Майчинството счетоводно - 6

• 68 001
  • 1 194
  •   1
Отговори
# 165
ftp:// Здравейте искам да попитам как стои въпроса с майчинството сега.До сега бях в майчинство и  взимах майчинство от социалните , но сега пак чакам бебе   Grinning.Мога ли да се осигурявам във фирма за да взимам пълно майчинство и какъв е размера му сега ?

Това е изхода - започваш работа. Иначе пак ще си към социалните.
Размерът на обезщетението за гледане на дете е 180лв. в момента, догодина ще е 190 лв. на дете.

# 166
Моят въпрос е следнинят имам син на 1г и 6 мес. - работя и ползвам детегледачка по програмата на социални грижи, т.е. тя полу
чава майчинството ми. Детото беше много болни и се наложи да си взема болничен. Имам ли право на да ползвам болнични за детето при това положение? Моля ако има нкой с подобен случай да ми отговори.Благодаря предварително.

# 167
  • БГ
[
здравейте , д а питам и аз нещо- смятам да започвам нова работа,не съм напуснала старата.Мисля да изчакам подписан нов договор с новия работодател и тогава да пусна към стария молба за напускане и молба за отпуск 1 месец за да тече предизвестието ми.В момента съм в отпуск за отглеждане на дете ,не са изтекли 315те дни.изтичат на 16.01.08г. но смятам да започна работа от м.Декември.Дайте съвет правилно ли мисля д а постъпя,мерси?
и втори въпрос - имам сключен втори трудов договор на 4 часа труд/ден- ако се обадя и кажа че се връщам на работа от 01.12. те ще ми пуснат пак договор,но м.12 ли ще подадат инфо към НОИ че работя вече?мерси на тези,които ще ми отговорят  bouquet

# 168
 Глава шеста

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПЕНСИОННО ОСИГУРЯВАНЕ
ОТ НОИ
Раздел III
Наследствени пенсии

МНОГО ЩЕ СЕ НАДЯВАМ ДА МИ ОТГОВОРИШ  Wink
ЧЕ ВЕЧЕ СЪВСЕМ СЪМ СЕ ОТЧАЯЛА  Sad
МАКАР ЧЕ ТАМ НЕ ПИШЕ ЗА ТАКОВА НЕЩО ЗА КОЕТО ПИТАХ НО  ВСЕ ПАК .....
С ПИТАНЕ И ДО ЦАРИГРАД СЕ СТИГА  Laughing

# 169
az sum bezrabotna s registracia v buroto po tryda .bremennasum v3 mec.i me interesuva dali shte polu4avam mai4instvo i v kakuv razmer shte bude.

# 170
inreresuva me ako se osigurqvam kum firma vurhu 600 lv. po kolko lv. trqbva da si pilashtam ha mesec ,sus danuk i voobshte vsi4ko,kolko shte mi struva mese4no

# 171
  • Plovdiv
И аз искем да попитам -ако второто дете се роди преди първото да навърши 2 години и майчинство и болнични ли ще се получава?

# 172
Тема 1
Тема 2
Тема 3
Тема 4
Тема 5

Incandescent  bouquet Hug Peace
ZinaSt  bouquet Hug Peace
ДейзиГ  bouquet Hug Peace
RadoMit  bouquet Peace
Стики  bouquet Hug Peace 

Малко хумор:
Мърфи за счетоводители: ако не излиза, значи има грешка; ако излиза, значи има две грешки.

# 173
Здравейте, регистрирана съм отдавна, но пиша за първи път. Много се надявам да намеря необходимата ми информация за това какво майчинство ми се полага по закон, при положение, че съм безработна, осигурява ме здравно единствено университетът, в който уча, не съм омъжена за бащата на детето, но живеем на семейни начала. Имам 7 месечен стаж, но това е всичко. Много ще съм благодарна за всяка информация!   Praynig
Следния текст е от една статия във в. Капитал: "На прост език това означава, че веднага щом научите, че сте бременна, трябва да направите така, че да ви осигуряват или да се самоосигурявате върху възможно по-висока сума. Ако вие правите вноски половин година върху максимума, който в момента е 1400 лв., ще плащате месечно към 510 лв. (общо за работодател и работник). В замяна на това после държавата ще ви дава по 1260 лв. месечно цели десет месеца и половина."  ??? ThinkingТова възможно ли е? Благодаря предварително на знаещите по въпроса!

# 174
Здравейте, въпросът ми е за детските. До 10 май 2007 г. получавах 90 % от брутната си заплата. От май до ноември взимах 180 лв. майчинство. От 01.11.07 г. прехвърлих майчинството си на баба и се върнах на работа. С бащата на детето нямаме сключен брак. Можете ли да ми кажете как се изчислява в моя случай, дали имам право на детски. Благодаря предварително.

# 175
Майка ми в момента е в дълъг болничен от ТЕЛК, но по принцип е държавен служител на бесрочен трудов договор- има ли някаква възможност да прехвърля майчинство на нея? Знам, че не може да взема два вида обезщетения...какви варианти имаме въобще?
И не ми стана ясно като се върна на работа след майчинството, за да ползвам натрупан платен отпуск, правилно ли съм разбрала,че трябва да имам отработени 10 дни в същия месец, за к. позлвам отпуска или в предходния (т..е. последния в който съм работила преди майчинството, а той е юли,2007 г.)?
Благодаря Ви!  bouquet

# 176
здравейте,моля ви да ми помогнете със съвет какво мога да направя. Моят работодател не ми изплаща майчинството, по точно започна да ми ги бави и вече станаха 4 мес неплатени Sad

# 177
Киара, не съм се сблъсквала точно с такъв проблем и незнам до колко мога да съм ти полезна.
Съглано чл.34, ал.2 от Наредбата за пенсиите и осигурутелния стаж, "за учащи се считат лицата, които са прекъснали обучението си поради заболяване съгласно правилата на съответното учебно заведение, както и поради бременност, раждане и отглеждане на малко дете до навършване на 3-годишна възраст, но общо за не повече от 2 години."
Аз лично го разбирам, че дори и да прекъснеш обучението си през периода до навършване на 26г. по тези причини, пак ще имаш право на пенсията. Никъде не срещнах, обаче, че това може да важи след навършване на 26г.
За по-сигурно ще запитам в нашето НОИ, но за сега това е моето мнение.

# 178
Даааа, така ми отговориха и от пенсионното.
 Значи ако си завършила обучението си преди да навършиш 26г. и излезеш по майчинство, можеш да си удължиш пенсията до навършването на 26г.
26г. е крайната възраст, до която може да се получава този вид пенсия. И в твоя случай мисля, че няма какво повече да се прави.

# 179

От личен опит отговарям: НЕ, ТОВА НЕ Е ВЪЗМОЖНО!!!!!
Аз се осигурявах на 1400лв. В момента съм болнични и обезщетението, което получавам съвсем не е 90% от 1400лв. В зависимост от работните дни за съответния месец, единия получих 896.35лв. Живот и здраве сега за м.10 за 23раб.дни трябва да получа 1085.14лв. За мен това е максимума, който може да се получи, т.к. няма месец с повече раб.дни.

Общи условия

Активация на акаунт