Мами в ГЪРЦИЯ - 7 (с една принцеса повече)

• 21 009
  • 281
  •   1
Отговори
# 75
Тео, БЦЖ-то тук се биело след седмата година. Ние като ходихме по болници все ни питат какво е това. Нали тук даже не се бие горе на рамото, а по средата между лакътя и рамото. Имали сме ваксини в един месец, но никога не ги е бил на един ден. Ако закъснеем и стигнем до датата на следващата ваксина той измества следващата след две-три седмици напред.
Сега ще ти кажа какви ваксини са били на Свилен - с датите.
31.01.2007 - Хипатит Б (в деня на раждане), в България
03.02. - БЦЖ - в България
13.03 - Хипатит Б - 2 прием в България
17.05 - Пентавак - 1 доза, съчетава (DTP ή DTaP), (Polio), (Hib) - в Гърция
14.06 - Превенар - 1 прием в Гърция
17.07 - Пентавак - 2 доза, съчетава (DTP ή DTaP), (Polio), (Hib) - в Гърция
24.08 - Хипаит Б - трети прием - Гърция
18.09 - Превенар - 2 прием, Гърция
09.10 - (не мога да я разчета), съчетава (DTP ή DTaP), (Polio) - Гърция

Предстоят:
ACT-(Hib) на 25.10
Превенар - 3 прием на 18.11
трети прием на Пентавак - 15.10.2008 година

Дано съм била полезна!  Hug

# 76
Тео, и аз питах моя педиатър за БЦЖ, каза ми че се бие чак в училище, но каза че ако ще патуваме в България е хубаво да я направим преди това, безплатна е, но педиатрите не я правят, трябва да се отиде някъде си( не помня точно къде ми каза, но ще питам пак и ще ти кажа), засега прави задължителните имунизации, а бцж-то после. първата имунизация наистина е двоина или по скоро е четворна, но е в една инжекция, педиатъра ще ти каже, не се притеснявай!

# 77
  • Гърция
Момичета, много ви благодаря  bouquet!
Успокоихте ме, че бях в голяма чуденка с тези ваксини.

# 78
на моя син му биха първата ваксина като навърши два месеца.
Някаква комбинирана е и не я поема ИКА,плащаш си я(55 евро).
До колкото ни казаха ,оттук нататък ще му бият ваксини всеки месец и до 6 месец ваксините си ги плащаме
Името на ваксината е INFANRIX hexa,за 4-5 неща накуп май е

Последна редакция: сб, 20 окт 2007, 14:16 от сузи

# 79
На моето бебе последният път му биха 2 ваксини наведнъж  #2gunfire и рева доста,дори се бях стреснала да не му стане нещо,но слава богу след като се наспинка беше в по-добро настроение  Praynig.

# 80
  • В подножието на планината
 Привет отново,
наистина застудя тези дни и не ни се отрази добре-всички сме хремави.
 Аз се похвалих за зъбчето,но вчера,след обстоен преглед установих,че му избиват 3 зъбчета едновременно-долните предни и единият горен.Явно не му се чака да ги изкара един по един.
 До мамите в Солун-да ми помогнете с намирането на  педиатър.Живея близо до бул."В.Олгас",между "Аналипси" и "25 Март".Ако знаете някого наблизо.Ще се радвам да се срещнем,че издивявям по цял ден вкъщи(и без компютър).

# 81
Здравейте момичета,

имам един въпрос към вас по отношение на ваксините- разглеждах здравната книжка на беба и ми направи впечатление, че ваксините започват от втория месец и не правят БЦЖ в родилното.
Да, така е. БЦЖ не се прави в Гърция. На две год. ще ви пратят да правите Манту. Това ще ти го каже педиатъра.
По смърни спомени, някъде в началото НА Олимпу. И ще си получите там резултата, който след това се дава на педиатъра. Той/тя вписва резултата в книжката, с дата, подписи печат на лекаря. Това естествено, важи за всички ваксини...

# 82
До колкото ни казаха ,оттук нататък ще му бият ваксини всеки месец и до 6 месец ваксините си ги плащаме

Чакай малко. Как така си плащаш ваксината. За INFANRIXа ли си плащала 55 евро? Не разбрах. Ваксинирането на децата не е ли безплатно? В синята книжка ваксините, които са на лявата страница са задължителните. Аз досега не съм платила нито едно евро за ваксина. INFANRIX сме слагали 4 пъти, Act hib 2 пъти, Energix 3 пъти, Polioral 1 път, Prionix 1 път. Това са й всичките задължителни ваксини до този момент. Не съм платила едно евро. На дясната страница има един квадрат, дето пише  ΑΛΛΑ ΕΜΒΟΛΙΑ. Това е мястото, дето се вписват ваксините, които не са задължителни, а по желание на родителя, Тях наистина касите поемат много малка част.

# 83
  • загубено
Здавейте момичета,
аз не знам за ИКА как е с ваксините,на малкият ги слагах при частен педиатър.
Мъжът ми има застраховка,и после ни връщат част от сумата.
Но позната каза ,че в ИКА се плащат.Копуваш си ваксината,само поставянето е безплатно.
На мен ми искаха манту на малкият за документите.Трябваше да го направя задължително там,не се заплащаше.Иначе докито не е казвал че трябва да правим,на някаква определена възраст.
Я кажете от тези които са по желание кои сте прравили?

# 84
  • Гърция
Здравейте,

имам още един въпрос към мамите женени за гърци. Как пътуват децата извън страната, преди да са кръстени? Вади ли им се паспорт, в моя ли ще я впишат, въобще как става щом още няма на практика име, а е записана като дете от пол женски с фамилия Thinking?
Надявам се да не ни се налага да правим кръщене преди пролетта, за да извадим паспорт.

# 85
Я кажете от тези които са по желание кои сте прравили?

Prevenar. Тя струва 75 евро, на 3 приема е, ние плащаме само 19 евро на ваксина. Останалите, задължителните, са ни безплатни.
Към ТАТТА сме, имаме кочан за рецепти, в които педиатъра записва ваксината (и всички лекарства по принцип), аптекаря си къса страницата и си я осребрява след това.
И като бях бременна всичко, което изписа гинеколога ми е било безплатно.

# 86

Чакай малко. Как така си плащаш ваксината. За INFANRIXа ли си плащала 55 евро? Не разбрах. Ваксинирането на децата не е ли безплатно? В синята книжка ваксините, които са на лявата страница са задължителните. Аз досега не съм платила нито едно евро за ваксина. INFANRIX сме слагали 4 пъти, Act hib 2 пъти, Energix 3 пъти, Polioral 1 път, Prionix 1 път. Това са й всичките задължителни ваксини до този момент. Не съм платила едно евро. На дясната страница има един квадрат, дето пише  ΑΛΛΑ ΕΜΒΟΛΙΑ. Това е мястото, дето се вписват ваксините, които не са задължителни, а по желание на родителя, Тях наистина касите поемат много малка част.

педиатъра ни е към ИКА,но посещаваме частния му кабинет.Той каза,че тези ваксини се поемат само на застрахованите в димосио,останалите плащат.Затова и не може да ни я изпише.
Ваксината е записана в ляво,както казваш.
На мен ми направи впечатление,че до 6 месец все ще си ги плащаме и малко ми е странна тая работа.
Със сигурност  е от задължителните.
Може би ИКА поема някоя подобна на тази,но по евтина?От старите,така наречени "живи" ваксини?
Не съм много наясно....

# 87
Здравейте,

имам още един въпрос към мамите женени за гърци. Как пътуват децата извън страната, преди да са кръстени? Вади ли им се паспорт, в моя ли ще я впишат, въобще как става щом още няма на практика име, а е записана като дете от пол женски с фамилия Thinking?
Надявам се да не ни се налага да правим кръщене преди пролетта, за да извадим паспорт.
И мен много ме интересува,в същото положение сме.

# 88
сузи, наистина мойте и двамата са към димосио. Но, все пак отидете ипитайте. Когато синът ми беше мналък имаше така наречените ПИКПА. Би трябвало все още да съществуват. Там мисля, че се слагаха ваксините безплатно. Не е лощо да се провери.
Не съм толкова убедена. И застрахованите в касата на адвокатите плащат много малка част. Абе, ч отидете в Ика и питайте. Е, какво искаш да ми кажеш, че половината гърци си купуват ваксините катопопове. Не ми се вярва. Отидете в ИКА на платиа Аристотелус (жентралата) и там питайте. За ваксините и какво се поема от ИКА.
МАцка, сега чета в сайта на ика и ти пействамза лекартсвата и също така това

Δεν πληρώνουν συμμετοχή oι ασφαλισμένοι για τα φάρμακα που χορηγούνται σε εργατικό ατύχημα και για τα φάρμακα που χορηγούνται στη μητρότητα (κύηση - τοκετός - λοχεία) και μόνο για την αντιμετώπιση των καταστάσεων αυτών. Επίσης δεν καταβάλλουν συμμετοχή οι παρακάτω χρόνια πάσχοντες:

Παιδιά και ενήλικες για εμβολιασμούς του εγκεκριμένου κάθε φορά από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας Εθνικού προγράμματος εμβολιασμού

Οι πάσχοντες από καρκίνο ή λευχαιμία (για τα φάρμακα που έχουν σχέση με την πάθησή τους τους καθώς και αυτά που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των συνεπειών της νόσου).

Οι διαβητικοί για την ινσουλίνη.

Οι πάσχοντες από ψυχώσεις (για τα νευροληπτικά και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα).

Οι επιληπτικοί (για τα αντιεπιληπτικά φάρμακα).

Οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία (για τα φάρμακα αποσιδήρωσης και των επιπλοκών της νόσου).

Οι αιμορροφιλικοί (για τους αντιαιμορροφιλικούς παράγοντες).

Οι πάσχοντες από υποφυσιογενή νανισμό (για την αυξητική ορμόνη).

Οι πάσχοντες από νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε συνεχή θεραπεία υποκατάστασης με τεχνητά μέσα και οι έχοντες υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού, οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας καθώς και παραπληγικοί και τετραπληγικοί, καθώς και οι ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση συμπαγών ή ρευστών οργάνων, για όλα ανεξαρτήτως τα φάρμακα.

Οι ασφαλισμένοι για τα κυτταροστατικά και ανοσορρυθμιστικά φάρμακα, με τα οποία υποβάλλονται σε θεραπεία, ανεξάρτητα της πάθησης από την οποία πάσχουν

Οι ασφαλισμένοι για τα φάρμακα που προμηθεύονται από τα φαρμακεία και την αποθήκη του ιδρύματος ή από τα Κρατικά Νοσοκομεία.

Οι HIV θετικοί ασθενείς για τα αντιρετροϊκά φάρμακα που συνταγογραφούνται από τα αναγνωρισμένα κέντρα αναφοράς για τη διάγνωση του AIDS και τις αναγνωρισμένες νοσοκομειακές μονάδες ειδικών λοιμώξεων.

Οι ασφαλισμένοι για τα φάρμακα που προμηθεύονται από τα φαρμακεία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή τα κρατικά Νοσοκομεία.

Οι ασφαλισμένοι που κάνουν χρήση σκιαγραφικών ουσιών .Συγκεκριμένα στις περιπτώσεις για τις οποίες προβλέπεται απαλλαγή του ασφαλισμένου από τη συμμετοχή στη δαπάνη των παρακλινικών εξετάσεων η απαλλαγή αυτή αφορά και τη δαπάνη της σκιαγραφικής ουσίας.

Δρεπανοκυτταρική και μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία.

Κυστική Ίνωση( κυστική ινώδης νόσος, ινοκυστική νόσος).

Αγγειοπάθεια BURGER.

Aνοια, νόσος Alzheimer και νόσος Charcot.

Σύνδρομο βραχέος εντέρου.

Χρόνια Ηπατίτιδα Β και Χρόνια Ηπατίτιδα C.

Nόσος Wilson (ηπατοφακοειδής εκφύλιση).

Γλυκονίαση.

Νόσος Gaucher.

Мисля, че трябва много внимателно да прочетеш това. Особено точка първа за децата.

Нещо вашия педиатър те работи.... Особено, ако той ти слага ваксината и той ти я усигурява.

Абе, аз хубаво знам, че ваксините се поемат от държавата...

Момиче, недей спа.

Мда.... написано е, ваксините, одобрени от М-вото. За INFARIX, не знам дали е в категорията на одобрените. Ако намеря инфо, ще ти пратя.

Последна редакция: нд, 21 окт 2007, 21:39 от veselinap

# 89
сузи и Тeopr, отговарям и на двете.
Значи, отивате двамата родители с бебока в ликсиархиото, където е записан. Казвате, че искате да дадете име. Подписвате и двамата в голямата книга (регистърът дефакто) за името на бебето. И то вече има има. Вадят ви вече нов акт за раждане с име, фамилия и т.н.
Снимате бебето във фото, дето прави цифрови снимки. Честно казано не ми се търсят точните документи. Във всяко КЕП ше ви кажат кои са.
С тях, бебто и снимките, и двамата родители отиват в полицията. Питайте къде точно. Ние ходихме в новото мегаро, на майната си. Там подавате документите. НО трябва да присъстват и двамата. Уведомяват ви след колко време ще е готов паспорта на бебето. (около 20 дни).
Плаща се 55 евро за книжката на паспорта и май 15 за две години. Защото на малките деца им се издава за максимум 2 год.
Първият паспорт на Елпида го извадихме, когато тя беше на 3 месеца. Ходихме до Б-я. По описаната прожедура.
Кръстихме я, когато стана на годинка.

Ако имате ище въпроси питайте...... Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт