Майчинството счетоводно - 6

• 68 062
  • 1 194
  •   1
Отговори
# 990
Здравейте, мили мами и най-вече на тези от вас, които така уприто, подробно и търпеливо отговаряте на нас - незапознатите със сложната материя "счетоводство". Аз 1-2 пъти съм си задавала въпросите, но имам още неясноти, ще ги изложа съвсвм накратко:
Осн. ми трудово възнаграждение е:
до 01.03.2007 - 500 лв.
от 01.03.2007 до 01.07.2007 - 780 лв.
след 01.07.2007 - 900 лв. + 1.8 % клас, като съответно ме осигурявят  тези суми.
Била съм в болнични:
7 дни - от 13.03.07 - 19.03.07
30 дни 20.03.07 - 18.03.07
30 дни 19.03.07 - 18.05.07
3 дни 26.07.07 - 28.07.07
за тях ми изплаиха болнични съответно:
228,67 лв.
334.21 лв.
228.68 лв. и
43.39 лв.
Термина ми беше на 22.10.2007 и излязох в болничен (45 дена преди...) на 07.09.2007. Родих на 08.10.2007(но това май няма значение)
Преведоха ми 2 суми за сега - предполагам за септември и октомври - 421, 57 лв. и 395.23 лв., но това ми се струва безумно малко, при положение, че съм осигурявана на 900 лв последните месеци.
Много ви моля да ми обясните как са ми изчислени тези суми и ДАЛИ СА ПРАВЛНИ!!! Също така кои месеци ми влизат.... знам, че са последните 6 месеца, без тези в които съм била в болнични, но целият месец или дори и само 2 дена от месеца да съм била в болнични и той автоматично отпада?!?!? Според мен би трябвало да ми влизат месец 7 и 8 х 900 лв, 6 и 5 х 780 лв. и 1 и 2 х 500 лв. Или може би греша?!?! ох съвсем се обърках  Embarassed
Изчетох доста и още повече се обърках.....
Много моля обяснете ми подробно Rolling Eyes

# 991
Мили момичета, имам към вас няколко въпроса:
Собственик съм на ЕТ, когато забременях направихме прокурист половинката ми. Платеното майчинство ми свърши 10.07 год., днес ни се обажда счетоводителката и ни казва, че трябва да започне да ме осигурява, защото като собственик на фирма нямам право да ползвам 3-та година майчинство. В такъв случай, какво става с прокуриста? Защо не мога да ползвам 3-тата година?
Ще съм ви много, много благодарна, ако ми отговорите, при първата ми бременност ми казаха, че не мога да ползвам 3-та година, защото нямах прокурист, сега имам и пак нямам право, вече не знам на кого да вярвам. Благодаря предварително.   bouquet

# 992
Здравейте,искам да ви попитам нещо и ще ви бъда много благодарна ако някой ми отговори.Каква е стойността на данъка и осигуровките на 450лв заплата и по колко всъщност ще получавам за тези 315 дни

брутна заплата   450.00 лева  
осигурителен доход    450.00 лева  

фонд "Пенсии"   26.77 лева  
фонд "ОЗМ"   5.51 лева  
фонд "Безработица"   1.58 лева  
ДЗПО в УПФ   7.88 лева  
здравни осигуровки   9.45 лева  

общо осигурителни вноски   51.19 лева  

облагаем доход    398.81 лева  
ДОД   42.74 лева  
чиста сума    356.07 лева  

Това са удръжките от работника.
За сметка на работодателя са 95.08 лева.

Хиляди благодарности,душицо.Но само едно не ми стана ясно като обезщетение за майчинство ще взимам стойността на чистата сума,в случая 356,07лв  или 90% от тази сума

Самата сума, не 90 % от нея.

ОК,много ти благодаря   bouquet  и весело посрещане на празниците   

# 993
Днес ми казаха, че ако съм се върнала на работа преди детето да е навършило 3г. , трябва ли от работата да ми дават 50лв. отгоре  Така боли по закон.
Вярно ли е това и къде мога да го прочета.
Благодаря предварително  Hug

# 994
  • София
Incandescent, благодаря ти за отговора!

# 995
Incandescent  може ли да те попитам нещо относно "уведомлението за сключен договор което се представя в НОИ"нали работодателя трябва да даде копие от него на работника при постъпване на работа, това го разбрах. Само не мога да разбера едно дали са вместо уведомлението това "Справка за прием и отхвърляне на уведомление" питам тези двете едно и също нещо ли са? Извинявай , че толкова много въпроси задавам, но вече ще се побъркам  #Crazy

# 996
Здравейте,
Опитах се да изчета доста от темите, но те се оказаха необятни...
Много неща ми просветнаха, но други още са ми мътни.
В момента, в който разбрах, че съм бременна, постъпих в болница. Тъй като ми предстои още едно планувано постъпване в болница с последващо удължение на болничен, по мои изчисления трябва да се върна на работа на 6 февруари.
Осигуряват ме на МРЗ. Въпросът ми е има ли смисъл да искам по-високи осигуровки, например за 500лв. (разликата е ясно, че аз ще я плащам) за оставащото време. Терминът ми е на 17-07-2008г. Като се върна на зад 45дни  се получава 02-06-2007г. Още 6 месеца назад - 02-12-2007г.
 За дните, в които съм била в болничен, как се изчислява: (180лв.*80%)*90%   или 180лв.*90%

# 997
Здравейте! Не мога да изчета цялата тема и ще ме извините, ако се повтарям. Бременна съм в 4 г.с. и ми предстои м. януари да ми предложат нова работа с/у двойно по-голямо възнаграждение от сегашното. Те са сигурни, че ще ме назначат и, че аз ще приема, понеже не знаят, че съм бременна. Смятам да ги уведомя, ако ме одобрят /както се очаква/. Понастоящем работя на постоянен тр. договор /по чл. 67, ал.1, т.1 КТ/. Ако на новата работа ми предложат такъв, без срок на изпитване - напускам сегашната служба. Ако ми предложат такъв, но със срок на изпитване /чл. 70, ал.1 КТ/-няма да се съглася, защото по време на изпитателния ср. не съм защитена. Смятам да предложа на новите работодатели да сключим договор по чл. 111 КТ. Питам: 1. Дали при чл. 111 или при чл. 67 /без срок на изпитване/ ще съм по на сметка? 2. Мога ли да съм в болнични по основния тр. договор, а по чл. 111 да работя? Благодаря предварително на компетентните!!!           

# 998
Привет!  Simple Smile Имам едно въпросче, чийто отговор може би го има в темата, но аз лично не го откривам.  Embarassed Аз работя на трудов договор в държавно учреждение с много нисък размер на осигуровките. Живот и здраве в началото на юли ми предстои раждане. Въпросът ми е следният: късно ли е да сключа фиктивен втори трудов договор с по-високи осигуровки?

Предварително благодаря!  bouquet

# 999
Днес ми казаха, че ако съм се върнала на работа преди детето да е навършило 3г. , трябва ли от работата да ми дават 50лв. отгоре  Така боли по закон.
Вярно ли е това и къде мога да го прочета.
Благодаря предварително  Hug

Ако се върнеш на работа преди детето да е навършило 2г., ще получаваш 50% от обезщетението плюс заплатата.
Кодекс за социално осигуряване - чл. 54 ако не се лъжа.

# 1 000
Здравейте,
Осигуряват ме на МРЗ. Въпросът ми е има ли смисъл да искам по-високи осигуровки, например за 500лв. (разликата е ясно, че аз ще я плащам) за оставащото време. Терминът ми е на 17-07-2008г. Като се върна на зад 45дни  се получава 02-06-2007г. Още 6 месеца назад - 02-12-2007г.
 За дните, в които съм била в болничен, как се изчислява: (180лв.*80%)*90%   или 180лв.*90%

Винаги има смисъл да се осигуряваш на по-висока заплата!
Докато си в болничен обаче има само здравна осигуровка от работодателя. Така че когато ти свършат болничните, тогава можеш да обмислиш какво да правиш.

Надявам се вече това да не е масова практика - едно заплащане, а осигуряването на друго!

# 1 001
Здравейте! Не мога да изчета цялата тема и ще ме извините, ако се повтарям. Бременна съм в 4 г.с. и ми предстои м. януари да ми предложат нова работа с/у двойно по-голямо възнаграждение от сегашното. Те са сигурни, че ще ме назначат и, че аз ще приема, понеже не знаят, че съм бременна. Смятам да ги уведомя, ако ме одобрят /както се очаква/. Понастоящем работя на постоянен тр. договор /по чл. 67, ал.1, т.1 КТ/. Ако на новата работа ми предложат такъв, без срок на изпитване - напускам сегашната служба. Ако ми предложат такъв, но със срок на изпитване /чл. 70, ал.1 КТ/-няма да се съглася, защото по време на изпитателния ср. не съм защитена.
Смятам да предложа на новите работодатели да сключим договор по чл. 111 КТ. Питам: 1. Дали при чл. 111 или при чл. 67 /без срок на изпитване/ ще съм по на сметка? 2. Мога ли да съм в болнични по основния тр. договор, а по чл. 111 да работя? Благодаря предварително на компетентните!!!           

1. чл.111 е за Допълнителен труд при друг работодател. Искаш да кажеш, че ще запазиш основния си договор, а този ще ти е допълнителен - след като ти свърши работното време?
Уведоми новите си работодатели и тогава решавай - дали да си на допълнителен договор, или направо да напуснеш сегашната си работа.  Wink
2. По време на болничен не може да полагаш труд на друго място. Ако работиш на две места, трябва и на двете да носиш болнични листа.

# 1 002
Живот и здраве в началото на юли ми предстои раждане. Въпросът ми е следният: късно ли е да сключа фиктивен втори трудов договор с по-високи осигуровки?

Не, не е късно.

# 1 003
  • Варна
Здравейте, мили мамички! И аз имам няколко въпроса. Мама съм на 3,5 годишно момиченце и в момента съм бременна в шестия месец с второто си дете и за съжаление съм болнични, заради проблеми през бременността. Искам да знам колко в крайна сметка ще бъде фиксираното обещетение за майчинство през 2008г. - определена съм за началото на месец април, защото май както вървят нещата ще съм болнични до самото раждане и няма много да ме огреят 90-те % през първите 9 месеца след раждането. Колко ще е еднократната помощ за раждане на второ дете? И ще ми признаят ли второто дете при попълване на данъчните декларации за 2007 г. - чух току що по новините, че срока за подаването им се увеличава до 30 април, а аз живот и здраве ще раждам в началото на април. Благодаря ви предварително.

# 1 004
Здравейте мами!
Предполагам, че тази тема вече е дискутирана, но няма как да изчета всички публикувани отговори във форума. Въпроса ми е следния: Мога ли да си прекратя трудовия догор след изтичане на платения ми полагаем отпуск за отглеждане дете, респ. майчинство след навършване на двегодишна възраст на детето и съшевременно да се регистрирам на трудовата борса като безработно лице и мога ли да получавам обезщетения за това? Имам 5 години трудов стаж преди да изляза в майчинство, но особеното в случая при мен е, че един месеца преди да изляза в тези 45 дена  болнични преди раждане имах фирма, регистрирана като ЕТ за период от една година, след което беше спряна от упражняване на дейност и съответно бях назначена на трудов договор точно 1 месец преди тези 45 дена болнични. Затова се изнтересувам да разбера дали имам право да получавам обезщетения от трудовата борса след като ми изтече майчинството и бъда евентуално регистрирана там.
Благодаря Ви предварително.

Общи условия

Активация на акаунт