Александрия - Врата на Египет - 8

• 40 871
  • 345
  •   1
Отговори
# 165
А това бастунче, с което играят, как се нарича? Използва ли се често или е моментно хрумване, макар да нямаше вид на такова.

# 166
Леле, Ноя, как издържа 4 4аса  Shocked
Я кажи какво хапнахте. Ливанската кухня се с4ита за най_добрата от арабските (поне за вкуса на европейците). 

Последна редакция: пт, 09 ное 2007, 13:26 от gioia

# 167
Да се обадя аз,като най-компетентна! ooooh!
Има си традиционен танц с бастунче.Не е моментно хрумване.Има също така танц със сабя,със змия,с воал, със свещник на главата.

# 168
Да се обадя аз,като най-компетентна! ooooh!
Има си традиционен танц с бастунче.Не е моментно хрумване.Има също така танц със сабя,със змия,с воал, със свещник на главата.

аз глед в тунис с делви на главата, в на4алото по4ват с 1 после ги ка4ват една върху друга, баШ майсторката най_много ги ка4и .....

ето неЩо такова...

# 169
Здравейте милички  Hug.
Сватенце, какво стана миличка?!?! Днес сядам пред компа и какво да видяяяя..... няма кафенце  newsm78  Cry. Защо така??? С тези бутилчици да не си отказала кафето  Twisted Evil или когато gioia обеща да ни води на кръчма в Тунис, ти реши да пропуснеш закуските  Mr. Green???
Иначе и в Египет един от традиционните танци е с бастунче, но не съм сигурна дали не е само за мъжете  newsm78.

# 170
Пак съм аз  Mr. Green.
Сега проверих за танците с бастунчето. И жените танцуват с такива неща. В Египет танца се нарича GHAWAZEE.

Между другото попаднах и на тази информация, че по данните от ежегодния доклад за плажен туризъм в Африка, представени от Еколигическата Програма към ООН – Unep, Египет е обявен за абсолютен лидер в областта. Южна Африка изостава с малко, а на трето масто се нарежда Мароко, следван от Тунис. Изпълнителният директор на програмата е изказал предположение, че туризмът може да помогне за възраждането на континента Африка. В момента това е най-бързо развиващият се сектор и се очаква в бъдеще да носи все по-големи приходи.

# 171
Привет на цялата компания!!!
Ели,аз пак въртя суча и все край Кайро се връщам Heart Eyes.Днес докато си сърфирах се сетих,че не споменали някои от символите на града.

Цитаделата в Кайро и  Алабастровата  джамия

Фустад - ядрото, около което се е разраснал съвременният Кайро - е основан в началото на ислямския период от Абу Абдалах Амр ибн ал-Ас, построил на това място дворец и джамия. Два века след това Амехмед ибн Тулун решил, че този дворец е твърде тесен за администрацията и за голямата му свита и през 872 г. построил нов дворец в подножието на хълма, върху който е издигната цитаделата. Цялата околност разпределил между своите офицери и придворни. Така се образувал кварталът Ал-Катаей. От 876 до 879 г. по образец на багдадските джамии той построил най-голямата джамия в Кайро, която носи неговото име. В 971 г. след успешното завземане на Египет от фатимидите военачалникът Жаухар основал за халиф Фатимид ал-Муиз на север град, заобиколен със стена. Когато халифът пристигнал, за да го провъзгласи за столица на династията, градът бил наречен с днешното му име Ал-Кахира ("Победителят"). Средновековният Кайро достигнал своя апогей през мамелюкската епоха. В средата на XIV в. наброявал половин милион жители и станал най-големият тогава град на Земята. Цитаделата е единственото възвишение, което се издига на 70 м височина между Нил и Мукатамските хълмове. От общо 60 000 джамии в Египет 3000 се намират в Кайро. Най-старата датира от 641 г. и се нарича Амр ибн ал-Ас.Цитаделата е построена около 1170 г. от основателя на Аюбитската династия Ал-Насър Салах ал-Дин ал-Аюб, когото европейците за удобство нарекли Саладин. Крепостта никога не е била нападана от външни врагове, но е превземана от съперническите клонове на короната вътре в страната. Който я владеел, имал възможност да контролира целия град. Чак след построяването на джамията на султан Хасан покривът й станал отлично място за обстрел и Цитаделата била застрашена. Това наложило новопостроената джамия и до днес да има военна охрана. През XVI в. Цитаделата била превзета от турците чрез предателство и в нея се установила резиденцията на пашата. По-късно по същия начин тя била предадена за две години в ръцете на Наполеон. След него за кратко време тук били англичаните, докато на сцената се появил Мохамед Али, син на албански търговец, който основал последната династия на Египет. През 1830 г. Мохамед Али поръчал на истанбулския архитект Юсуф Бошнак прочутата Алабастрова джамия в Цитаделата по модела на турската Йени. По форма тя е типична османска култова сграда с големи кубета и е с най-високото минаре, извисяващо се на 82 м от земята. До единадесетия си метър джамията е облицована с алабастър. Вътре се намира гробът на Мохамед Али, по който са изписани позлатени надписи.

# 172
ОЛЕ писарките!/фараонки/
гледам много танцувално!
дори на диагоналне мога да ви изчета!
Да не ме забравите мен, само да напомня за себе си!
Сами много ревнува от компютъра и няма как да седна дори!А и ремонт правим в къщи! #Crazy
Прегръдки и целувки на всички!
И HAPPY DIWALY!!!

Последна редакция: сб, 10 ное 2007, 17:34 от um_sami

# 173
Креми, така са децата  Wink. И Рая доста често ми напомня за себе си като седна на компа, но поне тя е голяма и мога набързо да й принтирам няколко принцески да оцветява  Mr. Green.
Галенце, щом си казала, да се върнем в Кайро. Няма лошо  Hug. Мерси за инфото за Цитаделата и Алабастровата джамия. Наистина не сме споменавали тези монументи  newsm78.
Като спомена за Алабастровата джамия обаче, се сетих, че четох за каменните блокове, с които са строени пирамидите в Гиза. Предполага се, че са използвани синтетични камъни - геополимери, според Френски и Американски учени. Съставът на камъните в пирамидите е много по-сложен от този на камъните в кариерите в Тура и Маади, откъдето се смята, че са били ползвани строителни елементи за гробниците. Може това да е причината да се запазят през годините  newsm78.

# 174
Привет, фараончета Heart Eyes,

Здравейте милички  Hug.
Сватенце, какво стана миличка?!?! Днес сядам пред компа и какво да видяяяя..... няма кафенце  newsm78  Cry. Защо така??? С тези бутилчици да не си отказала кафето  Twisted Evil или когато gioia обеща да ни води на кръчма в Тунис, ти реши да пропуснеш закуските  Mr. Green???

Ели, днес нямах време за кафе, не се спрях цял ден, но времето беше ползотворно уплътнено.  Heart Eyes  Закуски не слагам, специалността ми е кафе само. Mr. Green Gioia не е лошо да побърза с кръчмата,  ще й върнем жеста с един танц с бастунче (делвата не сме я усъвършенствали Laughing) и ливански специалитети.

Я кажи какво хапнахте. Ливанската кухня се с4ита за най_добрата от арабските (поне за вкуса на европейците). 

Сервират многобройни предястия и салатки, могат да напълнят масата с двадесетина купички, следват други вкусотии и на края основното, което в случая беше морска храна на грил, или месо  под формата на различни пикантерии. Яденето беше много и съответсваше на 4-часовата програма. Grinning

Гале, мерси за новата информация, много интересно е всичко, което изнамираш. Hug

Катето, къде изчезна? Twisted Evil Това девойче само с номинации живее. Mr. Green

Креми, алхамдулила, че се появи най-после. Grinning

Дидка много запразни нещо и се отдаде на активен мързел. Twisted Evil

# 175
Ей голям съм заплес.Хубаво,че празника е няколко дни,че да се поместя и аз с честитката си.
Дидка и Лила  happy diwali !!!Всичко добро за вас и за семействата ви!!!
Ноичка,предполагам че Катюша и Пина сега са на танци и след това ще ги чака ме с включване. Hug
Сега едно връткане от мен

# 176
  • Варна, а по празниците в Ямбол
Аз съм тук, завърнала се след танци-манци!!!! Whistling
Очаквам Сега и Пина да се включи, да каже как е било сефтето!!!!  Mr. Green...Да ви кажа много й завидях за ЕГИПЕТСКАТА кърпа!!!!!!!!!!!!! Mr. Green
Галенце, мерси а поздрава.. една две години може и да им стгна нивото на Колежките от Видеото!!!

# 177
Ееее, Галенце, с тези танци ми взимаш здравето значи  Crazy  Joy. Аз да не съм на вашите години, че ме връткаш така  Mr. Green.

Ели, днес нямах време за кафе, не се спрях цял ден, но времето беше ползотворно уплътнено.  Heart Eyes  Закуски не слагам, специалността ми е кафе само. Mr. Green
То и аз закуски не ям, но кафенцето ти го уважавам всеки ден  Mr. Green. Много ме поблазни ливанския ви ресторант, така че дай Боже трябва да го повториш този път с мен  Hug.

Галенце, мерси а поздрава.. една две години може и да им стгна нивото на Колежките от Видеото!!![/i]
... но само ако Галето ти подари и Египетска кърпа  Twisted Evil. Гале, не се ослушвай  Joy.

# 178
  • София
gorjiana, мерси за поздрава  Hug ,а ето от мен един оригинален дервиш, който се въртеше като пумпал половин час  Shocked

Като спомена за Алабастровата джамия обаче, се сетих, че четох за каменните блокове, с които са строени пирамидите в Гиза. Предполага се, че са използвани синтетични камъни - геополимери, според Френски и Американски учени. Съставът на камъните в пирамидите е много по-сложен от този на камъните в кариерите в Тура и Маади, откъдето се смята, че са били ползвани строителни елементи за гробниците. Може това да е причината да се запазят през годините  newsm78.

Каква интересна информация, а откъде ли са ги намерили тези геополимери? Ами Сфинкса нали е издялан от една скала   newsm78 ? Тези пирамиди няма да ги разгадаят още сума ти години.Аз пък четох , че има галерии ,които още не са разучени  Thinking

# 179
Ееее, Галенце, с тези танци ми взимаш здравето значи  Crazy  Joy. Аз да не съм на вашите години, че ме връткаш така  Mr. Green.
Галенце, мерси а поздрава.. една две години може и да им стгна нивото на Колежките от Видеото!!!
... но само ако Галето ти подари и Египетска кърпа  Twisted Evil. Гале, не се ослушвай  Joy.

А ,Ели сега да си ги няма ме такива.Може да не сме на едни години ама това акъл,мераци,творчески изяви са ни едно към едно.Пък Катето ще я уредим с кърпа,ама ти ще трябва да помагаш за пазарлъка,че аз съм гола вода.

Общи условия

Активация на акаунт