Майчинството счетоводно - 6

• 67 986
  • 1 194
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Здравейте  мили мамчета,
Съжалявам за глупавия въпрос, но не можах да намеря отговор на този въпрос. Може ли не зная къде да търся. От 1.12.2007 трябва да изляза живот и здраве в майчинство. Какви документи трябва да подам и къде. newsm78
Благодаря Ви предварително

# 106
  • София
Някой може ли да даде линк към нормативния акт, който урежда размера на обезщетението при майчинство. Благодаря предварително!

# 107
Някой може ли да даде линк към нормативния акт, който урежда размера на обезщетението при майчинство. Благодаря предварително!

Обикновено ги публикуват заедно с бюджета за съответната година. Виж в сайта на нои бюджета и приложенията му.

Имам следния въпрос - бях в отпуск за отглеждане на дете до 2 год. Обезщетението се изплащаше от НОИ. Напуснах и започнах работа.
В предишната фирма имам само молба за прекратяване на трудовия договор по взаимно съгласие. Трябваше ли да подам някакъв документ, че прекратявам отпуска си за отглеждане на дете? Самата фирма трябваше ли да подаде нещо към НОИ освен декларация 1, че договора ми се прекратява от 30-ти октомври?
Фирмата е на майка ми и аз си уреждах документите. Не бих искала да й навредя по някакъв начин.

Искам да подам в НОИ декларациите за работещите майки - за да ми изплащат 50% от обезщетението. Но не мога да намеря формулярите на сайта им. Какви документи трябва да представя пред сегашния си работодател?

# 108
Здравейте! Да ви попитам ,знаете ли като се взема болничен за гледане на дете ,по същия начин ли се изплаща ,като обикновенния болничен?

# 109
Здравейте мили мами !!! Искам да попитам нещо и ще съм ви благодарна ако ми отговорите...Въпроса ми е : от 17,04,2007 съм на работа при сегашния ми работодател,а не съм си ползвала платен отпуск т.к нямах достатъчно стаж,но вече имам...Но от 27,12,2007 излизам в майчински и ако не си ползвам платения какво се случва с него?А ако го ползвам ще влияе ли на майчинските?
Имаш време да си ползваш отпуска - може да го поискаш. Няма да повлияе на обезщетението, защото ще получаваш същите суми както ако си на работа.
Ако не го ползваш сега, ти се запазва до края на трудовия ти договор при този работодател.

Благодаря ти много Стики за отговора   bouquet

Искам да попитам и още нещо...току що разбрах ,че няма да се работи на 27,12,2007 и 28,12,2008 и 31,12,2007 като ще се отработват съответно на 1,12 ;8,12 и 15,12,2007...Но аз влизач по майчински от 27,12,2007 вкл. и фактически тогава няма да съм на работа и въпроса ми е : ТРЯБВА ЛИ ДА ОТРАБОТВАМ ?

# 110
Да ви попитам разбрах ,че фирмата в която съм работила и към която ми течат майчинските обявява фалит.Сега какво става с парите и въобще как стои въпроса?
Според мен не би трябвало да има отражение в/у обезщетението ти. Но те съветвам да си вземеш "Служебна бележка" за полученото възнаграждение през 2007 /ако ще подаваш декларация може да ти трябва/

# 111
Ади78, ако се осигуряваш като самоосигуряваща се, не е необходимо да доказваш никакви доходи пред никого. То си има ред за това. Като му дойде времето да ти правят ревизия, тогава ще доказваш каквото и да било и то ако се наложи. Питай ги на какво основание си длъжна да доказваш получено нетно възнаграждение

# 112
kris_iv, не стоят точно така нещата.

juju1, трябва да си вземеш болничния лист и да го представиш на работодателя. След това се подават други документи, но за тях имаш време

bleu, ето ти линк: http://www.noi.bg/content/laws/07/BUD07.pdf , виж чл.11. Също погледни чл.53 от Кодекса за социално осигуряване

joji04, не разбрах за болничен за гледане на болно дете ли става въпрос или за гледане на дете до 2год. Ако е за гледане на болно дете се плаща по същия начин като обикновения

# 113
  • Козлодуй
Здравейте на всички бъдещи и настоящи мами, които пишат тук!

Мисля, че намерих точното място, където ще получа отговори на въпросите тормозещи Cry ме през последните 2 седмици.

Та започвам с въпросчетата... newsm78

Вече съм в 27 г.с. Това ми е 3-та бременност. Предишните 2 завършиха със спонтанни аборти в 7-8 г.с. И тази тръгна с проблеми, така че през по-голямата част съм в болнични.

Какъв ми е проблемът?!

Месеците '01, '02, '03, '04.07 г. съм била на 500 лв. заплата,
месеците '05, '06.07 г. на 550 лв.,
а от Юли съм на 800 лв.

До момента съм позлзвала 3 продължителни болнични както следва:

1-ви - от 24.07.07 до 28.08.07   /29, 30, 31.08 -работни дни/
2-ри - от 03.09.07 до 08.10.07   /09, 10, 11, 12.08 -работни дни/
3-ти - от 15.10.07 до 20.11.07  .

Първият болничен ми го преведоха едва преди 2 седмици и то в размер -505 лв. /36-дневен болничен/.
Бях мн. учудена защо сумата е толкова малка, но после разбрах, че болничният се пресмята като се вземат 6 предходни месеца...

Означава ли  това, че вдигането на заплатата ми от началото на Юли няма да се отрази на размера на болничните, а после и на майчинството?

Имам 18 останали дни платен годишен отпуск. Месец Декември ще има точно 18 раб. дни.
Мислите ли, че ще е по-добре да пусна платен отпуск през Декември, вместо да вземам нов болничен?
 Ще се повиши ли по този начин майчинството ми и с колко?

От 01.01.2008 би трябвало да изляза в 45-дневен болничен преди раждане. Терминът ми е 16-18.02.2008. Надявам се, че не бъркам в тези изчисления... Поправете ме ако греша.

Предварително благодаря за вниманието и се надявам да ме посъветвате как да постъпя, защото главата ми ще изпуши...

# 114
здравейте
писах в миналата тема номер 5, но видях че не е отговорено
много се извинявам ,че пак ще питам ,но наистина незнам към кой вече да се обърна  Embarassed
искам да ме извините ако въпроса ми не е към тази тема ,но моля да ми помогнете с отговор ,тъй като знам че тук отговарят добри счетоводители
аз съм по майчинство в момента и имам следното питане
та към въпроса
аз съм родена на 03,03,1982 година и съм с един родител, тъй като следвам висше имам право на наследствена пенсия която и получавам.Знам че до 26 годишнината ми ,ще я взимам
............................цитирам закон
Чл. 82. (1) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 2007 г., в сила от 1.01.2008 г.) Децата имат право на наследствена пенсия до навършване на 18-годишна възраст, а след навършването й, ако учат - за срока на обучението, но не по-късно от навършването на 26-годишна възраст, както и над тази възраст, ако са се инвалидизирали до 18-, съответно до 26-годишна възраст....
Но случайно разбрах ( незнам дали е истина ) че щом съм в майчинство ( дъщеря ми е на 11 месеца )  имат право да ми отдължат пенсията с още една година 
когато отидох в ной да питам не ми отговориха и ми казаха ,че аз трябва да си знам правата .....от където си мисля че може да има нещо вярно в този слух 

благодаря ви предварително

# 115

Означава ли  това, че вдигането на заплатата ми от началото на Юли няма да се отрази на размера на болничните, а после и на майчинството?

При всички случаи ще се отрази и на двете и то в твоя полза. За това 2 мнения няма

Колкото до отпуска в декември, имах подобен случай и в крайна сметка излезе, че по-добре да си в болничен от колкото на работа или платен отпуск. Сама си прецени кое е по-изгодно за теб като сметнеш в кой случай ти се получава по-високо среднодневно нетно възнаграждение. Ако не можеш сама, мога да ти помогна. Ако искаш пиши в ЛС

КИАРА това от кой закон го цитираш

# 116
  • София
Ако не можеш сама, мога да ти помогна. Ако искаш пиши в ЛС

Аааа, не, моля ви не на лични - ако го запитате подробно и отговорите подробно с изчисленията тук в темата, така ще помогнете на други хора да се ориентират в обстановката и няма да се отговаря през 3 страници на 1 и същи въпрос...   bouquet

# 117
Аааа, не, моля ви не на лични

Ами трябват ми конкретни цифри, а може да не иска да ги каже, затова. За да го изчислим и да видим кое ще е по-изгодно ми трябва брутното и нетното възнаграждение от м.06 до м.11вкл. Аз нямам нищо против да стане в темата

# 118
  • София
здравейте,имам следният проблем.
 Бременна съм и съм в болнични от 2 месеца,до края няма да се връщам на работа.Декември месец заминаваме за Белгия и ще живеем там година и 1-2 месеца.Въпросът ми е ,дали ще имам право на майчинство тук в БГ?Болничните ще ми ги дават докато родя без проблем,но после какво следва?Би трябвало да имам право на майчинство,пък и като се върнем детето ще е на няма и годинка.
 Благодаря предварително. Hug

# 119
Отново здравейте!
Замислих се днес тъй като се осигурявам като земеделски производител, моя позната също, но ми сподели че макар да е родила и да е в майчинство вече половин година продължава да внася осигуровки, макар и в по малък размер. Мислих си, нали когато майката е в майчинство държавата я осигурява, как стоят всъщност нещата?  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт