Как да установим аномалии и заболявания на плода

• 195 243
  • 1 350
  •   1
Отговори
# 345
И това изследване, за което пишеш, колко % сигурност дава? Искам да кажа, ако някъде има по-висок риск налага ли се амниоцентеза, или това кръвно изследване е достатъчно точно.

# 346
  • И аз не знам къде...
А в Ст. Загора някой да знае къде може да се направи фетална морфология?  Simple Smile

Май никъде, за съжаление! В "Ния Мед' имат 4Д, но не знам предлагат ли такъв преглед. Цонева прави нещо подобно, но пак не е съвсем същото.

# 347
И това изследване, за което пишеш, колко % сигурност дава? Искам да кажа, ако някъде има по-висок риск налага ли се амниоцентеза, или това кръвно изследване е достатъчно точно.

Нещата не са така прости, както изглеждат Laughing
За изследването 11-13 г.с. дават 85% достоверност, за това 15-19 - 65%.
Има едно голямо НО. Това е изследване, което дава оценка на риска, а не отговор болно ли е детето или не. То ти казва има вероятност 1:250 детето да е болно от Даун, това се счита за повишен риск. Но той означава само, че при такива резултати една от 250 жени раждат дете със синдром на Даун. Простата сметка показва, че това е 0.4% вероятност точно ти да си тази жена.
Тоест, това е само ориентировъчен тест, който може да ти каже дали е повишен или не рискът и оттам нататък ти да решиш как да процедираш. Но ако искаш да си сигурна, няма как да минеш без амниоцентеза.

# 348
  • Пирдоп
Fairy, много ти благодаря, беше изчерпателна.

# 349
А в Ст. Загора някой да знае къде може да се направи фетална морфология?  Simple Smile

Май никъде, за съжаление! В "Ния Мед' имат 4Д, но не знам предлагат ли такъв преглед. Цонева прави нещо подобно, но пак не е съвсем същото.
Да, аз установих същото, като поразпитах.  Tired

# 350
Mnogo blagodarq za informaciqta.Tova ne go znaex.  bouquet

# 351
Клото, аз ходих при Цонева-беше мн изчерпателна тя има 3Д ехограф /въпреки всеобщото негативно мнение../
3Д има и Тодоров, но не съм го посещавала.

# 352
Има ли някоя бургаска мама дето да си е правила вече БХС и ФМ?
Искам да попитам къде и при кой лекар

Моята гинеколожка ми каза,че ще ми направят БХС през 13-14 г.с.,а
ФМ през 20 г.с. Аз обаче мисля,че за ФМ е задължително да са
3 изследвания.Малко се притеснявам,защото за изследванията научих
във форума,а не от нея,ама като отида в кабинета ще я поразпитам.

# 353
  • София
Има ли някоя бургаска мама дето да си е правила вече БХС и ФМ?
Искам да попитам къде и при кой лекар

Моята гинеколожка ми каза,че ще ми направят БХС през 13-14 г.с.,а
ФМ през 20 г.с. Аз обаче мисля,че за ФМ е задължително да са
3 изследвания.Малко се притеснявам,защото за изследванията научих
във форума,а не от нея,ама като отида в кабинета ще я поразпитам.
ФМ са 3 и не са задължителни. Най-често се прави тази ФМ от 19 до 22 г.с., защото тогава се виждат най-много неща, грубо казано. В 20 г.с. казват докторите, че е най-добре.
Аз си правих в 20 г.с. и в 29 г.с. Докато се чудя дали да си отменя часа за втората и той си дойде. Повече неща видяхме в 20 г.с. Иначе накрая виждаш личицето на бебчо, което вече е добре оформено и док каза, че така ще изглежда и накрая.
ФМ в 29  - 32 г.с. е малко излишна според мен. Много рядко след 20 - 22 г.с. се появяват аномалии - това ми го каза докторът по време на ФМ в 20 г.с.

# 354
Благодаря ти за обяснението Kia!

# 355
nolita,моят съвет е ако имаш възможност отиди в София и за двете изследвания. В Бургас не се надявай, че ако има нещо нередно на плода ще  го открият. Аз съм живият пример затова .В Бургас няма добри гинеколози  .А и тези които следят за тези аномалии се броят на пръсти. Мога да ти ппръпоръчам  д- р Марков  и  д -р Димитрова. Там ще ти обяснят колко още изследвания можеш да направиш ако искаш .В Бургас само ще ти вземат парите .ФМ  се прави 3 пъти през определени седмици. Препоръчвам ти да си направиш и фетална ехокардиография  .С този преглед се проследява сърчицето на бебето .Моето бебе имаше точно такъв проблем -сърдечен, но ,,специалистката ,,Калчева не видя абсолютно нищо освен пола .А имаше и др .увреждания които ако си добър лекар няма как да не се видят . Горещо ти препоръчвам София и  ако случайно си решила да ходиш при Калчева се откажи докато е време .
Желая ти безпроблемна бременност и да пишеш когато родиш !Успех!

# 356
reni _805  благодаря ти за съвета
аз също мисля,че е по-добре да си ги
направя в София

# 357
  • София
Моля, нека твоята гинеколожка си те гледа всеки месец на нормален ехограф. С новата техника вече доста неща се виждат от опитен специалист, де, не от такива като мен.  Wink
За Бургас нищо не мога да кажа...
Аз правих ФМ тук в София при д-р Марков. Часовете са записват с месец - месец и половина напред.
http://www.mc-markovs.com/index.php?option=com_content&task= … 60&Itemid=116
Ако ходиш при него те съветвам да си запишеш по-ранен час. Ако си с по-късен, може да чакаш половин час. Преглежда от 14 до 19 ч.  
Лека бременност!

# 358
Здравейте, на всички онези решили да прочетат тази тема. Пиша това, защото от опита си останах с впечатление, че много бъдещи и настоящи майки и татковци не са запознати с изследванията, които могат да бъдат направени на техните бебчовци още по време на бременността. Това не е по тяхна вина, а произлиза от факта, че не са информирани от компетентни лица (в частност от докторите водещи женските консултации по време на бременност).

Аз бях една от тези майки, докато моя позната (гинеколог) не ме информира за две изследвания, които могат да бъдат направени:

• Едно от изследванията, които се правят още в самото начало на бременността, е биохимичният скрининг. За него може да намерите информация в сайта на Bg-Mamma. Описано е какво представлява, както и съответните процедури, съпътстващи го.
  • Фетална морфология.
    Цитат
    Високоспеицализираното УЛТРАЗВУКОВО изследване. Фетална морфология може да се провежда във всяка седмица на бременността.  Желателно е да се проведе:
    1) 11-13 седмица за "нухална транслуценция" ,"костиците на носа" и др.
    2) 15-18 седмица за "гънка на врата" и всички останали органи.
    3) 19-22 седмица ПРОЦЕДУРАТА Е НАЙ-ИНФОРМАТИВНА, ЗАЩОТО СЕ ВИЖДАТ ПОЧТИ ВСИЧКИ АНОМАЛИИ ВЪВ ВСИЧКИ ОРГАНИ.
    Много важно е ултразвуковия специалист да може да провежда това изследване. У нас такива специалисти са не повече от 10-15.

Моето изследване го проведе д-р Виолета Димитрова, д.м. в клиника „Фемина”, София. Тя е призната за най-добрата в България в областта на феталната морфология. Изследването струва 50лв. като освен това предлагат и 3D видеозон (съответно срещу още 30лв.)
    Ако след фетална морфология се открият аномалии във вече образувалите се органи ви изпращат при съответния специалист за много по-подробен преглед.
    В моя случай имаше съмнения за проблеми със сърчицето на малкия и ме изпратиха на фетална ехо-кардиография. Специалистът, който ме гледа, беше от същата клиника. Наистина са професионалисти. Освен споменатия проблем, той разгледа абсолютно цялата структура на сърцето и кръвоносните съдове и система на бебо, докато не се увери, че всичко е наред. Този преглед също се заплаща и струва още 50лв. В тази област ми препоръчаха доцент Томова макар и прегледа да не го направи тя.
    Лошото нещо на тези изследвания е, че апаратите, на които се правят, в България са много малко. За фетална морфология си записах час месец и половина преди това. За това, ако ще се прави такъв преглед, е добре часът да бъде записан доста по-рано от момента, в който трябва да бъде направено изследването.

В държавните поликлиниките фетална морфология не се прави, защото нямат нужното оборудване. Съответно изследванията не са поети от НЗОК. Биохимичният скрининг също не е поет от здравната каса. Това, според мен, е и една от причините гинеколозите  да не информират за тези изследвания. Специално биохимичният скрининг е задължителен в случаи на специфични аномалии при членове от семейството, но всеки желаещ може да го направи. И в двата случая (с и без препоръка от гинеколог) изследването се заплаща. Не мога да кажа цена, защото при мен вече беше прекалено късно за него. Слава Богу, отклонения при малкия нямаше.
Ако и при вас е късно за това изследване, при феталната морфология и 3D видеозона могат да се видят съответните аномалии съпътстващи дадена болест (напр. Синдром на Даун).

Споделям с вас за две изследвания, но сигурно има още, за това се консултирайте с вашите лекари за възможни такива. Тези, за които споделям, могат да помогнат едни от най-често срещаните аномалии при плода да бъдат открити своевременно. След разговор моя позната (лекарка) узнах, че в чужбина има още много изследвания, които в България не навлизат, защото са много скъпи.

Споделям своя опит, споделете и вие своя. Живеем в 21 век, нека не позволяваме да се раждат болни деца.

Исках да споделя с вас много повече, но както моя мъж каза „Никой няма да ми чете романа”, за това – До срещи във форума.

Wink

# 359
nolita,не рискувай в Бургас .Това е моят съвет .Kia  ти е дала кординатите на д- р Марков .Той може би е един от най -добрите .

Общи условия

Активация на акаунт