Майчинството счетоводно - 6

• 68 215
  • 1 194
  •   1
Отговори
# 900
Incandescent, благодаря ти!  bouquet
От колежка чух, че през време на отпускът по майчинство й се полагали само 20 работни дни платен отпуск и ми стана странно... Благодаря и за тази информация!

По Кодекс се полагат 20 р. дни.
Ако имаш вредни и др. допълнителни дни платен отпуск, по време на майчинството не ти се полагат.
Ти защо имаш 35 раб. дни годишно платен годишен отпуск?
Ами 35 дни ми се събират с допълнителните за трудов стаж (имам 17 години трудов стаж), с разни вредни, реанимационни и т.н. Но щим тях не ги ползвам може би наистина ми остават само 20 дни. Тябва да си намеря договора и да видя каква ми е основната отпуска. newsm78
Пак благодаря!  bouquet

# 901
Здравейте! Включвам се и аз с въпрос. Водех се на трудов договор в една фирма до 03.12, а от 07.12 съм на договор в друга фирма. Тъй като съм бременна в момента, по мои изчисления трябва да изляза в 45-дневния болничен за раждане на 04.06.2008 год., което означава, че за пълни 6 месеца в новата фирма няма да ми стигнат 3 дни. На старата работа ме осигуряваха на минимална работна заплата, а сега ме осигуряват на значително по-висока заплата.
Въпросът ми е това прекъсване как ще се отрази на майчинството, което ще получавам през първите 9 месеца? Ако заради прекъсването майчинството бъде значително по-ниско, дали има вариант да се пусне този 45-дневен болничен от по-късна дата?
Предварително ви благодаря  bouquet

# 902
Извинявам се, но ми възникват въпроси.  EmbarassedАко може да ми отговори някои:Относно годишната данъчната декларация: При положение, че през 2007г. съм в болнични и след това отпуска по майчинство  мога ли да се възползвам от намаляването на данъците за дете?
Здравей, мисля, че мога да ти отговоря само на този въпрос. Тъй като нямаш внесени никакви данъци през 2007 няма как да подадеш декларация за данъчно облекчение.

# 903
alex99 благодаря ти за бързия отговор.  bouquet Само се чудя защо във фирмата нищо не ми казаха като ги питах за декларацията . Отговорът им беше: ела и я подай до края на декември: а тъй като трябва да пътувам ги помолих (още първия път) да ме информират за всичко точно и ясно . И сега ако не бях питала тук - вас майките като мен- щях пак да хвърля излишни пари и нерви   #2gunfire Просто нямам думи вече..........

# 904
  • В полите на Пирин планина
Едно въпросче и от мен - някой знае ли към кого да се обърна при неизплащане на болнични? Дъщеря ми е вече не 3месеца и половина, а още не съм получила и лев за раждането й. До момента съм получила единствено сумата за 45 дни преди раждането. След едномесечно звънене на телефоните за справка , преди две седмици ми отговориха, че принципно няма проблем по болничните ми, но НЕ ЗНАЯТ защо не са платени. Честно вече започвам да изчатквам, а принципно съм спокоен човек  #2gunfire
Съжалявам, може да е повдигана темата по-горе, но не успях да открия нищо.
Благодаря предварително !!!

Само в НОИ можеш да получиш информация и евентуално в счетоводтсвото ви кога са представени докумнетите в НОИ, за да сметнеш 30 дни от този момент.

# 905
Извинявам се, но ми възникват въпроси.  EmbarassedАко може да ми отговори някои:Относно годишната данъчната декларация: При положение, че през 2007г. съм в болнични и след това отпуска по майчинство  мога ли да се възползвам от намаляването на данъците за дете? И другият  ми въпрос е : Кой изплаща (НОИ или работодателя) допълнителните 50% (от месечните помощи) върху заплатата които се полагат когато се върнеш на работа и детето не е навършило 2г. Надявам се да ме разберете, че то стана бая дълго  newsm78 Благодаря предварително

За данъците са ти отговорили  Peace

50 % от обезщетението за отглеждане на дете се получават от НОИ.

# 906
  • София
Zdraveite,
Ne misleh, che niakoga shte vliaza v rediciti na mamite i shte zadavam podobni na tehnite vaprosi... no eto me i men.
Mnogo mi se iska predi da premina kam etapa bebepravene da se informiram za niakoi sapatstvashti maichinstvoto podrobnosti.

Az rabotia na trudov dogovor. Sumata varhu koiato me osiguriava rabotodatelia mi e okolo 850-900 lv (neznam tochno kolko e).
Imam registrirana firma i kato upravitel sam dlajna da se osiguriavam. Oficialno ne sam startirala deinost (poradi, koeto ne sam se osiguriavala do sega), no veroyatno skoro shte zapochna.
Profesiata mi e takava, che osven zaplatata si, poniakoga poluchavam honorari znachitelno nadvishavashti 1400 lv. Do sega poluchavah honorarite si na order, no triabva da izbera dali da mi napraviat oficialni honorar smetki ili da pusna faktura ot firmata si ( s dogovor za usluga), koeto avtomatichno se smiata za startirala deinost i me zadaljava da se osiguriavam.  

Ta, vaprosite mi sa slednite (predvaritelno se izviniavam, za povecheto ot vas te sa elementarni, no az edva pristapvam v temata za maichinstvoto):
Kak se broiat mesecite nazad pri izchisliavane na maichinstvo - zapochvat ot 45 dni predi termina ili obratnoto broene zapochva ot samia termin. Kolko meseca nazad se gleda osiguritelnia dohod - 6 ili 12?

Honorarite (po grajdanski dogovor) broiat li se za osiguritelen dohod pri opredeliane razmera na maichinstvoto?

Ako se osiguriavam po dve trudovo-pravni vzaimootnoshenia, ima li znachenie za NOI kakav e dogovora - trudov ili grajdanski ili dogovor za upravlenie i ka se izchisliava sumata na osiguritelnia dohod - vsichki dohodi li se sumirat zaedno ili se ima predvid samo niakoi ot tiah i koi po-konkretno?

Vazmojno li e da rabotish na trudov dogovor i dopalnitelno da se samoosiguriavash do razmera na osiguritelnia prag? (Imam predvid - sled kato po trudov dogovo se osiguriavam na 900 lv, moga li i ima li smisal dopalniteno da se samoosiguriavam na 500 lv i dvete obshto da formirat 1400 lv?)
Kakvo vzima NOI pod vnimanie pri opredeliane na razmera na maichinstvoto obshto dvete osiguritelni sumi ili samo po-goliamata ili ...?
Triabva li 6 (ili moje bi 12) meseca da si poluchaval reguliarno po 1400 lv ili se vzima predvid obshtata suma (naprimer yanuari 1400, fevruari 2000, mart 900 i t.n.), koyato kato se razdeli na 6 (ili na 12) da e 1400 lv?
Predvaritelno vi blagodaria!

# 907
Здравейте! Включвам се и аз с въпрос. Водех се на трудов договор в една фирма до 03.12, а от 07.12 съм на договор в друга фирма. Тъй като съм бременна в момента, по мои изчисления трябва да изляза в 45-дневния болничен за раждане на 04.06.2008 год., което означава, че за пълни 6 месеца в новата фирма няма да ми стигнат 3 дни. На старата работа ме осигуряваха на минимална работна заплата, а сега ме осигуряват на значително по-висока заплата.
Въпросът ми е това прекъсване как ще се отрази на майчинството, което ще получавам през първите 9 месеца? Ако заради прекъсването майчинството бъде значително по-ниско, дали има вариант да се пусне този 45-дневен болничен от по-късна дата?
Предварително ви благодаря  bouquet

Е, щом е само за 3 дни няма да има съществено влияние върху размера на обезщетението. Само за тях база ще е минималнта заплата.

# 908
  • София
Здравейте,имам едно въпросче към вас,тъй като счетоводителката не си вдига тел.  Simple Smile
В момента си попълвам молбата за ползване на неплатения отпуск по майчинство,и искам да питам на мястото считано от коя дата се пише?Деня и месеца на раждане на детето или следващия ден,или нещо друго  Blush

# 909
Zdraveite,
iskam da popitam kolko maichenstvo ste poluchavam - v poslednite 6 meseca bazovata zaplata mi e bila 1500 lv no v grafata osiguritelna suma pishe 1400 lv?
Blagodarq Vi momicheta predvaritelno.

# 910
Incandescent, много ти балгодаря за отзивчивостта и за бързината, с която ми отговори  bouquet. Това много ме успокои, аз си мислех, че заради прекъсването, целия месец ще се смята на база минимална заплата.

# 911
brilliant базата за изчисление на болничният за бременност и раждане са 6-те пълни месеца преди този, в който излизаш в болничен 45 дни преди термин, т.е. от 45-те дни назад се взема предвид.

Хонорарите по граждански договор не влизат при изсление на обезщетенията от ДОО, защото върху тях не се дължи вноска за фонд Общо заболяване и майчинство.
Върху всички доходи, за които са правени вноски за горепосочения фонд се изчислява и обезщетението след това. Договорът за управление също влиза в базата. Ако си самоосигуряващо се лице и се осигуряваш на по-високия процент / не само за фонд Пенсии / дохоодът също влиза в базата. За всички работни места се взема болничен лист, който е с идентично съдържание и се представя в НОИ от съответния работодател.

Като самоосигуряващо се лице можеш да избереш доходът, върху който да се осигуряваш между минималния и максималния / естествено имайки предвид и другите си доходи, напр. трудовия / и дали има смисъл на 500 лева сама ще прецениш.

Иначе базата за обезщетение се изчислява като среднодневно обезщетение - доходът за 6-те месеца на всяко основание по отделно се сумира и се дели на броя работни дни.

И накрая - моля пиши на кирилица, че се измъчих да прочета поста ти  Wink

# 912
Здравейте,имам едно въпросче към вас,тъй като счетоводителката не си вдига тел.  Simple Smile
В момента си попълвам молбата за ползване на неплатения отпуск по майчинство,и искам да питам на мястото считано от коя дата се пише?Деня и месеца на раждане на детето или следващия ден,или нещо друго  Blush

Ако имаш предвид неплатеният отпуск за отглеждане на дете до 8 год. възраст - то се пише деня, от който искаш да излезеш в отпуск.

# 913
Zdraveite,
iskam da popitam kolko maichenstvo ste poluchavam - v poslednite 6 meseca bazovata zaplata mi e bila 1500 lv no v grafata osiguritelna suma pishe 1400 lv?
Blagodarq Vi momicheta predvaritelno.

Ще вземаш приблизително колкото ти е чистата заплата - 1076 лева, защото 90 % от 1400 лева я надвишава.

# 914
  • София
Ако имаш предвид неплатеният отпуск за отглеждане на дете до 8 год. възраст - то се пише деня, от който искаш да излезеш в отпуск.[/quote]
Ами този е предполагам,след изтичане да двугодишния платен отпуск по м-ство,и искам да е веднага след изтичането му....

Общи условия

Активация на акаунт