Някой сблъсквал ли се е с проблема "Липом"

• 369 947
  • 498
  •   1
Отговори
# 210
  • Sofia
След операция на липом на съпруга ми в окосмената част на главата раната се инфектира и сега около разреза се опипва кръг от твърда тъкан .Естетически е по -зле отколкото преди операцията и той смята ,че не е изчистен добре липома .Каква смятате че е причината ?Благодаря предварително
отидете при хирурга да го види

моят белег от операция на ръката също не е много приятен на гледане и пипане,минаха 3мес.,твърд и дебел е белега,мажа се всеки ден с мазило за белези,но не забелязвам промяна

# 211
  • София
Възможно е да е останала част от капсулата. Или възпалението да е уплътнила тъканите около разреза. Засега изчакайте и почиствайте мястото с течен йодасепт или сидлородна вода.

# 212
Здравейте,
изчетох доста страници в темата и реших да задам въпросът си.

Снощи съпругът ми си напипа малко топченце, около 1 см в диаметър в областта на слабините.
Искам да подчертая, че не се намира нито върху тестисите, нито върху пениса. Напипва се отстрани, между основата на пениса и кракът. Плаващо топченце е, няма оцветяване, нито е болезнено. Не се вижда много изпъкнало от страни, по-скоро се напипва...

Доста се стреснах, защото веднага си помислих, че е нещо лошо... Имам приятел, който преди години имаше рак на тестисите и умирам от страх да не е нещо такова.

Възможно ли е да липом на това място? Или лимфен възел? Има ли лимфни възли на това място?

Д-р Оги, ще ви бъда ужасно благодарна, ако успеете да отговорите на въпросът ми! Благодаря!

# 213
  • София
Не е препоръчително да се дават подобни съвети по Нета. Все пак, ако топчето не е върху половите органи, няма за какво да се притеснявате. Най-вероятно е лимфен възел. Трябва да му се направи ехография.

# 214
Благодаря Ви!

# 215
Здравейте докторе,
Изчетох темата и намирам отговорите Ви за компетентни, нещо рядко срещано в наши дни. Казвам се Димитър, на 28 години, от Русе. Имам 20-на липома, повечето по бедрата (но има и на други места). Само за информация казвам, че имах един липом от 5-6 години, останалите поникнаха в последните 1-2 години, като гъби. Декември месец отстраних оперативно 3 броя, но съм недоволен от качеството на шевовете и белезите. Освен това, ако ги махам така по 3 броя ще ми отнеме доста време. Искам да ги махна всички наведнъж. Прочетох в предните постове, че извършвате такива операции. Какво се изисква от мен и като цяло можете ли да ми помогнете с някакви съвети /поне за кураж/.
Благодаря предварително.
Поздрави,
Димитър

# 216
  • София
Здравейте, благодаря за доверието. Правил съм консултация и при други подобни случаи. Основният въпрос е какви са ползите и недостатъците. Премахването на всички едновременно си е голяма травма и изисква прилагане на обща упойка. Белезите от разрезите също са проблем - те мога да бъдат естетични (а не груби), но все пак ще бъдат много. И нещо важно - множествената липоматоза си е сериозна патология, нищо не гарантира че липомите няма да се появят отново на други места.

Може би е най-добре съвместно с лекар да прецените кои от по-изпъкналите липоми да се махнат, а с други просто да се примирите. Препоръчвам Ви да се консултирате и с пластичен хирург, тъй като те имат технология - липосукция - която също може да е от полза. Аз лично съм премахвал чрез липосукция много големи липоми, след което почти не остана следа. Но сега нямам тази възможност.

Ако желаете да дойдете на консултация при мен запишете час в "Зелената къща" на 02 851 00 99

# 217
Благодаря за отговора,
Ще запиша час като имам път към София.
Реално няма изпъкнали и големи, защото са млади, 2-3 годишни. Но ми е ясно, че все някога ще порастнат, тогава белезите са по-големи. Там е проблемът, че не ми се примирява, Действат ми повече психически отколкото физически. Интересното е, че в семейстеото никой няма такъв проблем. Иначе за появяването ми е ясно, че сигурно ще продължат да растат. Но после би било в пъти по-лесно да махам по 2-3 на 2 години. Ще мислим какво ще правим, предполагам има значение и качество на живот и хранене.
Поздрави.

# 218
Имам болки под мъдреца от 7-8 години като схванато сухожилие, изтръпнало ми е от както ми излезе и усещам тъпа болка и тежест. неприятно чувство от вътрешната страна под мъдреца напипвам и усещам възпалено сухожилие, а под него малко меко топче под кожата, напипвам го с езика и ми изглежда, че не е по-голямо от 5милиметра. От тогава (от преди 7 години го усещам) имам и неприятно изпукване и изместване на челюстта в тази част (лявата) мъдреца не ме боли расте си правилно до колкото вижда си е израстнал вече. От време на време имам чувството, че трябва да си отворя устата за да изпука лявата част на, челюстта ми.

Последна редакция: вт, 07 апр 2015, 10:38 от Н. Табаков

# 219
  • София
Имам болки под мъдреца от 7-8 години като схванато сухожилие, изтръпнало ми е от както ми излезе и усещам тъпа болка и тежест. неприятно чувство от вътрешната страна под мъдреца напипвам и усещам възпалено сухожилие, а под него малко меко топче под кожата, напипвам го с езика и ми изглежда, че не е по-голямо от 5милиметра.

Много ми се иска да помогна, ама това си е за лицево-челюстен или УНГ специалист.

# 220
На доста места прочетох за рецидив след оперативното отстраняване.
Има ли възможност след оперативната намеса да се раздразнят и да се активират повече такива образувания.
В някой случаи чета за доста новообразувани след операция? Какъв е шанса?
Благодаря!

# 221
  • Sofia
ох,и аз съм чела подобни статии и много ме е страх да не се получи пак Praynig

# 222
  • София
Рецидив на липома може да се получи само ако при неговото премахване остане голяма част от капсулата.
Премахването на липома само по себе си не може да стимулира разрастването на други липоми на други места. Тяхното ново появяване е признак на генерализирано заболяване - липоматоза.
В тези случаи се преценява кои от тези липоми, евентуално най-големите, да се премахнат. Останалите се преценяват съобразно техния растеж.

# 223
Здравейте докторе,
нямам възможност да изчета темата, затова направо ще питам, защото ми е много притеснено. Днес си открих подутина по средата на бедрото от вътрешната страна, по-малко от орех приблизително. Не се вижда като изпъкналост, но се напипва. Вдругиден съм при личния, но дотогава съм в неизвестност. Какво може да е - лимфен възел или липом? Топчето не е близо до ингвиналната гънка, а си е точно по средата, от вътрешната страна. не знам дали ще изчакам до вдругиден или още утре да отида на специалист, но не знам какъв. Ще съм благодарна за отговор.

# 224
  • София
Личният лекар трябва да Ви издаде направление за хирург. Може да дойдете с него и при мен в Токуда. Сигурно е някакво доброкачествено образувание.

Общи условия

Активация на акаунт