Моите манджи

  • 285 541
  • 67
  •   1
Отговори
  • Мнения: 11 747
Добре дошли в моята вкусна авторска тема! welcome

# 1
  • Мнения: 11 747
Крилцата по китайски с Пепси
на моята приятелка



Пилешки крилца се слагат в голяма тенджера и се заливат с Пепси (задължително Пепси) почти да се покриват,но не съвсем.Слага се една трета от бутилка(малка) тъмен соев сос(желателно произведен в Китай) и се варят без капак на силен котлон,докато водата се изпари и остане гъст сос!Става за около 30-40 минути!
Лесно е и бързо,не става сладко,сами леко сладни и няма нужда от други подправки!Не става като варено,по-различно е.Хубаво е,но е малко странно(да го имате предвид)!



Пикантен пържен банан
по африканска рецепта,но изпълнен от мен! Grinning

Видях тази рецепта в една кулинарно-туристическа поредица "Само в Африка"Много популярна била в Кения казаха.И понеже е проста и ефектна,реших да я предложа тук на обичащите лютичко,та дори и в десерта!  Crazy



Взимат се по-зелени и твърди банани,обелват се и се отрязват по дължина на 2.Овалват се в смес от захар и сушено чили (същото дето се слага в шкембе чорбата).Количеството на чилито може да варира според вкуса,пък ако не обичате люто вкъщи може и без него,но аз мисля,че очарованието идва точно от лютото чили в този десерт!
В тиган се разстопява масло и се слагат бананите с плоската част на долу,след минутка-две се обръща и след като се зачерви и от другата страна се вади.
Става много бързо и има атрактивен вкус - смес от карамел и люто върху плод.

Последна редакция: чт, 03 сеп 2009, 15:48 от pina

# 2
  • Мнения: 11 747
Моята пърленка с Розмарин Flutter




220мл прясно мляко
40гр масло ( предварително разстопено)
350гр бяло брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 пак. суха мая

Пускам в машината да се омеси и втаса на програма от 1.30h.После оформям в тава,оставям да се отпусне 15 мин., намазвам с олио и наръсвам с розмарин.Пека на 220градуса,предварително загрята фурна за 15 минути

Козунак bowuu

Последна редакция: пт, 07 авг 2009, 14:19 от pina

# 3
  • Мнения: 11 747
Октопод във вино
от нета,но не намирам оригинала



1 октопод
100мл зехтин
1ч.ч.червено сухо вино
2 с.л. оцет
1 пръчка канела (аз не слагам)
1 дафинов лист
3 зърна бахар
червен пипер,сол

Октоподът се начуква като пържола и се изстъргва добре,иначе месото ще остане твърдо.Изчистват се очите и вътрешностите.Пипалата се режат на парчеца и се слагат в тиган на печката,за да си пуснат соса.Течността се оставя да изври на слаб огън,докато месото омекне.Прибавят се сътавките и се оставя за около 40 минути на слаб огън.

Последна редакция: пт, 28 дек 2007, 14:08 от pina

# 4
  • Мнения: 11 747
Дърпана баница   chef




и да дам разяснения:
3 яйца
120мл хладка вода
1 ч.л. сол
1 с.л.олио
1 с.л. оцет
брашно - 500гр - може да поеме повече или по-малко
замесвам средно меко тесто и разделям на топки - 5-6 броя,намазвам с олио и оставям да почиват за 15 минути.Разточвам топките на питки с дебелина 1см и намазвам обилно с олио и оставям да почиват - 20 минути.
Дърпам една по-една до тънък лист - да се чете през него,изрязвам краищата където е по-дебело.Напръсквам с олио и настъргвам сирене.Завивам с помощта на чаршав,който съм сложила отдолу преди дърпането - надигам го и листа се навива на руло.После слагам в тава намазана с олио,навивам на охлюв.После следващия лист и следващия докато се свършат.Пека в загрята фурна на 250гр,ако е вентилаторна на 200 - за 20/25 минути.Като извадя от фурната напръсквам с вода и покривам с кърпа за 10 минути.

Последна редакция: пт, 07 авг 2009, 14:08 от pina

# 5
  • Мнения: 11 747
Свинско бонфиле и небелени картофи




свинско бонфиле се нарязва на филийки,посолява се.В сгорещена мазнина се слагат оваляните в брашно парчета месо и се пържат до зачервяване от двете страни.
Прехвърлят се в глинен гювеч,заливат се с мазнината,в която са пържени,половин чаша вино,половин чаша вода и подправки (черен пипер,може малко кимион).Пече се около 1.30ч.

Картофи,без да са обелени се измиват добре,остъргват се с грапавата част на гъбата.Разрязват се на 2 и се поставят в тава с повечко олио (около 1 пръст).Посолява се и се пече до зачервяване.Става средно между пържено и печено и много вкусно.
Рецептата не е за пресни картофи.

# 6
  • Мнения: 11 747
Ориз с фиде



Една или половин чаша фиде се запържва в сгорещена манзнина до зачервяване.Изсипва се една чаша измит ориз и се запържва до прозрачност.Залива се с 2,5 чаши вода.Слага се сол,черен пипер,може и къри по желание.На тих огън ври до изпаряване на водата,готовност на ориза.Захлюпва се плътно с капака за няколко минути,докато е горещ.
Сервира се за гарнитура на меса - печени,пържени,варени.Изключително вкусна гарнитура е.

# 7
  • Мнения: 11 747
Пилешки филенца с грах



Пилешки филенца посолявам и наръсвам черен пипер.Овалвам в брашно и пържа в сгорещена мазнина до зачервяване.Стават крехки и вкусни.
Много им подхожда гарнитурата грах,който както е замразен от пакета изсипвам в тава,слагам нарязани скилиди чесън - доста,ароматът им много върви с грах (една глава чесън,ако е малка и половин,ако е голяма).Наръсвам сол,черен пипер,олио (да има мазнинка),малко вода и пека във фурната до готовност. Тази ароматна гарнитурка ползвам и за печени пилешки крилца,бутчета и прочие.

# 8
  • Мнения: 11 747
Булгур



Напоследък - любима моя гарнитура,става бързо,лесно и е вкусно.
В сгорещено олио,добавям и парче масло да се разстопи.Слагам 1 малка глава лук или половин голяма,нарязана на доста ситно,да се запържи.Слагам 1 чаша измит булгур.Мие се като ориз,да стане бистро.Запържва се добре,около 3 мин, като се бърка.Добавям 1 настърган домат,сол,черен пипер и червен пипер.Добавям 2 чаши вода и ври докато булгурът омекне и водата се изпари и попие.Става бързо.
Булгурът носи на мазно,затова е хубаво да се прави с повечко мазнинка,като маслото е препоръчително.Върви със свински и агнешки меса,но се съчетава и отлично с пилешко.

На снимката е със свински късчета,които са изпържени в олио до готовност,след това добавих едро нарязан лук и бърках докато омекне.

# 9
  • Мнения: 11 747
Пилешка яхния с патладжан



500гр пилешко филе нарязано на кубчета го запържвам в сгорещено олио.Слагам сол,черен пипер,червен пипер,чубрица.Пържа до полуготовност или до готовност.Отдръпвам в страни.
В тенджера със сгорещена мазнина запържвам 2 глави лук,нарязани на ситно.Две червени и 2 зелени пиперки,нарязани на дребно.Малко да омекнат и прибавям 1 средно голям патладжан - обелен и нарязан на кубчета.Бъркам и задушавам до пълното им омекване.Прибавям подправки,като на месото.
Изсипвам месото при зеленчуците и прибавям 2 средни домата - обелени и нарязани на ситно.Може и с повече домати - въпрос на вкус.
Похлупвам и задушавам до изпаряването на водата от зеленчуците,омекването им и до готовност.
Ако зеленчуците са били "сухи" ,може да се добави малко вода.Аз вода не слагам,става ядене със силен аромат и наситен вкус.
Да ви е сладко!

# 10
  • Мнения: 11 747
Салата Капрезе



Това е класическа италианска салата,съвсем проста,но много вкусна,с невероятен аромат.Придържам се към рецептата,без импровизации,за да не се "натрапят" допълнителни аромати и вкусове,които да не ни позволят да се насладим на оригиналните и качества.
Домати,моцарела,босилек,зехтин,сол.
Казват,че с пресен босилек е по-хубаво,но аз никога не съм пробвала.

# 11
  • Мнения: 11 747
Шоколадово сърце



снимката ми не е добра,но не разполагам за момента с по-хубава.Все пак дава някаква представа.
Всъщност това е много лесен десерт,простичък но ефектен особено за повод като Св.Валентин. Simple Smile
бисквити,може с какао,може и без,но аз сложих с какако,мисля че бяха Еверест - натрошавам ги на трохи,като слагам бисквитите между хартия и с точилка или стъклена бутилка натискам и въртя.Към натрошените бисквити добавям масло или маргарин,пудра захар,няколко лъжици конфитюр,аз имах от вишни,но може и друг и омесвам като тесто.Всичко това слагам на око,опитвам дали е достатъчно сладко.
Меся да се получи почти като пластелин от който оформям сърцето в чинийка или друг съд.Слагам в хладилника да стегне.
В това време разтопявам един шоколад на водна баня,прибавям 1-2 лъжици олио и разбърквам добре.Заливам сърцето с шоколада и оставям пак в хладилника да изтине.
Може да се импровизира - да се даде друга форма на сладкиша или пък да му се прибави стафиди или ядки.Може да се залее с бял шоколад и т.н.  Grinning

# 12
  • Мнения: 11 747
Сърце за Св.Валентин



Правя картофено пюре,като варя обелени и нарязани картофи,в подсолена вода.След като хубаво се сварят ги намачква с вилица,добавям масло и малко от водата,в която са се варили (3-4 с.л.),докато са горещи.
Оформям сърце от картофеното пюре,като посредата е празно - сърцето е само рамка.Слагам го направо в йенски съд,за да мога да го запека.Посредата слагам свинско или пилешко месце на късчета,което предварително съм запържила (може варено за по-диетично) до готовност с подправки по желание.Слагам топено сирене на 4-5 бучки (може топено сирене за мазане,може и от триъгълниците).Отгоре настъргвам кашкавал и запичам до зачервяване на кашкавала,като отдолу сиренцето се стопява. Става прекрасно на вкус и ефектно на вид!

# 13
  • Мнения: 11 747
Пъстърва





Два лесни и много бързи начини на приготвяне,а става много вкусно!
Почистена и измита пъстърва се посолява от двете страни,както и от вътре в коремчето.Слагам и черен пипер,пак отвсякъде.За да я направя в тиган,я овалвам в брашно,като може брашното да е пшенично или царевично,за да е по-хрупкава коричката.Добър вариант е и да се смеси 50:50 пшенично и царевично брашно.
Поизтръсква се,да не е полепнало прекалено много брашно по рибата и се слага в сгорещена мазнина.Пържи се от двете страни до зачервяване.

За скара,отново изчистена и измита поръсвам със сол и черен пипер.В коремчето слагам половин връзка магданоз,като махам дръжките.Слагам и 2-3 резена лимон.Наръсвам малко олио или зехтин от двете страни.Пека на силно загрята скара,предварително намазана с мазнина,за да не залепне.Най-добре става ако скарата се намаже с парче сланина или замразена мас.Пече се до зачервяване.

# 14
  • Мнения: 11 747
Зеленчукова супа



Много лека и с невероятен аромат.
3-4 скилиди чесън,1 стрък пресен лук,2-3 малки моркова,1 средноголям картоф,1 неголяма глава целина,2-3 листа целина,1-2 малки пиперки(зелени).
Всичко измито,изчистено и нарязано се слага в тенджера.Слагам вода,да се покрият и малко отгоре.Слагам сол и олио.Вари се до пълното омекване на зеленчуците (да станат доста меки).

# 15
  • Мнения: 11 747
Салата с нахут



Накисва се нахут от предната вечер (около 12 часа да кисне) в повечко вода,понеже я попива и се надува.Хвърля се водата,наливам нова и слагам да кипне.Хвърлям и тази вода.После ври в подсолена вода,докато омекне - около 45мин - 1 час.Оставям да изстине.
Нарязвам краставица, репички,пресен лук и черни маслини.Обърквам ги с нахута.Подправя се със зехтин или олио, лимонов сок,сол.
Би могло да се сложи кисела краставица,вместо прясна,както и стар лук,вместо пресен.Има място за импровизации.

# 16
  • Мнения: 11 747
Хляб с царевично брашно и босилек  bowuu




Точна рецепта не мога да дам.
250мл вода
50мл олио
1 ч.л. сол
10гр жива мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. босилек
брашно бяло : царевично - 70:30
количество на брашното - колкото поеме (400-500гр)
Програмата е бърза на 1-ва (2.17h)
 

Последна редакция: пт, 07 авг 2009, 14:15 от pina

# 17
  • Мнения: 11 747
Немски коледни меденки




брашно - 250гр
мед - 250гр
кр. масло - 65гр
амонячна сода - 5гр
кора от половин лимон - настъргана; счукан карамфил - 1гр;кардамон на прах - 1гр; канела настъргана - 3гр; индийско орехче настъргано - 1/3

Смесва се пресятото брашно с подправките.Загрява се на водна баня маслото и меда на 45 градуса - да не завира.Прибавя се маслото и меда към брашното и набухвателя, разтворен в 2с.л. вода.Омесва се тестото.
Тестото отлежава от 8 до 21 дни на хладно (в хладилника).аз изтърпях само 3 дни
Разточва се на набрашнена повърхност с дебелина 1см и се изрязват фигури.
Аз предпочетох да моделирам малки топчета с ръце.
Пече се в предварително загрята фурна на 200-180 градуса; ако е с вентилатор на 160градуса.Тавата да е намазана с олио.
Пече се около 6 минути.Хубаво е меденките да не са прекалено тънки и да не се препичат.
Могат да се украсят с разтопен шоколад или с белтъчна глазура - 1 белтък, 180-200гр пудра захар.
Аз предпочетох да оставя меденките така, защото ароматът им е прекрасен и не исках да се засенчва от други аромати.
Стават леко хрупкави коричките и меки от вътре.Като престоят малко омекват напълно.

# 18
  • Мнения: 11 747
Макаронена салата



Много лесна и свежа.Макар да не съм голям почитател на майонезените неща, това определено ми допада.Вкуса е лек и приятен.
300гр варено-пушено пилешко филе, нарязано на дребно.Една голяма краставица (прясна, не кисела) обелена и нарязана на ситно.Около 1/3 пакет макарони спирали, сварени.
Всичко се обърква с майонеза.
Аз лично държа на прясната краставица, защото с нея става много свежо и приятно.Съвсем друг би бил вкуса с кисела краставица, но разбира се също става.

# 19
  • Мнения: 11 747
За машина за хляб




Обикновен хляб

за хляб около 700гр.Програма за малък или среден хляб.Най-добре с продължителност около 3 часа за зимата и кратка програма за лятото (около 2 часа)

вода - 150мл
олио - 50мл
яйце - 1бр.
сол - 1к.л.
брашно - 400гр (добавя се ако е необходимо до 500гр - да не маже под бъркалките)
мая - 10гр - жива
захар - 1ч.л.


Обогатен хляб

220мл прясно мляко
40гр кр. масло (предварително разтопено)
1 пак суха мая (или 10-11гр жива)
400-500гр брашно - добавя се, докато спре да маже под бъркалките
1ч.л. сол
1 ч.л. захар

същата програма и условия, като горната рецепта.

Последна редакция: ср, 26 дек 2007, 08:27 от pina

# 20
  • Мнения: 11 747
Плетена пита




1 кофичка кисело мляко
2 яйца - отделям единия жълтък за намазване
2 ч.л. сол
3 с.л. олио
3 с.л. св. мас - размекната
20 гр. жива мая
1 ч.л. захар
брашно колкото поеме - мисля, че около 600-700 гр.

Замесвам в машината, слагам брашно, докато стане на топка и не се маже под бъркалките. Втасва в машината за 40мин. Може и на ръка, но времето за втасване трябва да се увеличи малко. Оформям.
Рзделям тестото на 7 топки. Всяка топка деля на 2 и правя 2 фитила. Слагам фитилите на кръст и с 3-те края плета плитка. Завивам на охлюв, а с 4-я край обикалям охлюва от плитката. Така оформени 7-те топки поставям в тава - 1 в средата, а другите около първата.
Втасва 1 час (зависи стайната температура) и пека. Салагам в тава с диаметър 27см. Пека във вентилаторна фурна. Слагам в загрята до 90-100 градуса фурна и веднага усилвам на 140-150 градуса. Пека за 50 мин. Напръсквам с вода и завивам, да омекне кората.

На тази снимка тестото не изпълни добре тавата и топките стоят отделни. Ако изпълни тавата и се слеят отделните топки се получава питка с вид на сложна плетка. Може топките да са 9 или 11.
Оформянето е подходящо за козунак.


Последна редакция: нд, 10 фев 2008, 20:11 от pina

# 21
  • Мнения: 11 747
Пилешко филе с броколи и сос със синьо сирене



Нарязвам пилешко филе на дребно и намазвам с малко готварска сметана. Слагам да престои в хладилника час-два. Запържвам в тефлонов тиган със съвсем малко мазнина, добавям сол и черен пипер.
Броколи, както е замразено го слагам в тенджера с малко разтопено кр. масло и сол. Захлюпвам с капака и така за 4-5 мин на умерен огън - да омекне без да се кашва, да е леко хрупкаво.
В млък съд стоплям готварска сметана ( около 100мл), леко, няма нужда да завира и слагам синьо сирене, нарязано на ситно. Бъркам, докато се стопи.
Всичко трябва да става едновременно, за да се поднесе топло. Отнема точно 20 мин (без подготовката) и е много вкусно!

# 22
  • Мнения: 11 747
Ябълков пай



ОСНОВА ЗА ПАЙ 
400гр. брашно
200гр.масло
1 яйце
1 ванилия
100гр. пудра захар
омесва се меко тесто, разтила се по дъното и стените на райф (откопчаваща се форма за торта). Пече се в загрята фурна на 190 градуса с вентилатор (без вентилатор около 200-220) за около 15 мин, да порозовее. Ето така трябва да изглежда.

за пълнежа
Ябълки 1 кг.
Кристална захар 100 гр.
Кълцани орехи 50 гр.
Стафиди 50 гр.
Масло 100 гр.
Мед 100 гр.
Обикновени бисквити 1 пакет
Канела
Карамфил на върха на ножа
Настъргана кора на един портокал

Нарязват се ябълките, прибавя се всичко както е дадено по ред, само предварително разтопеното масло с меда, охладени се прибавят накрая. Бисквитите се натрошават на дребно.
така излгежда пълнежа

Разбърква се и се натъпква в предварително изпечена основа. ето така  Пая се изпича на слаба фурна, около 160-180 градуса без вентилатор, само на горен реотан, докато се зачерви.

Въпроси и кометари в ето тази тема

Последна редакция: вт, 26 фев 2008, 15:09 от pina

# 23
  • Мнения: 11 747
Макарони с пилешко и тиквички
по идея на Джейми Оливър, но с моя намеса Simple Smile





за 3 порции
половин пакет макарони (италиански или гръцки) - прави тръбички, но може всяка форма, която ви допада
пилешко филе - 1 пеперуда, обезкостена, около 400гр
1 тиквичка - тънка и млада
2 жълтъка
250мл течна готварска сметана
настърган пармезан (кашкавал) на око
черен пипер
босилек - желателно пресен, ако няма сух

В тиган с мазнина запържвам до готовност пилешкото нарязано на ситно. Добавям нарязаните тиквички да омекнат, но и леко да хрупат. Сол, черен пипер, босилек.
В това време макароните се сваряват в подсолена вода. Варят се толкова време, колкото е посочено на опаковката - да не са преварени! Отцеждат се и се слагат в тигана при месото и тиквичките. Добавя се сос от жълтъците, сметаната и настъргания пармезан. Разбърква се и се готви за около 1-2 минути.

# 24
  • Мнения: 11 747
Свински котлети с картофи и броколи



Свинските котлети се начукват леко. Няма нужда да се изтъняват много, просто леко да се наранаят. Поръсвам от двете страни със сол, черен пипер, мащерка и риган. Слагам в йенски съд с малко олио, съвсем малко вода (може би около 30мл) и 1-2 капачки домашна ракия. Захлупвам и слагам във фруната на 200-220градуса за час и половина или докато се зачерви.

Обелвам картофи и ги нарязвам. Сварявам в подсолена вода. Изцеждам водата, докато са горещи и слагам бучка масло. Разбърквам, така че маслото да се стопи, да обмаже картофите и те леко да се кашнат.

Броколито е замразено. Слагам в тенджера малко вода (около 30-50мл), бучка масло, сол и броколи. Задушавам под капак до готовност. Става бързо.

# 25
  • Мнения: 11 747
Хляб тип италиански




на снимката има 'трохи' защото го рязах топъл, почти горещ. Ако изстине, не се получава така.
Средината става шуплеста и много мека, а коричката тънка и хрупкава. Хлебчето е като 'гъба'. Натискам го и се сплесква до долу, а после се връща обратно - много обичам такива хлябове.

За съжаление, аз все на око, та не мога точна рецепта да дам, но все пак - топла вода 250-300мл. Мая 15гр. Натрошавам я, слага щипка захар и водата. Оставям така 15мин да шупне добре. В купа слага брашно + 2/3 щипки сол. Изливам маяната смес и бъркам с вилица интензивно. Добавям пак брашно, ако е необходимо и бъркам. Трябва да стане като гъста, доста гъста каша, но и много по-меко (рядко) от нормално хлебно тесто. Все се каня да снимам тестото.
Сетих се още един ориентир за гъстотата на тестото - става толкова меко и рядко, че не може да се меси на ръка, лепне ужасно, пък и се разлива. Бъркам с вилица, но е гъсто и ме затруднява, натискам и ме заболява ръката от бъркане. Ей по тия признаци ако може да прецените гъстотата.
 
Оставя се да втаса 1 час на стайна температура. Много се надига, става на огромни шупли, дупки, страхотия е. Изсипвам върху масата, която е обилно поръсена (даже покрита) с брашно. То си е една шупнала каша. Леко сгъвам на 2 на 3 с брашнени ръце - събирам от края към средата кашата, всичко с доста брашно наоколо. Оформям топка - много е мека и бързо я слагам в тенджерка, намазана с мас при мен. Ръся отгоре брашно. Втасва на стайна температура 45-50мин. Пека в загрята на 140-150 градуса фурна за 45-50 мин. Не оставям много да се зачервява.

Добавям снимки
Тестото след замесване и преди втасване трябва да изглежда така.
след първото втасване
изсипвам върху брашно на масата  също  оформено в тенджерката, ще втасва още веднъж

Диаметърът на тенждерката е 20см.

Последна редакция: пт, 15 яну 2010, 08:58 от pina

# 26
  • Мнения: 11 747
Рогчета със сирене  Crazy

Рогчетата на Пина....

Ето оригиналната рецепта:

1кг брашно
20гр мая (за жива става въпрос)
15гр сол
4 яйца
100гр олио
350гр св. мас
25гр захар
250гр сирене

Значи маята се разтваря в малко хладка вода (200мл вода). Там се слага и захарта и се оставя да шупне. Така се влага в тестото и се замесва с останалите продукти. Пак да кажа - маста да е мека, но в твърдо състояние, не чорба. Да се меси на хладно, да не втасва във фурни и хлебопекарни, мазнината излиза!Тестото се замесва с ниска температура - 24 градуса. Едното яйце се отделя за намазване и малко в пълнежа - обърква се със сиренето.
Замесва се тестото и се оставя само 30 мин да се отпуска на стайна температура!  Разделя се на късове, оформя се, поставя се пълнежа. Нареждат се в тави и се оставят за окончателна ферментация за 45 мин. Пак на стайна температура! (това е важно за теста с голямо съдържание на мазнини, защото на топло излизат от тестото!) Намазва се с яйце и се изпича в загрята фурна на 230- 240 градуса (без вентилатор са дадени градусите) за 10 мин.
От това количество стават доста бройки, може с половин доза.

Ето снимка на замесеното тесто
http://images25.snimka.bg/005834850.jpg

Ето ги рогчетата, оформени, но преди втасване
http://images25.snimka.bg/005834856.jpg


Ето ги и готови, опитах се да ги оформя по оригиналния начин, за да подсказват с формата си, за тези, които не са сигурни дали са ги яли






Последна редакция: пт, 07 авг 2009, 14:18 от pina

# 27
  • Мнения: 11 747
Свинско месо с нахут



Нарязвам на кубчета свинско месо от бут. Слагам в загрята мазнина (олио или зехтин, със зехтин става по-ароматно), запържвам до зачервяване със сол, черен пипер, доста червен пипер. Слагам капачка домашна ракия. Пържи се до готовност, ако е жилаво се добавя вода, вари се докато се изпари и остане на мазнина и пак започне да се пържи. Вместо или с водата може да се добави 1 настърган домат.
Нахута се накисва предварително за една нощ или поне 5 часа. Вари се в подсолена вода до омекването му - става бързо (около 40 минути или час, зависи колко е киснат). Изцежда се от водата и се слага при месото.
Изпържвам пипери в олио, осолявам и гарнирам с тях.
Много е вкусно, добър апетит! Simple Smile

# 28
  • Мнения: 11 747
Огретен от тиквички




Настъргвам тиквички на едро ренде. Добавям натрошено сирене, шепа- две галета, едно яйце, олио. Разбърквам, всичко  слагам на око и на вкус. Добавям черен пипер. Слагам в тавичка и пека до зачервяване. Става много леко, приятно и свежо ястие.

# 29
  • Мнения: 11 747
Сьомга с броколи и брюкселско зеле



Котлелт от сьомга намазвам със зехтин, поръсвам леко със сол и босилек. Пека на грил тиган, предварително загрят. По няколко минути от всяка страна, в никакъв случай да не се прегаря. Самата риба е мазна и няма нужда от много мазнина за намазването.
Броколи и брюкселско зеле ползвам замразени - изсипвам в тенджера, слагам сол и кр.масло - 30-40грама, може и повече, на вкус. Слагам на котлон, със затворен капак, разбърквам от време на време. Става бързо, за около 20 минути.

# 30
  • Мнения: 11 747
Патладжан със свинско месо



Патладжана го нарязвам на филии. Слагам в голям съд студена вода и около 50мл оцет. Потапям там патладжана и го оставям да се кисне - поне половин час, но може и до 2 часа. Така му излиза горчивината много успешно, вкуса му после е мек и прекрасен.
Свинското месо - от бут или плешка, нарязвам на късчета. Запържвам с олио, прибавям 1 капачка ракия и малко вода - да се покрие + 1 настърган домат. Оставям да се вари, докато водата се изпари и остане на мазнина и пак се запържи и зачерви. Да е сготвено и да става за ядене.
В тава, намазана с олио, нареждам 1 ред филии патладжан, намазани от двете страни с олио и посолени. Върху тях редя месото и скилиди чесън. Покривам с 1 ред филии патладжани, пак намазани с олио и посолени. Пека, докато патладжана стане готов - не много време.
Сервирам в чиния, подредено като на снимката. Simple Smile

# 31
  • Мнения: 11 747
Ориз и телешко



Телешкото месо (става дума за наистина младо телешко) го нарязвам на късчета, запържвам го и му слагам подправки - сол, червен пипер, черен пипер, 1-2 капачки ракия (много омеква от нея), малко нарязани моркови. Доливам вода, да се покрие и се вари на силен котлон - водата да изври и да остане пак на мазнина, до готовност на месото. Морковите се разваряват, стават на кашица.

Запържвам грах и царевица от замразен пакет, добавям да се запържи ориз, да стане прозрачен. Добавям вода (слагам на 1 чаша ориз - 2 чаши вода, след като изври, опитвам, ако се налага добавям половин чаша вода). Слагам сол, оставям да заври, намалям котлона и захлупвам тенджерата, да ври на бавен огън.
След като е готово, добавям 1 шепа едро натрошени сурови орехи, разбърквам. Пълня в намокрена купичка (докато е топло), притискам леко да се заглади и обръщам в чиния. Става ефектно и вкусно.

# 32
  • Мнения: 11 747
Тирамису



Много лек и приятен десерт. Рецептата, която давам е опит да се приближи максимално до оригинала и е в точните пропорции, които съм приложила за райф (тортена форма) с диаметър около 26,5-27см.
500гр маскарпоне (препоръчаха ми и аз на свой ред препоръчвам Galbani Santa Lucia)
савоярди Balocco - 36 броя (не се ползват всички)
4 големи яйца
150гр пудра захар
близо 300мл подсладено силно кафе
120мл ликьор Айриш крийм (по оригинална рецепта трябва да е марсала, може ром, коняк)
Сварявам кафето и оставям да изстине до стайна температура. Разделям яйцата на белтъци и жълтъци, като внимавам при белтъците да не попада никаква част от жълтъка. Яйцата трябва да са добре охладени. Разбивам жълтъците с част от захарта, докато станат на пухкава маса и увеличат обема си неколкократно. С чисти бъркалки и сухи, на миксера разбивам белтъците с останалата захар, докато станат на твърд сняг.
Слагам маскарпонето при жълтъците и бъркам с миксера на най- ниска степен за около 5 секунди с прекъсвания, за да се размеси и хомогенезира, но да не се втечни. Прибавям белтъците и леко разбърквам с дървена или пластмасова шпатула.
В кафето слагам ликьора. Топя всяка бишкота в кафеената смес и редя на първи ред. Отгоре леко нанасям крема. Редя втори ред бишкоти, топнати за секунда в кафеената смес и отново мажа с останалия крем.
Престоява 12 или 24 часа в хладилник. Преди сервиране се ръси с фино, горчиво какао. Може да се украси с шоколадови стърготини - отгоре или отстрани.
Сервира се с лъжица. Да ви е сладко!  Heart Eyes

 

Последна редакция: чт, 26 ное 2009, 10:02 от pina

# 33
  • Мнения: 11 747
Мохито




С нещо трябва да си кажем и Наздраве!  Grinning
Коктейлът е лек, свеж и определено летен, а сега е зима, но през зимните месеци най- ме вдъхновяват летните неща! Simple Smile  Името му се изписва Mojito, идва от африканска дума 'мохо', която означава магия, а мохито е един вид 'магийка'. Любим на Хемингуей, но при него с двойна доза ром!
Ето моя вариант:
50мл бял ром, желателно висококачествен, но без никакви добавени аромати!
счукан стрък мента
1-2 резена лайм (не и лимон, аромата се получава различен)
лед, който слагам над ментата и лайма, за да ги държи долу, да не изплуват
и допълвам чашата със спрайт (чашата да е голяма).

# 34
  • Мнения: 11 747
Пълнени пипери с пилешко и патладжан



Пилешко бяло месо, нарязвам на малки късчета и запържвам в тефлонов тиган (може и без мазнина) със сол. Патладжана го обелвам и нарязвам също на кубчета (накисвам предварително в студена вода и оцет, за да се махне горчивината) и отделно запържвам със сол.
Големи пипери пълня с размесените месца и кубчета патладжан. Слагам в тавичка, наливам малко вода на дъното и пека до зачервяване - около час, до час и половина. Става вкусно и леко ядене.

Последна редакция: сб, 20 дек 2008, 16:36 от pina

# 35
  • Мнения: 11 747
Фалшив пататник
по Дюкански



1 малка тиквичка настъргана на едро ренде
2с.л. с голям връх извара
2 големи яйца ( може и с едно яйце, става по- наситен вкус на тиквичка)
сол, черен пипер, босилек и мащерка по желание
разбърквам и пека в тефлонов тиган без мазнина. Обръщам с помощта на 2 чинии, като захлюпвам едната върху тигана, обръщам. После в другата чиния обръщам и накрая в тигана, отново.
Върви му да е зачервено препечено, но е въпрос и на вкус.
Ако няма да е диетично се пържи с олио, става много добре  Peace

# 36
  • Мнения: 11 747
Предястие с праскови и сирена



праскови от компот, белени, в лек сироп
извара, безсолна около 200гр
синьо сирене - около 100гр
орехи - ядки от около 10 ореха

Пасирам изварата добре, става като крема сирене, но е безсолно. Прибавям синьото сирене и пасирам също. Добре размесвам. Прибавям счуканите орехови ядки (не смлени, счукани), разбърквам. Правя топчета и слагам върху прасковите. Много лек и приятен вкус се получава от това съчетание.
Може да се аранжира върху или със краставица, добре си пасва  Peace

# 37
  • Мнения: 11 747
Рецептата е китайска, от северен Китай. Получих я от моя близка китайка. Сервира се обичайно за вечеря.

Тофу хъдзъ




Бок чой (или китайско зеле)
Тофу (твърдо)
Свинска кайма
Чесън
Джинджифил
Соев сос
Черен пипер
Царевично нишесте
Яйце
Пилешки бульон на прах
Щипка захар

Омесва се каймата с яйцето, черен пипер, сол, ако не е солена, захар, соев сос, джинджифил накълцан на ситно, бульон на прах. Тофуто се реже на филийки с дебелина 1см. Всяка филийка се реже на две. Маже се едната половина на филийката с кайма и се прихлупва с другата половина, става като сандвич. Пържи се в горещо олио до зачервяване. Вади се и се отцежда.
В същата мазнина се запържва бързо и за малко (да омекне) бок чой (китайското зеле). Вади се и се отцежда.
Отлива се малко олио, оставя се малко в тигана. Запържва се леко, ситно нарязан чесън. Изсипва се смес от – 2 с.л. нишесте, черен пипер, тъмен соев сос, бульон на прах, 100-150мл вода. Бърка се интензивно. Ако стане много гъст се добавя вода.

Аз за първи път ям тофу и пържено китайско зеле, тук май на салата го правят хората. Във възторг съм, особено от китайското зеле  Simple Smile



Последна редакция: вт, 02 юни 2009, 20:22 от pina

# 38
  • Мнения: 11 747
Лингуини с бекон и моркови



и още веднъж

Лингуини или друга паста - талятеле, фетучини и др. - италиански или гръцки - половин пакет
около 200гр бекон
2 моркова
200-250мл готварска сметана
2 жълтъка
пармезан/кашкавал настърган, около 1 чаша

Пастата се сварява във вряща, подсолена вода, за толкова време, колкото е оказано на пакета. Отцежда се. В това време в тиган се запържва нарязания бекон до хрупкавост, добавят се нарязаните моркови - да омекнат, но и леко да хрупат. Слага се пастата в тигана, при готовите бекон и моркови. Добавя се сос от двата жълтъка, сметаната и пармезана. Бърка се и се готви за около 1-2 минути. Сервира се веднага - голяма вкусотия!  Grinning

# 39
  • Мнения: 11 747
Макарони
проста рецепта, за ценители  Simple Smile



За 1 порция
1/4 пакет макарони (гръцки или италиански)
1 жълтък
3с.л. кисело мляко - ако са почти равни! Ако е пълна, с връх - 1с.л.
олио
1к.ч. настърган кашкавал
Макароните се сваряват в подсолена, силно вряща вода. Варят се толкова време, колкото е оказано на опаковката. На моята пишеше 13-15 минути, аз варих 13 минути. Отцеждат се от водата. В тиган, със сгорещено олио (малко) се изспиват сварените макарони и се запържват на силен огън за около 1-2 минути. Изсипва се при тях сос, който е направен от жълтъка, малко олио, кисело мляко и кашкавала. Бърка се и се готви 1 минута. Изсипва се в чиния.
Има страхотен аромат от запържването на макароните и е много вкусно с този сос!  eat

Последна редакция: вт, 11 авг 2009, 08:46 от pina

# 40
  • Мнения: 11 747
Пица на плоча



Трябва да имате плоча (камък за пица). Аз нямам такъв и не можах да намеря друг, по- подходящ камък, затова пекох на мраморна плоча.
Замесва се тесто от брашно, вода, мая и сол. Най- добре е да не се обогатява тестото с мляко, яйца или каквото и друго да е. Така е най- семпло, но и най- вкусно. Оставя се да втаса добре (Времето зависи според сезона - стайната температура. Може би 50мин). Разстилам на тънко, може да се разточи с точилка, после да се дооформи с пръсти. Слагам на дъска или друга удобна плоска повърхност, която съм наръсила с брашно леко. Намазвам с доматен сос или заквасена сметана - аз правя и от двата вида пица. Нареждам бекон, моцарела, ръся пармезан, босилек (риган), наръсвам зехтин.
През това време, за около 30мин, плочата се загрява във фурната на 250градуса. Трябва да е много гореща. Отварям фурната и бързо изсухлям суровата пица върху плочата (пренасям я с дъската и от нея изсухлям на плочата). Пече се 10 минути. Вадя я отново посредством дъска, дървена пекарска лопата или подобно, което е удобно за целта.
Ако няма никаква плоча, може да се ползва голяма тава - плоска, която се загрява предварително във фурната (тя ще се загрее по- бързо от плочата, но поне 10-15 мин трябват - фурната да се изключи (да загасне лампичката), за да е достигнала зададената температура)

# 41
  • Мнения: 11 747
Poulet Roti a la Normande
по Джулия Чайлд!  Simple Smile

 


Вземаме едно цяло пиле и го посоляваме от вътре. Пълним го, като подготвяме плънката така
Пилешки воденички, сърца и дробчета, 1 с.л. масло, олио. Запържваме воденичките в горещо масло и олио (на бавен огън) за 2 мин. Добавяме сърцата и дробчетата с арпаджик или нарязан обикновен лук, разбъркваме, задушаваме за още 2мин. , да останат леко розови отвътре.
В купа подготвяме 1/4 ч.ч. едри трохи от бял хляб
2 с.л. крема сирене
1 с.л. меко масло
2 с.л. кълцан магданоз
1/8 с.л. мащерка
1/8 с.л. сол
щипка пипер

Разбъркваме дреболиите и всичко това добре. Пълним пилето (аз здравата го натъпках и натисках да влезе повече). Зашиваме дупката (аз ползвах 3 клечки за зъби, може и с исгла и конец). Намазваме пилето обилно с меко масло.
Печем пилето, салагаме 1 с.л. мазнина в съда (аз сложих и малко вода, че имаше нужда  Thinking ).
Около 10 мин преди да стане готово, вадим и мажем пилето с 2-3 с.л. сметана. Връщаме да се пече. Повтаряме процедурата 2-3 пъти.

Сос
4 с.л. пилешки или телешки бульон (ползвах от кубче, ама не ми харесва. Добре е да си е истински бульон!)
3-4 с.л. сметана
сол и пипер
няколко капки лимонов сок
Слагаме бульона в съда, в който се е пекло пилето. Разбиваме енергично за 2-3мин. Добавяме сметаната и лимоновия сок. Поливаме по лъжица сос върху порция.

За гарнитура е подходящо картофи, гъби или малък лук.
Подходящи вина
Бяло Burgundy, бяло Graves, червено Bordeaux-Medoc

# 42
  • Мнения: 11 747
Сиропиран тиквеник



За малка тавичка - 31см х 20см.

700гр настъргана тиква
7 кори (кори Белла фини, ползвах аз)
канела, захар, олио

Намазвам тавичката с олио. Една кора сгъвам на две и поставям на дъното. Взимам друга кора, напръсквам с олио (около 1 с.л.) и отгоре залепям друга кора. Ръся щедро канела, около 3-4 с.л., с връх, настъргана тиква, 2 с.л. захар, напръсквам с олио. Навивам на руло и поставям в тавичката. Същото с другите кори. Стават 3 дебели рула и запълват тавичката. Нарязвам напречно.
Пека на 160 градуса с вентилатор за 50мин.
В това време варя сироп от 150мл вода и захар - 1 чаша от 150мл. Оставям го да заври и махам от котлона.
Опечения тиквеник, още топъл, но не напълно горещ, заливам със студения сироп. Трябва да се изчака 5 часа, за да поеме тиквеника добре!  Не става като баклава - не е чак толкова сладко, и не чак толков сиропирано. Става страшнп вкусен и сочен тиквеник, топи се в устата  Crazy

* нареждането в тавата съм взаимствала от тиквеника на Селма

# 43
  • Мнения: 11 747
Баница с готови кори




За малка тавичка с размер 31см х 20см, ползвам 7 броя кори 'фини' на Бела. Ако е в по- голяма тава продуктите трябва да се увеличат пропорционално.
В купа разбивам 2 големи яйца, натрошавам сирене (на око), слагам 3-4 големи лъжици, с връх, кисело мляко и голяма щипка сода за хляб. Изчаквам да шупне. Слагам 3-4 лъжици, с връх, брашно - да се получи смес като каша. Всичко се разбърква.
Тавата намазвам с олио.
Всеки лист (поотделно) наръсвам с малко олио. Наръсвам равномерно с пълнежа и навивам на руло. Слагам в тавичката и така, докато свършат листите. Отгоре напръсквам пак с малко олио и намазвам с останалата част от сместа за пълнежа - остава около 2 с.л. Хубаво е да има мазнина, да не става суха баницата, но не е добре да се прекалява.
Пека на около 160градуса с вентилатор за около 35-40минути - да се зачерви. Не е добре да се пече на много силна фурна и да се изпича по- бързо, за да не остане сурова отвътре.
Листите стават хрупкави, а пълнежа е пухкав и сочен.

# 44
  • Мнения: 11 747
Пилешки късчета със зелен боб, моркови и чесън




Пилешко месо от филе се нарязва на дребни късчета. Слага се в сгорещен тефлонов тиган с малко мазнина. Добавя се сол и черен пипер. Запържват се до готовност, ако месото не е много става напълно готово за 20мин, ако е повече може да отнеме повече време.
В тенджерка със загрята мазнина, слагам замразен зелен боб. Запържва се за около 3-4мин, после слагам капака, за да се задуши. След около 10мин добавям 2-3-4 скилидки чесън, нарязани на няколко парченца. Добавям нарязаните моркови, на тях им трябва не повече от 7-8мин, за да се задушат, но да останат свежи и хрупкави. Подправям със сол и черен пипер. Зеленчуците стават готови за 20мин, от началото до края.
Готовото месо изсипвам в тенджерката при зеленчуците, разбърквам и покривам с капака за 1-2мин, да се задушат заедно и да поемат аромат.
Много вкусно и диетично!

# 45
  • Мнения: 11 747
Чийз кейк с вишни




За съд с основа 18,5см диаметър.
за основата:
60гр кр. масло (немско, не българско)
110гр брашно
50гр пудра захар
ванилия - 1бр на прах или няколко капки течна
1 жълтък

Маслото се размеква и се омесва тесто от всички продукти. Трябва да стане гладко, нелепнещо, стегнато, меко. Ако лепне, добавя се малко брашно.
Разстила се по дъното на съда, равномерно. Пече се в добре загрята фурна, на 190*, ако е с вентилатор; без вентилатор на 220*. Пече се до порозовяване, да не става много тъмно, защото се препича. Става бързо, да се следи, за около 15мин.

Приготвя се крем по рецептата на Лабрекс - 1 пакетче крема сирене, 1 кофичка заквасена сметана от 400гр (Данон), и пакет крем Оле на Д-р Йоткер Ванилия, пудра захар на вкус - не повече от 1/3 чаша. Не е хубаво да става много сладко, защото и другите неща са доста сладки. Разбива се с миксер, като се смесват крема сиренето, заквасената сметана и крема, както е на прах, от пакетчето.

Крема става много твърд и лесно се нанася върху основата (трябва да е изстинала) и се оформя като дебел пласт. Добре е да престои така 4-5 часа, да поеме. Преди сервиране се гарнира отгоре със сладко от вишни - вишните страхотно се комбинират с вкуса на този крем!

От тази доза излизат 8 малки парчета, но доста добре засищат. Голяма вкусотия е!  Laughing

Последна редакция: нд, 28 мар 2010, 08:31 от pina

# 46
  • Мнения: 11 747
Кифлички с масло и пълнеж от сирене



20гр мая за хляб
щипка захар
250мл вода
50гр кр. масло
30мл зехтин
1 ч.л. сол
4,5 чаши (от по 150мл) брашно, от които 3,5 чаши брашно за пици на Divella (продава се в Метро) и 1 чаша Semola di grano duro – не се продава в България, може да се замести с пшеничен грис.
майонеза за намазване

Разтварям маята в топлата вода, с щипката захар. Маслото се разтапя и заедно с всички останали продукти се омесва тесто. Аз меся в машината за хляб. Ако тестото ме меко и лепне - добавя се малко брашно. Тя омесва тестото за 30мин и после 1 час втасва. Ако втасва на стайна температура зимно време, ще отнеме повече. Трябва да удвои обема си, дори повече.
После оформям кифлички по стандартния начин, пълнежа при мен беше натрошено сирене. Отново втасват за 40мин на стайна температура (при мен ранна пролет и в стаята беше хладно; ако е топло време, трябва да се съобрази). Пека на загрята фурна на 170* с вентилатор; без вентилатор - 200*. За около 20мин се изпичат.
Преди печене намазвам с майонеза.

# 47
  • Мнения: 11 747
Мнооооого шоколадов кекс




280 гр. масло
250 гр. захар
1 бр. ванилия
4 бр. яйца
1 щипка сол
230/250, а може и 300 гр. шоколад, зависи от апетита ви
400 гр. брашно
1 пакетче бакпулвер
150 мл. мляко

Маслото, захарта, ванилията, жълтъците и солта се разбиват много добре. Разтопеният на водна баня шоколад се прибавя към сместа. Брашното и бакпулверът се разбъркват и, редувайки се с млякото, се прибавят също към шоколадовата смес. Накрая се добавят и белтъците, разбити на сняг.
Пече се на 180 градуса, 50 мин. Може да се украси в шоколадова глазура или по друг начин с шоколад.

Рецептата е публикувана от cherrygabo  в ето тази тема

# 48
  • Мнения: 11 747
Спагети с доматен сос, маслини и чесън





Спагети - половин пакет (Барила или други италиански)
доматено пюре (ползвах Philicon, защото харесвам неговия вкус) - 300мл
обезкостени маслини - 100гр
кашкавал (пармезан) - 80гр
зехтин
половин скилида чесън - на ситно
Това е за 2 порции.

Спагетите се варят в подсолена, вряща вода, за толкова минути, колкото е описано на опаковката. Предварително сгъстявам доматеното пюре на бавен огън, прибавям малко зехтин. Спагетите се отцеждат и се слагат в тиган със загрят зехтин и се запържват за 1мин. Добавям нарязаните маслини и чесъна, после добавям и доматеното пюре, бъркам. Както е на котлона и все още се запържва, добавям настъргания кашкавал и бъркам. Сервирам.
Много лека, вкусна и приятна рецепта!  Simple Smile

# 49
  • Мнения: 11 747
Шоколадов сладкиш с майонеза


Нужните продукти са:

1ч.ч. майонеза - 1 опаковка от 200 г.
1 ч.ч. вода
2 ч.ч. брашно
5 с.л. натурално какао
1 ч.ч. захар
2 ч.л. (1 п. от 10 г) бакпулвер
ванилия (по желание)

За глазурата - шоколад и масло в съотношение 2:1. Аз използвах 200 г. шоколадов кувертюр със 100 г. масло.

В купа разбъркайте сухите съставки и добавете към тях майонезата и водата. Не е нужно да ползвате миксер, разбъркват се много лесно и с вилица.
Изсипете в намаслена и посипана с брашно форма (аз ползвах силиконова кръгла форма диаметър 27 см., така че изсипах сместа директно в нея)
Печете 25 мин в загрята на 180 г С фурна. Пробвайте с клечка, но имайте предвид, че сладкишът трябва да остане сочен.
Забележка - ако решите да правите малки кексчета, времето за печене се редуцира на 15 - 20 мин., а температурата - на 160г С.

За да приготвите глазурата, най-напред разтопете на водна баня или в МВ шоколада и след това добавете маслото. Разбъркайте добре, до получаването на гладка смес.

След изпичане, извадете сладкишът да изтине. Поставете в чиния за сервиране и покрийте с глазурата.

Рецептата е публикувана от sladka hapka  в ето тази тема.

Ето моите варианти



Първият вариант е по рецептата, единствената разлика е, че съм добавила и малко олио в глазурата, освен маслото.

Втория вариант е с крема на Лабрекс:
Крема за сладкиша: 1 пакетче крема сирене, 1 голяма кофичка заквасена сметана (използвам Мегле), 1 крем без варене Оле на Йоткер Ванилия и 1 ч.ч. пудра захар (аз слагам 3/4 ч.ч.) - всичкото това се разбива с миксер до гладък крем.

Третия вариант е с шоколадов мус, по моя рецепта:
200мл течна, растителна, сладкарска сметана
200мл готварска, животинска сметана
50мл вода
1 пакет крем Оле шоколад
1/3 есенция ром - течна
малко пудра захар на вкус
Разбивам с миксер. За 1 минута става доста гъсто.

# 50
  • Мнения: 11 747
Кифлички с кашкавал



250мл прясно мляко
70мл олио
12гр жива мая
1 ч.л. сол
4 чаши (от 150мл) брашно тип 450 (може и тип 500)

Пускам машината на програма 'месене на тесто' - 30мин меси и 1ч втасва. Може на ръка, но втасва пак толкова време, ако е топло, ако е хладно време или стая - повече - да удвои обема си.
Оформям, като разделям тестото на 2 топки. Всяка топка разточвам на кръг и режа на 8 парчета (като торта), слагам пълнеж и навивам. Пълнежа е от 200гр кашкавал - настърган и 1 белтък.
Оформените кифли втасват 40мин. Пека в предварително загрята фурна на 180*, до зачервяване - около 15мин. Предварително намазвам с разбит жълтък, с малко вода.

Формата леко се разлива, не стават толкова стегнати, както горната рецепта, тъй като това тесто е по- меко и по- малко маслено. Масленото тесто остава с по- добре изразена форма. Тези стават по- меки, вкусни са.  Peace

# 51
  • Мнения: 11 747
Домашна, ръчно приготвена паста - талятели




За всяка порция се пада по 1 яйце. Аз правих 2 порции.
2 яйца
2 с.л. зехтин
щипка сол
Semola di Grano duro

Замесва се твърдо тесто, да не лепне. Точа с точилка, тъй като нямам машина за точене на домашна паста. Ръся със гриса, да не залепва. Трябва да стане тънко, като дебелината на купешките талятеле, но да не е прекалено тънко, като кори за баница, в никакъв случай.
Варят се в подсолена, вряща вода за 4мин, ако се поизсуши за около 1час; ако се вари веднага след точенето - 3,5мин.

Сос от камембер и маасдам

150гр камембер
70гр маасдам
100мл готварска смeтана (желателно животинска)
2 жълтъка
Сирената се настъргват на ренде, смесват се със сметаната и жълтъците и се разбъркват. Затоплям на много слаб котлон, за да се поразтопят и бъркам. Когато се свари пастата, изцеждам я и я сипвам в съда при соса от сирената. Бъркам добре да се размеси. В случая съм подправила с малко нарязан, суров спанак. Сипвам по чиниите и наръсвам зехтин отгоре.

Много мек и приятен вкус има соса, страхотна комбинация с паста!  Crazy

Снимка, как точа пастата



Сварена и подправена само с кр. масло



Източника на моето вдъхновение, обучение и възторг - Джейми Оливър!  Grinning

Jamie at Home - Homemade Egg Tagliatelle


Отново домашна, прясна паста, с песто Дженовезе

Последна редакция: пт, 30 апр 2010, 08:46 от pina

# 52
  • Мнения: 11 747
Фокача с крема сирене, зехтин и босилек




300мл топла вода
12-15гр жива мая
щипка захар
1 ч.л. сол
брашно - 3 и 1/3 ч.ч. брашно ( от 150мл чаши)

Натрошената мая се посипва със захарта и водата. Разбърква се и се оставя да шупне за около 15мин. Омесва се с брашното и солта до рядко тесто - почти като каша. Бърка се с вилица или друго. Оставя се да втасва - 1 час и 20мин, но беше хладна стаята. Трябва да се следи, да утрои обема си. На стайна температура поне 1 час и 10мин.
Загрявам фурната на 220-230 градуса с вентилатор и с тавата вътре. Хубаво да се загрее, поне 15мин да рабори. Вадя тавата, както е гореща (фурната затварям, за да не изстива). Изсипвам втасалото тесто в тавата (то е доста меко и рядко и се разлива). Наръсвам крема сиренето отгоре, на парченца (1 пакет), наръсвам зехтин обилно, наръсвам сух босилек. Слагам във фурната да се пече за около 15мин.
Оставя се да изстине, става много вкусно, ароматно от зехтина и босилека и много пирятно с крема сиренцето.

# 53
  • Мнения: 11 747
Домашни бонбони - банан в шоколад



Съвсем просто е, но става много, много вкусно и дори ефектно. Купувам шоколад на Clever, тъй като е по- евтин, а е хубав на вкус. Аз обичам млечен шоколад. Стопявам го на водна баня, добавям мъничко кр. масло - става лъскав и разреждам с 1-2 с.л. олио. Режа парченца банан, около 2см дебелина, избирам го да не е презрял, за да не е твърде мек. Потапям в шоколад и слагам върху пекарска хартия. Накрая ги държа на студено да се стегнат. Малко е пипкаво, но няма нищо сложно.

# 54
  • Мнения: 11 747
Меден чийз кейк

 

За основата
1 пакет бисквити Еверест 220гр (ползвах с орех)
100гр кр. масло
1 ч.л. с връх мед (беше захаросан и загребах в лъжичката с връх)

Бисквитите ги натрошавам на ситно, като брашно стават. Може да се смелят с блендер или пасатор, става добре и с чук за месо. Маслото с меда се разтопяват на водна баня. Смесват се нещата и се омесва като тесто. Първоначално не става като тесто, а стои на трохи, но като се поохлади, с натиск се получава като тесто.
За тези малки кейкчета ползвам малка чаша. Натъпквам от сместа на дъното, после и по стените. Охлаждам във фризера за около 2-3мин и после обръщам и то изпадва. Може да се наложи да му се помогне малко, подбутвам с нож, потупвам. Ако има някакви формички - силиконови или други, за мъфини или тарталети, ще са много удобни за тази цел.

За крема
3 пакетчета крема сирене - по 125гр, Clever ползвах, защото е по- слабо солено.
1 кофичка заквасена сметана - малка - 200гр
20гр кр. масло
100гр мед
1/3 ч.ч. пудра захар

Разбивам крема сиренето с миксер. Разтопявам меда на водна баня (беше захаросан, умишлено купих такъв, за да имам гаранция, че е истински) и маслото. Добавям ги към крема сиренето и разбивам с миксера. Добавям заквасената сметана, отново разбивам. Добавям пудрата захар (количеството е хубаво да е на вкус). Става пухкав крем.
Готовите основи пълня с крема, с помощта на пош и шприц, но може и с лъжица.
Украсата е от карамелизирана захар. Намазвам плота или някакъв плосък съд с олио. Леко намазан трябва да е. Изливам с лъжица горената захар и докато е леко топла дърпам с ръка. Могат да се оформят различни форми. Трябва да се работи бързо, защото много бързо стяга.

За по- лесно оформяне може основата да се постави на дъното на десертни купички или чаши, отгоре крема и евентуално карамелизирана захар за украса. По- голямата част от дозата направих така, а малките кейкчета само за идеята  Simple Smile

Последна редакция: ср, 28 апр 2010, 19:33 от pina

# 55
  • Мнения: 11 747
Пелмени/равиоли
по неоригинална рецепта (по моя рецепта)




Замесвам тесто като за домашна паста - 1 яйце на порция/човек; 1 щипка сол; 1 с.л. зехтин. Брашно - колкото поеме за твърдо тесто. Брашното е фин грис, италиански - Semola di Grano Duro, Divella. Продава се в Метро и Пикадили.

Разточвам по- тънко, отколкото за талятеле, но не чак като за баница. Изрязвам кръгчета с помощта на чаша. Слагам плънка във всяко (кайма, овкусена с подправки - черен пипер, мащерка, сол). Оформям мидички.
Сварявам във вряща, подсолена вода, за около 6-7мин. Отцеждам водата и връщам в горещата тенджера с бучка кр. масло. Захлупвам и бъркам с въртеливи движения, да се стопи маслото и да обмаже пелмените. Сервирам в 1ч.л. заквасена сметана. Може с малко оцет, вместо сметана, а може и само с масло.

 



# 56
  • Мнения: 11 747
Фарфале с червен боб и прошуто



Фарфале около 250гр
прошуто около 150-200гр
червен боб от консерва - 400гр (може и да се свари в къщи, но не е удобно за една шепа боб)

Сварявам фарфалето в подсолена вода, за толкова минути, колкото е указано на пакета. Изсипвам в силно вряща вода.
Както е сварено изсипвам при него боба от консервата, заедно с водата и оставям за около 30 секунди. Идеята е боба да се стопли. После отцеждам водата и изсипвам фарфалето, заедно с боба в тиган, в който вече е загрят зехтин. Запържвам за около 1мин. бъркам непрекъснато. Прошутото съм накъсала предварително и го смесвам с останалото, когато вече е отстранено от котлона. Сервирам веднага.

# 57
  • Мнения: 11 747
Кокосово разкошество

 

Десерта е с много подчертан кокосов вкус. Не е лек, но пък е страхотен на вкус!  Crazy

Блата е инспириран от Шоколадовия сладкиш с майонеза на Сладка хапка. Ето рецептата за него:

1 опаковка трапезна майонеза 200гр
1 ч.ч. вода
2 ч.ч. брашно
1,5 ч.ч. захар - кристална
1 пак бакпулвер - 10гр
ванилия - половин капсула
кокосови стърготини - 50-70гр. По- добре е да са пълномаслени, имат по- силен аромат и вкус. В Карфур продават много хубав кокос, има пълномаслен и обезмаслен, а най- хубавото е, че има възможност да се опита, преди да се купи.

Смесват се първо сухите съставки, после се добавя майонезата и водата и се разбърква (всичко с вилица). Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 28мин.

Крема се прави от 500гр маскарпоне (ползвала съм Галбани Санта Лучия и Гранароло, мога да препоръчам тези марки), пудра захар на вкус - разбърква се с вилица, не миксер, за да не се втечнява маскарпонето. Добавям 100гр кокос - пълномаслен. Крема става гъст, ароматен и изключително вкусен.
Нанасям крема върху изстиналия блат, получава се дебеличък слой и заглаждам с нож. Оставям за 10-20мин в хладилник да се охлади и постегне. Заливам с разтопен шоколад на водна баня - 100-200гр (според желанието колко дебела да е заливката), разреждам с около 20гр кр. масло и 2-3 с.л. олио. Може и повече олио, да има подходяща гъстота за заливане.
Съхранявам в хладилник, но да е покрит сладкиша, за да не съхне. Хубаво е да престои поне 3-4 часа, защото си поема и става по- вкусен. Крема с шоколадовата заливка се получава като Баунти, но смея да твърдя, че е по- хубаво!

# 58
  • Мнения: 11 747
Закуска/пърленка на тиган



Омесвам обикновено хлебно тесто - брашно, вода, мая и сол. Би могло да бъде от 500гр брашно, 5-10гр мая, 1 ч.л. сол и вода, колкото да се омеси брашното. Може и малко по- друго съотношение или количество.
Може да се омеси от вечерта и да се остави да втасва в хладилника, за около 12 часа е готово (ако е силен хладилника). Може и на стайна температура, ако е лято втасва бързо - час/час и половина.
От готовото втасало тесто късам парче и овалвам в брашно (то е меко и лепнещо). Разточвам на тънко, върху силно набрашнен плот. На половината кора наръсвам парченца кр. масло и натрошено сирене (не в прекалено количество). В това време загрявам сух, тефлонов тиган - трябва да е добре загрят. Сгъвам кората на две, така че плънката да остане покрита, натискам с пръсти в краищата, да залепне. Слагам в тигана. Изпича се бързо, трябва да се следи. Обръщам от другата страна, а върху изпечената страна наръсвам малко олио. После и върху другата страна, щом е изпечена.
Става приятна, бърза закуска, а би могло и да бъде хлебче, към обяда.

# 59
  • Мнения: 11 747
Фламкухен

От Елзас - на френски tarte flambe, на немски - flammkuchen.



Тестото е като за пица, в моя случай - брашно, вода, мая и сол. Втасва за около час и половина, с едно премесване посредата, кратко, за около минута, максимум.
Върху добре набрашнен плот - разточвам на доста тънко. В моя случай тестото дойде много, аз изрязах краищата, но пак беше доста голям листа, като за фурната, затова малко подгънах краищата. Така изглежда по- дебело, но не е. Друг път не правя така, но пък тези хрупкави крайчета, които се получават са ми много приятни.
Мажа със сметана - готварска сметана, животинска, с висок процент масленост. Ако няма животинска - заквасена сметана. Поръсвам нарязан бекон. Отгоре доста нарязан лук, който предварително леко съм позапържила в тефлонов тиган (почти сух), колкото да поомекне и да се раздели на люспи. Наръсвам черен пипер.
Пека в силна фурна, където тавата се е загряла заедно с фурната. Слагам фламкухена директно върху горещата тава, така имитирам пещ. Пренасям с приспособление (нямам дървена лопата, но всичко наподобяващо става. Да е тънко и широко), наръсено е с доста брашно, може малко грис и така не залепва и успявам да го изхлузя върху тавата, във фурната. Така пека и пици, резултата е много добър!

# 60
  • Мнения: 11 747
Брускети



Лесни и бързи филийки, но много вкусни.
Нарязвам на филийки франзела и запичам на предварително сгорещен тефлонов тиган, в който съм сложила парче кр. масло, което се е разтопило и сгорещило вече. Така филийката хем се напоява с масло, хем се запича и добива хрупкава коричка. Вадя и докато е гореща натърквам скилидка чесън, оставя съвсем лек аромат. Гарнирам по няколко начина - с маслинова паста от зелени маслини (тъй като киселеят и стои добре като вкусово съчетание); прошуто; моцарела, която е нарязана на малки кубчета, подправена със сол, сух босилек и зехтин и добре разбъркана.

# 61
  • Мнения: 11 747
Салата с круша




Много лесна и бърза, с интересен и свеж вкус, нетрадиционен, но приятен.
Обелено и нарязано на ивици цвекло, настъргани моркови - подправям със сол, зехтин и оцет и разбърквам добре. В чинията украсявам с тънки резени круша, поръсвам със счукани орехи и отново подправям с малко зехтин.

# 62
  • Мнения: 11 747
Пирог със сирене
солен кекс с майонеза, сирене и пресен-зелен лук





100гр. твърдо сирене
3 яйца
200гр майонеза (една опаковка от пластмасовите кутийки - трапезна)
1 чаша брашно (чаша от 250мл)
1 пак. бакпулвер или 1,5 ч.л. сода бикарбонат (цяло пакетче бакпулвер може и малко много да дойде)
1/2 ч.л. сол
1/4 ч.л. черен пипер
накълцан зелен лук

С миксер разбиваме яйцата, майонезата, брашното добавяме на порции, солта и пипера. Добавяме натрошеното сирене и нарязания лук, разбъркваме добре с лъжица. Изсипваме във форма (аз в тенджерка с диаметър 20-21см.) , която е намазана с мазнина (аз покрих с хартия за печене и не съм мазала). Печем в предварително загрята фурна на 160* с вентилатор (без вентилатор 180*) за около 40-42мин. Проверяваме с клечка, ако излезе суха - готово е.

източник - тук

# 63
  • Мнения: 11 747
Козуначена торта 'Пастичера'




Използвах готов козунак от едни Хасковски козунаци, които се продават пакетирани в Била - предполагам са популярни. Избрах модел с шоколад, но може и натурален или със стафиди - въпрос на вкус.
Крема е крема Пастичера, който е познат, традиционен сладкарски крем, от години популярен и в България под различни имена и в различни рецепти. За тази торта го направих по тази рецепта и в това количество:

6 жълтъка
110гр кристална захар
90гр брашно
750мл прясно мляко
есенция ванилия - 2/3 капсула на д-р Йоткер
30гр кр. масло

В дълбока тенджера слагам жълтъците и захарта и бия с миксер 2-3 минути - да се получи гъста кремообразна маса. Добавям брашното на порции и продължавам биенето. Малко по малко наливам млякото и бъркам. Накрая добавям ванилията.
Вари се на среден огън, като се бърка непрекъснато с дървена лопатка. Вари се, докато се сгъсти и започне да ври - получават се балончета. Хубаво е да поври минута - две, но да се бърка добре и да се намали или изключи котлона. След изключване на котлона да се продължи бъркането, защото от топлината пак е възможно да загори.
Докато е още топло добавям кр. масло и бъркам да се разтопи. Може с миксер, може и само с лопатката, с интензивни движения, за да се получи гладка и пухкава кремообразна маса. Всичко отнема около 30мин.
Докато крема е още доста топъл - режа козунака на филии, с дебелина около 2см. В стъклена купа покривам с пекарска хартия (или фолио - полиетиленово, алуминиево - каквото има) и намазвам с един слой от крема. Върху крема редя плътно филиите козунак, допълвам с парченца, за да не остава дупка. После пак крем и пак козунак. Стават 3 слоя, завършвам с крем. През цялото време слагам крем обилно, за да излиза и отстрани и покрая на тортата също да има крем.
Оставям така да изстине. После слагам в найлонова торба и в хладилника за 24 часа, да поеме крема. Обръща се съвсем лесно върху поднос, хартията се отделя също много лесно.
Разтапям на водна баня 1 шоколад - може да не е голям, а 60гр примерно. С него напръсквам обилно тортата. Ако е 100гр шоколад може и цялата да се залее с шоколада, но ми се стори по- ефектно да прозира отдолу крема.

Тортата става лека, ужасно вкусна, има аромата на домашен крем. За зимните празници е просто идеална!

# 64
  • Мнения: 11 747
Шоколадови бонбони 'Амарето'



бисквити Еверест - 1 пакет (аз взех от тези с орех)
пудра захар - 50гр (може и малко повече, ако предпочитате да е по- сладко)
натурално какао - 2 с.л.
ликьор Амарето - 50-70мл (аз сложих 100мл, защото обичам да се усеща силно алкохолния аромат, но това не е по всеки вкус или ако ще ядат и деца)
кр. масло - 50гр

Бисквитите ги натрошавам на ситно, почти на брашно да станат, с помощта на дървен чук за месо. Може и с друго средство - уред/приспособление. При тях слагам пудрата захар, като минавам през сито. Добавям какаото, също минава през сито. Разбърквам добре, да стане хомогенна смес. Добавям ликьора и пак добре разбърквам.
В тенджерка разтопявам кравето масло на котлона - да се разтопи напълно. Дърпам от котлона и изсипвам в тенджерката по- рано подготвената смес. Разбърквам добре, да се получи такава смес



Докато е леко топла и мека, оформям топчета, с ръце. Могат да се оставят така, както са си



или да се поръсят с малко пудра захар или какао, или и двете



Може и да се разтопи шоколад на водна баня и да се топнат в него, после да се охладят - ще се получи добър вид и вкус.

# 65
  • Мнения: 11 747
Сирена пита



Просто, селско ядене, за закуска, от добруджанския край.

Замесва се тесто от 150мл хладка вода, щипка сол и брашно, да стане меко тесто, на пипане да е като меката част на ухото. В тава се разстопява около една чаша свинска мас (чаша пак от 150мл може да бъде). Тестото се разстила в тавата, върху разтопената мас. Върху него се слага натрошено сирене, пак една чаша.



Сгъва се, така че сиренето да остане вътре.



Омесва се добре, докато поеме цялата мазнина и се размеси със сиренето. Става меко и лепкаво тесто. Разпределя се по дъното на тавата, с дебелина около 1см.



Пече се в добре загрята на 200* ( с вентилатор ) фурна, за около 20 мин. Пече се до леко порозовяване, в никакъв случай не трябва да се зачервява по- сериозно, тъй като става като коричка сухар и не е приятно за ядене. Леко порозовяло е също хрупкаво и приятно.

# 66
  • Мнения: 11 747
Гъбена супа





За 4 порции:

400гр гъби (култивирана печурка)
1бр голям морков
30гр кр. масло
сол и черен пипер на вкус
1 с.л. брашно (може и две)
1 с.л. животинска готварска сметана (не е задължителна)

Много бърза и проста супа. Гъбите се нарязват на сравнително малки парчета. Морковите на ситно. Слагат се в тенджера с маслото и се задушават при затворен капак. Самите гъби пускат доста вода. Когато вече са омекнали и плуват в собствения си сос се добавят сол и черен пипер. Добавя се 700мл вода. Докато супата заври отново в купичка разбърквам брашното с много малко студена вода и хубаво разбивам с вилица, за да няма бучки. Добавям от горещия бульон на супата по 1-2 лъжици и продължавам разбиването. Така докато станат 10-12 лъжици добавения бульон, през това време супата е завряла и изсипвам кашата в тенджерата при супата, разбърквам. Изключвам котлона и добавям сметаната, която също е хубаво да се размие с малко вода, за да не остане на цяло парче (аз ползвам гъста сметана).

# 67
  • Мнения: 11 747
Задушени моркови за гарнитура




Моркови се нарязват с помощта на белачка (за картофи, краставици) на ленти. Би могло да се нарежат на ивици или кръгчета. В тенджера се слага кр. масло ( за около 500гр моркови - 20гр масло) и се включва на среден котлон да се разтопи. Слагат се морковите с щипка сол и щипка захар (захарта е важна!). Добавя се 2-3 с.л. вода. Задушават се на затворен капак за 3-4 минути, като от време на време се разбъркват. Могат да се сервират с пресен, ситно нарязан магданоз.
Остават хрупкави, но омекнали, ароматни от маслото и вкусни от захарта. Не сладнят, захарта само подчертава вкуса на моркова.

Общи условия

Активация на акаунт