден изпекох блатовете... От сместа наливам с лъжица на дъното на предварително намазана с малко олио кръгла тавичка. Наливаме толкова,колкото да покрие и печем. В процеса на печене блатовете се надуват доста. Дебелината им не трябва да е повече от 2-3 см.
От това количество смес на мен ми се получиха 3 блата. Съвсем спокойно могат да се опекат и 4 според мен и тортата да стане по-висока... Следващия път ще увелича количеството на сместа.
Блатовете се пекат до кафяво. Стават доста бързо... оставете блатовете да изстинат поотделно... След това намазваме с крема и слепваме. Обилно се намазва с крем тортата и отгоре (в покриващия слой сметана може да се добави малко желатин за закрепване) и поръсваме с орехи и настърган шоколад (украсата оставям на индивидуална фантазия)
За крема:
Разбива се сметаната с пудрата захар до гъста пяна.Сметаната е желателно да бъде с над 35 % масленост, иначе добавяйте сгъстител за сметана.

# 147
  • Czech Republic

Бъхи, ето какво намерих с търсачката - тук описанието е доста подробно:

Цитат на: pg220899
Мисля, че тази толкова вкусна торта не е позната в този форум и реших да ви напиша рецептата 
Убедена съм, че на повечето от вас ще стане любима, още повече че при нея издънки не може да станат, дори и да си с "две леви ръце".
Оригиналната рецепта, която е взета от руски форум е с крем от половин литър сладкарска сметана, но тъй като не съм й почитател, съм заменила крема с любимият ми такъв от маскарпоне, филаделфия и заквасена сметана. Последният го използвам при повечето торти, които правя и смея да твърдя че е върви прекрасно на всяка една, не само на тирамисуто .
На първи прочит рецептата на торта Татяна ми се видя връткава и "сложна", та така си престоя в бележника ми повече от година, за което много съжалявам, но пък грешката е поправена и сега я правя много често, а когато ни канят на парти, винаги поръчват да направя нея.

Ето я и рецептата!

блатове:
5 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. стафиди
1 ч.ч. едро смлени орехи
1 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. мед
1 ч.л. сода бикарбонат

крем: оригинална рецепта
0.5 л. течна сметана, като захарта не е посочена като количество

мой вариант на крема:
1 кутия маскарпоне
2 пакетчета филаделфия
заквасена сметана "на око" (слага се след като са разбити сирената в количество, което да не ги розводни), за ориентир около 200-300 гр. сметана си пригответе.
захар от половин до една чаша (може и малко повечко), в зависимост от предпочитанията за сладко

Продуктите за блатовете се разбиват в дадената последователност с вилица, до хомогенна смес.
Не се плашете, не трябва да разбивате яйцата до пухкавост или т.н! Разбийте ги до хомогенност на белтъци и жълтъци.
Когато е разбъркано всичко се оставя в хладилник да престои поне 6 часа.
Правила съм я и точно след 6 часа, и когато са минали 24 часа и блатовете стават винаги!

Вариантите за печене на блатовете са два. Лесен и малко по-труден.
Лесният е като се напръска (използвам спрей) формата за печене с мазнина и се сложи хартия за печене, която също се намазнява и върху нея е разстлана сместа за блат.
Малко по-трудният е да се резстеле сместа направо върху намазнена форма. Тогава задължително извадената от фурната форма трябва да престои върху намокрена кърпа за по-лесно отделяне на блата.
Подозирам, че във форма, която не е със свалящи се стени, този вариант ще е много труден при отделянето на блатовете, и затова тези, които нямат такава форма да пекат върху хартия.

Печат се на 220 градуса загрята предварително фурна, като готовата смес се вади от хладилника, с лъжица се разстила върху намазнената повърхност все едно че ще правите голяма палачинка.
Не е нужно да е дебело, те се издуват при печенето, и не се притеснявайте да си помагате с лъжицата да разстелете равномерно стафидите например.
Важно е преди печенето на всеки блат, хубаво да се разбърква, за да са равномерно стафидите и орехите.
След всяко зареждане за печене аз си прибирам в хладилника оставащата смес.
В зависимост от фурната е и времето за печене.
Пекат се до покафеняване, и се пробва с клечка за зъби.
Когато ползвам форма 25см ми излизат 4 блата и ги пека по 11 мин., а при такава 20 см са 5 и пека 9 мин. - това ориентировъчно.
Блатовете се надуват при печенето и стават високи около сантиметър и половина, два (в зависимост от това колко дебело е разслоено) тестото.

Ако са печени на хартия, тя се отстранява веднага и се нареждат на намазнена или набрашнена (брашно или пудра захар) повърхност. Когато са изстинали се спояват с крема.
Престоява една нощ в хладилника и е готова .

ПС. Дали това е обаче същата рецепта?  newsm78

labrex, писали сме заедно... Hug Grinning

ППС, Сега видях. че описанието май е друго...

Последна редакция: ср, 03 окт 2007, 22:41 от natalyna

# 148

labrex, писали сме заедно... Hug Grinning

natalyna, а да не би да е твоя рецептата с обясненията? Обикновено си отбелязвам, чия е рецептата, когато си я копвам, но на тази не съм.

# 149
  • Czech Republic
Не, не е мое обяснението.  Аз не съм я правила тази торта - знам че Танита я беше правила... bouquet

Общи условия

Активация на акаунт