Как да установим аномалии и заболявания на плода

• 195 262
  • 1 350
  •   1
Отговори
# 330
Ками, съжалявам за преживяното  .Разбирам колко ти е трудно и ти пожелавам най -искренно да родиш едно живо и здраво бебе .Относно изследванията  при всеки индивидуално и много ама много зависи от компетентността на лекаря.  За Мазнейкова има доста противоречиви изказвания . Аз лично не бих я посетила . Мисля че е добре да са задължителни генет. изследвания  ,защото в моя случай примерно щеше да ми помогнат  много .В резултат нямаше да родя бебето.  А то милото като се сетя в какви мъки си отиде ..........

# 331
Здравейте мили мами,
Реших и аз да се включа по темата. Бременна съм в 13 г.с. След като лекарката която ми води ЖК каза че ще правим биохимичен скрининг, доста се порових в нета, какво повече може да се направи, за да има по-ясна картина за вероятността от синдром на даун, и открих както може би и вие сте видели, че се препоръчва следното:
Цитат:
"Високоспеицализираното УЛТРАЗВУКОВО изследване. Фетална морфология може да се провежда във всяка седмица на бременността.  Желателно е да се проведе:
1) 11-13 седмица за "нухална транслуценция" ,"костиците на носа" и др.
2) 15-18 седмица за "гънка на врата" и всички останали органи.
3) 19-22 седмица ПРОЦЕДУРАТА Е НАЙ-ИНФОРМАТИВНА, ЗАЩОТО СЕ ВИЖДАТ ПОЧТИ ВСИЧКИ АНОМАЛИИ ВЪВ ВСИЧКИ ОРГАНИ.
Много важно е ултразвуковия специалист да може да провежда това изследване. У нас такива специалисти са не повече от 10-15. "
Понеже съм от Варна и както е казано сега му е времето, си записах час за ехограф при прочутия доц. Балев. Казах му че идвам за нухална транслуценция, но какво се случи - нищо такова не ми беше направено. Затова казвам и другите мами да знаят, че доц. Балев от Варна НЕ прави нухална транслуценция (поне в периода 11-13г.с със сигурност не прави).
Иначе сигурно е страхотен специалист - разгледа много подробно бебчето (органи, корем, сърце, мозък и т.н) и каза че е добре, с което малко ме поуспокои, но не направи това за което бях отишла при него.
Много ви моля ако някой от вас знае кой във Варна прави нухална транслуценция да каже, ще съм ви страшно благодарна.

Поздрави на всички!

# 332
  • София
Рени, не казвам , че не трябва да има генетични изследвания , но задължителни няма как да бъдат. Въпроса е да сме информирани и сами да решим с компетентната помощ от лекари и генетици, дали да го правим.
Проф. Кременски ми каза, че допреди 4 години амниоцентезата била задължителна манипулация в Европа(за БГ не знам) , но лекарите в Белгия се възпротивили , защото се оказало , че има доста (не знам в процент, но очевидно достатъчно обезпокоително) случаи , в които жените абортират след амниоцентеза напълно здрави бебета. Все пак в 18-22 седмица не е нормално да се абортира . И за това се е въвел БХС , за да насочи само рисковите майки за такова изследване.

# 333
Ками ,за амниоцинтезата  наистина е опасно .Но какво значи рискова бременност ?! Аз не бях от тези ,а ето какво се случи . Нито имаме наследствена обремененост, нито пък съм над 35 год . Бях на 27 год когато се случи нещастието .Права си ,че трябва да бъдем мн .добре информирани  .Но информация аз получих именно от тук, а не от лекарите .

# 334
  • София
 Peace
Това имах впредвид , да сме информирани и да вземем решение. Което пък никога не е лесно , когато става въпрос за теб и за бебето ти.
А никой не е застахован от риск . Съжалявам за това , което ти се е случило и ти пожелавам да си родиш едно хубаво , здраво и жизнено бебе и да му се радваш докато расте .    bouquet
Пък и за лекарите сме на едно мнение , за това казах ,че е редно освен да ни информират , да го направят компетентно.

# 335
Мами, бихтели ме насочили къде и при кой доктор мога да си направя фетална морфология в Пловдив?

# 336
Момичета, моля ако някоя от вас има инфо да ми отговори на следния въпрос:
Задължително ли е феталната морфология да бъде придружена с направен БХС, или е само препоръчително?

# 337
  • София
Не е задължително. Но БХС е хубаво да е придружен с фетална морфология. Сама по себе си морфологията дава информация за развитието на органите и системите на бебето, освен това на 4Д може да се види и как точно изглежда бебето . При някои заболявания има и външни белези.
А при БХС , на база на кръвно изследване се изчислява вероятност от това да се роди бебе с генетични увреждания. Свързано е стеорията на вероятностите - там няма категорично да , детето е увредено ,или не не е.
Само амниоцентезата може да даде почти 100% отговор.

# 338
Здравейте много се радвам за тази тема,не съм си правила БХС нито каквото и да е генетично изследване не защото не исках а защото не знаех и никой лекар не ми каза Close,слава богу родих едно прекрасно здраво дете но при втора бременност задължително. Искам да ви кажа че в малките и не толкова малките градове не са чували за такива изследвания а да не говорим че за 3D или 4D изобщо,на скоро ходих при майка ми която не живее в София и се видях с позната с дете с която споделих че във тези форуми има много полезна информация и тя ми отговори че много мрази майки които си гледали децата по интернет,така че целия проблем идва од не информирането на хората не вярвам да има жени които не искат здрави бебета,темата е много много полезна  bouquet

# 339
Мами, бихтели ме насочили къде и при кой доктор мога да си направя фетална морфология в Пловдив?
Аз ще ходя на фетална морфология в "Селена",но още ми е рано-трябвало да съм 20-22 г.с.
Там ходя на консултации при д-р Матев и той ми каза,че имат 4D и добър специалист,който да ми направи ФМ.Преди няколко дни ми взе кръв за БХС,но ми каза да изчакаме 2седмици за ФМ.
Още не мога да бъда полезна с много информация,защото ми предстои,но имам прекрасни впечатления от болницата и персонала,който работи там,а и много мои познати също ме убеждават,че там са най-добрите специалисти в града...... Peace

# 340
Рени, какво знаеш за новия вариант на БХС. И аз чух, но не разбрах колко по-сигурен е, и налага ли се пак амниоцентеза или е достатъчно сигурен за да не се прави при някакви съмнения.

Днес ходих да ми вземат кръв за БХС, в 11-та седмица съм. Дадоха ми една брошура да си я чета, на нея пише, че в 11-13 г.с. резултатът дава над 90% достоверност,  а в 15-20 - до 75%, така че очевидно новият метод е по-сигурен. Но едва ли при проблемни резултати може да се каже категорично без амниоцентеза. Защото тези изследвания дават само оценка на риска, не абсолютно сигурни резултати.

# 341
Рени, не казвам , че не трябва да има генетични изследвания , но задължителни няма как да бъдат. Въпроса е да сме информирани и сами да решим с компетентната помощ от лекари и генетици, дали да го правим.
Проф. Кременски ми каза, че допреди 4 години амниоцентезата била задължителна манипулация в Европа(за БГ не знам) , но лекарите в Белгия се възпротивили , защото се оказало , че има доста (не знам в процент, но очевидно достатъчно обезпокоително) случаи , в които жените абортират след амниоцентеза напълно здрави бебета. Все пак в 18-22 седмица не е нормално да се абортира . И за това се е въвел БХС , за да насочи само рисковите майки за такова изследване.
  Рискът е, до колкото знам от 1% и това е много, много по малко, отколкото рискът да се роди нездраво бебе. Това е в случай на препоръчване на амниоцентеза, което ще рече, че са направени всички други изследвания.

# 342
А в Ст. Загора някой да знае къде може да се направи фетална морфология?  Simple Smile

# 343
  • Пирдоп
Fairy, ти от къде си, ако си от София, кажи моля те как става със предварително записване или отиде директно и къде я направи? Колко струва, абе всичко.

# 344
Fairy, ти от къде си, ако си от София, кажи моля те как става със предварително записване или отиде директно и къде я направи? Колко струва, абе всичко.

В Майчин дом в София го правих изследването. Simple Smile
Всичко стана толкова лесно и безпроблемно, че чак се учудих Wink
Предишният ден бях при моята лекарка, на видеозон. Тя ми даде снимка от видеозона, на който се вижда вратната гънка, и написа колко е разстоянието. После попълни една поръчка за провеждане на изследването. Там отново написа това разстояние и някакви допълнителни неща - мои години, килограми, предишна история и т.н. Уточнявам, че като отидох в Майчин дом, видях че имаше доста момичета, които там сами си попълваха тази поръчка, явно може и така.

Та, с поръчката и снимката от видеозона, отидох в Майчин дом, без предварително записване, на 14-тия етаж.
Видеозонът ти трябва да бъде не повече от три дни преди взимането на кръв. Без него изследването не може да се направи, затова ако не ти го направи лекарят ти, който те следи, трябва да ти го направят там в Майчин дом. За него обаче сигурно ще трябва предварително записване.
Като отдих на 14-тия етаж в Майчин дом, ми взеха кръв, стана много бързо, въобще не съм чакала,  написаха ми една бележка, казаха ми да сляза на първия етаж и да платя - 25 лв. струва и с фактурата, която ти дават, после си взимаш резултатите.
На мен ми взеха кръв на 25-ти април, резултатите бяха готови на 29-ти.
 Ако искаш консултация там, трябва също да попълниш някаква молба, аз обаче не исках, така  че не знам какво точно се прави. Иначе отиваш и само ти връчват листа, който между другото и сама можеш да си го разчетеш, защото е дадено като диаграма и отделно срещу всяко заболяване пише дали рискът е висок или нисък. 
По сведения на моята лекарка вече са разширили списъка от генетични заболявания, които проверяват - бяха общо пет, като на Даун отделно имаше две.
Това е, дано не съм изпуснала нещо.

Общи условия

Активация на акаунт