За сос Болонез: задушавам лук и чесън в зехтин, добавям кайма (600г) и запържвам, добавям около 1 кг. пресни домати настъргани на едро ренде до сок (без люспите), или половин буркан доматено пюре. Разреждам с чаша гореща вода и оставам да ври (близо 30-40 мин) докато се сгъсти соса. Прибавям босилек, черен пипер и много магданоз.
Бешамеловият сос правя от 60г масло с 2-3 с.л. брашно и 1,2 л. прясно мляко. Подправка: индийско орехче. Бърка се непрекъснато, защото много бързо загаря брашното. Става много рядко, почти като рядка боза.
На дъното на тавата слагам и от двата соса, после редя кори, после пак от двата соса. Някъде по средата слагам кашкавал и нарязана шунка на ивички за вкус. Правя максимум пет реда и заливам отгоре пак с двата соса обилно и с много кашкавал. Ако не плува всичкото в сос, добавям и прясно мляко (просто изсипвам отстрани на око), за да се уверя, че корите са добре потопени в течност. Пече се около 20 мин., хубаво е да попрестои към 20 мин преди да се сервира, защото дори да е течно като се извади от фурната, ако престои корите хубаво се напояват и стават много сочни и меки.