Александрия - Врата на Египет - 8

• 40 831
  • 345
  •   1
Отговори
# 210
Значи е било опасно да си оближеш устните?!Какви жертви само в името на красотата...

# 211
Здравейте, девойки Hug.
Днес, след цял ден нерви покрай нета, чак сега се появявам  #Cussing out. Но поне ми го оправиха бързо  Twisted Evil.

А връщайки се на скарабейте,кажете те съществуват ли сега?
За това не съм много сигурна  newsm78. Никога не съм виждала, но ще попитам  Mr. Green. А филма "Мумията" много ми харесва, но само първата част  newsm10 /от там научих за "Книгата на Мъртвите"  Twisted Evil/. Втората е малко посредствена.

Ноичка, честито за бтв-то. За антената и сигурно, че трябва да е по-голяма, но ми трябват и името на сателита и честотата на вълните /нещо такова беше  newsm78/. Не знам дали с Араб Сат, Хотбърд или Найл Сат ще можем да го хванем  Thinking. Но здраве да е. Ще измислим нещо.

Ели, Гале.. като енциклопедии сте!! 
Катенце, защо "като"??? Ние сме си цели енциклопедии  Mr. Green  Joy. Няма да ти казвам, че разказваме от лични спомени, защото сигурно няма да ми повярваш  Joy  hahaha.

Значи е било опасно да си оближеш устните?!Какви жертви само в името на красотата...
pina, хората нали са казали: "Трай бабо за хубост"  Twisted Evil  Laughing. Виж, още тогава е важала тази поговорка  Twisted Evil. /Между другото честито за новия ти аватар   bouquet. Тази мома не вярвам да е египтянка  Wink./

Галенце, мерси за интересното инфо за Стъпаловидната пирамида, както и за парфюмите и червилата  Hug.

Вчера нали започнах да говоря за гримовете, та нека сега си продължа, а и да допълня малко информацията на Галето.

Грим
Мъжете и жените от елита подсилвали външността си с различни козметики: масла, парфюми и гримове за очите и лицата. И двата пола са носели грим, най-често подчертаващ техните клепачи с черен молив. Когато са се гримирали са използвали огледала като нас днес.
Египтяните са използвали минерални оцветители за да произвеждат грим. Малахит се е стривал върху каменна палитра, за да направят очни бои. Нанасяни са с пръсти или специални моливи, направени от дърво, слонова кост или камък . Тези очни бои са подчертавали очите и са ги предпазвали от силното слънце. По времето на Старото Кралство, зелен малахит на прах бил поставян под очите. /Галето каза вече за червилата  Twisted Evil/. Масла, примесени с парфюми, били нанасяни върху кожата, за да я предпазят. И мъжете и жените са носели парфюми под формата не само на топчета по лицата си, но и под формата на конуси на главите си. Предполага се, че тези конуси са били направени от лой или мазнина, примесени с парфюми, които се топяли постепенно, отделящи аромат. Но за съжаление не са открити образци на конусите  Sad.

Прически
Египетския елит са наемали фризьори и са се грижили много добре за техните коси. Косата е била измивана и парфюмирана и понякога изсветлявана с къна. На децата са бръснели главите, с изключение на няколко кичура или плитка от едната страна на главата. Това се е наричало плитката на младостта, стил носен от бог Хорус, когато е бил дете.
И мъжете и жените понякога са носели частични перуки, но перуките са били по-често срещани. Перуките са били направени от човешки коси и имали  подплата от вътрешната страна от зеленчукови фибри. Подредени внимателно в плитки и кичури, те често са били дълги и тежки. Основно са били носени на фестивали и ритуали, като в Европа през 18ти век.
Свещениците си бръснели главите и телата, за да заявят отдадеността си към божествата и да подсилят чистотата си, знак на пречистване.
Това е жена носеща перука и парфюм-конус на главата си
Копие на перука

Облекло
Облеклото не е било по никакъв начин практична необходимост в Древния Египет. Дори е било лукс. Робите и бедните хора са били обикновено изобразявани почти без облекла и колкото по-високо в йерархията стоял човека, толкова повече облекло и накити носел. Но дори и тогава облеклата били направени така, че по-скоро да покажат формата на тялото, отколкото да я прикрият. Най-притенциозните египетски облекла били носени от фараоните и техните кралици, като символ на власт.
Когато кралски особи, богове и богини са били изобразявани в статуи, резби в храмовете и стенни картини, била представяна красотата и самоувереността на обекта. Египетските художествени общности идеализирали пропорциите на тялото. Мъжете са били показвани с широки рамене, стройни тела и мускулести ръце и крака, а жените са имали тънки талии, плоски кореми и закръглени бюстове. И двата пола са носели елегантни облекла и бижута и са стояли изправени с високо вдигнати глави. Тяхната внушителна външност внушава респект на всички, които наблюдават портретите им. В Старото Кралство, богините и жените от елита били представяни носещи тесни бели рокли с широки "яки" на раменете. В Новото Кралство те са носели тесни рокли декорирани със златна нишка и разноцветни бродерии и дреха наподобяваща сари. Тези дрехи са били ушити от лен и декорирани с красиви цветни десени и бродерии. По време на управлението на Аменхотеп ІІІ /1390 – 1352 г.п.н.е./ женското облекло е било изработвано от много лек, почти прозрачен лен.
Мъжете са носели поли до коленете направени от лен. Техните облекла били понякога украсявани със златни нишки и цветни бродерии. Свещениците, везири и определени служебни лица носели дълги бели роби, които имали ленти през едното рамо, а полу-свещениците /един от ранговете в свещеничеството/ носели леопардова кожа върху техните роби /като на снимката по-долу/.

Последна редакция: пн, 12 ное 2007, 17:21 от elip

# 212
Мерси за аватара,elip! Знам ли я каква е! ThinkingЗащо да не е египтянка,заради очите ли?Тя и твоята е светлоока!Може да е от смесен брак  Laughing

# 213
привет фараонки  Grinning
гледам и на Клеопатра сте и разказали играта  Joy 
Ноя, Ще всема да долетя аз някой ден и да се видиШ в 4удо ... мен по кръ4мите ме води, ливански, ирландски, каквито има, моловете не ме интересуват......

# 214
Защо да не е египтянка,заради очите ли?
А, и в Египет имат светлооки, особено в един град наречен Мансура, който се намира между Александрия и Кайро. Наричан е още Столицата на Делтата, тъй като се намира точно в делтата на Нил /ако се върнете на миналата тема, надявам се да можете да го видите на картата/. Французите, по времето на Луи 13, когато са навлизали от Александрия да достигнат до Кайро, са били спрени и арестувани в този град. Самия Луи 13 е бил държан под стража, но войниците са били свободни /нещо като домашен арест  Twisted Evil/ и така са започнали да се "мешат" с местното население  Mr. Green. Затова до сега е останала шегата ако видиш египтянин със светли очи, веднага разбираш, че корените му са от Мансура  Twisted Evil.

# 215
Хе-хе,много любопитна история!Колко интересно,как се мешат хората и какви комбинация се получават,че и при какви обстоятелства... Thinking

# 216
Ели,бравос много хубаво си ни разказала за модата в Египет. Heart EyesСлед прочита получих вдъхновение и се порових из нета за интересни клипчета и ето какво намерих:
beautiful arabic makeup
Hot Arabic Makeup & hair
fashion /този клип е малко кофти/
Приятно гледане Hug

# 217
Да се похваля, че имам бтв. Laughing 
Аз си гледам БТВ отдавна smile3533 и още 70 канала на български. smile3521
Купихме си приемник с антена от България.
Ели,толкова увлекателно разказваш,че чак не ми се излиза от темата. smile3521
Мечтата ми от малка е да посетя Египет и особено пирамидите.Надявам се скоро да я осъществя. newsm03
Предпочитам,да е тогава,когато и вие сте там.   Grinning
Ще се разберем предварително. Wink

# 218
Да се похваля, че имам бтв. Laughing
Аз си гледам БТВ отдавна smile3533 и още 70 канала на български. smile3521
Купихме си приемник с антена от България.[/b

Хи-хи, това го знам отдавна, но сигналът не стига до тук. Twisted Evil Та е цяло геройство и бтв да вкараш. Laughing Дразни ме  ти, първо с почивки, сега с канали... WhistlingХайде, че ни е  домъчняло много, а и като гледам с готовност приемаш да те накажем с още една тема. Laughing Heart Eyes Heart Eyes

привет фараонки  Grinning
гледам и на Клеопатра сте и разказали играта  Joy 
Ноя, Ще всема да долетя аз някой ден и да се видиШ в 4удо ... мен по кръ4мите ме води, ливански, ирландски, каквито има, моловете не ме интересуват......

Ще плашиш кучето с кокал Laughing. Хайде, накажи ме, хайде, изгори ме, нека ми е зле... Joy

Пина, готин аватар, тази мадама сигурно не е опитвала от баклавата ти, иначе едва ли щеше да е толкова спокойна и замечтана.  Grinning: Hug

Дидка, липсваш ни. Heart Eyes

На края за десерт, целувки на моите 3 музи за увлекателните разкази и забележки, Кате. Twisted Evil Heart Eyes Heart Eyes

Коя ще пробва първа перуката? Laughing

От вчера са решили да ограничат посетителите на Тутанкамон на 400 души на ден, а от май ще затворят гробницата за неопределено време, за да си вършат проучванията на спокойствие.

Ани, бях на първия масаж днес, мина много добре, след негоусещането беше като след интензивна тренировка.Платила съм за 20, ще видим резултата на края. Така де, няма само Клеопатра да се глези. Laughing

# 219
Гале, Ели големи сте ми многознайки, евала че намирате такава интересна информация  Hug

А този символ със скръстените ръце пред гърдите и жезъла какво означава и с ръцете настрани, вдигнати нагоре (как го обясних само  Blush дано ме разберете....)

За Клеопатра и аз съм чувала, че по днешните идеали за красота хич я няма, била ниска, набитичка и с остри, груби черти на лицето, но за тогава може и да е била хубавица  Wink На монетата ми прилича на мъж  Sick

# 220
Добро утро, по едно кафе за отскок? Grinning

# 221
 Grinning да не се полее само

# 222
Взех си от кафенцето, но искам и колата-а-а  Wink

Ама съм алчна, а се появявам от дъжд на вятър.
Много увлекателно разказвате и ги нищите нещата. Аз просто нямам какво да кажа и затова само си ви чета !

Браво !   bouquet  bouquet

# 223
аз пък кафе не ща,искам фигура,като на мацката Crossing Arms черпете една  Blush

# 224
  • София
Фигурата сама ще си дойде- продължавай с кръшните танци  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт