Майчинството счетоводно - 6

• 68 030
  • 1 194
  •   1
Отговори
# 390
  • plovdiv
да попитам и аз нещо
Моя приятелка има бебе на 7 месеца.Сега разбра че е бременна отново(най-вероятно 2 месец).Интересува я какво майчинство ще взима?В смисъл,като се препокриват 2-те години донякаде дали ще има допълнителна сума или стандартното майчинство.

# 391
на въпроса на Кетито:
осигуряването трябва да е 6 месеца преди 45 дни, защото тогава всъщност почват да ти текат болничните

# 392
Благодаря ви за предишния отговор.
Искам да попитам нещо друго.
Ползвам майчинство към фирма, полагали ми се платен отпуск?На 19.12. детето ми навършва 2години.
И след него как да си пусна неплатеия от 6месеца , които ми се полага?
Благодар ви предварително

# 393
  • В полите на Пирин планина
Понеже ще ми пускат трудов договор тези дни и счетоводителката иска медицинско свидетелство за започване на работа,някой знае ли от кого се издава то- от личния лекар или от акушер-гинеколога,който ми води ЖК-то?
Благодаря предварително!

От личния лекар.

# 394
Момичета, включвам се и аз с един въпрос, като се надявам да има компетентни, за да ми отговорят.

Какъв е минималният осигурителен стаж, който човек трябва да има, за да му бъдат изплатени болничните от НОИ.
Аз съм на трудов договор (преди това само на граждански) от 3 месеца и не знам дали имам право на обезщетение за периода на болничния!

Много ви благодаря предварително!

6 месеца за всички осигурителни случаи. При гражданския договор няма вноска за фонд Общо заболяване и майчинство.

# 395
bowuu Здравейте отново  Hug

Може ли някой да ми каже, за осигуряването при бременност. 6 месеца преди термина ли трябва да е или 6 месеца преди 45 -те дни newsm78

И ако таткото се осигурява на минимална заплата, аз на колко най-много мога да се осигурявам, без да си изгубя детските newsm78

bouquet

Ако нямаш друг осигурителен стаж трябва да имаш 6 месеца такъв преди излизане в болничен за бременност и раждане 45 дни преди термин. Детски се вземат, ако доходът на член от семейството не надвишава 200 лева.

# 396
здравейте!
В момента съм в майчинство-синът ми е е на 1.2г.Получавам минималната сума за майчинство,тъй като в поседния момент ме назначиха в една фирма на трудов договор/без да работя там/.Водя се на заплата от 300лв.Преди да родя 6-7 месеца не съм работила.Сега отново "бременея"/в 3 мес./и искам да попитам има ли някакъв начин и как /чрез самоосигуряване ми казаха/ следващото майчинство да бъде в по-голям размер.Благодаря предварително на всички,които имат инфо по този въпрос.

Евентуално може да се осигуряваш на втори трудов договор и от там да вземаш по-високо обезщетение.

# 397
да попитам и аз нещо
Моя приятелка има бебе на 7 месеца.Сега разбра че е бременна отново(най-вероятно 2 месец).Интересува я какво майчинство ще взима?В смисъл,като се препокриват 2-те години донякаде дали ще има допълнителна сума или стандартното майчинство.

Когато излезе в болничен за бременност и раждане 45 дни преди термин има право на 50 % от майчинството за 1-вото дете.

# 398
Ползвам майчинство към фирма, полагали ми се платен отпуск?На 19.12. детето ми навършва 2години.

Подава се молба до работодателя. За предходни периоди, преди полагаемия отпуск за 2007 г. работодателят не може да ти откаже да го ползваш.

# 399
Аз имам един въпрос относно декларацията за данъчно облекчение на деца (предварително се извинявам ако не е по темата).

Дъщеря ми се роди септември тази година. Аз от февруари се осигурявам на 1000лв и сега съм в болничен(не съм на трудов договор, а се самоосигурявам). СЪпругът ми се осигурява на 220лв (на трудов договор). Въпросът ми е като самоосигуряващо се лице имам ли право да подам такава декларация и кой е по-добре да я подаде, тъй като аз съм в болничен, - аз или съпругът ми?

Малко объркано стана.. дано съм обяснила правилно.

# 400
Момичета, включвам се и аз с един въпрос, като се надявам да има компетентни, за да ми отговорят.

Какъв е минималният осигурителен стаж, който човек трябва да има, за да му бъдат изплатени болничните от НОИ.
Аз съм на трудов договор (преди това само на граждански) от 3 месеца и не знам дали имам право на обезщетение за периода на болничния!

Аз само да допълня, че не става дума за майчинството, а за болничен от 5 дена.

# 401
Аз имам един въпрос относно декларацията за данъчно облекчение на деца (предварително се извинявам ако не е по темата).

Дъщеря ми се роди септември тази година. Аз от февруари се осигурявам на 1000лв и сега съм в болничен(не съм на трудов договор, а се самоосигурявам). СЪпругът ми се осигурява на 220лв (на трудов договор). Въпросът ми е като самоосигуряващо се лице имам ли право да подам такава декларация и кой е по-добре да я подаде, тъй като аз съм в болничен, - аз или съпругът ми?

Малко объркано стана.. дано съм обяснила правилно.

Когато подаваш годишната декларация за 2007 година / до 30 април 2008 / можеш да ползваш данъчното облекчение за детето си, т.е. да намалиш облагаемия си оборот със сумата, полагаща се за едно дете.
За 220 лева мисля, че няма данък или поне е много малък.

# 402

Аз само да допълня, че не става дума за майчинството, а за болничен от 5 дена.

По-горе съм отговорила. Няма значение какъв е вида отпуск по болест.

# 403
  • Някъде в мечтите си
Имам следното питане:
Ако реша да се върна на работа по-рано от 2 г.,мога ли да се върна и едновременно с това да ползвам полагащата ми се платена отпуска.Т.е.,обявявам,че се връщам на работа и в същият момент излизам отпуска.Дано да съм питала като хората  ooooh!.Та въпроса ми е има ли го това като закон или си зависи от политиката на фирмата???
Благодаря ви предварително!!!  bouquet

# 404

Подава се молба до работодателя. За предходни периоди, преди полагаемия отпуск за 2007 г. работодателят не може да ти откаже да го ползваш.
Благодаря , но може ли да ми поясните, работодателят ли ще ми изплати отпуската или от Ной.Тъй като съм фиктивно назначена на  тази фирма за майчинството?

Общи условия

Активация на акаунт