Ленено семе като хранителна добавка-2

• 113 573
  • 429
  •   1
Отговори
# 360
За готово купено брашно ли говориш или за домашно смлени ленени семена? То аз още кърмя, де, а пък съм чела, че намаля кърмата и затова няма да наблягам много като цяло.

Попаднах тука на една рецепта за крекери с ленено брашно. Heart Eyes

Искам да попитам, освен негативите, които може да се получат при децата, в предвид това:
Една новост, касаеща любителите на лененото масло:

Известно е, зе лененото семе е най-богатият източник на ценните лигнани (не знам имат ли друго наименование на български). Тук се съдържат 10 пъти повече лигнани (300мкг/ 100 г) от втория в класацията - сусама.

Обаче: оказва се, че ленените лигнани, които присъстват и в лененото масло са мощни фитоестрогени, и когато се пият от деца, това има последици - ранен пубертет при момичетата и проблеми с половото развитие при момчетата.

Затова настойчиво препоръчвам лененото масло да се избягва при деца.

Източник:

http://www.totalityofbeing.com/FramelessPages/Articles/estrogeninfoods.html
има ли и други негативи, писани въобще за лененото олио (семена)? Всъщност за олиото се отнася май само, тъй като за него ми се върти в главата, че някога някъде съм чела, тъй като по принцип мазнините имат свойството да поемат токсини, химии и въобще вредности, затова е важно културите да са били отгледани природосъобразно.

Последна редакция: нд, 10 яну 2010, 08:17 от desi_sunshine

# 361
За готово купено брашно ли говориш или за домашно смлени ленени семена? То аз още кърмя, де, а пък съм чела, че намаля кърмата и затова няма да наблягам много като цяло.
Това, което опитах беше от готово смляно бражно. пакетчетата са малки, сигурно не повече от 150-200 грама. Найлоново пликче в кутия е , от диетичен щанд във Фантастико го купихме. Предполагам, че ако се смелят семена ще изглеждат по същия начин. Не си представям да е обработвано или май на кутията пишеше, че са извлечени мазнините и стои по-сухо. Има вкус на сурови лешници. Наистина е много вкусно.

Колкото до даването на ленено семе или масло на деца - навсякъде пише, че не бива да го вземат.
За кърмата съм чула, че ядките я усилват. Аз на времето имах толкова много кърма, че трябваше да се чудя с какво да я намалявам, та не съм се ползвала от ефекта на ядките. Laughing

# 362
Да ви попитам, колко време е номално да ходя изприщена от лененото семе? Не очаквам да се появи благотворен ефект върху кожата ми честно казано, хапвам го, защото вярвам в някои негови здравословни качества. Но поне да не ходя изприщена.. Знам, че е от него, аз никога не съм имала пъпки, спрях го за малко и веднага изчезнаха, започнах го пак и се появиха. Вече около месец си го слагам на салатите..

Според мен не е нормално да си изприщена, отиди на лекар за консултация, може да имаш алергия или да ти е противопоказно.

Според мен е нормално да ходиш изприщена  Rolling Eyes
Не веднъж е коментирано, че от лененото семе се омазняват кожата и косата. Поне в началото.
Аз до сега на 2 пъти съм взимала смляно ленено семе. Първия път беше в продължение на 2-3 месеца. Ефектът от омазняването и опъпчването премина след няколко седмици. Втория път беше 2 седмици, защото се появиха подкожни  болезнени пъпки, които ужасно много ме боляха и не се махаха с мазане с каквото и да било. Не можах да издържа и го спрях.  Sad
Вероятно се касае за някакъв вид изчистване на токсини през кожата. Но моята така или иначе е силно проблемна и акнеична, не ми е необходимо допълнително стимулиране  Wink
Иначе ефекта от лененото семе го усетих най-вече по перисталтиката си  Peace

# 363
За кърмата съм чула, че ядките я усилват. Аз на времето имах толкова много кърма, че трябваше да се чудя с какво да я намалявам, та не съм се ползвала от ефекта на ядките. Laughing
Мерси за отговора! А пък за ядките си е вярно, че са плюс за кърмата - не зная дали я увеличават, щото там си играят роля и течностите, но със сигурност подобряват качеството и. Но пък семената от лен явно имат нещо специфично, нещо свързано с хормоните е, които са в основата на кърмообразуването. В никакъв случай не означава, че само по себе си е вредно. Магданозът също намяла кърмата, особено сок от магданоз (зная го от личен опит!), т.е. по-концентриран вариант на магданоза (все едно да се изяде една пълна торба магданоз), но това не означава, че е вреден по принцип. Само не ме питайте как точно действа, че да намаля кърмата - не зная. Но за лена добих бегла представа покрай една тема за МК:
Вижте какво намерих за лигнаните: Лигнаните са важни растителни съставки, които действат подобно на хормони в нашето тяло. Те имат способността да се свързват със съществуващите хормони и да поддържат оптималните им нива, необходими за доброто ни здраве.
Лигнаните блокират две важни ензимни системи в организма – ароматаза и 5-алфа редуктаза, които по принцип причиняват рак на простатата и доброкачествена простатна хиперплазия. 5-алфа редуктазата преобразува тестостерона в естроген. А естрогенът в много по-голяма степен е причина за проблемите на простатата в сравнение с тестостерона. Липсата на баланс между тези два хормона е първият враг на простатата.

Последна редакция: пт, 15 яну 2010, 01:56 от desi_sunshine

# 364
... май на кутията пишеше, че са извлечени мазнините и стои по-сухо...

Наистина ли пише така? Не го ли ценим именно заради маслата му?  newsm78
Уффффффффф! Тъкмо се навих да пробвам лененото брашно, че ми омръзна всяка сутрин да меля семе.  Sad

# 365
Эдравейте момичета!някой може ли да ми каже дали мога да давам на 12 годишната ми дъщеря по 1 ч.л. леннено семе?

# 366
... май на кутията пишеше, че са извлечени мазнините и стои по-сухо...
Наистина ли пише така?
Ами да, наистина пише така. Laughing И аз се зачудих малко, но ... Просто потърси това ленено брашно и прочети какво точно е написано. Peace

Эдравейте момичета!някой може ли да ми каже дали мога да давам на 12 годишната ми дъщеря по 1 ч.л. леннено семе?
Не се дава на деца.

# 367
Попаднах днес на тази тема, искам да ви попитам дали може да има проблем с това, че като пека хляб или едни багети и отгоре ги поръсвам с ленено семе (цели зрънца), и детето яде от тях. Аз го изполвам това семе по-скоро като декорация, но ако трябва ще го заменя с нещо друго сусам, ядки ...

# 368
Е, защо да е проблем!? Ние го ядем в количества. Не се притеснявай от едното поръсване на хляба. Peace

# 369
Ами Бижу, попитах, защото не съм много осведомена, а пък по-горе прочетох това.

Не се дава на деца.

а 1 ч.л. не е въобще голямо количество; за една багета, която правя за малкия, може и 1 или половин чаена лъжичка да отива, още повече че и той ми помага в поръсването. Което значи, че като цяло изяжда и той някакво количество ленено семе. На 4 г. е детето.

# 370
Ами назад в темата е питано няколко пъти и аз затова ти отговорих така. Потърси информация в нета. По принцип не са изследвани свойствата му върху детски организъм и затова не е препоръчително. Все пак се твърди, че редовният прием на ленено семе повлиява и хормоните. Всеки преценява дали да дава на детето си. Във всички случаи в литературата по въпроса изрично пише да не се дава на деца до 12, а на места е отбелязано и до 14 години. За мен е свързано основно с производството на хормони, концентрирано около тази възраст.

# 371
  • в обкръжаващия ме хаос
 floral77, аз мисля, че не тр дя се дава на деца и заради съдържащото се в него отровно вещество цианид. Но не се шашкай, преди да го знам това нещо, на моя син лятото му слагах повече от една чаена лъжица в кисело мляко с бисквитки. Това продължи около 3 седмици. Тогава беше още на 6 г. Нищо му няма, пу-пу (поне не видимо).

# 372
Момичета,знаете ли дали лененото семе вреди при евентуална бременост?Искам да започна да го пия,но правим опити за бебе и несъм сигурна дали няма да ми навреди по някакъв начин.

# 373
Аз съм пила това
http://nutrilife.bg/show/Omega-3-leneno-maslo.html
Сега мисля, отново да започна  приемът му.На листовката пише, че се препоръчва и за бременни, но пък преди малко прочетох доста противоречиво мнение.Не се препоръчва на бременни в последните месеци от бременността, тъй като може да доведе до преждевременно раждане.

# 374
Нещо не вдявам, след щателно ровене в нета открих хиляди мнения в които всички казват,че приемат лененото семе смляно. Да, обаче открих една листовка в която не ми харесва какво пише за приема му! Вижте сами- http://www.medicine.bg/public/listovka/8615d.pdf
Ще чакам Вашите коментари!

Общи условия

Активация на акаунт