Проблеми при изплащането на болнични листове от НОИ

• 101 459
  • 527
  •   1
Отговори
# 240
вноските се внасят, след като се изплатят възнагражденията
миналия месец имаше забавяне на заплатите в нашата фирма /някаква кокона забравила да прати на Крафт фактурата за заплатите/ и за това ми забавиха и внасянето на болничния /болничния е от 10.12, преведоха заплатите на 23.01, при все че в договора ни пише до 20 число на месеца и болничния ми е внесен на  26.01/

# 241
вноските се внасят, след като се изплатят възнагражденията
миналия месец имаше забавяне на заплатите в нашата фирма /някаква кокона забравила да прати на Крафт фактурата за заплатите/ и за това ми забавиха и внасянето на болничния /болничния е от 10.12, преведоха заплатите на 23.01, при все че в договора ни пише до 20 число на месеца и болничния ми е внесен на  26.01/

Миличка, ти даже и да внесеш вноските, не можеш да подадеш информацията в НАП, без да са изплатени заплатите...
Нали точно това е инфото в декларациите, които подаваш - колко работни дни има, кога са изплатени заплатите и т.н.

# 242
  • софия
да ви се похваля,на 23.01.09 г. е подаден болничният ми в НОИ (45 дни преди раждане от 15.12. до 28.01.) и днес 05.02.09г. имам превод.така,че не винаги трябва да чакаш 15 работни дни да ти го изплатят.УРА!

# 243
По тая логика осигуровките, които внасях всеки месец трябваше и те да се появят чак след месец, но не беше така- всеки месец аз като им ги дам до 10 число, тя ги внасяше на 20 и аз на около 25 най- късно ги виждах като са се появили вече - като отчетени,че съм осигурена за месеца- но например за януари внасям февруари, никога не внасям за текущия месец. Те ми казват,че не може януари за януари, а само за предния??????????????

Сигурно звуча много объркано??? Embarassed
Нещо не те разбирам...
Къде да се "появят" след месец ???
newsm78
И нали това ти казвам - внася се този месец за предходния...

Да, явно това е така (мислех ,че може да ме лъжат във фирмата- че се плаща само за предходния месец), но наистина нашата счет. внася на 20 число (вуйчо ни казва- а той има счетов. фирма ,че те си внзсят на което си искат число- всяка фирма си има определено число)- та мисълта ми беше, всеки месец до сега като съм си внасяла парите за осигуровки и на 25-26 число ги виждам вече в сайта, дори видях  и последните от които би трябвало да ми зависи изплащането на болничния-т.е. до края на мин година  (до декември )имам осигуровките (виждат се на справка в сайта)...... но пък нямало данни (това ми го каза случител на Ной) за внесени болнични за мен в НОЙ.

Ох, измъчих те много !! Ама съм мнго объркана и не мога да схвана къде е грешката.

# 244
Ще ти го кажа пак:
това, че са ти внесли осигуровки, не означава, че са подали правилно данни...
Осигуровките и данните са две различни неща...
Даже и да са ти внесли осигуровките, но ако няма подадени данни, пари няма да вземеш...
Сега разбра ли ме ?
Може пък да не мога да ти обясня правилно...
  Thinking

# 245
Аз те разбрах, но човека който познавам в Ной ми каза , че ако има каквато и да било грешка пак ще има инфо- а такова въобще липсва. Но няма значение- явно те просто ще ми подадат по-късно документите и ще си получа по-късно парите Cry Cry

Мерси за отделеното време и търпението.  bouquet

# 246
Аз те разбрах, но човека който познавам в Ной ми каза , че ако има каквато и да било грешка пак ще има инфо- а такова въобще липсва....
Няма да има никакво инфо...
Когато данните са грешни системата ги отхвърля, връщат всичко на счетоводителят и той трябва да преработи данните отново...
Какво инфо да има, без документи ???
Лично на мен ми се случи  N брой пъти и вече ми писна по 100 пъти да се връщам, та им ги нося на хартиен носител, ама това е друга тема....
  Mr. Green

# 247
Ами ще питам във фирмата, но сигурно пак нещо ще ме ментосат.
А за датите, дето говорихме по-надоло току що разбрах,че за фирми като нашата (понеже ние сме с по-различен д-р) се внасят документите и парите между 10 и 20 число на месеца (и естесвено нашата кокона ги внася на 20, що да си дава зор да е по-рано).........ох, дълга и широка стана, но май схванах какъв е проблема и всъщност тр да си чакам парите към края на месеца. Sad

# 248
НОИ умишлено бави с месеци плащанията на болничните,за да печели от лихвите.За миналата година от НОИ са платени 400 милиона лева за болнични.Това значи по близо 35 млн. за месец.Лихвата на 35млн. за един месец престой в банката е около 300 хиляди лева.Дали тези пари не отиват в джобовете на шефовете на НОИ и на социалното министерство,или в черната каса на партията-закрилница?

# 249
Сигорно ви е втръснало от такива като мен,но ще си кажа и за мойте болнични... имам болни4ни,както следват-от 20.11.08-27.11.08,след това от 27.11.08-27.12.08.Другите са ми от 27.12.08-04.01.09 и последния от 04.01.09 до 15.02.09! И нищо не сам полу4ила.Ходих до НОИ,казаха ми 4е с4етоводителката ми не била подпълнила някаква декларация1,после тя ми се обади 4е е оправила вси4ко,бе6е 26.01!Кога да ги 4акам тия прословути болнични иколко са нямма си и на идея.Някой ако знае горе долу и му се разправя ще се радвам да ми пише,ако не здраве да е!
Лек ден  Hug

# 250
Ходих до НОИ,казаха ми 4е с4етоводителката ми не била подпълнила някаква декларация1,после тя ми се обади 4е е оправила вси4ко,бе6е 26.01!Кога да ги 4акам тия прословути болнични.....
Ами щом на 26 Януари ти е казала, че всичко е готово, значи броиш 15 работни дни и чакаш да получиш парички... Peace

# 251
  • В полите на Пирин планина
Сигорно ви е втръснало от такива като мен,но ще си кажа и за мойте болнични... имам болни4ни,както следват-от 20.11.08-27.11.08,след това от 27.11.08-27.12.08.Другите са ми от 27.12.08-04.01.09 и последния от 04.01.09 до 15.02.09! И нищо не сам полу4ила.Ходих до НОИ,казаха ми 4е с4етоводителката ми не била подпълнила някаква декларация1,после тя ми се обади 4е е оправила вси4ко,бе6е 26.01!Кога да ги 4акам тия прословути болнични иколко са нямма си и на идея.Някой ако знае горе долу и му се разправя ще се радвам да ми пише,ако не здраве да е!
Лек ден  Hug

Декларация обр. 1 е на практика информацията, която дава работодателят за това на какви доходи си осигурена, за да може НОИ да ти изчисли обезщетението. Ако я няма тази информация не изчисляват и не изплащат обезщетения. Ако счетоводителката наистина е предала тези данни, то вече трябва да получиш плащане - някъде около 7-8 раб. дни след представяне на данните обикновено правят превод.

# 252
  • В полите на Пирин планина
Ходих до НОИ,казаха ми 4е с4етоводителката ми не била подпълнила някаква декларация1,после тя ми се обади 4е е оправила вси4ко,бе6е 26.01!Кога да ги 4акам тия прословути болнични.....
Ами щом на 26 Януари ти е казала, че всичко е готово, значи броиш 15 работни дни и чакаш да получиш парички... Peace

Би трябвало и по-рано, ако болничните листове са били представени в срок, а се чака само информацията за обр. 1.

# 253

Би трябвало и по-рано, ако болничните листове са били представени в срок, а се чака само информацията за обр. 1.
Нали ти казах колко пъти ме връщаха и колко пъти се обаждах в НОИ.....
Винаги казват 15 работни дни...
Иначе би било хубаво, ако й ги преведат по-рано, да...
Peace

# 254
Лек ден  Hug

Здравей. Реших аз да пиша, че имах същите преживявания. Пари за половин август си ги получих през ноември...И отново се оказа, че проблемът не е в НОИ. Те имат 15 дневен срок, до колкото ми е известно от получаване на коректните док-ти. Значи смятай 15 дни от 26 януари...Само не знам дали са календарни или работни. Според мен се разправяй с вашата счетоводителка или каквато й е там позицията. Тя може да подаде Декларацията след изтичане на календарния месец. Например за болничния 20.11.08-27.11.08, би могла да подаде декларацията до средата на декември и ти до към края на декември, началото на януари да си получиш дължимото. Аман от такива, дето ги мързи да работят... ooooh! Аз излизам в майчинство скоро и ме е страх да си помисля какво може да се случи.

Ей, докато пиша и други активни дами са се включили.  Wink И аз мисля, че е възможно от НОИ да се справят по-бързичко. До колкото помня, при мен дойдоха малко по-рано. Но пак се начаках де...

Общи условия

Активация на акаунт