Майчинството счетоводно - 6

• 67 988
  • 1 194
  •   1
Отговори
# 90
Здравейте и аз съм с въпросче.Бременна съм в 14г.с.,предупредила съм на работа вече,но май фирмата ни е продадена и сменяме собственика,ако той реши да прекрати дейността си,значи ли,че мога да остана на улицата  Rolling Eyes.А ако запази дейността си  няма право да ме уволнява до болничните - април?И какъв документ трябва да представя,за да го има черно на бяло?А като имам неизплатени отпуски,новият работодател задължава ли се да ми ги изплати?

# 91
  • В полите на Пирин планина
Здравейте  Hug
Да ви питам за тези 90лв. от майчинството дето ще ми ги дават, ако бебчо си е в къщи , аз съм на работа - трябва ли да се подадат някъде документи или като напусна досегашното си място и се прехвърля в новата фирма, от там директно ще започнат да ми превеждат паричките?

Подава се молба до работодателя - МОЛБА - ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете на основание чл. 54 от КСО, която заедно с необходимите документи към нея се представя от работодателя в НОИ. Обезщетението се изплаща от НОИ.

# 92
Здравейте!
Ето че и аз вече ще се включа във Форума,тъй като и аз чакам своето бебче.В 13г.с. съм.Осигуряват ме на 240.00лв. заплата.Работя във фирма,която е доста голяма,но според моята счетоводителка нямало нужда да ме осигуряват на повече пари.Аз не мисля че е така,защото предполагам че ще взимам някакво много минимално майчинство,но не съм запозната добре и за това се обращам кам форума за помощ.Кажете ми колко пари ще взимам майчинство и трябва ли да се осигурявам на повече пари или е вече много късно за това.И дали евентуално мога да се доосигурявам сама.Очаквам вашата помощ!Благодаря

По време на отпускът за бременност и раждане - 315 дни се взема 90 % от осигурителния доход, но не повече от нетното възнаграждение - в твоя случай около 210 лева. През 2008 год. минималното обезщетение ще бъде 190 лева. Обезщетението се изчислява на база 6-те месеца, които предхождат месеца на излизане в болничен. Това става 45 дни преди определения термин.

# 93
Здравейте!Искам да ви попитам за помощите от държавата:%от тока или нещо подобно.Тъй като нямам брак,а детето е припознато и в Акта за раждане има 2 родитела,мога ли да кандидатствам за такава помощ и къде?Какви документи и изисквания има?
Мерси предварително!!!!!!!!! Hug

Най-добре се поинтересувай в Дирекция Социално подпомагане по постоянене адрес.

# 94
Здравейте и аз съм с въпросче.Бременна съм в 14г.с.,предупредила съм на работа вече,но май фирмата ни е продадена и сменяме собственика,ако той реши да прекрати дейността си,значи ли,че мога да остана на улицата  Rolling Eyes.А ако запази дейността си  няма право да ме уволнява до болничните - април?И какъв документ трябва да представя,за да го има черно на бяло?А като имам неизплатени отпуски,новият работодател задължава ли се да ми ги изплати?

Ако наистина работодателя ти прекратява дейност няма защита за теб от съкращение, независимо, че си бременна. Принципно се взема служебна бележка от наблюдаващия гинеколог за удостоверяване бременността. Неизползваните отпуски трябва да се изплатят като обезщетение при прекратяване на договора ти, но това става с твое изрично искане. Новият работодател няма такива задължения спрямо теб.

# 95
Здравейте!Искам да ви попитам за помощите от държавата:%от тока или нещо подобно.Тъй като нямам брак,а детето е припознато и в Акта за раждане има 2 родитела,мога ли да кандидатствам за такава помощ и къде?Какви документи и изисквания има?
Мерси предварително!!!!!!!!! Hug

Най-добре се поинтересувай в Дирекция Социално подпомагане по постоянене адрес.
благодаря,но все пак по закон имам ли право на такива помощи или и тази вратичка е затворена?

# 96
...Неизползваните отпуски трябва да се изплатят като обезщетение при прекратяване на договора ти, но това става с твое изрично искане. Новият работодател няма такива задължения спрямо теб.

Когато се сменя собственика трябва да преподпиша договор с новия работодател задължително,нали (ако оставам,а аз като съм бременна няма право да ме освободи,ако дейността се запазва доколкото рабирам)?А това искане под каква форма е - някакъв образец?

# 97
Здравейте! Отново се обръщам към вас за помещ. Кога ще изтекат 9- те месеца през които ще получавам 90 % от дохода върху който съм осигурявана?. Родих на 26.04, а последния ми болничен изтече на 08.09.Благодаря ви!

# 98
Здравейте мили мами !!! Искам да попитам нещо и ще съм ви благодарна ако ми отговорите...Въпроса ми е : от 17,04,2007 съм на работа при сегашния ми работодател,а не съм си ползвала платен отпуск т.к нямах достатъчно стаж,но вече имам...Но от 27,12,2007 излизам в майчински и ако не си ползвам платения какво се случва с него?А ако го ползвам ще влияе ли на майчинските?
Благодаря ви предварително !!!   bouquet

# 99
  • Sofia
Много благодаря за информацията която получих предния път.  Heart Eyes
Имам още един въпрос:
Имам фирма ЕТ което  2006 и 2007 не развива дейност. Работя на друго място на трудов договор.
По ЕТ-то имам невнесени осигуровки за 2000 и 2001 год. Искам да попитам вярно ли е, че няма да ми превеждат нито болнични нито майчинство докато не си удържат осигуровките, които дължа. Получавам различна информация по въпроса а искам да съм наясно предварително.
Много благодаря.

# 100
Здравейте мили мами !!! Искам да попитам нещо и ще съм ви благодарна ако ми отговорите...Въпроса ми е : от 17,04,2007 съм на работа при сегашния ми работодател,а не съм си ползвала платен отпуск т.к нямах достатъчно стаж,но вече имам...Но от 27,12,2007 излизам в майчински и ако не си ползвам платения какво се случва с него?А ако го ползвам ще влияе ли на майчинските?
Имаш време да си ползваш отпуска - може да го поискаш. Няма да повлияе на обезщетението, защото ще получаваш същите суми както ако си на работа.
Ако не го ползваш сега, ти се запазва до края на трудовия ти договор при този работодател.

# 101
Да ви попитам разбрах ,че фирмата в която съм работила и към която ми течат майчинските обявява фалит.Сега какво става с парите и въобще как стои въпроса?

# 102
ЗДРАВЕЙТЕ
ИМАМ ЕДИН ОГРОМЕН КАЗУС И НЕЗНАМ КЪМ КОГО ДА СЕ ОБЪРНА ВЕЧЕ СЕ ПОБЪРКАХ ОТ МИСЛЕНЕ КОЕ Е РЕДНО И КОЕ НЕ Е.
СОБСТВЕНИК СЪМ НА ЕООД,КЪДЕТО РЕШИХ ДА СЕ САМООСИГУРЯВАМ ВЪРХУ 1100,00ЛВ ЗА ДА МОГА ДА ВЗЕМА ПО ГОЛЯМ РАЗМЕР ОБЕЗШЕТЕНИЕ ЗА БРЕМЕННОСТ И РАЖДАНЕ.И ОТ ЮНИ СЕ ОСИГУРЯВАМ ТАКА СЛЕД МЕСЕЦ ИЗЛИЗАМ В 45 ДЕНА БРЕМЕНОСТ И РАЖДАНЕ.ЗВАНАХ ДО НОИ ДА СЪМ СИГУРНА В ТОВА КОЕТО ПРАВЯ И ОТ ТАМ МИ СЕ НАВИКАХА ЧЕ ТРЯБВА ОСВЕН КАТО ОСИГУРИТЕЛЕН ДОХОД ДА ДОКАЖА ЧЕ СЪМ ГО ПОЛУЧИЛА  И НЕТО.ЕДИН РЕВИЗОР ОТ НОИ МЕ ПОСЪВЕТВА ДА СИ ГИ ИЗПИША С РАЗПИСКА ЗА ЛИЧЕН ТРУД И ДА СИ ГИ ОБЛОЖА АВАНСОВО С 15% ДАНЪК.СПОРЕД ВАС ТОВА ВЪЗМОЖНО ЛИ Е?В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ НЕ МОГА ДА СИ ИЗТЕГЛЯ ПО ВИСОКИЯ РАЗМЕР НА БОЛНИЧНИТЕ А ПОСЛЕ И МАЙЧИНСТВОТО.ПРЕДВАРИТЕЛНО ВИ БЛАГОДАРЯ.

# 103
И аз да питам вярно ли е, че първо тръгваш на работа и после даваш детето на ясла. Така си взимаш 50 -те процента   newsm78

Ама как да запиша детето на ясла и да тръгна същия ден на работа . Защо никой не е предвидил поне месец за адаптация на детето? Като ревне и започнат всеки ден да ме викат да си го прибирам по никое време колко дълго ще издържи работодателят ми с моите забежки до яслата? И като го взема от яслата кой ще го гледа и как ще работя? Нито ще съм пълноценна за работодателя си нито детето ми ще е спокойно, а искам да почвам работа.Така ли е или съм разбрала грешно?

# 104
  • Варна
Zdraveite mili mai4eta. Za pyrvi pyt pi6a v tozi forum. Ako mojete otgovorete mi pravilno li sym razbrala 4e ako 6 meseca se osigurqvam vyrhu maksimalniq osiguritelen dohod ot 1400 lv posle 9 meseca 6te polu4avam obez6tetenie v razmer na 90% ot nego.Blagodarq vi predvaritelno.

Общи условия

Активация на акаунт