Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Как се изчислява терминът на бременността?
Какво представлява нухалната транслуценция и кой я извършва?
Как се определя теглото на бебето?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Как се изчислява терминът на бременността?
Терминът на бременността се изчислява чрез добавяне на 7 дни към датата на последната редовна менструация и след това добавяне на 9 месеца. Този метод обаче не отчита дължината на отделните месеци и високосните години, което го прави по-малко точен. По-надежден метод е калкулаторът за бременност в BG-Mamma, който добавя 280 дни към датата на последната редовна менструация.
-
Какво представлява нухалната транслуценция и кой я извършва?
Нухалната транслуценция е неинвазивно пренатално изследване, което се провежда между 11-та и 14-та седмица от бременността. Той оценява риска от хромозомни аномалии като синдром на Даун. Извършва се с помощта на ултразвук и изисква специализирано обучение за извършване. Обикновено се извършва от специалисти по фетална медицина или гинеколози с допълнителна квалификация в тази област.
-
Как се определя теглото на бебето?
Теглото на бебето се определя чрез ултразвукови измервания на различни части на тялото му, като главата, корема и бедрата. Тези измервания се използват за оценка на приблизителното тегло на бебето. Обикновено теглото на бебето се проследява през цялата бременност, за да се установи неговото здравословно развитие.
-
Как се извършва прегледът за регистрация на бременността по ЖК?
-
Как се извършва нухалната транслуценция?

.аз съм добре,наблягам на сухи храни.нямам търпение до вторник
.във събота съм на рожден ден-ще съм на лимонадка докато другите се черпят
.днес ще ходя да си купувам някакви спортни гащи за бременни,че вече нищо не ми става
.лек ден от мен 
!!! Знам че доц.Томова е голям специалист и със сигурност ще останеш доволна!
аз не съм се записвала още защото ми е рано едва 10-та седмица съм, но пък се записах за ФМ ама тази първата дето се прави от 11-14 г.с. при д-р Марков.Една позната ми го препоръча и искам да отида сега, че да преценя дали и за по нататък ще ходя при него!
Плача си поне два пъти дневно и само като чуя някоя хубава песен или като се сетя за сватба пак като се почне
. Роси спокойно на твоите снимки само усмивки раздавах аз само като се сетя за моята става така 

аз още 4 дни трябва да пия антибиотици