Купя ли си нова прежда, някой с шалче се урежда - 9

• 90 457
  • 349
  •   1
Отговори
# 120
  • в баира
KRIVONDELA: Благодаря за обяснението, копвам си го като идея за бъдещи проекти.  smile3503

poison_avi: Не, моделът не е от там. Случайно го намерих в един руски сайт и то като модел за бебешка пелеринка. Майка ми го хареса и за пелената. Ето го:

# 121

Фифундрела, тази наметка ми хвана окото. Ще я пробвам.

Последна редакция: чт, 11 окт 2007, 15:31 от Летящата крава

# 122
# 123
 Фифундрела,много хубава перелинка...жалко,че не става за момченце,иначе досега да съм я започнала

# 124
  • Навсякъде и никъде! - така де основно в Русе
Фифундрела, разкошно е...ама нищо не мога да разбера Sad уж от руски сайт пък на китайски.... изобщо не мога да го схвана

# 125
  • в баира
Фифундрела, разкошно е...ама нищо не мога да разбера Sad уж от руски сайт пък на китайски.... изобщо не мога да го схвана

Ами в руски сайт го намерих, пък те от къде са го взели, идея си нямам. Може и на виетнамски да е.   newsm62

# 126
рускините ползват страшно много китайски сайтове за плетки, а и всякакви други йероглифни. Умирам, като се появят преводи от японски и шведски също. Аз пък не мога да хвана една схема http://images21.snimka.bg/004226496.jpg и толкоз. Не ми седи както я разчитам. Някоя от вас ако иска, да се пробва, понеже на снимката беше красиво.

# 127
Летящата крава поредния красив шал!Аз съм ти фенка,нямам думи за творчеството ти!

За книжките и списанията - аз цяло лято само това правя-тегля.Във темите "Намерих" има страхотни неща.Регистрирала съм се тука http://klk.pp.ru/category/books_dl/ ,има много хубави книжки.

# 128
рускините ползват страшно много китайски сайтове за плетки, а и всякакви други йероглифни. Умирам, като се появят преводи от японски и шведски също. Аз пък не мога да хвана една схема http://images21.snimka.bg/004226496.jpg и толкоз. Не ми седи както я разчитам. Някоя от вас ако иска, да се пробва, понеже на снимката беше красиво.

Тити, горното редче на цветето не го докарвам. В основата, тичинката, ми стоят като едно цяло двете листенца... Снимка може ли?

Ето разни схеми, от китайски/японски/френски на английски/руски...

# 129
Тити,на мен ми е ясно как трябва да стане /поне докато гледам на схемата,без да хващам иглата/...
Предполагам,че теб те затруднява цветчето на 4 ред или...ако  етова,ето как мисля ,че трябва да се направи :
за 4 ред - изплиташ 6  бримки и после правиш две стълбчета с по една наметка/ изплиташ ги на едно/,като за основа бодеш в третата бримка от синджирчето.После изплиташ три стълбчета с по една наметка,също изплетени на едно,като за основа ти служи 14-тото стълбче от предишния ред.Изплиташ нови три стълбета на едно,като за основа служи 12-то стълбче от предишния ред.После плетеш три бримки и нови две стълбчета,изплетени на едно,като бодеш в получената бримка,която е основна за  предишните две тройки от стълбчета.После се плете едно стълбче с една наметка,с основа - бримка 9 от предишния ред и т.н.
Така виждам аз плетката,че ще се получи добре. Peace

# 130
http://images21.snimka.bg/004232046.jpg това е снимка на шала. На мен не ми излизат дълги красиви листенца. Не знам и каква да е преждата, аз както винаги пробвах с много тънка и мека.

# 131
http://images21.snimka.bg/004232046.jpg това е снимка на шала. На мен не ми излизат дълги красиви листенца. Не знам и каква да е преждата, аз както винаги пробвах с много тънка и мека.

Сигурно плетеш на много по-тънки куки, или по-стегнато.
Пробвай да плетеш единичните стълбчета като двойни или тройни, ако плетеш много стегнато. Peace
Аз правя така, ако ми се вижда сбито плетивото на една кука при пробата.

# 132
аз сега плета класическите плетени чорапи по описание на smile smile

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=220564.260
"Плетени чорапи ( класически )

Започваме с 48 бр.( по 12 бр. на всяка кука ) Плетем 40 реда  ластична плетка (1 л. , 1 о. бр.). Продължаваме с 21 реда права плетка (опакови бр.).
 Започваме да оформяме петата – плетем само две от куките 16 реда  – от вътрешната страна опакови бр. , а от външната лицеви бр. Като оплетем парчето прехвърляме бр. на една кука и ги разделяме така 8 бр. в началото, 8 бр. в средата и 8 бр. в края. Изплитаме ( права плетка) първите 8 бр.( вече ще плетем само средните 8 бр.) , изплитаме и следващите 7 бр.,8 и 9 бр. ги изплитаме заедно. Обръщаме от лицевата страна (плетем л. бр.) изплитаме първите 7 бр., 8-та бр. само я нанизваме на куката и изплитаме следващата 9-та бр.Обръщаме на опаката страна и прехвърляме взетата бр. върху изплетената. По този начин се получава свивка. Продължаваме да свиваме по този начин докато останат само средните 8 бр. Изплитаме ги още веднъж( трябва да се пада от опаката страна) и продължаваме като започваме да вадим нови 8 бр. от едната страна на изплетеното парче, изплитаме двете куки, които не плетяхме и след това вадим нови 8 бр. от другата страна на изплетеното парче. Сега трябва да имаме отново 48 бр.
Плетем 41 реда права плетка ( или обувате чорапа  и си измервате докато стигне до средата на малкото ви пръстче) и започваме последните свивки :
 Първо се слага контрастен конец от двете страни, където ще свиваме ( от стр. на малкото пръстче и от стр. на големия пръст) за да не се объркваме. Свива се така : 1 и 3 кука  - 1бр. о., 2 и 3 бр. свиваме, останалите изплитаме о.), 2 и 4 кука ( свиваме предпоследните 2 и 3 бр. и изплитаме последната).
Свивките ги правим отначало два пъти през два реда, после през един ред докато останат по 6 бр. на всяка кука. Тогава започваме да свиваме на всеки ред докато останат по 2 бр. на всяка кука. После събираме бр. на 2 куки ( по 4 р. на всяка) и свиваме средните две бр. Остават по 3 бр. на кука, които прекарваме от вътрешната стр., като пъхаме едната кука с лявата стр., а другата с дясната стр. навътре.
От вътрешната страна свиваме всички бримки по следния начин : бримката с конеца прехвърляме на другата кука и я свиваме със съседната бр. После я връщаме на предната кука и я свиваме със съседната бр. Така докато свършат бримките."

и не мога да разбера как точно се оформя тази пета на чорапа,не мога да разбера какво значи "външна" и "вътрешна" страна  /аз плета на 4 игли в кръг /и как точно се прехвърлят бримките на една кука - в смисъл отделна кука ли или какво... newsm78

# 133
Става въпрос за външната страна на чорапа - лицеви бримки.
От вътрешната - опакови.
Бримките се прехвърлят на отделна - петата кука. Wink

Аз поне не знам как се плете чорап само на 4 куки. Rolling Eyes

# 134
Добро утро на всички. Аз от известно време чета темичките ви, но едва сега се осмелявам да ви пиша, и да ви се представя. Предния път когато бях бременна открих за себе си удоволствието от плетенето на една кука, макар и само салфетки и покривки, но откакто съм на работа нямам време за това. Сега пак съм бременна и скоро ще излезна по майчинство, и пак смятам да се завърна към любимото занимание на плетките  Embarassed
Искам да ви поздравя за прекрасните творения, и хубавите сайтове които сте показали, моите Уважения!!!
Надявам се да ви чета редовно.

Лек ден на всички.  Simple Smile

П.П. - чорапчетата са си на 5 куки, наплетох на моята първа беба само чорапки и терлъчки, и бях много горда от това!  Embarassed А, ако може да покажете по-голяма снимка на схемичката за бялата бебешка пелеринка с шапка, че направо ми грабна окото. Ако както се очаква е момиченце много ще съм доволна да й я уплета.

Общи условия

Активация на акаунт