18 СОУ в София с японски, китайски, арабски и фарси.

• 168 262
  • 903
  •   1
Отговори
# 630
Мили майки,ние идваме от прованс #2gunfireслед 4 клас и искаме да учим вече в София..та насочили сме се за 5 клас към 18 ,32 и 30 че се чуват добри неща пък и са наблизо.Кавете моля-ако ни приемат и в 3-те/макар че не е мн сигурно/кое да изберем.Споделете.. newsm78 мн .мерси Joy
Моят съвет е да изключиш напълно 30-то!

# 631
ее да,но ако не ни приемат в другите,какво да направим!!..толкова ли е зле 30-то?..пък и е най-близо.ох незнам.. newsm78..ами предложете някаква алтернатива ако случайно се разминем с 18-то и 32-ро/има само едно спортно до нас и 43-то ОУ..добро ми се струва и отзивите са добри/Помагайте Praynig

# 632
Мили майки,ние идваме от прованс #2gunfireслед 4 клас и искаме да учим вече в София..та насочили сме се за 5 клас към 18 ,32 и 30 че се чуват добри неща пък и са наблизо.Кавете моля-ако ни приемат и в 3-те/макар че не е мн сигурно/кое да изберем.Споделете.. newsm78 мн .мерси Joy
Моят съвет е да изключиш напълно 30-то!
Е, що пък да го изключи? Какво му е? Не съм писала тук отдавна, от истерята по миналогодишните първокласници. Дъщеря ми беше резерва в 18-то, защото не била от района /живеем до МОЛ София/, а имаше приети деца от Люлин и Костинброд Twisted Evil След "задушевния" ми разговор с директорката на 18-то изтеглих документите на детето от там. Никъде другаде в резерв не бях подавала молба. Държах си документите близо месец в къщи, защото не исках да я записвам в 30-то след многото отрицателни отзиви по форумите.
В края на юли обаче мъж ми настоя да я запишем там. И не съжалявам, даже съм доволна и ще се обоснова.
- само 3 паралелки от по 25 деца са - няма бутане, хаос или струпване на много деца в занималнята
- стаите са отремонтирани, светли, чисти, всяко дете си има шкафче
- на първия етаж са и са на ръка разстояние от тоалетните и от стола /в него се хранят само 1кл. и то не всички деца/
- в занималнята се пишат всички домашни, обръща се внимание на децата, даже има време за игри на двора. Дъщеря ми никога не е писала домашно в къщи, ходеше с почти празна раница, защото всички учебници и тетрадки и бяха там.
- не пускат дете да си тръгне, ако не е извикано от родител чрез телефона на портиера
- след обяд имат допълнително английски, таекуондо, спортни танци, баскетбол, народни танци...
Единственото, което ме безпокоеше и догодина пак ще ме безпокои е разградения двор Naughty  През него за по- напряко минава кой ли не между Опълченска и Зона Б-5, влизат кучета, сутрин сме заварвали счупени бутилки от среднощен запой Crossing Arms За по- непослушните деца има риск да избягат, да се наранят или просто да тръгнат с непознат на някъде, ако възпитателя го е изпуснал от поглед.

# 633
Е, що пък да го изключи? Какво му е?

Веднага обяснявам какво му е. Един от малкото относително правдоподобни критерии за обучението в началния курс са успехите на децата от съответното училище при кандидатстването в СМГ след 4-ти клас. Поради простата причина, че това е най-ранната фаза при която децата могат да постигнат нещо със собствените си знания.
Бегъл поглед на тазгодишната класация - http://setcombg.com/smg/ - има разделяне по училища, ще ти даде еднозначен отговор на въпроса защо трябва да се избягва това училище.
Хвърли един поглед на него, после погледни и съседните 18-то и 32-ро...
Разбира се, както и по-рано се е коментирало в темата, за родители, държащи на тоалетната може би 30-то е един добър избор...

# 634
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
kodbg, погледнато само като статистика може и да си прав/а ..., но ... В 18 и 32 паралелките са по 7 броя с по о/о 25 + деца, а в 30 тази година 4-ти клас бяха 2 паралелки с по 20 деца (като гледам държат децата да са 18-20 в клас, за да могат да им обръщат внимание ... за 1-ви клас тази година май ще са 4 или 5 паралелки по 18-20 деца ... ) т.е. процентно - от 18 са се явили на изпитите о/о 10 % от 4-класниците; от 32 - малко над 5 %, а от 30 - ... също о/о 5 % ... А и много зависи от родителите - дали искат децата им да са в СМГ ... Защо не се приема, че просто и родителите не желаят да си подлагат децата на тези изпити?
Голямата ми дъщеря завърши сега 7 клас в 30 ... Ами, да ви кажа честно безкрайно съм благодарна и на началната й учителка, и на учителите й от 5-ти до 7-ми клас ... От вчера мога да се похваля с класиране в НГДЕК (на изпита по история там изкара отлична оценка без да е ходила някъде на допълнителна подготовка), а по БЕЛ и Мат. ходеше на курсове и също оценките са й над 5-ца ... Най-вероятно няма да се класира за 2-рото си желание 9ФЕГ, но това ще е просто защото тази година има по-голям процент оценки в нейния интервал ... с нейния бал предните години са влизали децата във Френската ...
Единствено това, че няма ограда на двора е по-притеснително според мен ..., но за малката също бих постъпила със записването в 1-ви клас като с голямата Simple Smile

# 635
kodbg, погледнато само като статистика може и да си прав/а ..., но ...

А и много зависи от родителите - дали искат децата им да са в СМГ ... Защо не се приема, че просто и родителите не желаят да си подлагат децата на тези изпити?

Целта на статистиката е систематизиране на данните за прием в СМГ.
Моментните й стойности нямат НИЩО общо със СМГ, а отразяват резултати от различни математически състезания през годината и представянето на децата на тях.
Има много деца в нея, които въобще нямат идея и аспирации към СМГ...
Така че становището ти не тежи на мястото си.
Математиката е общообразувателен предмет и цел на всяко училище е да научи учениците си да я разбират и обичат.
Факт е, че 30-то не успяват да го постигнат. Било то заради обучението, било заради входното недобро ниво на децата, учещи там. И бройката участници и трагичните резултати би следвало да са червена лампичка за нивото на обучение в това училище.

ПС - Нищо лично, просто предпочитам да се доверявам на числа, а не на субективни мнения, в 90% изказани от родители на деца, които учат в съответното училище.
Не искам да кажа, че 18-то или 32-ро са нещо изключително. Резултатите им са далеч от забележителни. Ако има открояващо се държавно училище до 4-ти клас... единствено бих причислил 107-мо към тази група.

# 636
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Ами това е хубавото на света ..., че сме различни и той е шарен  Wink

Аз пък се доверявам на интуиция и лични мнения, впечатления и усещания Simple Smile Всеки си е изградил "концепция" и хубавото на форума е, че дава поглед върху различни гледни точки  Wink

Сега се сещам и за критерия на моя приятелка ... Записа големия си син, а сега и първолака в 46 ОУ ... Нейната гледна точка беше: малко у-ще (децата са до 8-ми клас, та според нея е хубаво, че няма "големи" т.е. гимназисти), по 2-3 паралелки на випуск; всички се познават - интимна, почти семейна обстановка ...
На мен ми допада концепцията за "средината" (и според източните учения, а и според далеч по-логичния и рационален Аристотел Simple Smile) и избрах 30, и по този "критерии" - не е тази ... интимност и познаване на всичко от семейството, както е при 46-то, но не е и ... онази "анонимност", която неминуемо се получава при големите у-ща (от 1-ви до 12 клас, по 6 -7 паралелки, с по 25-30 деца ... грубо о/о 1900 ученика в у-щето ... много ми се виждат като колектив ..., не знам ... това е мое усещане ...)

# 637
kodbg а защо вадиш статистика от състезания по математика за да определиш кое училище е добро?
Да беше изкарал и олимпиадите по Бел пък тогава да се обсъжда.
Познавам деца които се справят перфектно с математиката но не ходят на състезания.И изобщо не смятам,че състезанията по математика са критерий за това дали едно училище е добро ooooh!има ти други предмети все пак.
la vida loca  браво на дъщеря ти!Пожелавам и успех-избрала е страхотно училище  bouquet

# 638
kodbg а защо вадиш статистика от състезания по математика за да определиш кое училище е добро?
Да беше изкарал и олимпиадите по Бел пък тогава да се обсъжда.
Познавам деца които се справят перфектно с математиката но не ходят на състезания.И изобщо не смятам,че състезанията по математика са критерий за това дали едно училище е добро ooooh!има ти други предмети все пак.
la vida loca  браво на дъщеря ти!Пожелавам и успех-избрала е страхотно училище  bouquet

Празни приказки и безмислени въпроси...
Защо изваждам статистика по математика - ами защото в периода 1 - 4 клас просто няма друга статистика и други състезания, позволяващи на децата да разкрият потенциала си. Извращения като Знам и Мога и Външното оценяване не е необходимо да се коменират, нивото им е трагично.
Какъв БЕЛ те гони при 10-годишни деца не схванах.
Отделно, в тази възраст резултатите в подобни състезания не показват конкретно математически талант, а отговорно отношение към учебния процес. Ако детето има добро представяне на изброените състезания, то неминуемо има и отлични резултати по Български, ЧП, ЧО. Обратното - ако се справя зле, с голяма доза вероятност не е добре и по другите предмети.

ПС - Пропуснал съм. Обясни ми моля те - как познаваш деца до 4 клас, които са перфектни по математика, а не ходят на състезания? Simple Smile Ако не ходят - как разбра, че са перфектни - имат 20 точки на външното оценяване и това е критерия ти за перфектност ли? Simple Smile

Последна редакция: пт, 22 юни 2012, 09:58 от kodbg

# 639
Знаеш ли ти си като кон с капаци Joy
И на всичкото отгоре говориш глупости-децата до 4 клас ходят и на други състезания.
И пак да ти се повтори защото трудно схващаш-не всички родители подлагат децата си на състезания в тази възраст така,че това не е критерий на този етап.
Обаче с теб не може да се спори защото си като радио запецнало на 1 станция Mr. Greenтака ,че те оставям да си говориш сам.
Има не само 1 ,а много критерии които определят доброто училище.

# 640
Знаеш ли ти си като кон с капаци Joy
И на всичкото отгоре говориш глупости-децата до 4 клас ходят и на други състезания.
И пак да ти се повтори защото трудно схващаш-не всички родители подлагат децата си на състезания в тази възраст така,че това не е критерий на този етап.
Обаче с теб не може да се спори защото си като радио запецнало на 1 станция Mr. Greenтака ,че те оставям да си говориш сам.
Има не само 1 ,а много критерии които определят доброто училище.

Браво моме, изключително аргументирано мнение.

# 641
  • София
Аз искам да попитам нещо, ако някой знае разбира се.

Ще има ли някакви сериозни ремонти по укрепването на 18то след земетресението?

Училището е пострадало доколкото знам, и това мен лично ме безпокои доста. Ако не се укрепи ... и то сериозно ...  не знам Close

Смятам да ходя и да искам инфо от първа ръка, на класната също ще се обадя, да видя какво се прави по случая. Сега му е точно времето.

# 642
  • вече в прегръдките на любимия, и само там
хаха, това медиите са страшна сила
от земетресението в една - две стаи се е появи пукнатина, която още 25-26 май беше оправена, в момента правят освежителни ремонти на класните стаи

# 643

Ами в началният курс моето дете ходи на такова състезание и имаше четвърти резултат в София.А пък сега виждам,че хич не е перфектна по математика JoyАми има деца които не ходеха на състезания но влязоха след 4 клас в математически паралелки Grinning
За какво изобщо да се аргументираме-нещата са ясни.Когато родител избира начално училище първо се интересува от учител.И този учител трябва най-напред да бъде добър педагог,да учи децата добре не само по математика а и по останалите важни предмети.Както и на други неща...
И да-за много родители са важни и тоалетните колкото и да ти е странно ,защото има дечица прекарващи по 8 астрономически часа в училище.И ако детето се стиска 8 часа това води до здравословни проблеми.
И безопасността е важна-човек иска да е сигурен за детето си.
Важно е и да има приличен  физкултурен салон-поне според мен(за съжаление в нашето училище не е така)
Говорим за избор на начално училище все пак-та в тази връзка се чудя защо най-важното при избора са резултатите от състезанията по математика.Това може да се обсъжда на по -горен етап

# 644
Е, що пък да го изключи? Какво му е?

Веднага обяснявам какво му е. Един от малкото относително правдоподобни критерии за обучението в началния курс са успехите на децата от съответното училище при кандидатстването в СМГ след 4-ти клас. Поради простата причина, че това е най-ранната фаза при която децата могат да постигнат нещо със собствените си знания.
Бегъл поглед на тазгодишната класация - http://setcombg.com/smg/ - има разделяне по училища, ще ти даде еднозначен отговор на въпроса защо трябва да се избягва това училище.
Хвърли един поглед на него, после погледни и съседните 18-то и 32-ро...
Разбира се, както и по-рано се е коментирало в темата, за родители, държащи на тоалетната може би 30-то е един добър избор...

Желая успех на детето ти, със собствените му знания Peace Много ми е интересно при кандидастването ви за детска градина на каква статистика разчитахте? Може би в кое ОДЗ най- бързо ги приучват на гърне или да се хранят самостоятелно, в кое има най- голям брой деца на снобари или лентата му след ремонта е рязана от ББ?
Общо взето не ми пука от статистики, в Бг ми  е ясно как се скалъпват. Интересува ме душевното равновесие на детето ми, само спокойното и уверено дете се развива правилно и бързо. А това в 1кл става 99% от класния р-л и само 1% от родителя. Не от вида на сградата или делегирания бюджет. Има време за състезания, класирания, тестове.....Важното е децата да придобият жажда за знания, желание за съревнование и надскачане на собствената летва. Когато родителя прецени, че детето не е попаднало в подходящото у-ще, може да го смени, когато пожелае и така до 4кл....Не искам, обаче да съм на мястото на такова дете.

Общи условия

Активация на акаунт