Човещина за децата ни!!! Моля, подкрепете ни!

• 26 170
  • 654
  •   1
Отговори
# 105
  • sofia
НЯМА ДА КОМЕНТИРАМ, ЩЕ РАЗКАЖА НЕЩО-ТАКЪВ ДОМ ИМАМЕ В НАШИЯ РЕГИОН-ГОМОТАРЦИ.ЗА ТЯХ МИНАЛИЯ 1 ЮНИ ПРАВИХМЕ ДАРИТЕЛСКА АКЦИЯУ И ИЗПРАТИХМЕ ВЪВ ВЕЧЕ НЕСЪЩЕСТВУВАЩИЯ СОФИЯЛЕНД.ТАМ ИМА ДЕЦА ПРЕДИМНО С ГЕНЕТИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ.МАЛКА ЧАСТ ОТ ТЯХ БЯХА В СЪСТОЯНИЕ ДА ПОСЕТЯТ ЕКСКУРЗИЯТА.ДИРЕКТОРКАТА НА ДОМА ОБАЧЕ Е КАТО ТИГРИЦА-ДОМА Е В БЕЗУПРЕЧНО СЪСТОЯНИЕ, ДА НЕ ГОВОРЯ ЗА НЕПРЕКЪСНАТИТЕ ПРОЕКТИ И ДАРЕНИЯ...КЪСА Е НОЩТА, ЗА ДА РАЗКАЖА...НЯМА БЕЗИЗХОДИЦА ИМА ЛИПСА НА АНГАЖИРАНОСТ, ИМА НЕКАДЪРНИ КАДРИ И НЕЗАИНТЕРЕСОВАНИ УПРАВЛЯВАЩИ.НА ПЪРВО МЯСТО БИХ РАЗЧЕКНАЛА СЛЕД ДИРЕКТОРА НА ДОМА КМЕТА НА НАСЕЛЕНОТО МЯСТО-ПОСЛЕ ДРУГИТЕ ЩЕ СИ ВЗЕМАТ ПРИМЕР.ЖЕСТОКО Е, НО ГЕНЕТИЧНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ НЕ ПРЕДПОЛАГАТ ДЪЛЪГ ЖИВОТ, ВЪПРОСЪТ Е ТОЙ ДА Е ЧОВЕШКИ.НИЕ СМЕ ТЕЗИ, КОИТО ПРЕОБРЪЩАТ НЕЩАТА И ОТ НАС ЗАВИСИ НЕ ДА ГИ ИЗЛЕКУВАМЕ, А ДА ПОДОБРИМ ЖИВОТА ИМ, ТА БИЛО И НА КРАЯ НА БЪЛГАРИЯ ДА СМЕ.ПРОТЕСТА ТРЯБВА ДА НАПРАВИМ ПРЕД ДОМА КАТО ПОВЕДЕМ С НАС И МЕДИИТЕ, ДРУГИТЕ ПРАВОЗАЩИТНИ ОРГАНИЗАЦИИ И Т.Н.-ТАКА СЕ ПРАВИ.ТУК МОЖЕМ ДА СИ ПИШЕМ БЕЗКРАЙ ИНАЧЕ...

да ,Диде,можем да пишем.

Оба4е се полу4ава така,4е каквото и да пишат знаещите (визирам дори и нас тука) какво им дреме на невежите.
Защо е нужно да се обяснявате на някой ,койте не желае,не знае,не може и не разбира за какво става въпрос.Безмисленно губене на време и нерви.
Недейте,няма смисъл Mr. Green
темата беше за гласуване ,превърна се в дискусия  абсолютно ненужна .Който е искал е прое4ел и е вникнал в същността.Ако я е подписал,ок  bouquetАко не-прав път.Ние вси4ки и без подписите ще направим каквото е по силите ни.Въпрос на мотивация и ли4ен избора.За всеки е разли4ен.
Не моа да си обясня само всезнанието на хора,които дори и не са помирисвали такива деца.Не,всъщност разбирам ги WinkТе са от тези дето само си седят по бюрата ,пишат и бришат.Те дори е един памперс на изоставено дете не са сменили,кво остава да стоят при тях и да им даряват радост и грижи.Така говорят държ.4иновници,само мелят брашното,ама как се е събирало житото и кака се меси хляб не ги интересува..

Айде,който иска да си меле,който иска да помага знае какво да стори.
Просто неам думи от мнителността на некои фигури наоколо.Ако и толкова работа вършеха цена нямаха да имат.

спете си спокойно,сънят ви да е лек и да стнете по големи 4ОВЕЦИ едни ден ви желая   bouquet

# 106
Муцуна, много правилно си го написала, но мисля, че се хвърля прекалено много вина върху лелките. Те самите си го казаха - правим каквото можем - храним ги, преобуваме ги и т.н. Но те все пак не са квалифицирани да правят рехабилитация на децата, да ги обучават. Това е голямата липса - децата просто съществуват в този дом, чакат да мине времето. Имат нужда от обучение, от занимания и най-вече - от внимание. Най-много ме разстрои края на филма със сляпото момиченце, което като че ли най-много от всичко на света искаше някой да го гушне. Сякаш цялата мъка на света се беше събрала в телцето му.

# 107
  • Boston, MA
Съпругът ми работи във организация с идеална цел, имат различни програми (домове) за деца, включително и за различни степени умствено изостанали деца. Персоналът, който обгрижва децата, е далеч от високо заплатен, но децата, не само че са здрави и без рани от лежане, се развиват.

Пиша, за да разбия представите, че е необходим скъпо заплатен персонал, и че в "чужбина" подобни гледачки биха получавали милиони левове. Разбира се, че е нужна и квалифицирана лекарска грижа за тези деца, но най-вече им е нужна грижа. И човещина.

# 108
  • под шипковия храст
срам ме е, че съм част от това, което гледах. защото незнанието не е оправдание...
lavender така е.

# 109
  • sofia
Съпругът ми работи във организация с идеална цел, имат различни програми (домове) за деца, включително и за различни степени умствено изостанали деца. Персоналът, който обгрижва децата, е далеч от високо заплатен, но децата, не само че са здрави и без рани от лежане, се развиват.

Пиша, за да разбия представите, че е необходим скъпо заплатен персонал, и че в "чужбина" подобни гледачки биха получавали милиони левове. Разбира се, че е нужна и квалифицирана лекарска грижа за тези деца, но най-вече им е нужна грижа. И човещина.

да така е,но не на всяка цена.Нищо не е под общ знаменател.Но докато някой не направи нещо и не се потърси отговорност и не с епоискат санкции положението ще си е по старо му.Идеята е да се нау4ат да са 4овеци ,а от там и грижите ще са други.Който не иска и за 1 00о лв.нема да работи.

Леко преструктуриране на звената и отделите,малко желание за работа,малко ходене при децата ,малко пове4ко хора ........Има на4ини и ще им ги покажем.Не е безнадежно,разберете,не е .Но ще се наложи някой да се заеме сериозно и да не прави компромиси.Това е.

# 110
  • в бяла къща с голямо дворче... след софийското околомръсно
Муцуна, много правилно си го написала, но мисля, че се хвърля прекалено много вина върху лелките. Те самите си го казаха - правим каквото можем - храним ги, преобуваме ги и т.н. Но те все пак не са квалифицирани да правят рехабилитация на децата, да ги обучават.
За да прегърнеш едно дете, което иска ласка не е нужна квалификация, за да му помогнеш и да му обърнеш внимание, когато се дере от болка също не е нужна квалификация, за да го вдигнеш от гърнето и да го облечеш, знаейки, че 2 часа ще седи голо там - също. Хайде да не оправдаваме нехуманното поведение с липсата на квалификация. Ти детето си ще оставиш ли голо да седи на гърнето N на брой минути или часове, ще му казваш ли "айде стига, всичко е наред", когато то пищи от болка, защото краката му са изпотрошени... или ти трябва квалификация за това. Квалификация за какво - да бъдеш човечен, да проявиш човещина?! И извинявай, но мислиш ли, че лелките ще кажат друго пред камерите освен -"правим каквото можем - храним ги, преобуваме ги и т.н.", а когато камерите ги няма дали правят каквото могат или и малкото, което могат или по-скоро са склонни да направят - правят ли го - не мисля...?! Щом мизерията, насилието, жестокостта, абсолютната липса на загриженост все пак бяха хванати от камерата, представям си какво е, когато я няма русата, респектираща журналистка от ББС, пред която лелките все пак се бяха постарали...

# 111
когато няма камери е ясно какво става. то като имаше е ад........и това е най доброто, което могат да дадат от себе си.
не е до пари. до хора е. до човещина е. до милосърдие е. и докато има хора, които като Ксения разсъждават глобално, след като са видели подобен филм, ще има и такива домове.  а в българия Ксениите са много, ужасно много.

# 112
.................което като че ли най-много от всичко на света искаше някой да го гушне. Сякаш цялата мъка на света се беше събрала в телцето му.

Аз правя всичко възможно да не се поддавам на емоцията, не за друго, а защото знам, че така губя реален поглед, губя нишката и ще се загубя в мъката. Но прочитайки горните цитирани думи, искам съвсем по човешки да кажа, че това е, което искат тези деца. И всички, всички други деца живеещи в подобни домове. Не можах да подмина тези думи, наистина трудно се свиква с това, когато усетиш с душата си истината в тези думи, света ти се преобръща. Цялата мъка на света се събира в телцето и душичките на тези деца, и просто искат една прегръдка, малко топлина и нежност, Същото, което искат и нашите деца, разликата е в това, че едните го получават, другите, не. Искам да са по-малко тези деца, нищо повече, по-малко мъка. Прегърнете детето си, целунете го, помислете за тези, които никога няма да получат тази любов, и ви става лошо като си го представите. Отклонявам се, но в края на краищата става въпрос все за едно и също. Колко пари са ни нужни, за да сме хора?

# 113
Държа да цитирам този пост от съседната тема! Просто искам да го цитирам и да го има и тук!

Еleonor@ Hug

Боже Господи,
та аз съм израснала в Могилино. Всяко лято съм прекарвала там при баба.
Не можете да си представите какво е там, не съм гледала филма, но съм на мнение, че никой филм не може да пресъздаде истината.
От 6 годишна имам спомени за дома и за децата. Чувах ги всеки следобед, когато ги изкарваха навън как вият и пищят. Навремето бяха два дома - в единия бяха лежащите, в другия тези, които можеха що-годе да се обслужват. Навремето имаха басейн, разрешаваха им да се къпят там през лятото. Навремето идваха разни германци и им носеха дрешки, одеала, храна. Навремето децата там не бяха толкова болни. Навремето ги пускаха да се разхождат. Навремето имаше едно момче - Чочо - пееше песните на Васил Найденов едно към едно. Навремето...
Последно си ходих на Могилино преди 1 година. Минах покрай дома. Видях какво ядат децата. Бяха навън. Като от филм на ужасите. Висяха по съдраните огради на дома и пищяха. Едно дете се беше наакало и го мажеше по друго дете(съжалявам за откровението).
По-голямата част от персонала там са лелки и баби от селото. Без образование, без нищо.

Познавах много деца от този дом. Играех си с тях всеки ден. Те идваха и ме разпитваха за града. Разглеждаха ми книжките, караха ме да им чета. Какво ли е станало с тях?

Момичета, ако имате нужда от нещо, ще се опитам да помогна с каквото мога. Чичото на майка ми работи в дома като шофьор - ако има някое наистина болно дете го кара в Русе. Ако имате нужда по някакъв повод някой да отиде там - може да съм аз, може да е някой друг, с когото да отида.

# 114
Муцуна, много правилно си го написала, но мисля, че се хвърля прекалено много вина върху лелките. Те самите си го казаха - правим каквото можем - храним ги, преобуваме ги и т.н. Но те все пак не са квалифицирани да правят рехабилитация на децата, да ги обучават.
За да прегърнеш едно дете, което иска ласка не е нужна квалификация, за да му помогнеш и да му обърнеш внимание, когато се дере от болка също не е нужна квалификация, за да го вдигнеш от гърнето и да го облечеш, знаейки, че 2 часа ще седи голо там - също. Хайде да не оправдаваме нехуманното поведение с липсата на квалификация. Ти детето си ще оставиш ли голо да седи на гърнето N на брой минути или часове, ще му казваш ли "айде стига, всичко е наред", когато то пищи от болка, защото краката му са изпотрошени... или ти трябва квалификация за това. Квалификация за какво - да бъдеш човечен, да проявиш човещина?! И извинявай, но мислиш ли, че лелките ще кажат друго пред камерите освен -"правим каквото можем - храним ги, преобуваме ги и т.н.", а когато камерите ги няма дали правят каквото могат или и малкото, което могат или по-скоро са склонни да направят - правят ли го - не мисля...?! Щом мизерията, насилието, жестокостта, абсолютната липса на загриженост все пак бяха хванати от камерата, представям си какво е, когато я няма русата, респектираща журналистка от ББС, пред която лелките все пак се бяха постарали...

напълно съм съгласна - че работещите по тези институции не се трогват много, това е ясно. Но ако искаме да има промяна, трябва да се търси радикално решение, не може да се разчита само на добросъвестността на лелките. Трябва да има контрол, да има добре образовани и мотивирани специалисти и тези домове да са сред приоритетите на социалната политика на държавата. Много добре знаем каква корупция цари сред директорките на домовете - ами какво се прави по въпроса? Преди време имахме случай с едно дете в дом, на което трябваше по спешност да се сложи клапа за хидроцефалия. Аз намерих спонсор, който беше готов да изпрати безвъзмездно клапата, но директорката не пожела - НЕ ПОЖЕЛА. Момичета от форума, сестра ми и други хора се втурнаха да излагат случая в медиите, пред Агенцията за защита на детето - ами нищо не се получи - клапата не беше изпратена и не знам какво е станало с това дете.  Пиша това не за да разводнявам ненужно темата, а за да кажа, че само с човечност и възмущение не се стига далеч - та даже и с организираните ни усилия. Трябва закони, строг контрол и обществото да разбере, че всеки живот е ценен, а не когато се роди дете с увреждания, всички, включителни и лекарите, да се втурнат да убеждават родителите да си остават децата в институция и да ги забравят сякащ не са човешки същества.

# 115
 Гледам филма в момента и си мисля, защо не се търси отговорност от родителите, това е потрисащото. В един момент излиза, че да имаш дете е най-безотговорното решение, която и сметка да не си платиш, ще те потърсят, но да изоставиш дете се приема за разбираемо, защото е болно и непосилно, крива ни е мисълта.
 п.п. не съм чела темата.

# 116
  • София
Току-що гледах филма. Със смесени чувства съм.
Гледката е поразителна, но като се замисля, не е неочаквана. Имах подозрения за подобни места и деца, но не ми се искаше да го виждам.
За журналистката и ВВС. Добре са направили, че са снимали филма. Но и ми е кофти, защото англичаните, особено английските журналисти винаги са малко по-особени. Зная, че си падат по пособни шокиращи сюжети и това лесно се харчи. И това точно не ми е приятно. Защото в Могилино нещата са ужасни, но не са непредвидими или изненадващи. Положението в цялата държава е такова, само че в по-замъглен вид.
Като не се обръща внимание и грижа за здравите, какво можем да очакваме за болните? Едното върви с другото. Както показват и минали случки с подобни филми в БГ, отговорните фактори карат на пинципа "щом не го виждам, значи не съществува". И за която и да е власт е нормална реакция. Не че го одобрявам.
Не виждате ли, че това е мисленето на хората? Видях жените, които работят в дома. Те правят каквото им е по силите и по свой начин са загрижени за децата. Но те са селски жени, наивно посолушни, знаят къде им е мястото. Те сами казаха, че работата им е да нахранят, да изкъпят и облекат децата и си изпълняват съвестно задълженията. Но не могат да носят отговорност за наивната некадърност на директорката. При своята собствена немотия, как по друг начин да оценяват децата в тази институция, освен като оставени на доизживяване?

# 117
тази пак XENIA  от къде падна????? Толкова глупости където написала........ определено живееш в друг свят, планета или век. 4увала ли си за логопеди, ортопеди, НОРМАЛНИ социални работници, където не бързат да ти излеят яденето в устата,.... Абе направо не ми се коментира, че си вдигам нервите, от такива хора, да не кажа че направо ми се повръща, дай като е скелет и да го захвърлят да си тряска главата в стената. И какво ми говориш за тези учителки, глупости, те са си имали и направили своя избор, а какво има това дете, дори глас нямат, не виждат, не чуват, а най лошото е че НИКOЙ не иска u да ги види или да ги чуе.

# 118
  • Boston, MA

да така е,но не на всяка цена.Нищо не е под общ знаменател.Но докато някой не направи нещо и не се потърси отговорност и не с епоискат санкции положението ще си е по старо му.Идеята е да се нау4ат да са 4овеци ,а от там и грижите ще са други.Който не иска и за 1 00о лв.нема да работи.

Леко преструктуриране на звената и отделите,малко желание за работа,малко ходене при децата ,малко пове4ко хора ........Има на4ини и ще им ги покажем.Не е безнадежно,разберете,не е .Но ще се наложи някой да се заеме сериозно и да не прави компромиси.Това е.

Разбира се, че не е безнадеждно! Всъщност това и исках да кажа, че докато не се размърдат мозъците и задниците, нищо не става.
Подписах петицията и съм я разпратила, това е първата крачка и благодаря на тези от вас, които са я започнали!   bouquet

# 119
Мили сънародници,
това приветствие към вас ми прозвуча точно като встъпителните президентски слова по Нова година - блясък, шампанско и приповдигнато настроение. И веднага една вълна от гняв, нечовешки гняв от безсилие се набира да изригне от гърдите ми, само при тази първа мисъл на мерцедесовското малоумие на нашите престъпни политици, които допускат България да е на това дередже в 21 век и ние, обикновените българи, да се срамуваме, че сме част от това.
Няма кой с каквито и да е доводи и с каквото и да е сърце да ме убеди, че е НОРМАЛНО, че е ЧОВЕШКО, че е ХРИСТИЯНСКО да се случват тези издевателства над едно ДЕТЕ!!! Детето е СВЯТО, детето е лишено от ГРЯХ, детето не ни е виновно за нищо! И ако има човеци, които допускат това да се случва или такива, които са способни да приемат случилото се за нормално, за мен АБСОЛюТНО И КАТЕГОРИЧНО подобно нечовешко отношение към ДЕЦА не се оправдава с никакви, ама никакви човешки ценности!
За мен тази БЪЛГАРИЯ и тези БЪЛГАРИ умряха отдавна в сърцето ми! Отричам се доброволно от нея и тях! Плуя с презрение и ненавист към тази вече не моя държава и тези вече не мои държавници за омерзителното, престъпно отношение към най-святото, най-чистото, най-съкровеното - ДЕЧИЦАТА НИ!!! Това не е от вчера, нито от онзи ден, а са години след години наслагваща се мъка и неправда, несправедливо отношение към най-онеправданите сред нас и същевременно най-нуждаещи се - ДЕЦАТА, ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА, ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ, ХОРАТА С НЕИЗЛЕЧИМИ БОЛЕСТИ И ДОРИ ТЕЗИ СМЪРТНО ЛЕГЛО...
Да, в Англия също може да има подобни истории, но са ИЗКЛюЧЕНИЯ! Да на Запад може да има такива филми, но са РЯДКОСТ. А при нас са поглъщащо ни от болка и безсилие ЕЖЕДНЕВИЕ, ежедневието на обикновения българин, който знае само честен труд и има все още морални ценности!
Думи нямам, изреченията ми се преплитат, мисълта ми се движи в лабиринт на отчаянието и не може да излезе от вцепенението си, тялото ми е сковано, а мозъкът ми отказва да повярва, че сме СПОСОБНИ ДА ТЪРПИМ ТОВА ДА СЕ СЛУЧВА В НАШИЯ ОБЩ ДОМ - НАШЕТО ОБЩЕСТВО. Изводът ми е прост като смъртна присъда - варвари сме, безверници и аборигени, хранещи се с деца, гледащи как деца умират, оставящи деца на произвола... Всички сме виновни за това, всички до един! Тези, които наблюдаваме подобно варварско отношение отстрани - също толкова, колкото и онези, които допускат това да се случи в ЕВРОПЕЙСКА държава с ЕВРОПЕЙСКИ ценности!

Общи условия

Активация на акаунт