Гражданска подкрепа за ничиите деца!

• 164 767
  • 3 083
  •   1
Отговори
# 1 125
Павлине, не съм отхвърлила идеите ти. Понеже ставаше дума и за набиране на средства и това ми се наби на очи, защото в Могилино излиза, че имат крещяща нужда от средства за помощ на децата. Колкото до клиповете- самата Радинела Брусерска иска да снима в такива домове. Самата тя каза, че трябва да се излъчват такива филми и хората да гледат какво става в тези домове. Има нужда от помощ, т.е. от информация и достъп в тези домове. В случая може да й се помогне, защото има журналисти, които искат от чисто човешка подбуда да правят такива репортажи и филми. Ако ние можем да й посочим къде и да й помогнем с достъп- тези които познават директорки, визирам дори и дом 7, ще бъде от голяма полза. Трябва всички да си обединим усилията- медии, граждани, НПО, за да се въздейства и на обществото. Това е моето мнение. Хубаво е да се направят клипчета, ами че дори и Славка Кукова може да се привлече за идеята. Точно тя е човекът, който прави филми за децата. Има репортажи по Скай нюз, които тя с екипи от други страни е снимала. Точно с нея трябва да се свържем за тази идея. Тя има материали колкото щем. Ние тепърва да правим нещо без да сме наясно ми е малко мъгла. Peace

# 1 126
Тео, за дом 8 - децата са с умствени и физически увреждания. От 0 до n години. Там имаше преди няколко години случаи на малтретирани деца. Чувала съм, че децата се неглижират. Директорката е голям цербер и не допуска в дома, ако не носиш дарение или поне обещание за такова и за случая си поискал среща. Аз имах проблем с нея, защото поиска 2000 лв. за клапа за главичката на едно дете, болно от хидроцефалия. Направо се намери клапа от Диди3, но тя като разбра че сме намерили клапата се разбесня относно това как сме щяли да й пратим клапа от някаква си фондация от Америка и пр. глупости. Това ни наведе на мисълта, че има и злоупотреби в дома. Видях само 3 лежащи дечица на 2-3 годинки. До другите не ме допуснаха. Искам да влезна там, но да имам възможността да ги видя всичките. Преди време й се обаждах, че искам да отида с дарение, ама се почна едно разпитване- какво е точно, как, от къде и ми каза пак да й звънна следващата седмица, защото имала много ангажименти. Отряза ме "финно". Не съм им досаждала повече, но имам усещането, че там трябва да се проверят нещата. Бяха настанени деца от закрития дом в Джурково. Ако си спомняш за този дом...там положението е било трагично...

# 1 127

pstaikov, виждам, че имаш големи идеи. Пишеш, че можеш да пуснеш на много българи в чужбина покана да дарят средства за тези клипове. Не е ли по-резонно да се обърнеш към тях, за да се наберат средства за Могилино. Явно е, че УНИЦЕФ не може да покрие всички разходи. Трябва всички да дадем по нещо. Нека първо да помогнем за тези необходими неща, за да се завърши поне едно нещо, а после да мислим за набиране на средства за рекламни материали. А, иначе контрол и стройна система на работа е необходими да се координира с правителството и да има такива диспути, на които да се набележат конкретни цели и начини на постигането им. Говоря за тези срещи с Душана Здравкова.

Мисля,
че мога да започна да работя по писмо-апел за дарения за Могилино. Мисля, че можем да го съчетаем с апел за изразяване на гражданско недоволство. Едното не пречи на другото. Имам нужда от малко помощ обаче. Макар да съм прочел няколко неща на различни места не съм много наясно по следните въпроси:
- Колко пари (може приблизително) са събрани до сега и какво е направено с тях (обобщение)
- Какво още има да се прави и колко пари трябват
- Как е най-добре да се следят нещата (уебсайт)
- На кого да се дарят парите: Фонда на Кейт, UNICEF, Helsinki Committee? Ще може ли да се даряват малки суми от чужбина?

Допълнително:
- Имате ли подходящи линкове с контактна информация на МТСП, президенството, парламента и пр.
- Петицията все още активна ли е и до кога ще е. Някъде четох че се готви нова петиция. Какво е положението с нея.
- Имате ли някакъв готов текст, от който бих могъл да започна

Пратете ми нещо или ако някой има желание да ме просветли по тези въпроси по телефона, ще се радвам да звънна и да дискутираме.

# 1 128
Лягах си, ама викам я да надникна тук...
Павлине, ето ти линк към кампанията Могилино в сайта на БХК:http://www.bghelsinki.org/index.php?module=pages&lg=bg&page=mogilinocampaign
Средства набират БХК. Може да пишеш на Славка Кукова. Ще ти изпратя на лични нейния имейл. Тя бързо отговаря. Питай я колко пари с събрани, ако не видиш информацията на линка, който пейстнах и колко още точно са нужни. Понеже и аз чета по нета, за да се ориентирам в ситуацията затова ти давам линка. Последно го преглеждах в началото на седмицата. Сега ми се спи и не ми се чете, за да копвам тук. Относно петицията- Роси каза, че се прави. Тя да пише по въпроса. Текстове има и на блога http://mogilino.wordpress.com/ и на БХК. Просто трябва да се разровиш и да копнеш някой и да го обсъдиме.
Ако питаш за официално запитване до българите в чужбина, мисля че един линк към блога или сайта и една молба от 2-3 реда ще свършат работа. Това мисля аз. Колкото до линкове на институции има ги в нета, в гугъл. Пишеш МТСП, Президентство, премиер и пр. По принцип в БГ практиката, за да ти обърнат внимание е писмо по пощата- обикновената, Имам им адресите на всичките Peace Ако се пише обръщение до тях си трябва да е на обикновена поща. Сега ти пускам на ЛС и мейла на Славка Кукова.

# 1 129
Ако питаш за официално запитване до българите в чужбина, мисля че един линк към блога или сайта и една молба от 2-3 реда ще свършат работа. Това мисля аз.

Аз мисля, че подхода трябва да е малко по-друг, така че ето я черновата. Трябва да добавя малко детайли за средствата: събрани/ изразходвани/нужни. Чакам отговор от Славка и ще видим какво ще каже тя. Трябва да добавя и малко контактна инфо, но сега и аз трябва да спя. Ако някой събере конактна инфо и ми я даде, ще ми улесни живота. Утре ще видя дали мога да го подобря малко. 

============================

Скъпи сънародници,

Обръщаме се към вас с апел да помогнете за отстраняването на една жестока несправедливост в България, която на 13-ти септември потресе зрителите на ББС 4. Става въпрос за документалният филм на Кейт Блюит "Забравените деца на България". Много от вас вече са го гледали, но ако не сте, може да го видите тук:
http://video.google.com/videoplay?docid=-9176914173325307126
Само първо се пригответе психически, защото това е час и половина "неподправен ужас". Филмът още не е излъчван в България.

Авторката на филма Кейт Блюит, заедно с Българският Хелзински Комитет и много други неправителствени организации започнаха кампания за закриването на дома в Могилино и осигуряването на подходяща грижа за децата в него, както и за отстраняването на условията, позволили съществуването му. Много повече информация можете да намерите на:
http://www.bghelsinki.org/index.php?module=pages&lg=bg&p … =mogilinocampaign
http://www.tbact.org/
http://mogilino.wordpress.com/

Проекта за Могилино е оценен на стойност 160 000 лева. УНИЦЕФ ще финансира половината от сумата. Остатъкът трябва да се събере чрез дарения. Много загрижени обикновени британски граждани вече са проявили благородство и са дали своя принос. Но не можем винаги да очакваме, че "богатите чужденци" ще се погрижат за нас и ще решат нашите проблеми. Няколко десетки хиляди лева са напълно във възможноститие ни, защото сме много. Трябва и ние да дарим. Много е лесно да направим това на уеб сайта на тръста създаден  от авторката:
http://www.justgiving.com/bulgariasabandonedchildren/donate
Дайте колкото можете! Няма сума, която да е твърде малка.

В момента има големи надежди, че с общи усилия ще успеем да ликвидираме позорът в Могилино. Но работата ще е далеч от свършена. Има още 26 подобни заведения, в повечето от които ситуацията е далеч под стандартите за хуманно отношение към децата. Единственият начин да се постигне трайно и адекватно решение е, законодателната и изпълнителната власт в България да приемат проблема като свой собствен. Да създадат условия за хуманното отношение към най-беззащитните членове на обществото и да изработят механизъм за гарантиране на тези условия в бъдеще. За съжаление парламента и правителството все още са далеч от поемането на полагащата им се отговорност. Според министър Масларова, “повечето от децата в Могилино са с тежка форма на олигофрения” и “медицината не е открила, за съжаление, досега начин такива деца да бъдат възстановени, както на нас ни се иска”. С други думи, болните деца са тъжно нещо, но нищо необикновено не е станало и всичко е в рамките на нормалното. Госпожо министър, вие ни подценявате твърде много. Ние имаме очи които виждат и умове, които мислят.

Но каква е нашата роля сега? Ако досега не сме казали нищо защото не сме знаели, то отсега нататък, ако си затворим очите, ще сме мълчаливи съучастници. Дошъл е момента да поемем инициативата в наши ръце и да кажем на управляващите ясно и високо, че повече няма да търпим безразличието и демагогията. Искаме да сме граждани на една цивилизована страна, в която жестокостта към децата е недопустима. Като гласоподаватели и данъкоплатци, имаме пълното право да го искаме от тях. Така че ви молим да намерите начин да уведомите политиците ни в институциите за това което очаквате от тях. Напишете писмо, обадете се по телефона, пратете мейл на президента, министерството на труда и социалните грижи, депутатите. Когато достатъчно голям брой от нас го направят, те ще си отворят ушите и ще чуят. Това са няколко уеб сайта, които могат да ви помогнат с контактна информация.
.....

Още едно нещо което ще помогне за постигане на целите ни, е ако подпишете петицията тук:
http://www.bgpetition.com/izostaveni_deca/index.html

Благодарим за съдействието, състраданието и проявената човечност.

Движение на Българските Майки
Гражданска инициатива осиновени и осиновители
Родители на деца с увреждания
Гражданска инициатива за ничиите деца

Последна редакция: нд, 25 ное 2007, 09:41 от pstaikov

# 1 130
  • на правилното място, в точното време
pstaikov  Peace

# 1 131
  • София
ГЛЕДАЙТЕ БТВ!!! СЕГА!

# 1 132
Гледам, но изпуснах началото.

# 1 133
Единственото ново, което чух е, че нямало никаква директива от ЕС за намаляване на бройката международните осиновявания.

Доста странно, при положение, че в толкова западни страни, още миналата година се вдигна страшен шум, именно по отношение на запора на осиновяванията от Източна Европа...

Тогава намаляването им е меко казано необяснимо. Не може да се обясни дори с факта, че повечето деца били деца с проблеми, защото в този Регистър децата не сменили "вида" си от една година.  newsm78

# 1 134
Жалко, изпуснах предаването.

Pstaikov, писмото е много добро. Peace

Единственото, което на мен не ми е ясно и объркано, какво става с тръста на Кейт Блюет. Парите, които са събрани там, изпратени ли са на БХК примерно, или директно за Могилино. Това, което знам е, че нашето правителство не приема помощ от нея.

ЕП. Запитване чрез "Кореспонденция с граждани"

euro-ombudsman@europarl.eu.int   Ел. пощата на Европейския омбудсман

Българските депутати в ЕП

Петиция до ЕП Може и на български, проверихме вече. Такава петиция може да подаде всеки, лично от свое име или заедно с други съмишленици. Това е форма, която дава възможност за изразяване на гражданска позиция по даден проблем.

# 1 135
Официалната стр. на комисията по жалби и петиции към Народното събрание.

За съжаление нямат електронен вариант за подаване на жалби и т.н., става само на адрес:
София 1169, пл."Княз Ал. Батенберг" 1
Народно събрание
Комисия по жалби и петиции на гражданите

Нашата обща петиция е внесена в народното събрание

# 1 136
Отделно всеки българин живеещ в чужбина, освен към нашите депутати в ЕП, може да се обърне и към евро депутатите в ЕП на страната, в която живее. И да потърси помощ и съдействие. Достатъчно е да ги информира за положението на бълг. деца в институции, на децата с увреждания и да ги помоли за съпричастност. Тяхната подкрепа при евентуалното разглеждане на  проблемите в Европейската комисия или при разглеждането на нашите петиции, биха били от голямо значение. Hug

На този линк, всеки може да намери членовете на ЕП по държави.

http://www.europarl.europa.eu/members/public.do?language=bg

# 1 137
  • sofia
ще планувам среща с БХК,УНИЦЕФ след като се изясни какво има в предвид Душана.М/увременно ще набележа домове,които имат нужда от помощ при отглеждането на децата и ще говоря с директорите.
За клипа съм доста пртиворе4иво настроена,защото:
1.Какво целим с него?
2.КОй ще го вътрти ?За да има ефект тряба дас е върти поне на всеки 4ас ..
3.Какво о4акваме от зрителите?пари,да ни залеят с писма, на които няма да можем да отговорим,недоволство насо4ено към кого оба4е?
Трябва самите ние да знаем какво да о4акваме,как да го овладеем и какво ще постигнем.А не  само да тръбим и да не правим нищо после.......Не съм песимист,просто ако ще правим нещо нека има реални резултати Praynig

не гледах нищо,дали го има в Нетера?

# 1 138

Лично аз, мисля, че е хубаво да се започне с клип, който да носи просто послание - да информира обществеността. Затова писах по-нагоре какви са наблюденията ми от разговори и писания с хора, които са далеч от тази сфера. Обикновените хора. Процента на "знам, че е лошо, ама аз не мога да направя нищо" е колосален. Не по-малък е процента и на хора, които смятат, че повече от това за тези деца не може да се направи, защото след като самите родители са ги изоставили, от къде на къде те или държавата са длъжни?!
Изобщо, малко повече пропаганда за истината, не е зле да има...

# 1 139
Процента на "знам, че е лошо, ама аз не мога да направя нищо" е колосален.

Абсолютно! Peace

Точно затова реакциите навън са далеч по-адекватни, защото там няма нужда да им обясняваш на хората, че тези деца могат много повече, че те не са такива, поради уврежданията си. Там това е ясно, хората го разбират и знаят, защото отдавна са минали този етап на разбирания и възприятия. Напред са със светлинни години като гражданско мислене. Но не защото се раждат по-цивилизовани от нас, а защото живота им е по-уреден, защото имат държавна социална политика, която възпитава това мислене в тях.

Общи условия

Активация на акаунт