Как да установим аномалии и заболявания на плода

• 195 840
  • 1 350
  •   1
Отговори
# 255
Алфира, резултатът от амниоцентезата не представлява изчислен риск. В резултата се пише броя на хромозомите на бебето и вида на половите хромозоми. В този смисъл, ако има отклонение в броя на хромозомите това не е "риск", а перманентно състояние.

# 256
  • София
Алфира, щом имаш добра нухална и ФМ мисля, че нямаш нужда от амнио. Поне на мен така ми бе казано - ако имаш ок нухална няма нужда да правиш БХС дори. Важното в случая обаче е ултразвука да е правен наистина от добър специалист.
Аз лично имах добра нухална, лошо БХС - 1:186 и отидох при проф. Кременски готова на всичко - в смисъл амнио. Но той ме посъветва да не се шашкам излишно, а да ида на фетална морфология /аз избрах Марков и съм страшно доволна/ в 16-та седмица ходих. Според Марков всичко е наред.
Естествено резултата ще е видим като се роди детето. Дай боже всички лекари да са прави. И да кажа, че лично аз подкрепям амниоцентезата като единствена гаранция за спокойствие, но пък мен ме беше страх да я направя и това всъщност е единствената причина да се лиша от въпросното спокойствие.

# 257
  • Бургас
Здравейте! С интерес прочетох всичко до сега, та ме хвана и малко страх. Дали в Бургас има доктор, който компетентно да направи и разчете изследванията и къде мога да си направя такива без да се разхождам до София, например. Много благодаря предварително!   bouquet

# 258
bubabo-можеш да направиш изследванията във Варна,по-близо е WinkЗа Бургас незнам...не съм чувала.

# 259
  • Разград
Благодаря Ви за чудесната тема! Много е полезна за всички бъдещи майчета.

# 260
  • Бургас
uanda - благодаря ти за отговора! Дай по-подробна информация за Варна - къде и от кой се правят изследванията. И адрес ако може, че не познавам Варна изобщо  Embarassed.Много ти благодаря!  bouquet

# 261
bubabo аз също съм от Бургас , миналата седмица бях  на ФМ в Варна при доц.Балев и останах много доволна.Преглежда в клиника Темелков(ул.Алеко Константинов 5).Цената на прегледа е 45лв, но записването става малко трудно,часове се запазват всеки петък от 8 до 8:15ч.Телефона за записване е 052/600126

# 262
  • Бургас
sladka zagadka  много ти благодаря за подробната информация  bouquet

# 263
bubabo-дай инфо-коя седмица си?Това е мн.важно!sladka-zagadka-добре те е насочила.Доц.Балев преглежда само в понеделник и сряда от 15 до 18ч.Записването става само в петък,но ако звъниш по тел./а ти няма как/звънни още още от 7.30ч ,постоянно,докато ти вдигнат и кажи,че си от друг град!Ние висим пред клиниката от ранни зори и чакаме да отворят з да запишем час/.Голяма лудница е.
Прави ли скрининг ?/кръвно изследване/В темата на първа страница пише всичко за последователността на всички изследвания.И всички се правят и във Варна./с изключение на новият скрининг в 11с/

# 264
Против БХС - то съм  -  изследването е нож с две остриета, защото е неточно, статистическо и без наличие на проблем може да те пратят на амниоцентеза.
Ако искаш 100 % гаранция, не ти трябва дори фетална морфология - директно амниоцентеза, но това е въпрос на личен избор.
Аз съм ЗА амниоцентезата, докато не измислят някакво кръвно изследване, което да е по-точно от БХС и с конкретен резултат.

Амниоцентезата НЯМА 100% гаранция. Доколкото разбрах дори не могат да ти казат дали си в рисковата група. Казват ти 1 от N на брой жени ражда дете с Даун...
Имам наблюдение за Холандия и САЩ, там почти не се прави такава проба. Знам за два слуая, в които са правили такъв тест на българки в САЩ. В единия, са казали че всичко е наред, бебето на 10 месеца се оказва с Даун. А в другия, са казали, че е с Даун, а такъв няма.

Друг е въпроса, че в тези държави децата си ги раждат и си ги гледат почти на 100%. Може би затова и няма смисъл от теста.
По информация на професора по генетика от "Майчин дом" , който ме убеждаваше да се реша на теста, за 35 години, няма нито една жена в България, която да е родила дете, след положителна амноцентеза.

Аз лично го отказах. Няма да си дам детето при никакви обстоятелства, така че няма да рискувам 1:400 вероятност за аборт.
На триизмерния видеозон обаче ходихме понеже  дадоха снимки  Grinning

# 265
britt, бъркаш амниоцентеза с кръвен тест и даваш недостоверна информация, която може да обърка и други жени newsm78

# 266
britt, Дидка е права - бъркаш точно БХС-то с амниоцентезата. БХС-то е изследването с доста често неверни и грешно положителни резултати, които хвърлят в паника без 100-това сигурност. При амниоцентезата обаче, резултата е на 100% сигурен.
Аз също съм против БХС. Изпатих си яко с него, но амнио не съм правила и няма да правя. Правих само фетална в 17 седмица и ще правя още една в 22 и ще се моля Господ да е с мен.

# 267
britt, Дидка е права - бъркаш точно БХС-то с амниоцентезата. БХС-то е изследването с доста често неверни и грешно положителни резултати, които хвърлят в паника без 100-това сигурност. При амниоцентезата обаче, резултата е на 100% сигурен.
Аз също съм против БХС. Изпатих си яко с него, но амнио не съм правила и няма да правя. Правих само фетална в 17 седмица и ще правя още една в 22 и ще се моля Господ да е с мен.

Стискам палци за феталната!

Не, не бъркам. За мен амниоцентезата  е взимане на околоплодна течност.  БХС-то ми го правиха, при него няма риск за Бебо.
Ще си позволя да посъветвам всички да не се доверяваме само на мненията на лаици като мен, а да прочетат сериозна литература и да поразпитат доктора добре, за да разберат какво точно им казва.

Преди няколко дни са давали предаване по телевизията,  в което са говорили с професори на тази тема - Даун и какво се случва в БГ. Дали някой е гледал?

Последна редакция: пт, 28 мар 2008, 14:08 от britt

# 268
при Балев и аз съм ходила, водят го един от най... аз съм доволна

# 269
  • София
Драга Britt,

първо да изясня, че не се заяждам надребно с мнението ти. Все пак тук е форум, който е характеристика на демокрацията, така че всеки може да си приказва каквото си ще в крайна сметка. Но все пак да се говорят неверни неща наистина е кофти.

Казваш, че никой не е родил дете след като му е излязла неблагоприятна амниоцентезата - ами според мен едва ли има нормален човек, който да го направи. И едва ли професора би убедил някоя да роди, за да доказва теоретичните му постановки. Така че този довод ми се струва меко казано недообмислен.
Освен това когато аз четох по въпроса, без да съм медицинско лице, тоест съм лаик като теб, останах с впечатление че гените са тези, в които е заложено това, което ние сме. Още от момента на сливането на яйцеклетката и сперматозоида. Така че не си представям как едно ГЕНЕТИЧНО изследване би могло да е неверно. Освен ако тези, които го правят не са на дневна норма и от бързане да го сгрешат. Тук в БГ наплива не е толкова голям, а и впечатленията ми от проф. Кременски са, че не си играе със човешкото здраве, а е наистина човек, на който му пука за здравето на пациентите му, тъй че едва ли си позволяват да си играят на тука има-тука нема.

А извън България дали го правят и как това изследване не е много от значение в нашия случай, защото ние сме тук засега. И не е за вярване просто, че наистина тук се прави нещо по въпроса и то на високо ниво, по моето скромно мнение. Лично аз, когато се заинтересувах по тези въпроси успях да намеря информация - а това е от първостепенно значение за мен. И това е благодарение на хората, които работят в тази сфера - явно не си дремят в офисчетата да чакат поредната заплата.

И в крайна сметка всеки решава за себе си какво да прави и какво не. Важното е да сме добре запознати с теорията и да имаме възможността да приложим тази теория на практика, което слава богу е факт за нас.

Общи условия

Активация на акаунт