Майчинството счетоводно - 6

• 68 141
  • 1 194
  •   1
Отговори
# 810
Мисля, че са ти дали добър съвет.
Защото за месеците, в които си по майчинство база е мин. раб. заплата (когато ще ти изчисляват 90% от дохода.)

# 811
А колко са работните дни за декември ?Ако това не е достатъчно като инфо,моля да ми кажете?

Работните дни за декември са 18.

# 812
здравейте!
Имам едно питане - Класа влиза ли в 'бруто' заплатата?

В петък попитах ЧР за това и ми беше казано, че така съм си била договорила заплатата (преди 2 г.), реших първо да си отворя договора и после пак да говоря.
Ами, в трудовия ми договор никъде не е упоменато, че класа влиза в бруто заплатата.  newsm78Пише: 'РАБОТОДАТЕЛЯТ се задължава да заплаща брутно месечно възнаграждение от Х лв.' И точка.

Не знам защо в договора ви е написано брутно трудово възнаграждение. По принцип се уговаря основна заплата и над нея има допълнителни възнаграждения, в които влиза клас прослужено време, а от юли тази година вече е Придобит трудов стаж и професионален опит.

Едва ли са ви оставили на същата заплата отпреди 2 години. Питайте дали са включили и класа в нея. Wink

# 813
  • София
и мен този термин 'брутна' заплата, а не 'основна' ме притеснява в договора (чак сега  Embarassed).  В случая и служителя е ощетен и държавата (че не се начислява клас - професионален опит на заплатата по тр. договор). Сигурна съм, че под 'бруто' те имат предвид точно това, което и правят - че всичко вкл. и класа е в в заплатата. Говорих с някои колеги и ми казаха, че са ги карали да подписват анекси към договора, където там си е описано точно, че и класа влиза бруто заплатата и съответно подробно е разбита заплатата за яснота. Така са си узаконили нещата. Но с мен, като съм била майчинство не са имали тази възможност. Незнам сега има ли смисъл да се разправям  newsm78
Иначе заплатата ни се актуализира всяка година с процента официална инфлация за страната. На мен това не е правено от 2 г. - казаха ми, че на края на годината се прави, понякога в нач. на другата. Ама като съм заварено положение съм си ощетена, де. Но пък и като не ми е описана тази екстра в договора няма и за какво да се хвана, за да изискам актуализиране.

# 814
  • София
Здравейте момичета!

Моля ви за помощ. На 1 ноември 2007 година се върнах на работа. Тъй като преди да изляза по майчинство бях в Дарик радио АД, сега трябваше да ми прекратят договора и да ми пуснат нов към Дарик нюз ЕООД. Това беше направено. Но счетоводителката ми каза, че понеже имам нов договор половината майчинство ще ми бъде изплащано от НОИ. Може ли да ми кажете кога да чакам парите и къде да проверя кога ще бъдат преведени? Днес по принцип ми превеждат заплатата по трудов договор, но половината майчинство не е преведено.
Благодаря ви предварително!

# 815
  • В полите на Пирин планина
Здравейте момичета!

Моля ви за помощ. На 1 ноември 2007 година се върнах на работа. Тъй като преди да изляза по майчинство бях в Дарик радио АД, сега трябваше да ми прекратят договора и да ми пуснат нов към Дарик нюз ЕООД. Това беше направено. Но счетоводителката ми каза, че понеже имам нов договор половината майчинство ще ми бъде изплащано от НОИ. Може ли да ми кажете кога да чакам парите и къде да проверя кога ще бъдат преведени? Днес по принцип ми превеждат заплатата по трудов договор, но половината майчинство не е преведено.
Благодаря ви предварително!

Ако това е първия ти работен месец, то документите за 50% от обезщетението за отглеждане на дете ще се подадат утре - такъв е срокът - а на теб ще ти бъдат изплатени в рамките на 30 дни. Ще ти бъдат преведени по сметката, която си декларирала в НОИ. Иначе , ако имаш ПИК-код можеш да следиш за плащания в сайта на НОИ.

# 816
  • София
Първият ми работен месец е ноември. Той изтече. Т.е ако съм те разбрала правилно документите още не са подадени. Т.е трябва да чакам парите на 10-ти януари?

А този ПИ-код откъде да си го взема?

# 817
  • Пловдив
Първият ми работен месец е ноември. Той изтече. Т.е ако съм те разбрала правилно документите още не са подадени. Т.е трябва да чакам парите на 10-ти януари?

А този ПИ-код откъде да си го взема?
Отиваш в НОИ, пускаш една молба, която е готов формуляр и на място ти дават едно листче с ПИК-а/ персонален идентификационен код / ти. Подписваш се, че са ти го дали и си готова  Peace

# 818
  • София
Много ви благодаря, момичета!

# 819
Здравейте, момичета. Моля за съвет.
Трябва да подам молба за преизчисление на обезщетението. Обаче аз съм от Варна, а фирмата в която работя е софийска.
Въпросите ми са: мога ли да пратя молбата по пощата? Ако може на кой адрес да я пратя /фирмата по адрес е в Лозенец/.
И какво точно да напиша?
Благодаря ви от сърце  bouquet

# 820
  Здравейте,отскоро ме мъчи въпрос и т.к. неможах да намеря отговор се обръщам към вас.
    Непосредствено след изтичане на майченството /т.е. деня вкойто трябваше да започна работа / ми бе връчено предизвестие  ,като ме съкращават.В същия този ден си пунах молба за полагаемата отпуска.Фирмата през последната година е съкратила 80% от персонала ,така че бях наясно от дълго време.
   Въпросът ми е : Разбрах  че такова съкращение става с позволението на  инспекцията по труда ,ако са ме уведомили правилно. Но в счет.кантора служителката не е искала такова позволение от незнание. При регистрация в бюрото по труда ще ми създадът ли проблем или това засяга само работодателя.

# 821
Момичета здравейте,  искам да попитам има ли възможност да си проверя в някой сайт на НОИ за кои месеци са ми платили майчинството, защото нещо тотално се обърках тъй като ми бяха объркали плащанията за няколко месеца и оттам всикчко тръгна с главата надолу. Питам за сайт защото, нямам нерви да звъня на дежурните им телефони, а пък и не съм сигурна дали работещите на тях са достатъчно компетентни от личен опит го знам.Благодаря ви предварително.

# 822
  • Пловдив
fifeta, това е сайтът за проверка на изплатените суми https://benefits.nssi.bg/EGN/. НО трябва да имаш ПИК кода си за да го ползваш. Ако нямаш, няколко мнения по-горе обясних къде и как може да си го получиш  Peace

# 823
Здравейте, момичета. Моля за съвет.
Трябва да подам молба за преизчисление на обезщетението. Обаче аз съм от Варна, а фирмата в която работя е софийска.
Въпросите ми са: мога ли да пратя молбата по пощата? Ако може на кой адрес да я пратя /фирмата по адрес е в Лозенец/.
И какво точно да напиша?
Благодаря ви от сърце  bouquet

Може, но с обратна разписка. Питай за адреса във фирмта или провери в сайта на НОИ.

Молбата трябва да съдържа следните данни - трите имена, ЕГН, вид на обезщетението, причина за преизчислението, ако имаш инфо - вх. номер на болничния лист в НОИ.

# 824
  Здравейте,отскоро ме мъчи въпрос и т.к. неможах да намеря отговор се обръщам към вас.
    Непосредствено след изтичане на майченството /т.е. деня вкойто трябваше да започна работа / ми бе връчено предизвестие  ,като ме съкращават.В същия този ден си пунах молба за полагаемата отпуска.Фирмата през последната година е съкратила 80% от персонала ,така че бях наясно от дълго време.
   Въпросът ми е : Разбрах  че такова съкращение става с позволението на  инспекцията по труда ,ако са ме уведомили правилно. Но в счет.кантора служителката не е искала такова позволение от незнание. При регистрация в бюрото по труда ще ми създадът ли проблем или това засяга само работодателя.

Получаването на въпросното разрешение касае само работодателя, т.е. той е нарушил разпоредбите на Кодекса на труда и ти даже имаш право да го съдиш за неправомерно съкращение от работа.

Общи условия

Активация на акаунт