Първо искам да ви благодаря за цялата информация и споделения опит тук. Научих много, но и доста детайли все още ми липсват. В момента съм в самото начало и събирам необходимите документи.
Имам един въпрос към тези от вас, които вече са минали по този път - кога казахте на работодателя си, че кандидатствате за осиновяване? Още при подаването на документите, след като бяхте одобрени или чак когато вече се срещнахте с детето и решихте да осиновите?
Не успях да намеря законово изискване работодателят да бъде уведомен, но все си мисля, че в някакъв момент е редно да бъдем коректни и лоялни към него.
Доколкото разбирам, чакането след одобрението и вписването продължава с години и през това време човек дори може да си е сменил работата. Мисля си, че споделянето толкова предварително, донякъде ще ме постави в по-уязвима позиция. Например при евентуални бъдещи съкращения или свиване на бизнеса, работодателят вече ще знае, че в някакъв момент ще се наложи да отсъствам за по-дълъг период и се притеснявам дали това би могло да повлияе на решения за освобождаване или съкращения.
Ще ми е полезно да разбера как сте постъпили и какво е мнението ви от личен опит