Гражданска инициатива на осиновени и осиновители

• 49 527
  • 434
  •   1
Отговори
# 105
К.димитрова, така е и обяснимо.
Няма как да усетиш проблемите на хората, ако не си потопен в тях.

И аз, ако живеех в модерна сграда с мраморни стълбища, съседите ми са преуспели бизнесмени и политици, излизам от входа и влизам в току-що измита, скъпа кола, може би щях да да недоумявам: Ми да ядат пасти като нямат хляб!

Загубили са връзката с хората тези личности.
Дори и да предположим, че не е въпрос на други характеристики...

Писмата пазим ли си? Пазим си ги.
Хайде пак!
Ще променим само предложенията на финала като ги заменим с новите, макар че в момента дискутираме някои промени по тях.

Това са хора, които минават конкретна школа, преди да навлязат в политиката. Фигури като Джулиани са рядко изключение.
Те ни третират като стадо, и ние така ще подхождаме към тях Ще им повтаряме до когато трябва. Методично и с търпение.

Това е игра на нерви. Който, докогато издържи. А те разчитат именно на това - да не издържим.

# 106
Най-накрая ми стигна времето да напиша отговора, който получих от НОИ.
Г-жо,
Запознах се внимателно с писмото Ви, получено в Националния Осигурителен Институт на 18,10.2007 с вх. № ....от същата дата.
Съпричастен съм към болката, с която излагате проблемите, съпътстващи както изоставените деца, така и хората, които желаят да ги осиновят. Подкрепям предложенията Ви за открита дискусия по въпроси, които ще поставят родителите-осиновители. Уверявам ви, че съобразно своята компетентност НОИ има готовност да се включи в такава дискусия.
Управител Й. Христосков.

Това е добре.

# 107
Дар, права си. Давайте да пращаме писмата отново. Да променим финала, да решим кога и да действаме. Предният път реагира само Душана Здравкова. Може този път още един заспал да се събуди, знам ли. Камбаните са за д абъдат бити и да възвестяват не само раждане и смърт, а и революции.
Предлагам датата 21 ноември - Ден на християнското семейство!

# 108
Предлагам датата 21 ноември - Ден на християнското семейство!

newsm10

# 109
Аз ще ги пратя отново. Ако трябва и за Коледа ще ги пратя. Н 21 ако сме още в болницата ще им ги пратя като излезем. Някои може ли да пусне по вестниците нещо за тези писма? Да е някакво обръщение" към хората, които ги получават и изтриват.
Мен ме затрудни заглавието на писмото. Няма ли да е добре да има някакво общо заглавие, за да се досетят поне, че сме някаква масовка. И дори и да ги изтриват да им мине през ум, че е нещо организирано.

# 110
Идеята на Калина за вестниците не е никак лоша  newsm78
Хайде да помислим къде бихме могли да пробием - та дори да е само 5 реда "дописка" - дали да е в централните вестници, или из цялата страна? Thinking

# 111
Ами не е лошо. Но вчера мата ми се обади да ми каже за една статия във в. Труд - мисля 16-та страница... Ако има начин намерете го... Там споменават някои основни точки в новия СК, касаеща осиновяванията и има една особено притеснителна - цитира се нещо адски неясно относно възможността на родителите (билогическите) да обжалват, след завършена процедура по осиновяване...
Ако не е грешка, звучи направо страшно...

# 112
Дар, не съм чела статията и ще изкажа мнение като непрофесионалист, но правото на обжалване и сега го има. То, по принцип е регламентирано в други нормативни актове - процесуални кодекси или правилници за прилагане. Тези седем дни след делото са именно за това - да се жалят , кой каквото има да обжалва.
Надявам се онези умните глави да не сътворят пак някоя боза, качамак или там какъвто бълвоч ви идва на ум. Нали съм болен оптимист.  Hug

# 113
manja_66, аз "завършена процедура по осиновяване" го тълкувам като - след издаване на съдебно решение. А то се издава именно седем дни след датата на делото, нали така? Тоест... ще имат право да обжалват след издаване на съдебно решение???

# 114
  • Враца
Не знам доколко може да се разчита на това, но лятото правихме консултация с адвокат за това какви права имаме като кандидат осиновители.
Тогава точно става въпрос, че има случаи, в  които биологичните родители не дават разрешение още на делото детето да бъде осиновено. Има случаи, в които съда зачита това, има и случаи в които има осиновяване, но след това билогичните родители обжалват, а детето май е при осиновителите и в един момент може да им бъде отнето. Имало и случай, в който след като билогочните родители не се съгласяват кандидат-осиновителите се отказват в съда.

Имам молба-питане: искам да изпратя писмо, но след като отказахме детето не мога да пиша, че при нас процедурата е бавна, затова може ли да изпратя нечие друго писмо? Embarassed Rolling Eyes

# 115
wa_wa, писмата ни не обединяват, защото с тях казваме само: процедурата е бавна. Пишем за всеки един проблем и спънка, който е повлиял на живота на едно дете и още няколко души около него.
Спомням си колко ясно ми каза лятото, че имаш притеснения, сигурна съм, че това е било отразено и в доклада. Значи някой пак си е свършил работата през пръсти. Кому беше нужно да рискуват мира на детето и вашият, пък макар и отдолу да е имало най-добри намерения?
Ако имаш сили - напиши го. Ако не... ще намерим изход.

# 116
  • Враца
Проблемът е, че социалните ми казаха, че ще ни бъдат предлагани всякакви деца, защото трябва да се намерят родители за тях, а не дете за нас и напълно ги разбирам и съответно не мога да ги виня за нарушаването на нашия съ ссъпруга ни мир. Това, че даден кандидат-осиновител е по-емоционален и има някакви очаквания си е негов проблем

Просто морално не се чувствам добре да пиша личното писмо, а искам да участвам в изпращането на писмата.

# 117
Не искам да те разубеждавам, така да бъде.
Но мира на детето тогава къде е? С какво се различава от процедурата преди 2003?

Нали затова бе приет новия закон за закрила на детето? Нали затова до скоро спорихме - възможността да се посочат някакви критерии, нали би трябвало да спомогнат за по-доброто на детето. Очаквания, макар и неосъзнати - имаме всички. Преодоляването на някои от тях са въпрос на време. Адаптация има не само от страна на детето. Една жена, която става майка за месец или за няколко дни и после трябва едновременно да роди в себе си емоция, инстинкти и да създаде връзка с едно непознато за нея същество, също е процес, в който нещата не са така романтични.

По тази логика, изобщо трябва да отпадне всякаква възможност да се посочват някакви "предпочитания".

Истината е, че именно, здравословното състояние е едно от най-тежките решения, пред които един човек може да се изправи. То е свързано не само с емоционалната и морална сила на индивида, но и с нещо много по-прозаично: Мога ли да подсигуря необходимите средства и време на това дете? Видяхме на колко помощ разчитат родителите на тези деца от държавата...

Що касае писмото ти - достатъчно е да напишеш: Като гражданин на РБългария и бъдещ осиновител, подкрепям (или: настоявам да обърнете внимание на) изложените по-долу предложения като израз на желанието ми за реална промяна на настоящия модел специализирани институции и максимално бързите мерки по деинституционализацията на децата. (Нещо от сорта).

# 118
някой знае ли дали статията от Труд може да бъде намерена в Интернет?

# 119
Не съм запознат чак толкова в детайли, но след подадена нотариално заверена декларация за отказ от родителски права ( каквито трябва да имат всички деца, записани в регистъра по осиновяванията) и от двамата родители (ако са известни) и мине дело, на което съда постановява (разрешава) пълно осиновяване и в срока за обжалване не постъпи нищо, практически няма връщане назад.

Всъщност има. Трябва да се докаже, че предоставената в съда декларация е фалшива. Нещо, което според мен е невъзможно, защото доколкото знам на тази декларация освен на родителя има подпис и на нотариуса и задължително на социален работник.

Но както ви казах съм дилетант. Ако има някой спец да даде пояснения:) И съм сигурен, че даже и да имя някаква възможност са я направили непоносимо трудна.

Общи условия

Активация на акаунт